"Grupa smrti" je izvesna, a u njoj možda i Srbija

Od trenutka kada su bili poznati šeširi za žreb za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, počele su kalkulacije ko će i sa kim biti u grupi. Izvlačenje je na programu u petak, 1. decembra u Moskvi, u jednoj od kuglica biće papirić sa imenom Srbije, a glavno pitanja je da li ćemo ponovo imati "grupu smrti" i kako će ona izgledati.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Utorak, 28.11.2017.

12:00

Starsportphoto

Gotovo na svakom velikom takmičenju postoji jedna grupa u koju upadne više zvučnih imena i, sa ove tačke gledišta selekcija koja, uz Senegal, ima najviše šanse da se istoj nađe jeste upravo Srbija.

'Orlovi' su uspešno prošli kvalifikacije i igraće na velikom takmičenju prvi put posle osam godina, a kako sada stvari stoje, neće imati jednostavan zadatak u uvodnoj fazi Mundijala.

Izvesno je da će se za prolaz dalje boriti sa nekom od najboljih reprezentacija sveta (nosioci grupa su Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska), dok će zbog činjenice da se nalazi u četvrtom šeširu, naš nacionalni tim strahovati i od ostalih rivala.

Brojna istraživanja to potvrđuju, jedno od najzanimljivijih jeste ono rađeno u "R" programskom jeziku, koje je na uzorku od više od 10.000 ponavljanja pokazalo da najviše šanse za "grupu smrti" imaju spomenute dve zemlje, uz Englesku, kao i da će se Srbija sučeljavati sa nekom od sledećih ekipa – Brazil, Argentina, Meksiko, Danska, Švedska i Island.

Kompletnu kalkulaciju pročitajte OVDE.

Neće se samo tim koji privremeno vodi Mladen Krstajić kotirati visoko kada je reč o "grupama smrti", tu su još Hrvati, Švajcarci, Iranci i Panamci… Svetska fudbalska federacija (FIFA) je prilikom demonstracije kako funkcioniše žreb 'Orlove' spojila sa Poljskom, Kolumbijom i Iranom, a dok vi OVDE ili OVDE čekate one koje su po vašem ukusu, mi ćemo se podsetiti neke od najtežih u poslednjih dvadesetak godina.
Foto: Youtube screenshot (FIFATV)
1994: Svetsko prvenstvo u SAD

Mundijal održan u osam američkih gradova bio je jedan od najneizvesnijih – Brazil je u finalu savladao Italiju nakon boljeg izvođenja penala, a na tom turniru postojale su dve "grupe smrti". Momci koje je vodio Karlos Alberto Pereira imali su težak posao na startu, zajedno sa Švedskom, Rusijom i Kamerunom prosečan plasman na FIFA rang listi iznosio je 13,25, ali neobično zvuči da je postojala jedna još jača grupa. U njoj se, zajedno sa Meksikom, Republikom Irskom i Norveškom, našla upravo Italija – 'Azuri' su samo zahvaljujući pravilu da četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu u osminu finala (bili poslednji i u tom rangiranju sa 4 boda i gol razlikom 2:2) nastavili takmičenje i stali na korak od velikog uspeha. U tom trenutku su bili na čelu liste, Norvežani koji su ispali bili su četiri pozicije ispod, Irci na 13. mestu, a Meksikanci na 17. Prosečan plasman članova grupe E iznosio je 9 što se verovatno nikada više neće ponoviti.

grupa E:
1. Meksiko (17. na FIFA rang listi)
2. Republika Irska (13)
3. Italija (1)
4. Norveška (5)

FIFA prosek: 9

1998: Svetsko prvenstvo u Francuskoj

Dok je 12. jula uveče 80.000 ljudi na stadionu u Sen Deniju, kao i milioni širom sveta, uživalo u čarolijama Zinedina Zidana, postojali su i oni koji nisu bili tako oduševljeni. Karlos Valderama, tada 37-godišnjak, oprostio se od nacionalnog tima neuspehom Kolumbije u grupnoj fazi. Kolumbijci su pod dirigentskom palicom Ernana Darija Gomesa završili kvalifikacije na trećoj poziciji sa dva boda manje od prvoplasirane Argentine, ali nisu imali sreće na žrebu. Upali su u grupu sa Rumunijom (u tom trenutku peta na svetu), šestoplasiranom Engleskom i Tunisom koji je zauzimao 23. mesto. Nijedan od timova iz ove grupe nije prošao osminu finala.

grupa G:
1. Rumunija (5)
2. Engleska (6)
3. Kolumbija (9)
4. Tunis (23)

FIFA prosek: 10,75

2002: Svetsko prvenstvo u Koreji i Japanu

Pre tačno 15 godina vest je bila da je Brazil osvojio petu titulu svetskog šampiona, da je jedna Turska bila treća, a da je Južna Koreja napravila senzaciju plasmanom u finale. Međutim, u uvodnoj fazi turnira imali smo još jednu veliku – Pablo Kavaljero, Maurisijo Poćetino, Valter Samjuel, Dijego Plasente, Havijer Zaneti, Dijego Simeone, Huan Sebastijan Veron, Huan Pablo Sorin, Arijel Ortega, Gabrijel Batistuta, Klaudio Lopes, Kili Gonsales, Pablo Aimar, Ernan Krespo i ostali 'Kauboji' ostali su praznih šaka. Argentina trenera Marsela Bjelse je na svetsku smotru došla kao drugoplasirana na FIFA rang listi, ali su je loši rezultati u grupi koštali plasmana dalje. Švedska (16) je završila kao prva u grupi, ispred Engleske (10) koju je kasnije zaustavio šampion. Spomenute fudbalske veličine tada su osetile koliko gorčine može da donese mundijalska groznica.

grupa F:
1. Švedska (16)
2. Engleska (10)
3. Argentina (2)
4. Nigerija (40)

FIFA prosek: 17

2006: Svetsko prvenstvo u Nemačkoj

Uporedna analiza pokazuje da su u poslednjih 20 godina Italijani najčešće bili žrtva proklestva zvanog "grupa smrti", ali im 2006. to nije smetalo da se popnu na krov sveta. U fantastičnom finalu su pobedili Francuze, a njihov težak put počeo je još u grupi. Završili su je na prvom mestu sa sedam bodova, jednim više od najvećeg iznenađenja Gane i nagovestili da mogu do titule. Gana, koja je sa 50. mesta došla do osmine finala (Brazil bio bolji sa 3:0), završila je grupnu fazu ispred Sjedinjenih Država i Češke republike, koja je u trenutku žrebanja bila druga na svetu, odmah iza do tada neprikosnovenog 'Selesaa'. Što se 'Azura' tiče, fenomenalno ih je vodio Marčelo Lipi, redom su padali Australija, Ukrajina i Nemačka, pre nego što je Fabio Groso pogodio poslednji penal u seriji i rastužio 'Trikolore'.

grupa E:
1. Italija (12)
2. Gana (50)
3. Češka republika (2)
8. Sjedinjene Američke države (8)

FIFA prosek: 18

2010: Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi

Slično kao i sa Italijom četiri godine ranije, Španija je do trofeja, prvog u istoriji, stigla iz najteže grupe. I nije bilo nimalo jednostavno – Švajcarci su u prvom susretu grupe H šokirali 'Crvenu furiju' pogotkom Želsona Fernandesa početkom drugog poluvremena, pa se odmah pojavila sumnja da li ubedljivo najbolja reprezentacija tog doba moći da se iščupa. Selektor Visente del Boske nije paničio, oslonio se na proverene snage pre svega iz Barselone i preokrenuo situaciju u svoju korist – Španija je prošla grupu, došla do finala i heroj je bio Andres Inijesta koji je Holandiju matirao u 116. minutu. Sve ono što je 'Blaugrana' do tada uradila pod vođstvom Pepa Gvardiole dobilo je potvrdu na najvećoj svetskoj sceni – dominacija jednog stila koji je retko kada viđen u fudbalu. Treba spomenuti da je prosečni plasman grupe u kojoj su još bili Čile i Honduras iznosio 16,75.

grupa H:
1. Španija (2)
2. Čile (17)
3. Švajcarska (13)
4. Honduras (35)

FIFA prosek: 16,75

2014: Svetsko prvenstvo u Brazilu

Treći put uzastopno šampion sveta je morao da preskače najteže prepreke u grupi, pošto je nacionalni tim Nemačke za protivnike imao Portugal (14), Ganu (23) i Sjedinjene Američke Države (13). Portugalci su razočarali u zemlji fudbala, kriv im je bio i najbolji srpski sudija Milorad Mažić, a sada je bljesnula američka reprezentacija. Ipak, čitav turnir biće upamćen po dva detalja – prvi da su 'Panceri', u skladu sa nadimkom, osramotili domaćina u polufinalu rezultatom 7:1, kao i da je Lionel Mesi zaustavljen nekoliko centimetara ispred trofeja koji nesumnjivo zaslužuje, a koji bi mu zagarantovao mesto najboljeg svih vremena u bilo kojoj sumanutoj raspravi. Srca Argentinaca prepukla su u 113. minutu utakmice na 'Marakani' tok 13. jula, dok je Mario Gece istovremeno iz jednog od najomraženijih likova prerastao u heroja Nemačke.

grupa G:
1. Nemačka (2)
2. Gana (23)
3. Portugal (14)
4. Sjedinjene Američke Države (13)

FIFA prosek: 13 Spomenuli smo da je žreb za Mundijal u Rusiji je na programu u petak od 16 časova po srednjoevropskom vremenu, a u ceremoniji izvlačenja učestvovaće Loran Blan, Gordon Benks, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Dijego Maradona, Karles Pujol i Nikita Simonjan.

Svetsko prvenstvo održava se u 11 ruskih gradova, od 14. juna do 15. jula 2018. godine, dok titulu brani selekcija Nemačke. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: