Deset momenata koji su obeležili NBA u 2012.

Kraj godine je uvek prilika za svođenje računa, pa je taj slučaj i sa najjačom košarkaškom ligom na svetu. Pred vama je deset najvažnijih momenata NBA lige u 2012. godini.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Sreda, 26.12.2012.

20:07

Default images

Godina koja je na izmaku donela je mnoge velike stvari u NBA ligi, ali i dominaciju jednog košarkaša i jednog tima. Pa krenimo redom:

10. Kobi Brajant stigao do cifre od 30.000 poena

Sam šut kojim je Kobi stigao do brojke od 30.000 poena u karijeri nije bio ništa posebno, ali to je u stvari bila samo još jedna potvrda njegove košarkaške veličine.

Brajant je postao najmlađi igrač koji je stigao do ove brojke u istoriji. Osim njega, samo su Karim Abdul-Džabar, Karl Meluon, Majkl Džordan i Vilt Čembrlen to uspeli da urade.

9. Kajri Irving ruki godine

Iako nije mnogo igrao na koledžu Irving je u NBA ligu stigao kao prvi pik na draftu. Izabrali su ga Klivlend Kavalirsi 2011. godine i veoma brzo su shvatili da su napravili pravu odluku.

Irving, koji je imao i problema sa povredama, imao je spektakularnu ruki sezonu u kojoj je prosečno beležio 18,5 poena, 3,7 skokova, 5,4 asistencije, 1,1 ukradenu loptu po meču.

8. Lebron Džejms osvojio MVP titulu

Košarkašku 2012. bez dileme je obeležio Lebron Džejms koji je osvojio treću titulu namenjenu najkorisnijem košarkašu u sezoni. U regularnom delu vodio je Majami do skora 46-20 sa prosečno 27,1 poenom, 7,9 skokova, 6,2 asistencije i 1,9 ukradenih lopti po utakmici.

Osvojivši ovu nagradu Džejms je postao tek sedmi igrač u NBA istoriji koji je barem tri puta bio najkorisniji igrač lige (Džordan, Džabar, Rasel, Čembrlen, Mozes Meloun, Bird, Medžik Džonson).

7. Džejms Harden prešao u Hjuston

Iako je delovalo da će ekipa Oklahome do ostati dugo u istom sastavu s obzirom koliko su igrači delovali blisko, početak sezone doneo je veliki udarac za Tandere pošto je najbolji šesti igrač lige Džejms Harden trejdovan u Hjuston.

Ispostavilo se da je ovo bio redak slučaj u kojem su oba kluba profitirala. Tanderi su dobili Kevina Martina koji se odlično uklopio u ekipu, prva brada NBA lige je dobio ključnu rolu u Hjustonu, pa su i rezultati Rokitsa odlični.

6. Lebronova klinika na 6. meču u Bostonu

Za Lebrona Džejmsa ulog nikada nije bio veći nego u šestoj utakmici finala istočne konferencije protiv Bostona. Protiv sebe je imao odličan tim i bučnu publiku, ali je odigrao možda i meč karijere i izborio je majstoricu za svoj tim.

Majami je kontrolisao utakmicu od početka do kraja, a Džejms je meč završio sa 45 poena, 15 skokova i pet asistencija uz šut iz igre 19-26.

Ubacio je šest od sedam prvih šuteva, postigao je 14 poena u prvoj i 16 u drugoj četvrtini. Upravo je ovaj meč otklonio sve dileme da je on ipak zaista ’Kralj Džejms’.

5. Linomanija

Teško je istaći tačan momenat kada je Linomanija dostigla svoj vrhunac, ali to je samo zbog činjenice da je Džeremi Lin imao mnogo nezaboravnih trenutaka u periodu kada je dobio priliku da bude startni plej Njujork Niksa.

Lin je postao kulturni fenomen u SAD ali i širom sveta, a to je potvrđivao na parketu sjajnim izdanjima iz večeri u veče. Što je još važnije, nastavio je da to radi i u Hjustonu.

4. Derik Rouz pokidao ligamente

Čak i da niste navijač Čikago Bulsa, trenutak kada Derik Rouz pada protiv Filadelfije i kada ga iznose sa parketa sigurno vam je teško pao. Kada je ustanovljeno da je pokidao ligamente kolena bilo je jasno da se sve za Bulse srušilo iako su oni u plej-of ušli kao najbolji tim lige.

Rouz se još uvek nije vratio na parket, ostaje nam da vidimo da li će moći ponovo da igra na nivou na kojem je igrao. Nadamo se da hoće...

3. Dvajt Hauard stigao u Lejkerse

Dugo se spekulisalo gde će Orlando trejdovati nezadovoljnog Dvajta Hauarda, a on je konačno 10. avgusta u velikoj razmeni završio u Lejkersima.

Dolazak Hauarda u Los Anđeles značio je da isti grad mora da napusti Endru Bajnam koji je postao višak u Lejkersima. On je otišao u Filadefliju koja je u Denver poslala svoju prvu zvezdu Andrea Iguadalu.

2. Dejvid Štern najavio povlačenje

Osim fantastičnih košarkaša, NBA ligu je definitivno obeležio komesar Dejvid Štern. Bez obzira da li ga volite ili ne, on je jedna od ikona NBA.

Teško je zamisliti najjaču svetsku ligu bez Šterna, pa je zbog toga vest da će se on 2014. godine povući i prepustiti kontrolu lige zameniku Adamu Silveru imala veliki odjek.

1. Lebron je napokon postao šampion

Posle devet sezona i mnogo osporavanja, Lebron Džejms je napokon osvojio šampionski prsten. Trijum Majamija u finalu protiv Durenta i Oklahome konačno je popunio veliku rupu koju je Džejms imao u svom rezimeu.

Godina koja je na izmaku košarkaški bi definitivno mogla da se nazove ’Lebronova godina’. Sada samo ostaje da vidimo do kojih će visina leteti. Da li će naredna 2013. ponovo biti njegova ili će neko uspeti da ga zaseni?

Biće sigurno zanimljivo, a pravi ljubitelji najbolje svetske košarke mogu da se opuste i uživaju...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: