Jović u rangu Mesija, Nejmara i Suaresa, zvezdaši "progutali" Liverpul

Srpski fudbaleri imali su iza sebe burnu sedmicu koja će sigurno ostati upamćena po velikoj pobedi Crvene zvezde nad Liverpulom u Ligi šampiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

12:15

Jović u rangu Mesija, Nejmara i Suaresa, zvezdaši
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Nekoliko igrača sa reprezentativnog spiska učestvovali su u kreiranju nove stranice istorije "crveno-belih", dok su i ostali članovi nacionalnog tima bili veoma uspešni na individualnom planu.

Golmani se nisu previše istakli u prethodnim danima, a najbolje je prošao Vladimir Stojković koji je sačuvao svoju mrežu u rutinskom trijumfu u Superligi.

Predrag Rajković je jednom vadio loptu iz mreže u preokretu Makabija iz Tel Aviva, dok Aleksandar Jovanović nije uspeo da spreči poraz svoje Ueske od Alavesa – 2:1.

Mile Svilar se vratio u tim Benfike posle perioda u kojem nije bio u protokolu, ali je obe utakmice svog tima presedeo na klupi za rezervne igrače.

Marko Dmitrović je bio rezerva za Eibar.

Golmani:
Marko Dmitrović (Eibar) – rezerva
Predrag Rajković (Makabi TA) – 90', jedan primljen gol
Vladimir Stojković (Partizan) – 90', bez primljenog gola, žuti karton
Aleksandar Jovanović (Ueska) – 90', dva primljena gola
Mile Svilar (Benfika) – rezerva na dve utakmice
Starsportphoto
Kada su u pitanju odbrambeni igrači, osim sve boljeg Uroša Spajića u dresu Krasnodara i asistencije Aleksandra Kolarova za Romu, treba posebno naglasiti igru defanzivaca Crvene zvezde.

"Crveno-beli" su u utorak savladali engleski Liverpul sa 2:0 na stadionu "Rajko Mitić", u susretu u kojem je odbrana domaćina funkcionisala kao sat.

Iako je dvostruki strelac Milan Pavkov bio heroj tima, u prvoj trećini posebno su se istakli Vujadin Savić i Milan Rodić. Savić je kupio gotovo svaku loptu koja je padala u kazneni prostor i savršeno dirigovao odbranom, dok je Rodić bio još bolji.

Jedan Mohamed Salah u prvom poluvremenu nije mogao da dođe do izražaja, a veliki pritisak levi bek je izdržao i u nastavku, kada su Englezi dodatno pojačali.

Odbrana:
Aleksandar Kolarov (Roma) – 180', jedna asistencija, dva primljena gola u dve pobede
Nikola Milenković (Fiorentina) – 90', jedan primljen gol u pobedi
Nikola Maksimović (Napoli) – rezerva
Dušan Basta (Lacio) – van tima
Matija Nastasić (Šalke) – 180', tri primljena gola u pobedi i porazu
Miloš Veljković (Verder) – 90', tri primljena gola u porazu
Stefan Mitrović (Strazbur) – 90', bez primljenog gola u remiju
Branislav Ivanović (Zenit) – 90' u dva poraza, četiri primljena gola
Marko Petković (Spartak) – van tima
Jagoš Vuković (Olimpijakos) –90' u pobedi i remiju, dva primljena gola
Uroš Spajić (Krasnodar) – 180' u dve pobede, jedan primljen gol, jedan žuti karton
Ivan Obradović (Anderleht) – van tima
Antonio Rukavina (Astana) – rezerva na dve utakmice
Milan Rodić (Zvezda) – 151' u dve pobede, bez primljenog gola
Vujadin Savić (Zvezda) – 90' u dve pobede, bez primljenog gola
Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca
I prethodnih sedam dana mnogo se pričalo o Nemanji Matiću i odbijanju da nosi cvet maka na dresu, a on je to objasnio rečima da ga ovaj amblem podseća na bombardovanje Srbije iz 1999. godine.

Matić je bio na terenu u Torinu prilikom velikog preokreta Mančester junajteda, ali je bio i jedan od najslabijih pojedinaca mančesterskog derbija u kojem je njegov čovek postigao treći pogodak za Siti.

Još jedan naš vezista je pod konstantnim kritikama, ovoga puta na Apeninima – u pitanju je Sergej Milinković-Savić koji ne uspeva da pronađe formu iz prethodne sezone. Sergej je ove sezone upisao po gol i asistenciju, ali je poslednju dobru utakmicu odigrao još pre tri meseca – nije mnogo napredovao ni ove nedelje.

Ako za neke srpske igrače sredine terena možemo da kažemo da redovno pružaju dobre partije, to su sigurno Dušan Tadić, Mijat Gaćinović i Filip Kostić. Tadić je ponovo bio spasilac Ajaksa u Ligi šampiona i doneo remi na gostovanju Benfiki koji će možda biti i odlučujući u borbi za plasman dalje, da bi nekoliko dana kasnije upisao i asistenciju u ubedljivom trijumfu u prvenstvu.

Spomenuti dvojac Ajntrahta sve bolje funkcioniše, konstantno "hrani" loptama napadače, posebno Luku Jovića – Mijat je postigao gol i asistirao u Ligi Evrope, dok je Filip u Bundesligi namestio jedan pogodak.

Selektora Mladena Krstajića može da brine što su Saša Lukić i Nemanja Radonjić potpuno izgubili poverenje trenera u klubovima, ali da ga raduje forma Ljubomira Fejse. Nekadašnji vezista Partizana jedan je od najboljih igrača Benfike i od početka sezone je čovek sa najviše uspešnih startova u Ligi šampiona.

Fejsa je čak 20 puta protivnike zaustavljao na taj način i ne čudi što ga je Krstajić vratio u nacionalni tim posle pune dve godine.

Vezni red:
Nemanja Matić (M. Junajted) – 180' u pobedi i porazu, jedan žuti karton, četiri primljena gola
Luka Milivojević (Kristal Palas) – 90' u porazu, jedan primljen gol
Lazar Marković (Liverpul) – van tima
Marko Grujić (Herta) – povređen
Nemanja Maksimović (Hetafe) – 90' u porazu, jedan primljen gol
Nemanja Radoja (Selta) – van tima
Sergej Milinković-Savić (Lacio) – 110' u pobedi i remiju, bez učinka, jedan žuti karton
Saša Lukić (Torino) – rezerva
Nemanja Radonjić (Marsej) – van tima
Filip Kostić (Ajntraht) – 90' u dve pobede, jedna asistencija, šest datih golova tima
Mijat Gaćinović (Ajntraht) – 98' u dve pobede, gol i asistencija, šest datih golova tima
Dušan Tadić (Ajaks) – 164' u pobedi i remiju, jedan gol i jedna asistencija, jedan žuti karton, osam datih golova tima
Ljubomir Fejsa (Benfika) – 175' u pobedi i remiju, dva žuta kartona, dva primljena gola
Andrija Živković (Benfika) – 13' u pobedi i remiju, bez učinka
Nemanja Gudelj (Sporting) – 180' pobedi i remiju, jedan žuti karton, jedan primljen gol
Adem Ljajić (Bešiktaš) – 107' u remiju i porazu, bez učinka
Miralem Sulejmani (Jang Bojs) – 65' u pobedi i porazu, bez učinka, jedan žuti karton
Nenad Krstičić (Zvezda) –73' u dve pobede, bez primljenog gola
Branko Jovičić (Zvezda) – 62' u dve pobede, bez primljenog gola
Zoran Tošić (Partizan) – rezerva
Saša Zdjelar (Partizan) –90', bez primljenog gola
Foto: Youtube screenshot
Luka Jović je i ove sedmice potvrdio da je trenutno naš napadač koji je u najboljoj formi, pa je u razmaku od samo tri dana u dve utakmice bio strelac. Prvo je načeo odbranu Apolona iz Limasola u Ligi Evrope, u kojoj je njegov Ajntraht obezbedio plasman dalje (3:2), da bi onda gotovo sam srušio Šalke u Bundesligi.

Nekadašnji napadač Crvene zvezde i Benfike je sa dva pogotka dotukao "Rudare" i osamio se na vrhu liste strelaca nemačkog šampionata sa devet golova.

On je ujedno i jedan od najboljih strelaca u ligama petice – bolji od njega su samo Kilijan Mbape i Emilijano Sala sa po 11, kao i Nejmar sa 10, dok su isti broj pogodaka postigli Lionel Mesi, Luis Suares i Kržištov Pjontek.

Za sada, Joviću u leđa gledaju imena poput Kristijana Ronalda, Serhija Aguera, Paka Alkasera, Marka Rojsa, Edinsona Kavanija…

Aleksandar Mitrović nastavio je post dug skoro dva meseca, ali je malo falilo da se to promeni – to malo je nepostojanje VAR tehnologije u Premijer ligi.

Srpski fudbaler Aleksandar Mitrović zatresao je u nedelju mrežu Liverpula, ali su mu sudije poništile gol na "Enfildu".
Mitroviću gol nije priznat jer se navodno našao u ofsajd poziciji, ali usporeni snimak pokazuje da su arbitri možda pogrešili.

Srbin je bio skoro u liniji sa poslednjim igračem odbrane Liverpula, a pritom je linijski sudija koji je signalizirao nedozvoljenu poziciju bio najmanje jedan metar ispred, a uz to mu je pogled na pozicije igrača bio zaklonjen dvojicom igrača Fulama.

Ovaj trenutak je prelomio meč na Enfildu jer dok su se igrači Fulama raspravljali sa sudijom, golman Liverpula Beker je brzo vratio loptu u igru, a u nastavku akcije Mohamed Salah je doneo "redsima" 1:0.

Aleksandar Prijović je odigrao dva meča bez učinka i to jer mu je oduzet pogodak protiv Panaitolikosa u pobedi od 2:1. Prijović je glavom zatresao mrežu gostiju, ali je pogodak prepisan defanzivcu Marinakisu, zbog čega je naš napadač bio poprilično besan.

Napad:
Aleksandar Mitrović (Fulam) – 90', neopravdano poništen gol protiv Liverpula
Luka Jović (Ajntraht) – 167' u dve utakmice, postigao tri gola
Aleksandar Prijović (PAOK) – 180' u dve utakmice, bez učinka
Uroš Đurđević (Hihon) – 90', bez učinka

Tim kola:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: