U susret NBA draftu: Da li znate šta je tankovanje?

Tankovanje je, posebno u poslednjih nekoliko sezona, možda i najkontroverznija tema NBA lige. Pre svega, hajde da razjasnimo šta znači termin tankovanje u ovom slučaju. To praktično znači da će određeni NBA tim namerno igrati loše tokom sezone kako bi imao veće šanse da na narednom draftu dobije visokog pika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

16:26

Default images

U NBA ligi sve ekipe koje ne uđu u plej-of automatski postaju kandidati da dobiju jednog od prva tri pika. Nakon što se lutrijom odredi gde će trojica najbolje rangiranih, ostale ekipe raspoređuju se u zavisnosti od procenta pobeda (najlošiji timovi dobijaju najviše pikove).

I tako dolazimo do odgovora zbog čega timovi namerno gube. Sa jedne strane imamo komesara NBA lige Adama Silvera koji tvrdi da tankovanje ne postoji.

„Mislim da nigde u NBA ligi ne postoji slučaj da treneri i igrači namerno žele da izgube. A kada bi posumnjao da tako nešto postoji, odmah bih reagovao“, smatra je Silver.

Sa druge strane, vlasnik Dalasa Mark Kjuban, koji je uvek bio 'bez dlake na jeziku', nema dilemu da je tankovanje i te kako prisutno, posebno na istoku.

„O da, nema dileme da to postoji“, kaže Kjuban.
Džabari Parker (foto: Beta/AP)
Ove sezone Filadelfija je imala 26 uzastopnih poraza, a Milvoki je završio sa ubedljivo najlošijim skorom u ligi... Silver smatra da timovi na taj način pokušavaju da se reizgrade, ali koliko je to pošteno prema navijačima?

„Nakon što su Siksersi izgubili 26. uzastopnu utakmicu, prijatelj i ja smo odlučili da uradimo nešto“, rekao je Dru Koen, advokat i navijač Filadelfije koji je napravio veb sajt u pokušaju da promeni sistem NBA drafta.

„Sakupili smo grupu ozbiljnih NBA navijača. Kada znate da tim za koji navijate neće pobediti, kada znate da neće čak ni igrati na pobedu, jednostavno gubite volju da ga pratite“, kaže Koen.

Koen i ostali razočarani navijači Siksersa mogli bi drastično da promene raspoloženje u narednoj sezoni. Filadelfija definitivno sada ima velike šanse da na predstojećem draftu dobije neku od budućih NBA zvezda (Džoel Embid, Džabari Parker i Endru Vigins bi trebalo da budu prva tri pika).
Beta/AP
Uspeh u NBA ligi umnogome zavisi od toga da li i koliko zvezda imate u timu. Na primer, Majami je 2006. osvojio titulu sa Dvejnom Vejdom i Šakilom O'Nilom koji su zajedno u proseku imali 47 poena i 15 skokova po utakmici.

Samo dve godine kasnije isti dvojac je odigrao svega 84 utakmice zajedno, a Majami je imao najlošiji skor u ligi. Ovaj skorašnji slučaj najbolje pokazuje značaj zvezda u NBA ligi.

Kada neki tim izgubi ili dobije zvezdu, to se automatski odražava na rezultate. I to dramatično. Boston je u protekloj deceniji iskusio oba fenomena. Nakon očajne sezone 2006-07, Seltiksi su potpisali Reja Alena i Kevina Gerneta i uz Pola Pirsa koji je već bio u timu osvojili su titulu.

Alen je prvi napustio Boston, a pred početak ove sezone to su učinili i Garnet i Pirs. Epilog? Boston je ostvario samo 25 pobeda i daleko je od plej-ofa, čak i na istoku. Jasno je dakle koliki uticaj imaju zvezde u NBA ligi, ali kako doći do njih?

Timovi mogu da potpišu dokazanu zvezdu kroz trejd ili ako je određeni igrač slobodan agent. Druga opcija je da na draftu dobiju visokog pika i da se nadaju da će postati vrhunski igrač.
Beta/AP
Ne mogu međutim sve ekipe da privole velike NBA zvezde kojima ističe ugovor da potpišu za njih. To mogu samo određeni timovi koji imaju veliki marketinški potencijal kao što su Majami ili klubovi iz Njujorka i Los Anđelesa. Igrači generalno radije potpisuju za ove ekipe iz nekoliko razloga – sponzorski ugovori, pobednička tradicija, ali pre svega zbog novca.

Kao što Real Madrid u fudbalu ne razmišlja o potrošenom novcu, tako i ove ekipe gotovo uvek premašuju seleri kep (ograničenje iznosa koji se koristi za plate igrača, a koje liga postavlja svim klubovima) i nemaju problem sa plaćanjem dodatnih poreza zbog toga.

Tako je Majami pre četiri sezone doveo LeBrona Džejmsa, Krisa Boša i Dvejna Vejda u pokušaju da odmah stigne do šampionskog prstena. I uspeo je, ekipa sa Floride je dvostruki uzastopni šampion. Ovakvi potezi međutim ne donose uvek uspeh. Lejkersi su prošle sezone u svom rosteru imali Kobija Brajanta, Paua Gasola, Dvajta Hauarda i Stiva Neša, ali zbog povreda i neuigranosti nisu ispunili očekivanja.
Beta/AP
Ali šta je sa ostalim timovima koji nemaju toliki marketinški potencijal i ne mogu da privuku velike zvezde? Pa oni se se oslanjaju na draft, nadaju se da će imati sreće i dobiti visokog pika koji će kasnije postati velika zvezda.

I tu dolazimo do termina tankovanje. Jer, ko može da zameri nešto ‘manjim’ timovima koji žrtvuju neku sezonu da bi u narednoj dobili visokog pika i tako napravili dugoročan uspeh?

Tako su Tanderi draftovali Kevina Durenta i nastavili su sa prilično lošim rezultatima sve dok nisu sa drafta pokupili i Rasela Vestbruka. Džefa Grina i Džejmsa Hardena. Nakon što su izgubili Krisa Pola, Pelikansi su na draftu dobili Entonija Dejvisa koji već deluje kao potencijalna velika zvezda. Bulsi su uzeli Derika Rouza, Vizadrsi Džona Vola, Klipersi Blejka Grifina, a Klivlend Kajrija Irvinga. Generalno, u poslednjih pet draftova slobodno se može reći da je prvi pik na svakom postao zvezda.

Timovi koji se odluče da krenu ovim putem su ili izgubili zvezdu tima ili su rešili da ne budu više zlatna sredina. Jer, čak i kada vaš tim igra dobro ali nema šanse za titulu tekođe će dobijati slabije pikove na draftu.

Drugim rečima, ovi timovi pokušavaju da se ponovo izgrade. Važno je međutim naglasiti da tankovanje ne znači i da će ekipe namerno gubiti utakmice. Treneri i igrači u tim ekipama sasvim sigurno daju svoj maksimum kako bi pobedili. Jednostavno, te ekipe nisu dovoljno kvalitetne i zbog toga gube većinu utakmica.
Adam Silver, komesar NBA (foto: Beta/AP)
Može se reći da je tankovanje u stvari način da timovi koji nemaju toliki marketinški potencijal dobiju zvezdu i postanu kandidati za titulu. Vratimo se na početak, odnosno na Adama Silvera i Marka Kjubana. Obojica su u proncipu u pravu.

Tankovanje je definitivno nešto što postoji u NBA ligi, ali jednostavno to je najbolji način za neki manji tim da postane konkurent velikanima.

Da li se slažete i da li podržavate ‘tankovanje’?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: