Novakov lakmus papir za donete i buduće odluke

Koliko god informacija na dnevnom ili nedeljnom nivou stizale o našem najboljem teniseru, verovatno nikada više nedoumica nije bilo kada je on u pitanju. Tome nas je naučilo iskustvo iz prvih meseci 2018. godine, tokom kojih Novak Đoković nije ličio na sebe – ne samo po igrama i izgledu na terenu, već i po odlukama koje je donosio.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

16:00

Novakov lakmus papir za donete i buduće odluke
Starsportphoto

Đoković se trenutno nalazi u "slobodnom padu", kako su brojni svetski mediji često naglašavali, i sve ono što je uradio od povratka na teren bilo je pogrešno.

Učinak na Australijan openu nije bio loš, ali je onda usledila nova pauza zbog hirurške intervencije, koja je, svi smo saglasni, trebalo da bude odrađena mnogo ranije. Tri meseca kasnije opet je bio na terenu, na red su stigli Mastersi u Majamiju i Indijan Velsu i... ponovo razočaranje.

Porazi od Taro Danijela i Benoa Pera u drugim kolima dodatno su uzdrmali već poljuljano samopouzdanje, ali je briga zbog nečeg drugog bila mnogo izraženija.

"Šta je radio prethodna tri meseca – gde mu je nestala kondicija", bio je komentar verovatno svakog ko je nakratko pogledao neki od spomenutih mečeva.

Đoković je potpuno izgubio snagu, kretanje nije bilo ni blizu nivoa od pre nekoliko godina, a već nakon dvadesetak minuta bi "disao na škrge". Izgledalo je kao da je bez treninga ušao u takmičarski ritam, uprkos svakodnevnim objavama na društvenim mrežama i "odbrojavanju" do trenutka kada će odservirati prvi servis u kalifornijskoj pustinji.
EPA-EFE/MAST IRHAM
Jedan od razloga loše pripreme verovatno je i, kasnije se ispostavilo, loša saradnja sa timom, koja je od samog starta bila osuđena na propast. Poslednjeg dana marta na televiziji "ESPN" objavljena je informacija da Andre Agasi nije više trener Novaka Đokovića – i to tokom prenosa.

"Imao sam najbolje namere, pokušao sam da pomognem Novaku. Ali, prečesto nismo bili saglasni oko određenih stvari. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere", saopštili su komentatori američke televizije reči Agasija.

Već tada je bilo jasno da su odnosi među njima bili delimično narušeni, a potvrda je stigla nekoliko dana kasnije kada je otkriveno da je Andre savetovao svog pulena da preskoči turneju po Americi, ali se on oglušio i na svoju ruku nastupio na tim turnirima. Jasno je da je doneo pogrešnu odluku.

U pitanje je dovedena i uloga i stručnost kondicionog trenera Marka Panikija – Italijan nije bio sposoban da Đokovića učini ni senkom onog tenisera dok je za taj deo pripreme bio zadužen Gebhart Fil Grič, kao i potreba da jedan od trenera bude Radek Šćepanek.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Čeh je po mnogo čemu bio jedinstven na ATP turu, ništa u njegovom repertoaru nije bilo ni blizu onoga što je potrebno Novaku i jedino zajedničko im je bilo poznavanje igračkog mentaliteta, pošto je Šćepanek odmah po penzionisanju uskočio u trenerske vode. Nedelju dana posle Agasija i on je dobio otkaz.

"Šteta je što su se naša mišljenja i stavovi često razmimoilazili sa Novakovim", kratko je rekao Radek za češke medije i odgovornost delom prebacio na srpskog igrača.

Podloga za sezonu na šljaci, koja počinje turnirom u "komšiluku" Monte Karla, bila je sve samo ne dobra, pa će upravo turnir u 'Kneževini' biti lakmus papir za ispravnost donetih odluka, kao i onih koje treba da budu donesene.

Zbog toga je Đoković odlučio da se "vrati korenima" i u Marbelji, gde je proveo Uskršnje praznike, počne pripreme sa dobro poznatim likom – Marjanom Vajdom. Slovak je najzaslužniji za karijeru kakvu ima naš najbolji sportista jer mu je bio trener od 2006. do 2017. godine. Do kraja 2013. bio je glavni trener, tj. do dolaska Borisa Bekera u tim, a tada su doneli zajedničku odluku da sarađuju smanjenim intenzitetom jer je i on želeo više vremena da provodi s porodicom.
Navijači su sa oduševljenjem dočekali ovu vest, ali još nije poznato da li je njihova saradnja zvanična ili je Marjan došao da privremeno pomogne. Ono što jeste poznato – dobitna kombinacija je ponovo na okupu.

"Vajda se povukao iz tenisa pre godinu dana, kako bi proveo više vremena sa porodicom i ćerkama. Međutim, sada je uzbuđen što se ponovo našao na terenu. Uželeo se igre i ovog sporta, a jako mu je stalo da pomogne Novaku. Krenuli su da treniraju punom parom, i oseća se izuzetno pozitivna energija u timu. Đoković je takođe srećan što je Vajda uz njega, obojica vole kad su zajedno. Ipak je to tandem koji je godinama ostvarivao vrhunske rezultate, besprekorno funkcionišu na terenu, i odlično se slažu van terena", navedeno je iz Novakovog tima.

Upravo je ta atmosfera unutar tima bila generator svih uspeha, pa se do istih često dolazilo i kada mu dešavanja na terenu nisu išla na ruku.

"Nekada, morate odleteti kako biste znali gde da se vratite", napisao je španski novinar Hose Moron u svom tekstu, a sa njim se saglasila i gotovo čitava teniska javnost, uključujući i bivše igrače i analitičare.
Photo by Scott Barbour/Getty Images
Vajda će biti sa Novakom u Monte Karlu koji će poslužiti kao ogledalo za učinjeno u prethodnih nekoliko dana, ali i dobar pokazatelj kakve su mu mogućnosti na najsporijoj podlozi. Šljaka jeste dosta zahtevnija od betona, ali ne mora nužno da donese loše, posebno ne u ovom slučaju.

Ako se oslonimo na kvalitet koji Đoković nedvosmisleno poseduje, spora podloga i manja mogućnost da se poeni brzo završavaju može da mu donese "dodatno vreme" kada stvari ne idu kako treba. Rafael Nadal je majstor da iz toga izvuče maksimum, posebno u Monaku gde je podloga jedna od najsporijih.

Ako izuzmeno "izolovani incident" sa Jirijem Veselim na startu izdanja 2016. godine, u trenucima kada je bio na samom vrhuncu, zemlja donosi manju mogućnost da slabije rangirani i manje kvalitetni igrači "polude" baš protiv njega.

Đoković zna kako se osvaja Monte Karlo, sada ima i dobru podršku, ali će sigurno prihvatiti i na slabiji rezultat ukoliko igra bude na zadovoljavajućem nivou.

Predstojeći turnir mogao bi da bude prekretnica za ostatak sezone – red je da stvari krenu u dobrom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: