Poslednji "salut" pukovniku – nesvakidašnja je glava Miša Južni

Potpuno neprimetno, u periodu kada i nema previše teniskog sadržaja, na krajnje delove sportskih strana, ako je negde i objavljena, skrajnuta je informacija da je Mihail Južni najavio kraj karijere. Nije to čovek koji je u grupi onih koji su iz temelja menjali ovaj sport, ali je 10 osvojenih titula i, u krajnjem slučaju, više od 14 miliona zarađenih dolara od turnirskih nagrada dokaz da je dobar deo njegove istorije.

Izvor: B92

Subota, 28.07.2018.

09:00

Poslednji
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

"Vreme je isteklo", rekao je popularni Miša posle uvodne pobede u Atlanti nad Emilom Rajnbergom (6:2, 6:0) i tako najavio kraj puta na koji je kročio pre 18 godina.

Već u sledećem kolu izgubio je od starijeg Zvereva sa kojim deli ime i nadimak, pa mu je do kraja ostalo nekoliko koraka – turniri na američkoj turneji, US open i ATP u Sankt Peterburgu koji počinje 17. septembra, a na kojem će zvanično "okačiti reket o klin".

"Sinoć sam bio veoma nervozan jer sam odlučio da saopštim da završavam tenisku karijeru posle US opena i još jednog turnira. Igraću svoj klupski turnir i on će mi biti poslednji", dodao je 36-godišnji Moskovljanin koji se, interesantno, nije odlučio za oproštaj u rodnom gradu.

Tokom 2015. razmišljao je da se penzioniše baš na turniru u Moskvi, ali je posle tog turnira nanizao neke dobre rezultate i ipak nastavio sa igranjem tenisa.

Iako je nekoliko puta umeo da bude veoma neugodan protivnik na najvećoj sceni (poslednji je to osetio Rodžer Federer prošle sezone u Njujorku), da govori ono što drugi ne smeju i izlazi iz kalupa prosečnog tenisera, svi ćemo Mihaila pamtiti po detalju iz trećeg kola Mastersa u Majamiju. U finišu trećeg seta, na brejk lopti, izgubio je dugu razmenu, posle čega je usledila serija udaraca reketom u glavu. Ni to nije neobična slika kada su igrači u pitanju, štaviše, ali je verovatno jedini čovek koji je sebi naneo ozbiljnu glave na taj način – neposredno posle iskaljivanja besa, krv je krenula da curi niz njegovo čelo i meč je nakratko prekinut.

"Na ruskom vičem u sebi gotovo uvek, na svakom meču. Na primer, pitam se zašto je loptica posle udarca u mrežu ostala na mojoj strani, a nije prešla u polje protivnika".

Južnom je glava očigledno jedno od omiljenih mesta na telu za oslobađanje nervoze, pa je isto učinio i nekoliko godina kasnije na Rolan Garosu. Opalio se 11 puta po čelu, srećom su tada samo žice imale kontakt sa glavom i prošao je bez ozbiljnijih povreda. Redovno je punio medijske stupce nesvakidašnjim ponašanjem, doduše ne na način na koji to čine Nik Kirjos, Bernard Tomić i kompanija, ali je imao mnogo veću naklonost publike. Zbog toga im je dugovao izvinjenje nakon katastrofalnog poraza od Davida Ferera u trećoj rundi Grend slema u Parizu – 6:0, 6:2, 6:2.

"Izvinite (sorry)", napisao je reketom u šljaci, pokušavajući da delom ublaži katastrofu.
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Samo 32 dana od tog poraza na Vimbldonu je morao da igra protiv Rodžera Federera koji mu je, tada 14. put u karijeri, održao čas tenisa. Miša je, po sopstvenom priznanju, bio toliko nemoćan da je u jednom trenutku zatražio pomoć od Andrea Agasija koji je sedeo u Kraljevskoj loži.

"Pitao sam Andrea šta da radim, da li može da mi pomogne. Da sam imao prilike, pitao bih svakoga – bilo je mnogo vrhunskih igrača koji su sedeli tamo. Andre mi je bio najbliži i zato sam se njemu obratio. On zna kako se pobeđuje Rodžer i kako se igra na travi. Nešto mi je odgovorio, ali nije bilo od prevelike pomoći jer sam već gubio 2-0 u setovima. Možda bih uspeo da se igralo sedam, devet ili 11 setova", kazao je tada.

Nekako je Rodžer često bio sa druge strane mreže kada je Rus imao svoje "žute minute", ali su osim spomenutih Ferera i Almagra, njegovim performansima prisustvovali i Tomi Has, Robin Hase, Stan Vavrinka, David Nalbandijan… San o trijumfu nad Švajcarcem ostaće nedosanjan, uprkos tome što je imao 17 prilika, protiv Rafaela Nadala je zabeležio četiri trijumfa i 13 poraza, dok sa našim Novakom Đokovićem ima skor 3-7.

"Mihail je sjajan momak, uvek pruži izuzetnu borbu na terenu. Možete videti njegove izlive emocija, pokušaje da pokrene energiju i da se 'napumpa' pred svaki poen", pohvalio ga je kolega iz Bazela. Pored spomenutih 10 trofeja igrao je i 11 ATP finala, a najveći uspeh na Grend slemovima mu je polufinale US opena u koje je stizao u dva navrata. Među najboljih četiri u 'Velikoj jabuci' sada već davne 2006. plasirao se trijumfom nad Rafaelom Nadalom u četiri seta, što mu je verovatno i najveća pobeda u karijeri. Na tri od preostala četiri najveća turnira po jednom je igrao četvrtfinala.

Za skoro dve decenije karijere odigrao je više od 900 mečeva, zabeležio 498 pobeda i 412 poraza, a nakon svakog od tih uspeha navijače je pozdravljao karakterističnim salutiranjem.

I njima, ali i tenisu generalno, nedostajaće 'Pukovnik Miša'. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: