Tri razloga zbog kojih je Novak najbolji u istoriji

Dakle najbolji, ne najveći. Mnogi Rodžera Federera vide kao najvećeg tenisera u istoriji i teško se to može osporiti. Švajcarac ima najviše Gren slem trofeja (18), bio je najduže na prvom mestu (302 nedelje), a publiku je pridobio elegentnim i napadačkim tenisom koji pleni.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

09:50

Tri razloga zbog kojih je Novak najbolji u istoriji
Getty images

Ipak, Federer nikako ne može da bude i najbolji igrač u istoriji iz jednostavnog razloga – gubio je veliku većinu najvećih duela od dvojice svojih najvećih rivala Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Protiv Nadala ima skor 12-23 i 8-14 u finalima, a protiv Novaka 22-23 i 6-11 u finalima.

Sa druge strane, Novak Đoković zaostaje za Federerom kada su Slemovi u pitanju, ali tenis nisu samo četiri turnira...

Najbolja sezona u istoriji

Srpski teniser je odigrao bez dileme najbolju sezonu u istoriji 2015. godine. Osvojio je 11 trofeja, tri Slema, a na Rolan Garosu je stao u finalu.

Završio je sa 82-6. Federerova 2006. je takođe bila briljantna sa 12 trofeja, tri Slema i skorom 92-5. Ipak, Đoković je čak 31 put pobedio igrača iz Top10 tokom te sezone, a konkurencija je pre dve godine ipak bila teža nego 2006. godine.

Takođe, tokom 2015. izmeren je i najveći Elo rejting u istoriji. Elo rejting je metod kojim se izračunava veština sportiste na osnovu težine rivala sa kojima igra.

„Igrao sam protiv igrača koji je uradio sve savršeno. Niko nikada nije ovako igrao. Otkad pratim tenis, nikada nisam video nekoga da igra na takvom nivou. I, kada kažem savršeno, ne mislim na jednu stvar, već na sve“, reči su Rafaela Nadala posle poraza od Đokovića u Dohi.

Kralj ’Velike četvorke’

Ovaj podatak je izuzetno važan i često se zanemaruje u svetskim medijima. Gotovo svi govore da je era u kojoj igraju Federer, Nadal, Đoković, Mari i ostali igrači zlatna era tenisa.

Novak Đoković u takvoj eri ima pozitivan odnos u međusobnim duelima sa svim najvećim rivalima. Bolji je i od Federera, i od Nadala, i od Maria, I od Vavrinke, kao i od svih ostalih igrača sa kojima se sastajao barem 10 puta.

Da biste bili najbolji morate da pobeđujete najbolje, zar ne?

Igra bez slabosti

„Đoković je najsavršeniji igrač kojeg sam video tokom 60 godina koliko sam trener. Teško je pronaći mu slabost“.

Kada legendarni Nik Bolitijeri izjavi ovako nešto, teško je suprotstaviti mu se ili nešto dodati.

Mnogi Đokoviću zameraju da ima slab smeč ili nešto slabije voleje i servis, ali srpski teniser je zaista usavršio svoju igru i praktično nema nijednu slabost.

Sa osnovne linije je podjednako dobar i iz bekhend i iz forhend strane, a uz to ima možda i najbolje kretanje u istoriji. Može jednako dobro i da se brani i da napada, a kada se na to doda njegov fantastični ritern jasno je zbog čega je Boltijeri rekao to što je rekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: