Novakov proces, "desetka" i Rodžer kao Marti Mekflaj

Godina je 2007, datum je 8. jul, a na Centralnom terenu Vimbldona drama je dobijala svoj poslednji čin.

Rodžer Federer je nakon tri sata i 45 minuta forhendom napao drugi servis Rafaela Nadala, usledio je insajd-in istim udarcem i lagan smeč na mreži – suze su same počele da teku.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Nedelja, 23.07.2017.

11:30

Novakov proces,
Photo by Ilya S. Savenok/Getty Images for Universal Pictures Home Entertainment

Tada 26-godišnji momak iz Bazela osvojio je petu uzastopnu titulu na Vimbldonu, u tom trenutku 11. na Grend slemovima, da bi potom drugu godinu završio sa tri od četiri trofeja sa najvećih turnira.

Okruglo 120 meseci kasnije Švajcarac se vratio na terene Ol Ingland klaba kao čovek koji je vratio vreme i uradio nešto što nije nikada u karijeri – osvojio je Vimbldon bez izgubljenog seta. Iako prehlađen, lako je izašao na kraj sa Dolgopolovim, Lajovićem, Zverevim, Dimitrovim, Raonićem i Berdihom, pre finala sa Marinom Čilićem.

Hrvat zbog povrede stopala nije bio u stanju da pruži ozbiljniji otpor i negde na sredini 2017. godine stanje je takvo da Federer ima dva Grend slema, a Rafael Nadal jedan, baš kao iz prve rečenice teksta.

Turbulentna sezone počela je trijumfom Novaka Đokovića u Dohi, koji je pobedom nad prvim igračem sveta Endijem Marijem najavio izlazak iz krize, ali "tranzicija" kroz koju prolazi još nije završena. Najbolji teniseri sveta stigli su u Melburn gde su Rodžer i Rafa igrali prvo međusobno finale u ovoj deceniji.

Iako se očekivalo da će Španac slaviti, zbog boljeg međusobnog skora i mentalne nadmoći koju ima u odnosu na velikog rivala, Federer je bio taj koji je na kraju izašao kao pobednik. Nadoknadio je brejk zaostatka u petom setu i kada je čelendž pokazao da je kratka forhend dijagonala kačila liniju sa spoljne strane, ponovo su krenule suze radosnice.
Photo by Ryan Pierse/Getty Images
Malo ko je mogao da pretpostavi da je u tom trenutku rešen veći deo sezone, a stranice i stranice objašnjenja i teorija mogu stati u jednu reč – rasterećenost.

Federer je u novu sezonu ušao nakon šestomesečne pauze zbog povrede i sav fokus usmerio je na Vimbldon. Više puta je u prošlosti ponavljao da je to turnir na kojem ima najviše šansi – brzi uslovi mu odgovaraju, kretanje je prilagodio toj podlozi i sve je bilo podređeno tome da se skoro petogodišnji Grend slem post prekine u Londonu.

Onda se desio "bum" u Melburnu koji ni sam nije očekivao i koji ga je pretvorio u nezadrživu silu koja ni u 36. godini ne namerava da uspori.

"Potpuno sam iznenađen rezultatima u Australiji, Indijan Velsu i Majamiju. Znate, nadao sam se da ću biti u dobroj formi pred sezonu na travi. Cilj je postavljen posle prošlogodišnjeg poraza u polufinalu Vimbldona od Raonića i hteo sam da se koncentrišem na ovaj turnir i vratim što jači", rekao je.

Teniseri umeju da kažu da najbolje igraju kada su rasterećeni i kada pritiska nema. On ga je peharom Ozi opena skinuo sa svojih ramena i počeo je da uživa na terenu više nego ikada. Deluje da mu je svejedno da li će izgubiti u prvom kolu ili u finalu, naravno da samo deluje, ali kada se u ovakvu situaciju postavi najbolji svih vremena, ništa manje od brojnih titula se ne očekuje.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Kao ni kraj fenomenalnim partijama – trofeji na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, kao i četiri uzastopna trijumfa nad Nadalom. Ponovo nešto što nije činio u prošlosti.

"Australijan open je bilo neverovatno iskustvo, a to što sam zadržao tako visok nivo igre u Americi ni sam nisam mogao da verujem. Imao sam sreće u Majamiju protiv Kirjosa i Berdiha, pre nego što sam odigrao još jedno sjajno finale sa Rafom. Prva tri-četiri meseca su bila kao san".

I onda, kada vam tako krene, svaka odluka koju donesete ispostavi se ispravnom, pa čak i ona da odete na višemesečnu pauzu i propustite čitavu sezonu na šljaci. Teniski Marti Mekflaj seo je u svoj 'delorean' i iz 2007. se vratio u budućnost, onu koja izgleda pripada njemu.

Istovremeno sa usponom Federera trajalo je uzdizanje Nadala koji je, posle nekoliko bolnih poraza u finalima, dočekao svoju priliku na šljaci. Švajcarca nije bilo i to je značilo da trenutno nema konkurenciju na svojoj omiljenoj podlozi.

Proleće je bilo neverovatno – deseta titula u Monte Karlu, pa deseta u Barseloni, pa peta u Madridu, pre malog predaha u Rimu. Oči čitavog teniskog sveta bile su uperene ka Parizu, sa željom da vide da li ćemo dobiti prvog tenisera sa dvocifrenim brojem trofeja na jednom Grend slemu.

Dileme nije bilo pošto je 'Bik sa Maljorke' protutnjao terenima Rolan Garosa i, baš kao njegov suparnik, bez izgubljenog seta podigao 'Kup musketara'.
Photo by Julian Finney/Getty Images
"Igrao sam sjajno od početka turnira, bio je ovo perfektni Rolan Garos za mene. Bilo je teških trenutaka u prošlosti i drago mi je da sam napravio ovakav uspeh. Nemoguće je opisati ovaj osećaj. Nervoza i adrenalin koje osećam kada igram na 'Šatrijeu' ne mogu da se porede sa nastupima ni na jednom drugom stadionu. Otvoreno prvenstvo Francuske je najvažniji turnir u mojoj karijeri. Ne umem da opišem kako se osećam", priznao je Rafa.

Međutim, već na završnoj konferenciji u Parizu otkrio je da će biti vrlo teško da zabeleži dobar rezultat na Vimbldonu jer njegovim kolenima trava ne odgovara, što je potvrdio Žil Miler u četvrom kolu.

Ipak, ni kod njega razloga za brigu nema – jedini u istoriji 'belog sporta' može da se pohvali da je osvojio "La decimu", rezultat koji će teško biti nadmašen.

Za razliku od njih, briga je konstantno prisutna kategorija kada je u pitanju sezona Novaka Đokovića, trećeg člana "velike četvorke". Poznato je da se Đoković emotivno ispraznio osvajanjem Rolan Garosa prošle godine, ispustio je prvo mesto i sada ponovo traži put ka vrhu.

Spomenuta titula u Dohi nije dala dovoljan zalet u Melburnu, ali je poraz od Denisa Istomina u drugoj rundi Australijan opena dočekan više kao iznenađenje, nego prava slika stvarnosti. Nažalost, bio je ovo drugo.

Potvrda je stigla porazima od Kirjosa u Akapulku i Indijan Velsu, u roku od samo desetak dana, pa smo na podizanje forme morali da čekamo tek do Mastersa u prestonici Italije. Novak je odigrao drugo finale u sezoni, ali nije imao mnogo šansi protiv raspoloženog Aleksandera Zvereva.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Ni Grend slem u Parizu nije prošao dobro, indolendan poraz od Dominika Tima u četvrtfinalu ostavio je gorak ukus u ustima većem delu navijača, on je delimično izbrisan titulom na debitantnskom nastupu i Istbornu, da bi na Vimbldon došli na red problemi druge vrste – oni zdravstveni.

Povrede lakta je bila toliko bolna da je morao da preda četvrtfinalni duel Tomašu Berdihu već početkom drugog seta. Izvesno je da će pauza biti duža, kolika tačno bi trebalo da saznamo do kraja nedelje, a postoji i mogućnost da ode "pod nož".

"Bilo je priče o operaciji, ali ja ne verujem u njih. Rečeno mi je da postoji mogućnost da mi je predlože, ali dokle god reagujem na te antiinflamatorne lekove da će biti dobro. Ne mislim ni da je to dobro – da li neko reže i seče ili se trujem pilulama, isto mi dođe. Niti jedno spomenuto rešenje nije dobro, ali ono što je sada logičan zaključak je neka vrsta odmora", rekao je Đoković pre nekoliko dana.

Baš kao i Srbin, kroz krizni period prolazi i Endi Mari, zbog čega je sve izvesnije da će izgubiti prvo mesto. Borba za 'broj 1' zahuktava se i, pošto su ozbiljne peripetije izbegnute u Londonu, možemo ih očekivati na US openu.

Mnogo toga se dešavalo u prvoj polovini 2017, a ono što nas čeka do kraja sezone sigurno će biti jednako zanimljivo. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: