Da li je Novak trebalo da igra dubl?

Srbija je poražena u finalu Dejvis kupa od Češke sa 3-2, odlučio je poen u dublu kao što se i očekivalo, pa se postavlja logično pitanje da li je napravljena greška u izboru igrača? Lako je sada kada je sve završeno pisati ili pričati bilo šta, ali mnogi su i pre subote smatrali da Novak mora da zaigra i u dublu. Nakon što je obelodanjeno da Janko Tipsarević neće zbog povrede moći da nastupi, bilo je jasno da će o salatari odlučivati meč parova.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Nedelja, 17.11.2013.

21:34

Default images

Ovaj tekst nije prozivka bilo kojeg igrača naše selekcije ili selektora Bogdana Obradovića koji je donosio mnogo puta ranije sjajne odluke, ali neke stvari su ipak bile previše očigledne pred start finala u Kombank areni. Pred vama je analiza Obradovićeve odluke, odnosno argumenti za i protiv igranja Đokovića u dublu:

Za:

Bilo je jasno da će dubl odlučivati i upravo iz tog razloga odluka selektora Bogdana Obradovića je možda mogla da bude nešto hrabrija, sa više rizika. Jer, Nenad Zimonjić je, bez bilo kakve namere da se omalovaži njegova briljantna karijera u Dejvis kup selekciji, imao veoma slabu sezonu iza sebe. O Iliji Bozoljcu i da ne govorimo.

Zimonjić je u 2013. ostvario skor 31-21, osvojio je i tri titule, ali od kraja jula do finala Dejvis kupa ostvario je samo tri pobede (devet poraza) u konkurenciji parova.

Na to treba dodati da Zimonjić ima 37 godina i da više nije u stanju da drži visok nivo igre tokom dugačkih Dejvis kup mečeva, pogotovo protiv igrača kakvi su Tomaš Berdih i Radek Štepanek.
Zbog svega navedenog, teško je bilo očekivati da Zimonjić može da bude lider tima protiv Čeha. Što se tiče Bozoljca, od njega smo znali šta možemo da očekujemo – snažne servise, sasvim solidan ritern i slabiju igru na mreži.

Svi znaju da Novak Đoković znatno slabije igra dubl nego singl, odnosno da ne igra često u konkurenciji parova. Ali Novak Đoković je u Beograd stigao nakon 22 uzastopne pobede, nakon što je nekoliko puta pobedio Rafaela Nadala, Rodžera Federera i sve ostale najbolje tenisere sveta.

„Izgubio sam opkladu i deset evra jer Đoković nije igrao, ali to nije važno. Svaki tim ima svoje probleme, Srbi su ostavili svoj ferari u garaži, što je interesantna odluka, ali istovremeno i njihov problem“, rekao je Štepanek nakon meča protiv Zimonjića i Bozoljca u subotu.

Jasno je da je pobednički niz u finišu sezone Đokoviću podigrao samopouzdanje do maksimuma što se uostalom videlo i na duelima protiv Štepaneka i Berdiha koje je dobio maksimalnim rezulatom iako su Česi igrali sjajan tenis.
Iako se dubl i singl dosta razlikuju, Novak bi bez dileme uneo neophodnu psihološku sigurnost svom partneru.

Takođe, svi znaju i da Đoković poseduje verovatno najbolji ritern svih vremena koji je u konkurenciji parova izuzetno važan udarac, a uz to je znatno popravio i servis u 2013. godini što je takođe udarac koji rešava dosta stvari u dublu.

"Ne pitam se samo ja... I da sam igrao dubl oni bi bili favoriti, nerealno bi bilo očekivati da bih ja napravio neku drastičnu razliku“, rekao je Đoković na pitanje da li je trebalo da igra i u subotu.

Naravno, daleko od toga da bi Đokovićevim igranjem naš dubl automatski dobio meč i osigurao Srbiji neophodan poen za pobedu, ali sama činjenica da su Zimonjić i Bozoljac tokom celog meča imali samo jednu brejk šansu (u trećem setu na 3:3), ipak nešto govori.

Protiv:

U konkurenciji parova uigranost partnera je izuzetno važna, možda i najvažnija, a Bozoljac i Zimonjić su se već ustalili u našoj reprezentaciji iako su ove godine u Dejvis kupu odigrali samo dva meča.

Druga stvar koja ide u prilog odluci Obradovića je činjenica da su Zimonjić i Bozoljac početkom aprila ove godine nakon briljantnog izdanja u Bojsiju savladali najbolji dubl svih vremena braću Brajan posle pet setova.

U drugom odigranom meču ove godine su takođe odigrali veoma dobro protiv veoma snažnog dubla. Poraženi su od Danijela Nestora i Vaseka Pospišila posle pet setova u Kombank areni.
Treća stvar je umor Novaka Đokovića. Srpski teniser stigao je u Beograd nakon neverovatne serije od četiri uzastopno osvojena turnira i pitanje je da li bi imao snage da odigra dubl, a da potom bude svež za singl u nedelju protiv Berdiha. Češki teniser jeste igrao sva tri dana u Areni, ali on je igrao mnogo manje tenisa proteklih meseci i sigurno je svežiji od Đokovića.

Šta mislite, da li bi igranje Đokovića u dublu nešto promenilo?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

186 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: