Tri godine Lukića u Crvenoj zvezdi

Vladan Lukić četvrti je predsednik Crvene zvezde od 2005. godine, kada se sa te funkcije povukao Dragan Džajić.

Osim Dragana Stojkovića, koji je za dve godine koliko je bio na čelu kluba osvojio isto toliko duplih kruna, preostala tri predsednika uključujući i Lukića beležili su katastrofalne rezultate.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Petak, 16.12.2011.

15:45

Default images

Lukić je na mesto predsednika došao 26. maja 2009. godine. Zatekao je klub u blokadi i sa velikim finansijskim problemima. Kada je došao procenjeno je da klub duguje 23 miliona evra, već u decembru 2009. je saopštio da je dug smanjen za šest miliona evra, a dve godine kasnije javnost je saznala da je dug blizu 40 miliona evra.

U jednom od prvih intervjua na mestu predsednika Zvezde Lukić je zacrtao da klub u roku od tri godine osvoji titulu i plasira se u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, što je ponovio i godinu dana kasnije.

Prva stvar koju je uradio kao novi predsednik je postavljanje legende kluba Vladimira Petrovića na mesto trenera. Sa Pižonom na čelu Zvezda je u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ispala od praške Slavije. U prvom meču u Pragu bilo je 3:0 za Čehe, u revanšu na Marakani 2:1 za Zvezdu.
Vladimir Petrović nije imao preveliki izbor dobrih igrača, ali je uspeo da održi Zvezdu na čelu superligaške tabele. Sa mesta trenera smenjen je u martu 2010. godine iako je klub imao dva boda više od najvećeg rivala na čelu tabele. Novi trener postao je Ratko Dostanić koji je ispustio prednost u prvenstvu, a odlučujuća utakmica bila je 138. derbi dva kola pre kraja. Partizan je u derbiju koji je bio prepun sumnjivih situacija pobedio i stekao četiri boda više, a iz Zvezde su se žalili da su oštećeni za dva jedanaesterca.

Dostanić je ipak spasao sezonu osvojivši 23. Kup. U finalu, na stadionu Partizana crveno-beli su ubedljivo pobedili Vojvodinu – 3:0.
Pred početak prošle sezone Lukić je napravio verovatno i najbolji potez tokom svog predsednikovanja pošto je generalni sponzor kluba postala ruska kompanija ‘Gazpromnjeft’.

Sezona je međutim počela veoma loše pošto je već u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope Zvezda izgubila od Slovana iz Bratislave. Nakon najranije eliminacije Zvezde iz Evrope u istoriji kluba Ratko Dostanić je podneo ostavku, a na mesto trenera postavljen je Aleksandar Kristić, njegov pomoćnik i bivši igrač kluba.
Na mestu trenera Kristić je ostao do kraja polusezone. Slabi rezultati i pet bodova minusa u odnosu na Partizan značili su i njegovu smenu nakon remija sa Vojvodinom na kraju jesenjeg dela sezone.

Na njegovo mesto dva dana kasnije postavljen je Robert Prosinečki, legenda kluba i član generacije koja je bila prvak Evrope.

Prosinečki je prema opštem mišljenju unapredio igru Zvezde, ali nije imao potreban kvalitet igrača kako bi svoju viziju pretvorio u delo. Zvezda je prošlu sezonu završila sa šest bodova manje od Partizana, a šampion je odlučen u derbiju koji je Partizan dobio sa 1:0.
U Kupu, Zvezda je u polufinalu ispala takođe od Partizana, u prvom meču u Humskoj bilo je 2:0 za crno-bele, a u revanšu na Marakani 1:0 za Zvezdu.

Tekuću sezonu Zvezda je počela veoma loše. Nakon što je ekipa u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ubedljivo ispala od francuskog Rena, porazom već u prvom kolu od Spartaka u Subotici otvorila je takmičenje u Jelen Superligi. Prosinečki je napravio rekonstrukciju ekipe pred početak nove sezone, ali od igrača koje je želeo Zvezda je dovela samo Miloša Dimitrijevića.

U nastavku jesenjeg dela sezone Zvezda je poražena još čak dva puta (Partizan i Vojvodina), a pored toga remizirala je i sa Radničkim na svom terenu što je Partizanu donelo deset bodova više pred početak drugog dela sezone. Nakon poraza od Partizana sa mesta sportskog direktora povukao se Ivan Adžić.

Dakle, već na polusezoni je jasno da Lukić neće ispuniti zacrtani plan da u trećoj godini na mestu predsednika klub osvoji titulu, pa se sada postavlja pitanje odgovornosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: