Odlaganje koje je pojačalo neizvesnost

Mnoge najave bile su napisane, planovi skovani, a interesovanje doseglo one visine od pre nekoliko meseci i godina. Karte su čekirane, raspored putovanja napravljen i zadaci jasno definisani. Brojni tekstovi bili su spremni, jedan posvećen konkretno ovoj temi bio, što mi volimo da kažemo, skoro pa "spakovan u draftove", ali...

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 01.01.2018.

12:00

Odlaganje koje je pojačalo neizvesnost
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Jedan plan, onaj od kojeg direktno zavise svi ostali planovi, raspao se kao kula od karata pri prvom kontaktu sa stranim telom – Novak Đoković odložio je povratak na teren zbog povrede lakta.

Najbolji srpski sportista trebalo je da se, nakon više od pet i po meseci pauze, vrati na teren na ezibicionom turniru Mubadala u Abu Dabiju, ali se to nije dogodilo. Nezvanično, bol koji se vratio pri prvom ozbiljnijem naporu, bio je alarm da još nije vreme za željno iškivani trenutak.

"Izuzetno sam razočaran što sam prinuđen da se povučem sa turnira u Abu Dabiju. Nažalost, u poslednjih nekoliko dana ponovo mi se javio bol u laktu i nakon pregleda lekari su me savetovali da ništa ne rizikujem, da bi trebalo da propustim ovo takmičenje i da odmah nastavim sa terapijama. Veoma sam tužan jer sam željno čekao da ponovo počnem da igram zvanične mečeve", rekao je Đoković.

Uz sve one navijače, ljubitelje tenisa, novinare i urednike koji su kose čupali već razvijajući najgori mogući scenario i misleći se kako će preživeti januar, bio sam i ja. Melburn je sa te, prve tačke gledišta, delovao još koju hiljadu kilometara dalji, planovi iz uvodnih redova se izjalovili, zadaci promenili, a spomenute najave iz draftova postale besmislene.
EPA/MAST IRHAM
Ali tako je nekad u novinarstvu, možda i najbolji radovi ne stignu da vide svetlost dana i, kako kažu, "ostanu zauvek zatureni u fioci radnog stola"... Reći ćemo da je tako.

"Ostaje da prihvatim ovu situaciju i sačekam rezultate terapija kako bih što pre mogao da se vratim na teren i uđem u pun ritam", piše u saopštenju Đokovića, uz dodatak da novonastala situacija može uticati na raspored na startu sezone.

Očekivano, uticala je mnogo – manje od 24 sata kasnije iz njegovog štaba stigla je potvrda da, što je i logično, terapije nisu dale rezultata za tako kratko vreme i da odustaje od nastupa u Dohi. Trebalo je da brani titulu osvojenu prošle godine na prvom turniru u 2018, ali će njegovi navijači iz prestonice Katara morati da sačekaju najmanje 12 meseci.

"U Kataru imam veliku podršku i čuvam lepe uspomene. Pamtim mnoge mečeve, poput finala prošle godine protiv Endija Marija. Atmosfera na stadionu je odlična, a organizacija je na najvišem nivou. Sve će mi to nedostajati. Međutim, posle detaljnih konsultacija sa lekarima, odlučili smo da je najbolje da nastavim sa terapijama i tretmanima lakta".

Šta ga to muči?

Photo by Julian Finney/Getty Images
Nada je jedno, a realnost potpuno druga stvar, posebno kada se uzme nivo oštećenja jednog od zglobova koji kod tenisera trpi najveći pritisak. Prema sopstvenom priznanju, Đoković je najranije simptome povrede počeo da oseća tokom 2015. Od tada je na gotovo svakom turniru igrao pod lekovima, ali su oni prestali da deluju na ovogodišnjem Vimbldonu.

Definitivni kraj stigao je u četvrtfinalnom susretu sa Tomašom Berdihom, predaja početkom drugog seta bila je neizbežna i tada se prvi put tiho provukla teza "neke duže pauze". Priznao je da je nekoliko puta tokom karijere razmišljao o takvom potezu, videli smo da je mnogo značila Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, ali mi je, i danas se sećam te konferencije u Londonu, nešto drugo mnogo duže "ostalo u ušima".

"Navikao sam ceo život da igram sve najveće turnire. Ne znam da li sam u profesionalnoj karijeri preskočio neki Grend slem. To je nešto što je išlo protiv mojih principa, uverenja i pristupa profesionalnom tenisu. S druge strane, bio sam racionalan i, kada bi mi neko od specijalista i ortopeda rekao da treba da odmorim i ostavim reket sa strane, to bih uradio. Međutim, niko mi nije bio jasan po tom pitanju, a konsultovao sam se sa više specijalista – što domaćih, što inostranih".

U prevodu, dobar deo vremena tokom kojeg je igrao "preko bola" nije imao pravu dijagnozu, a samim tim ni striktno definisani program lečenja i oporavka, sve do konsultacije sa doktorom Zdeslavom Milinkovićem. Zdenko, inače ortopedski hirurg i lekar Dejvis kup reprezentacije Srbije, pomogao je u određivanju tačnog problema, pa je Novak krajem jula objavio da je sezona za njega završena.
Grafièki prikaz koštane modrice na laktu, kolenu i skoènom zglobu (foto: screenshot)
"Ima koštanu modricu zbog preteranog igranja. Nije dovoljno pauzirao, Novak je takav, stisne zube i igra i pored ozbiljne povrede. To je za mene kao njegovog prijatelja uvek bila velika briga. Simptomi se smiruju, bio je kod specijalista u Torontu, na dodatnim ispitivanjima. Konsultovao je i naše stručnjake, naravno i mene jer smo mi odlični prijatelji. Sada je važno mirovanje uz različite vrste procedura koje mogu da utiču na oporavak i smirivanje tegoba", izjavio je tada Milinković i otkrio da dva meseca neće biti treninga sa reketom.

Pa, šta je onda koštana modrica? U pitanju je posttraumatska promena koštane srži koja jedino može da se otkrije magnetnom rezonancom, a koja nastaje usled velikog napora i konstantnog pritiska na određeni zglob. Preciznom analizom prisustva i lokacije koštane modrice se može razjasniti mehanizam traume zgloba, što omogućava bolji uvid u očekivane, udružene, povrede unutrašnjih struktura. Lekari je često oslovljavaju kao "pomoćni znak" ili najvažniji pokazatelj za dijagnostikovanje povreda ligamenata – znači, situacija i više nego ozbiljna.

"Operacija ostaje krajnja opcija", dodao je Zdeslav, a njegovo mišljenje deli i Đoković koji je još na Vimbldonu izjavio da želi da "pusti da sve ide prirodnim putem".

"Bilo je priče o operaciji, ali ja ne verujem u njih. Rečeno mi je da postoji mogućnost da mi je predlože, ali dokle god reagujem na te antiinflamatorne lekove da će biti dobro. Ne mislim ni da je to dobro – da li me neko seče oruđem za operacije ili se trujem pilulama, isto mi dođe. Niti jedno spomenuto rešenje nije dobro", rekao je Đoković.

I dok je o tome govorio u glasu mu se jasno osećalo, ne bih to nazvao strahom od operacije, ali nepoverenje da će "odlazak pod nož" značiti nešto više od preporučenih terapija. Da li se time izgubilo na dragocenom vremenu verovatno je pitanje na koje se najbolje može odgovoriti onim najnepopularnijim rečima u našoj branši – vreme će pokazati.

Ne brinite, nije kraj

EPA/MADE NAGI
Očekivanja, sada urušena do temelja, imala su dobru osnovu jer je pre nekoliko nedelja kompletiran potpuno novi sručni štab. Jasno je od početka bilo da Mario Ančić, zbog svojih obaveza na Vol stritu, neće moći da pomaže timu kao što je to bio slučaj na Vimbldonu, ali je mesto pored glavnog trenera Andrea Agasija zauzeo Radek Šćepanek.

Novopečeni penzioner povukao se pre manje od godinu dana i odmah uskočio u "trenerske vode", pa će njegov zadatak biti da prati srpskog igrača na svim turnirima.

"Samo najveći ciljevi dolaze u obzir. Ništa se ne menja, a na nama je da pomognemo da se ti ciljevi ostvare. Do sada se sve okretalo oko mene, a sada ću se ja vrteti oko Đokovića, više neću biti ja najvažniji. Mislim da mogu brzo da se naviknem na novu ulogu", rekao je Čeh pošto ga je osvajač 12 Grend slemova promovisao u zanimljivom "lajvu" na društvenoj mreži "Instagram".

Uz spomenuti dvojac, tu su još kondicioni trener Marko Paniki, fizioterapeut Ulises Badio i duhovni savetnik Pepe Imas, koji se uprkos konstantnom pritisku javnosti zadržava u uskom krugu Đokovićevih saradnika.
Ako Radekovo angažovanje nije bila skupa investicija posle njegovog priznanja da novac nije presudan faktor prilikom odluke, angažovanje novog saradnika jasno oslikava Novakovu želju da mnogo uloži u povratak na mesto koje mu pripada.

Kreg O’Šenesi je ime nepoznato jedino za one koji ne prate tenis toliko često – Amerikanac rođen u Teksasu, prebacivanje loptice preko mreže pretvorio je u slova, brojeve i grafikone.

Teniski analitičar, kako se najbliže može opisati, počeo je novinarsku karijeru mnogo pre nego što je u svetu tenisa postao poznat po svojim video analizama, koje su ga učinile jednim od najtraženijih stručnjaka u ‘belom sportu’. Osnivač je sajta "Brejn gejm tenis" (Brain Game Tennis) na kojem pojednostavljuje najbolje obrasce za igranje tenisa.

"Da li išta može da zaustavi Novaka na putu povratka na vrh? Ne, ne postoji ništa što može da ga zaustavi. Pazite, Federer se vratio i osvojio Australiju posle duge pauze, tako da je sve moguće. Kada ste strateški trener ne želite da srljate ili dajete ishitrene tvrdnje. Vaše je da se fokusirate na vašeg igrača i trudite se da mu pomognete da igra što bolje, pa čekate naredne borbe... Na kraju, takav mentalitet je ključ u svakom pojedinačnom nivou ovog sporta", istakao je Kreg.

Njegovim angažovanjem otklonjene su sumnje zvane "nikada se neće vratiti" ili "razmišlja o kraju karijere" jer, osim što ovakav tim verovatno poprilično košta, ima i vrlo jasan cilj.

Zaključak

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Ko zna koja u nizu nedoumica jeste čemu možemo da se nadamo u 2018. godini? Ako me sada, prvog januara, pitate – odgovor je da nemam pojma. Trenutno je situacija toliko neizvesna da jedino u Novakovom timu znaju kako planirati period pred nama.

"Tek kada budem 100 odsto spreman da igram u punom intenzitetu, moći ću da krenem sa turnirima. Nadam se da će to uskoro da se dogodi", nije krio svoje namere.

Jasno je da neće žuriti sa povratkom, a ako u računicu ubacim spekulacije o novoj dužoj pauzi i relativno bogatom iskustvu i širokom znanju kada su sportske povrede u pitanju, rekao bih da ne bi bilo neobično da Đokovića na terenu vidimo tek za nekoliko meseci.

Ako postoji pitanje i šta bi bilo najpametnije uraditi, rekao bih da je to ipak odluka da se pokuša sa operacijom, pa da se, nakon oporavka, povratak organizuje pred Rolan Garos ili Vimbldon, a da se za američku turneju po betonu forma podigne na vrhunac.

Loša prethodna godina loše se završila, nova nije počela dobro, ali ni to nije znak za paniku – utiske ćemo sabirati za tačno 365 dana. Siguran sam da ćemo biti u mnogo boljem raspoloženju. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: