Sage, preokreti, milioni – ko je napravio najbolji posao?

Letnji prelazni rok završava se u ponoć 2. septembra, a posle uzbudljive poslednje nedelje, vreme je da polako sumiramo utiske. Period od dva meseca koji je iza nas doneo je neke neverovatne transfer sage, basnoslovne cifre, kao i neke nove igrače na tržištu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Nedelja, 01.09.2013.

22:32

Default images

U centru pažnje bio je prelazak Gareta Bejla iz Totenhema u Real za 100 miliona evra, čime je postavljen novi rekord u visini transfera. Mnoge oči bile su uprte u Vejna Runija koji je želeo da napusti Old Traford, ali je uprkos tri ponude Čelsija ipak ostao.

Što se kopnenog dela Evrope tiče, najaktivniji na fudbalskoj 'pijaci' bio je Monako, koji je doveo čak 12 fudbalera u svoje redove, među kojima je i 60 miliona 'teški' Radamel Falkao. Kneževe u stopu prati i Pari Sen Žermen koji može da se pohvali dovođenjem Edinsona Kavanija.

Dosta novca standardno je potrošio Mančester Siti, kao i Real Madrid, a Barselona se koncentrisala na transfer Nejmara.

Što se trenera tiče, najveće zvezde bili su Pep Gvardiola, Žoze Murinjo, Karlo Ančeloti, Herardo ‘Tata’ Martino i Manuel Pelegrini.

Vidi se da su bogati vlasnici klubova nastavili sa trošenjem, ali po izveštajima iz UEFA, manje nego prošlih sezona. Ipak, predsednik Evropske kuće fudbala Mišel Platinij, tokom nedelje izjavio je da su igrači postali roba.

Posle svih ovih rokada vreme je da napravimo presek letnjeg prelaznog roka i vidimo ko je tokom pauze napravio najbolji posao.

Engleska: Neki troše, neki voajerišu

Beta/AP
Višemesečna sapunica od prelasku Gareta Bejla u Real konačno je završena, Velšanin je novi igrač madridskog kluba, a stigao je za rekordnu sumu od 100 miliona evra. Ovim transferom oboren je rekord koji je držao transfer Kristijana Ronalda iz 2009, kada je iz Mančester Junajteda stigao u Real za 94 miliona evra.

Osim sage o Bejlu, na 'Ostrvu' je viđeno je još nekoliko velikih transfera, a u centru pažnje bio je potencijalni odlazak Vejna Runija sa 'Old Traforda'. Međutim, do toga nije došlo i pored tri zvanične ponude Čelsija, kao i interesovanja drugih klubova poput Arsenala, Reala i Pari Sen Žermena. Junajted je engleskom reprezentativcu ponudio novi ugovor, posle promene u odnosu na startu sezone.

Posle, na prvi pogled, izglađenih nesuglasica sa Vazom, menadžer Dejvid Mojs nije uspeo da dovede nijedno planirano pojačanje. Na spisku želja bili su Sesk Fabregas i Tijago

Alkantara iz Barselone, Maruan Felaini iz Evertona, a po navodima medija nije bila dovoljna ni astronomska ponuda za Bejla (125 miliona evra).

Na 'Teatar snova' stigao je Giljermo Varela iz Penjarola, ali s obzirom na konkurenciju u timu teško će imati neku minutažu, a vratio se Vilfred Zaha sa pozajmice u Kristal Palasu. Zaha je Palas vodio do promocije u Premijer ligu, u najskupljoj utakmici na svetu.

Da će ponovo jedan od najvećih favorita za titulu, Čelsi je dokazao dovođenjem Žozea Murinja posle njegove relativno neuspešne odiseje na klupi Reala. Murinjo je istakao da se vratio tamo gde je voljen, a sa podrškom vlasnika Romana Abramoviča odlučio je da znatno pojača tim.
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Mark Švarcer stigao je kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor sa Fulamom, a očekuje se da bude zamena Petru Čehu. Prvo veliko pojačanje 'plavaca' ovog leta bio je Andre Širle koji je iz Bajera stigao za oko 22 miliona evra.

Samjuel Eto i Murinjo će ponovo sarađivati. Do prošle nedelje najplaćeniji fudbaler na svetu stigao je u London za 5 miliona evra iz Anžija, čiji je vlasnik Sulejman Kerimov rešio da drastično smanji budžet.

Potpis Marka Van Ginkela iz Vitesea košto je 10,5 miliona evra, a priliku da se bori sa mnogo zvučnijim imenima dobio je i mladi Čileanac Kristijan Kuevas. Sa pozajmica vratili su se Kevin De Brujne, Romelu Lukaku i Mikael Esijen, a pred kraj prelaznog roka Čelsi je ispred nosa Totenhemu 'ukrao' Brazilca Vilijana koji je došao iz Anžija. Iznos tog transfera je 30 miliona funti (oko 35 miliona evra).

Klub su napustili Ros Turnbul, Floran Maluda, Jusi Benajun, Paolo Fereira, a Valas Oliveira i Oriol Romeu su pozajmljeni Interu, odnosno Valensiji.

Gde je kupovina igrača, tu je i Mančester Siti. Ipak, čini se da ovoga puta prebogati šeici nisu srljali kao ranije, pa su za skoro 100 miliona funti (oko 115 miliona evra) stigla četiri velika pojačanja. Brazilac Fernandinjo došao je iz Šahtjora, Alvaro Negredo i Hesus Navas iz Sevilje, a Stevan Jovetić iz Fiorentine.

Pored igrača na terenu, Mančester Siti dobio je veliko pojačanje i na klupi. Čileanski trener – Manuel Pelegrini koji je vodio Malagu do četvrtfinala LŠ, zamenio je Roberta Mančinija.

'Građani' su ovog leta nešto i zaradili, a najviše, tačnije 15 miliona evra, na prodaji Karlosa Tevesa Juventusu. Pet manje dobili su za Maikona koji je pojačao Romu, a Kolo Ture je po isteku ugovora prešao u Liverpul.
Beta/AP Photo/Matthias Schrader
U ekipi Brendana Rodžersa pored dolaska Turea desilo se nekoliko velikih promena, od kojih najveća na golu. Pepea Reinu, koji je navodnootišao zbog finansijske situacije, zamenio Simon Minjole. Bivši golman Sanderlenda odlično je započeo sezonu, odbranjenim penalom u prvom kolu.

Konkurenciju na levom beku pojačao je Alu Sisoko, koga je Liverpul pozajmio od Valensije.

Pošto 'redsi' nisu uspeli da dovedu Henriha Mhitarijana, koncentrisali su se pretežno na napadače. Na 'Enfild' je stigao Jago Aspas iz Selte, Luis Alberto iz Barselone B, Samed Jesil iz Leverkuzena, a Danijel Pačeko se vratio iz Ueske.

Transfer Džondža Šelvija u Svonsi doneo je Liverpulu pet miliona funti, a Stjuart Dauning pojačao je Vest Hem. Džej Spiring otišao je u Bollton, dok je Suso pozajmljen Almeriji.

I Liverpul je tokom leta imao problema sa nezadovoljnim igračima, Luis Suares izrazio je želju da ide, ali su čelnici stopirali njegov transfer u Arsenal, iako su 'tobdžije' platile otkupnu kaluzulu (40 miliona i jednu funtu). Ipak, Urugvajac je posle višemesečnih nesuglasica ostao u Liverpulu.

Neuspeli pokušaj Arsena Vengera da dovede Suaresa na 'Emirate' samo je jedan u nizu, što je ponovo podgrejalo priče da Francuz ne troši dovoljno i da je to razlog slabih rezultata. Pre toga, Arsenal nije uspeo da angažuje Runija i Iguaina, a poslednji neuspeh je bio Joan Kabaj koga Njukasl nije želeo da pusti za 10 miliona funti. Vlasnik 'svraka' Majk Ešli samo se nasmejao na tu ponudu.

Dovedeni su samo Jaja Sanogo iz Oksera i Matje Flamini iz Milana, i to bez obeštećenja.

Londonski klub nije osvojio nijedan trofej od 2005. godine, a ove sezone će to pokušati bez ijednog pravog pojačanja. Uspeli su, za razliku od ranijih godina, da zadrže osnovu tima a među njima i Tia Volkota koji je bio blizu odlaska. U međuvremenu, klub su napustili Žervinjo (Roma), Maruan Šamak (Kristal Palas), Andre Santos (Flamengo), Andrej Aršavin (Zenit), Frensis Kokelan (Frajburg) i Johan Đuru (HSV-pozajmica).
Beta/AP Photo/Sang Tan
Totenhem je odradio savršen prelazni rok, a da je došao i Vilijan bili bi potpuno zadovoljno. Pevci su prodali glavnu zvezdu, ali su za dovođenje igrača potrošili neverovatnih 108 miliona funti (oko 126,5 miliona evra). Doveli su Paulinja iz Korintijansa, Roberta Soldada iz Valensije, Nasera Čadlija iz Tventea, Etijena Kapuea iz Tuluza i Erika Lamelu iz Rome.

Poslednje pojačanje je supertalentovani reprezentativac Danske Kristijan Eriksen koji dolazi iz Ajaksa.

Deni Rouz vraćen je iz Sanderlenda, kao i Andros Taunzend iz Kvins Parka, a njih dvojica odmah su zauzeli mesto u startnoj postavi.

Ekipu iz Londona napustio je veliki broj igrača, od kojih su najzvučnija imena Skot Parker koji je otišao u Fulam i povratnik u MLS Klint Dempsi. Amerikanc je sada igrač Sijetl Saundersa.

Andre Viljas-Boaš zahvalio se na saradnji i Tomu Hadlstonu, Bonganiju Kumalu, dok je Džejku Livermor prosleđen Halu na jednogodišnju pozajmicu.

Premijer liga najviše je radila na pomoći manjim klubovima, a to se vidi po propisima raspodele novca. Polovina se deli ravnopravno svim članovima lige u odnosu na broj prenosa mečeva upravo te ekipe, dok se druga polovina deli u odnosu na plasman na tabeli. Dodatna pomoć „malima“ je u činjenici da se prihodi iz inostranstva (a u predstojećem periodu to će biti oko 36 posto ukupnih prihoda) dele bukvalno ravnopravno na 20 delova.

Na osnovu toga je, na primer, debitant u najjačem engleskom takmičenju Kardif Siti mogao sebi da priušti najskuplji transfer u istoriji. U redove Velšana stigao je Danac Andreas Kornelijus za 7,5 miliona funti (skoro 9 miliona evra). Kardif je nastavio da se pojačava, stigao do potrošenih skoro 33 miliona evra, ali se to isplatilo u drugom kolu kada je pao veliki Mančester Siti – 3:2.

Sautempton je potrošio tri i po miliona više od Kardifa, ali je doveo Dejana Lovrena, Viktora Vanijamu i Pabla Osvalda, dok je Aston Vila zadržala Kristijana Bentekea i Gabrijela Agbonlahora.
Beta/AP Photo/Jon Super
Martin Jol od Fulama želi da napravi ekipu koja će se boriti za Evropu, to pokazuju i potpisi u ovom prelaznom roku. Redom su dolazili Martin Stekelenburg, Adel Tarabt, Derek Boateng, Daren Bent i Skot Parker.

Prvi zadatak novog menadžera Evertona Roberta Martinesa bio je pronaći način da se zadrži dvojac Felaini-Bejns. I pored upornog Junajteda, uspeo je u tome, a uz nekoliko ‘sitnih’ pojačanja pokušaće da tekućoj sezoni bude što bliže vrhu.

Upravo protiv Evertona u prvom kolu, novi napadač Noriča Riki Van Fonsfinkel opravdao je golom svoju cenu od 10 miliona evra. Isto toliko Sanderlend je Tventeu platio za napadača Džozija Altidora.

Francuska kolonija u Njukaslu pojačana je pozajmljenim Loikom Remijem, dok je Svonsi ‘pazario’ Šelvija, Đordija Amata, Vilfreda Bonija i Alehandra Posuela. Vest Brom je osigurao odbranu Dijegom Luganom iz Malage, a u napad su stigli Skot Sinkler i Nikolas Anelka. Međutim, Francuz je već na startu sezone bio blizu da okonča karijeru, ali je ipak odlučio da samo napravi pauzu.

Treći tim koji je izborio promociju u Premijer ligu Kristal Palas, ostao je bez najboljeg igrača Vilfreda Zahe, a njega je zamenio Maruan Šamak.

Španija: Najbogatiji = Najbolji

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Već neko vreme govori se da u Španiji dominiraju dva tima, najviše jer će u smanjenoj varijanti od 2014. godine, Barseloni i Real Madridu ići 35 posto prihoda od TV prava. U prilog tome govori i apsolutno nepostojanje drugog šampiona u poslednjih deset godina (osim Valensije 2004.).

Ipak, i kod ova dva kluba postoji velika razlika u politici poslovanja – Katalonci više igrača u prvi tim uvode iz svoje omladinske škole, dok Madriđani kupuju najbolje fudbalere.

Barselona, koja je i ove godine najomiljeniji tim u Španiji, je letnji prelazni rok otvorila velikim transferom Brazilca Nejmara iz Santosa. Mlada zvezda stigla je za 57 miliona evra, što je najskuplji fudbaler koga ‘Blaugrana’ ikada kupila.

Druga velika promena desila se u drugoj polovini jula, kada je na konferenciji potvrđeno da doskorašnji trener Tito Vilanova napušta Barsu zbog bolesti. Vilanovu je nasledio Argentinac Herardo ‘Tata’ Martino, pre nekoliko dana osvojio je prvi trofej.

Novi ‘potres’ na ‘Kamp Nou’ desio se kada je Viktor Valdes odlučio da ne produži saradnju. Očekivalo se da će Španac otići u Monako, ali je ipak ostao da odradi ceo ugovor. Veran klubu ostao je i Sesk Fabregas za koga je Junajted ozbiljno ‘zagrizao’.

Aktuelni šampioni Španije imali su velikih problema u odbrani prošle sezone, pa je osnovni cilj ovog leta bilo dovođenje odbrambenih igrača. Na radaru su bili Tijago Silva i David Luiz, ali su Pari Sen Žermen, odnosno Čelsi odbili sve ponude.

Francuski internacionalac Erik Abidal posle nekoliko teških godina napustio je Barselonu, a imao je veoma emotivni oproštaj. Abidalov dobar prijatelj Dani Alveš je u njegovu čast uzeo broj 22, koji je Francuz nosio.

David Vilja dres Barselone zamenio je Atletikovim, a to je upravi Katalonaca moglo da se osveti već na startu sezone. Vilja je bio strelac prelepog gola u prvom meču Superkupa. Barsa je ovim transferom zaradila pet miliona evra.

Još 20+5 miliona evra španski klub dobio je od Bajerna, zbog prodaje Tijaga Alkantare. Na pozajmice su otišli Đerar Delufeu (Everton), Bojan Krkić (Ajaks), Rafinja (Selta), dok je u isti klub prodat Fontas.
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Real Madrid je, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, potpuno izmenio tim, a u ovom prelaznom roku potrošio je preko 182 miliona evra.

Osim Bejla o kome je bilo priče u prvom delu teksta, na ‘Bernabeu’ su stigli Isko, Danijel Karvahal, Asijer Iljaramendi i Kazemiro.

Ronalda i ekipu će ove sezone voditi Italijan Karlo Ančeloti koji je nasledio Žozea Murinja. Ančeloti je po dolasku u klub bio svestan ciljeva i očekivanja, a rekao je da se nada da će u ‘kraljevskom klubu’ ostati do kraja karijere.

Otkad je na čelo Reala stigao Florentino Peres, uporno pokušava stvori nove ‘Galaktikose’, videćemo da li će uspeti sa Ančelotijem. Madriđani su ostvarili dobru saradnju sa italijanskim Napolijem, pa su prodali tri igrača – Gonsala Iguaina, Raula Albiola i Hose Kaljehona što im je donelo 62 miliona evra. Pozajmljeni Esijen vratio se u Čelsi.

Posebnu priču čini slučaj Kasiljas, koji će verovatno napustiti ‘kraljeviće’ zbog male minutaže. On je posle povrede i sukoba sa Murinjom pao u drugi plan, a slično se nastavilo i kod Ančelotija kod koga prednost ima Dijego Lopes.

Drugi madridski klub Atletiko ostao je bez jednog od najboljih napadača Današnjice Radamela Falkaa. Falkao je bio predvondik enormnih transfera, a u Monako je prešao za 58,5 miliona evra. Jorganžije su ovog leta u debelom plusu, pošto su potrošili samo 13 miliona.

Pored Vilje došli su Martin Demikelis, Danijel Aransubija, Hose Himenes i Leo Baptistao.
Beta/AP Photo/Alberto Saiz
Valensija će ove sezone biti znatno oslabljena neigranjem Roberta Soldada. ‘Spursi’ na račun Valensije za Španca uplatili 30 miliona evra. Umesto Soldada došao je Portugalac Elder Poštiga, akvizicija vredna tri miliona evra.

Na klupu tima sa ‘Mestalje’ seo je srpski trener Miroslav Đukić koji je prethodne sezone napravio odličan posao sa Valjadolidom. Đukića su odmah sačekali problemi, ali je on istakao da je tim iznad pojedinaca.

Malaga je posle suspenzije iz evropskih takmičenja rasprodala pola tima, dok je na fudbalskoj ‘pijaci’ veoma aktivan bio i Betis. Andalužani su prodali nekoliko ključnih igrača (Benjat u Bilbao), ali su iz Numansije doveli Sedrika za evro i 20 centi.

Sevilja je Sitiju prodala najveće zvezde, a deo novca je uplatila Pari Sen Žermenu za Zvezdinog dželata Kevina Gameira. U Sevilju su stigli još Stefan Mbija, Karlos Baca i Visente Ibora, dok je Marko Marin došao na pozajmicu.

Nemačka: Bajern dorađuje mašinu, Klop prkosi

Beta/AP
Bajern iz Minhena će sa novim trenerom Pepom Gvardiolom pokušati da odbrani triplu krunu osvojenu prošle sezone. Gvardiola, koji je odmah pokazao veliku posvećenost, je u ionako jak tim doveo nekoliko pojačanja, a posebno je kontroverzan bio transfer Marija Gecea iz Borusije.

Gece je iz Dortmunda stigao za 37 miliona evra, a već na po dolasku imao je nekoliko ispada kada se na konferencijama za štampu pojavljivao u opremi proizvođača 'Najki', iako je najveći konkurent Adidas sponzor Bajerna.

Kada je posle još jedne sage propao transfer Tijaga Alkantare u Mančester Junajted (sredina jula), očekivalo se da 1. avgusta obeštećenje dostigne visinu od 90 miliona i pored toga što Španac nije odigrao 60 posto utakmica za Barsu, kako je propisano ugovorom.

Međutim, Gvardiola je, poznajući situaciju doveo bivšeg igrača, ali nije imao sreće jer se on na startu sezone teže povredio.

Bavarsku mašinu pojačao je Jan Kirhof iz Majnca (učestvovao u gorenavedenom incidentu sa Geceom) i Mičel Vajser.

Već na početku nove sezone stiče se utisak da Španac radi dobar posao sa novim timom. Bajern sada igra lep i dopadljiv fudbal, njihova igra dobila je drugačiju konotaciju u odnosu na prošlu godinu kada su pretežno gazili tempom. Sve to im se, uz malo sreće, isplatilo u petak kada su osvojili Superkup Evrope pobedom nad Čelsijem posle penala.

Nije Bajern uspeo da zadrži Marija Gomesa, koji je zbog novog izazova prešao u Fiorentinu, kao ni u prošloj sezoni standardnog Luisa Gustava. I Anatolij Timoščuk nije ostao, kao ni Emre Džan i Nils Petersen. Aktuelni šampion Evrope je na ovim transferima zaradio 41 milion evra.
Beta/AP Photo/Michael Probst
Drugi favorit za titulu, Borusija iz Dortmunda, i pored odlaska Gecea odlično je startovala u novoj sezoni. Osvojili su Superkup Nemačke pobedom nad najvećim rivalom sa 4:2.

Osnovni cilj Jirgen Klopa u ovom prelaznom roku bio je zadržati Roberta Levandovskog. Mogao je Bajern i drugog igrača da ukrade, ali ipak nije uspeo. Posle nekoliko nesuglasica i svađa Poljaka sa klubom, kao i interesovanja najvećih svetskih klubova, Leva je ipak ostao na 'Signal Iduna Parku'.

Novo ime u veznom redu je fenomenalni jermenski reprezentativac Henrih Mhitarijan koji je plaćen 27,5 miliona evra, ali je pre mesec dana povredio zglob.

Napad je pojačan prebrzim Pjer-Emenik Obumejangom, koji je 13 miliona opravdao već u prvom kolu kada je postigao het-trik. Mladi Gabonac afirmaciju je stekao u Sent Etjenu, a ove sezone postao je brži i od Juseina Bolta!

Kao bomba je odjeknula vest da, iako je odveo Milan u Ligu šampiona, Kevin Prins Boateng prelazi u nemački Šalke. Nemci su u plej-ofu LŠ umesto izbačenog Metalista iz Harkova za protivnika dobili PAOK, kome je kao i celom takmičenju sponzor Gazprom.

Tim iz Gelzenkirhena ostao je bez Mišela Bastosa koji se vratio u Lion, Serhio Eskudero je potpisao za Hetafe, Puki za Seltik, a Rafael za Borusiju Menhengladbah.
Beta/AP Photo/Martin Meissner
Pored Boatenga, najveće pojačanje predstavljaće Felipe Santana koji dolazi iz Borusije. Osim njega, novi igrači Šalkea su Adam Salaj, Antoni Anan, Leon Gorecka, Tim Hugland i Kristijan Klemens.

Bajer Leverkuzen prodao je svog najboljeg igrača Čelsiju, ali je doveo Andresa Palopa, Roberta Hilberta iz, Emrea Džana, Heung-Min Sona i Emira Spahića. Među ‘Farmaceute’ se vratio i Eren Derdijok.

Verder iz Bremena, za koga igra naš Aleksandar Ignjovski, ozbiljno će biti oslabljen u sezoni 2013/2014. Otišli su najbolji pojedinci iz prethodne sezone De Brujne i Papastatopulos. Njih će pokušati da zamene Franko Di Santo, Sedrik Makiadi, Nils Petersen, Deni Avdić i Luka Kaldirola.

Najveće pojačanje Štutgarta je Frederiko Makeda, Ajntrahta Vaclav Kadlec, Đuru Hanovera, Antoni Modest Hofenhajma, a Aleksandar Baumjohan Herte iz Berlina koja se vratila u Bundesligu.

Andreas Ivanšic napustio je Majnc, dok je u Volfsburg osim Gustava stigao i Tim Klose. Augsburg je dobio veliko pojačanje u vidu Halila Altintopa.

Italija: Napoli prati Juventus, Ljajić Rimljanin

Beta/AP
Del Pjerovu desetku nasledio je novi napadač Juventusa Karlos Teves. Argentinac stiže u Torino iz Sitija, a da je pravo pojačanje pokazao je već na startu sezone – gol u Superkupu (pobeda nad Laciom) i pobedonosni pogodak u prvom kolu Serije A.

Dvostruki uzastopni šampion Italije pored Tevesa doveo je i Fernanda Ljorentea iz Bilbaa, ali kao slobodnog igrača. Pored dvojice sjajnih igrača ‘Staroj dami’ pridružili su se i Marko Mota, Angelo Ogbona i Horhe Martines.

Tokom poslednje nedelje Juve je po ko zna koji put izrazio interesovanje za igrača Udinezea i reprezentativca Srbije Dušana Bastu.

Novac uložen u Tevesa, Juve je delimično vratio prodajom Brazilca Felipea Mela Galatasaraju (3,8 miliona evra) i Alesandra Matrija Milanu (11 miliona).

Matri je obukao crveno-crni dres i pored negodovanja navijača koji su tokom revanša plej-ofa Lige šampiona protiv PSV-a (3:0) razvili transparent: "Matri? Ne, hvala". Osim Matrija u redove sedmostrukog prvaka Evrope došao je Matijas Silvestre iz gradskog rivala.

Strelac dva gola u tom duelu bio je Kevin Prins Boateng, koji je ipak odlučio da napusti Italiju i pređe u Šalke.
Beta/AP Photo/Felice Calabro
Pored Juventusa favorit za titulu Serije A biće definitivno ekipa Napolija. Napolitanci su se silno pojačali iako su tokom leta ostali bez najboljeg igrača Edinsona Kavanija.

Mesto fenomenalnog Urugvajca zauzeo je doskorašnji napadač Gonsalo Iguain. Iguain je plaćen 37 miliona evra, čime je Napoli u direktnom dvoboju za ovog igrača dobio Arsenal. Argentincu su se pridružili i klupski drugovi Hose Kaljehon i Raul Albiol.

Uz dovođenje Reine, i sjajnog Drisa Mertensa iz PSV, tim koji će ove sezone voditi Rafael Benites stigao je do pozitivne nule ovog leta.

I drugi milanski klub – Inter, doveo je nekoliko pojačanja među kojima su najzvučnija Rolando iz Porta, Ugo Kampanjaro iz Napolija i Mauro Ikardi iz Sampdorije.

Jedna od zvezda prelaznog roka na Apeninima bio je i srpski internacionalac Adem Ljajić. Ljajić je vec godinu dana želja Milana, ali je ipak završio u Romi. Bivši fudbaler Partizana i Fiorentine imao je dve opcije tokom leta, da sačeka još sezonu i ode u Milan kao slobodan igrač, ili da sada pređe u neku drugu ekipu. ‘Viola’ je odlučila da nešto zaradi, pa je Ljajić završio u Romi za 11 miliona. Od toga je profitirao iPartizan kome je pripalo 825.000 evra.
Beta/AP Photo/Riccardo De Luca
Ljajiću će od ove godine saigrači biti Žervinjo i Maikon, dok su ‘Vučicu’ napustili Erik Lamela i Pablo Osvaldo.

Odlaskom srpskog fudbalera novi napadač Fiorentine Mario Gomes izgubio je podršku koju će pokušati da nadoknadi Đuzepe Rosi. Rosi je u prvom kolu postigao gol na zvaničnim utakmicama posle više od dve godine. Još jedno novo ime u ljubičastom dresu je Masimo Ambrozini, koji dolazi kao slobodan igrač, posle 18 godina provedenih u Milanu.

Osim eventualne prodaje Baste, najbolji potez uprave Udinezea bio je što su zadržali Antonija Di Natalea.

Još jedan srpski internacionalac ovoga leta promenio je sredinu – Boško Janković je dres Đenoe zamenio onim Verone. Društvo u napadu praviće mu sada već veteran Luka Toni, a dokaz njihove dobre saradnje je prvi zvanični meč kada je pao slavni Milan.

Francuska: Monako vs Pari Sen Žermen

Beta/AP
U Francuskoj će se od ove godine finansijska bitka voditi između dva kluba – Pari Sen Žermena i Monaka.

Prebogatim vlasnicima pariskog kluba nije dovoljna dominacija u domaćem prvenstvu, pa su nastavili da jačaju tim za uspehe u Ligi šampiona. PSŽ, koji je osvojio titulu posle 19 godina, po okončanju prethodne sezone morao je da se suoči sa odlaskom Karla Ančelotija. Italijan je sporazumno raskinuo ugovor, a njegov posao preuzeo je bivši reprezentativac Francuske Loran Blan. Šeik Naser al-Kelaifi pre nekoliko dana izjavio je da je zadovoljan radom novog trenera, a nije propustio priliku i da ‘pecne’ prošlog.

Prvi pik Parižana ovog leta bio je Edinson Kavani. Kao što je i očekivano nova saga koja se na kraju srećno završila po PSŽ. Oni su za Kavanijev potpis pobedili Real Madrid, Čelsi i Mančester Siti.

Osim njega, na ‘Park prinčeva’ pristigli su Markinjoš iz Rome, Lukas Dinje iz Lila, dok su sa pozajmica vraćeni Metju Bodmer (Sent Etjen) i Mohamed Sisoko (Fiorentine).

Aktuelni šampion Francuske potrošio 80 miliona, a prodao Mamadu Sakoa Liverpulu za 17 miliona evra.
Beta/AP Photo/Claude Paris
Nova era fudbalskog kluba Monako počela je kada je, u decembru 2011. godine, ruski milijarder Dmitri Ribolovljev kupio 66% akcija kluba.

Ekspresnim ulaganjima omogućio im je povratak u prvu ligu, a potom i poziciju favorita u eliti. Najtraženiji napadač ove godine bio je Radamel Falkao, a u Monako je došao za pomenutih 58, 5 miliona. Mnogi su osporavali ovaj potez fenomenalnog Kolumbijca, kritikujuči ga da je krenuo za parama jer u Monte Karlu postoje poreske olakšice.

Baš zbog toga su se pojavile priče da će klub morati da ga proda, a i da Falkao želi da promeni sredinu. Međutim, igrač je to brzo demantovao, nazvavši priče glupostima.

Posle toga pojavila se još jedna bizarna situacija, da je Kolumbijac lažirao krštenicu i da umesto 27, ima 29 godina. I to je brzo negirao, a njegova odluka da ostane nije dovedena u pitanje.

Pre sjajnog napadača na ‘Luj II’ stadion stigao je dvojac iz Porta – Žoao Mutinjo i Džejms Rodriges plaćeni 70 miliona evra. Pored ove trojice, ugovor sa Monakom potpisalo je još devet fudbalera, među kojima su najzvučnija imena – Erik Abidal, Rikardo Karvaljo, Žeremi Tulalan i Gofri Kondogbija.

Ovim transferima novi-stari član Lige 1 apsolutni je šampion ovog prelaznog roka, sa potrošenom sumom od neverovatnih 168 miliona evra.
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Olimpik iz Liona, čiji dres nosi i naš Milan Biševac, nije mnogo trošio u prethodna dva meseca. Golman Migel Lopes pozajmljen je od Sportinga, Enri Bedimo je koštao 2, a Gael Danik milion evra. Lion je ostao bez najboljeg napadača Lisandra Lopeza, koji je karijeru nastavio u Kataru.

Marsej će pokušati da pomrsi račune mnogo moćnijim suparnicima, a u tome će im pomoći pojačanja na nekoliko pozicija. Benžamin Mendi pojačao je odbranu, Žilber Imbula sredinu terena, dok su u napad stigli Saber Kelifa i Dimitri Paže. Tim koji predvodi Eli Bop u letnjem prelaznom roku potrošio je nešto više od 23 miliona evra.

Monpelje je prodao Belhandu Kijevu, Ren je pustio Alu Dijaru u Vest Hem, ali je doveo Nelsona Oliveiru iz Benfike.

Lil su pored Pažea i Dinjea napustili Benoa Pedreti i Orelijen Šeđu Fongang, a došli Sajmon Kjer i Žulijan Žanvije.

Što se tiče Sent Etjena, sve je proteklo u znaku prodaje Obumejanga, Vujadin Savić se vratio u Okser, dok je Miloš Krasić od Fenerbahčea prosleđen Bastiji.

Ostali: Ruska velika preraspodela

Beta/AP

Portugal

Najbolji potez koji je Benfika mogla da uradi je angažovanje našeg reprezentativca Lazara Markovića. Mladi Srbin je prema navodima plaćen 10 miliona evra, a odma je počeo da se isplaćuje. U velikom lisabonskom derbiju postigao je 'mesijevski' gol za izjednačenje.

Finalista prošlogodišnje Lige Evrope ove sezone u svojim redovima imaće sedam srpskih igrača. Filip Đuričić, Miralem Sulejmani, Ljubomir Fejsa, Filip Marković i Uroš Matić, svi oni su stigli na 'La Luž', s tim što će poslednja dvojica igrati u B timu. Stefan Mitrović potpisao je za 'Orlove', ali nije uspeo da se izbori za mesto u timu, pa će najverovatnije promeniti sredinu.

Aktuelni šampion Porto doveo je četiri, a prodao tri igrača. Rolando je otišao u Inter, Kristijan Atsu u Čelsi (Vitese), a Andre Kastro u Kašimpasu. Jedna od najuspešnijih fudbalskih 'fabrika' pokušaće od četvorice novih igrača da napravi zvezde – Marko Pavlovski stiže iz OFK Beograda, Ektor Erera iz Pačuke, Nabil Gilas iz Moreirensea i Huan Kintero iz Peskare.

Holandija

Beta/AP Photo/Ermindo Armino
Nekadašnji reprezentativac Holandije i fudbaler PSV Filip Koku, sa klupe će pokušati da ovom timu donese titulu. Podmlađene 'Filipsovce' predvodiće pozajmljeni Park Đi Sung, a dovedeni su još Florijan Džozefzon, Adam Maher, Stejn Shars i Džefri Bruma.

Da pobednički tim ne treba menjati smatra i Frank de Bur, pa je ovog leta pozajmljen samo Bojan Krkić. Ajaks juri četvrtu titulu u nizu.

Kandidat će biti i Tvente, čiji dres sa velikim uspehom nosi Dušan Tadić. Njemu se pridružio mladi Crnogorac Luka Đorđević koga je pozajmio Zenit, a došli su još Diko Kopers i Hesus Korona.

Turska

Galatasaraj je zadržao šampionsku ekipu, dok se Fenerbahče ozbiljno pojačao, a potrošenih 32,3 miliona evra govore tome u prilog. Na ‘Sukru Saračoglu’ se iz Spartaka vratio Emanuel Emenike, ali za 15 miliona. Bruno Alveš je pojačao odbranu, baš kao i Mihal Kadlec, a Alper Potuk vezni red. Međutim, Fener će morati da se zadovolji samo prvenstvom, jer je izbačen iz evropskih takmičenja zbog nameštanja mečeva. Bešiktaš je doveo čak devet pojačanja, dok je Genčlerbirligi pustio Lekića u Hihon za koji igra i Stefan Šćepović. Genčler je tako ostao na broju od četiri srpska igrača.

Belgija

rsca.be
Anderleht želi da nastavi dominaciju u Župiler ligi, ove sezone dva fudbalera iz tabora ‘večitih’ potpisali su za šampiona Belgije. Bivši igrač Zvezde Luka Milivojević koštao je oko 3 miliona evra, a Partizanov Aleksandar Mitrović dva miliona više.

Belgijskom klubu to je najveći transfer u istoriji, a osim njih, u Anderleht je došlo još tri pojačanja.

Najveći rival biće im Standard koji je u prvih šest mečeva zabeležio isto toliko pobeda, uz gol razliku 12:0. Ekipa iz Liježa je pretežno dovodila slobodne igrače, među kojima je i Tal Ben Haim, dok je Igor de Kamargo plaćen samo 100 hiljada evra.

Rusija

Raspad velikog Anžija i rasprodaja igrača obeležilo je ovaj prelazni rok u Rusiji. Zenit želi trofej da vrati u carski grad, pa je zato angažovao Andreja Aršavina (Arsenal), Jurija Lodigina (Ksanti), Kristijana Ansaldija (Rubin Kazanj), Anatolij Timoščuk (Bajern Minhen), Olega Šatova (Anži), Igora Smoljnikova (Krasnodar) i Ivana Solovjeva (Dinamo Moskva). Zenit je na brojne transfere potrošio ukupno 15 miliona evra.

Mini saga viđena je i oko Keisukea Honde, koji će sledeće godine gotovo napustiti CSKA iz Moskve. Novi igrači u redovima aktuelnog osvajača duple krune su Steven Zuber plaćen 3,6 miliona evra i 200 hiljada skuplji Georgi Milanov.

Najskuplji transferi u letnjem prelaznom roku

1. Garet Bejl, Real Madrid – 100 miliona evra (Totenhem)
2. Edinson Kavani, Pari Sen Žermen – 64 miliona evra (Napoli)
3. Radamel Falkao, Monako – 58,5 miliona evra (Atletiko Madrid)
4. Nejmar, Barselona – 57 miliona evra (Santos)
5. Fernandinjo, Mančester Siti – 40 miliona evra (Šahtjor Donjeck)
6. Asijer Iljaramendi, Real Madrid – 39 miliona evra (Real Sosijedad)
7. Mario Gece, Bajern Minhen – 37 miliona evra (Borusija Dortmund)
Gonsalo Iguain, Napoli – 37 miliona evra (Real Madrid)
8. Vilijan, Čelsi – 35 miliona evra (Anži)
9. Isko, Real Madrid – 30 miliona evra (Malaga)
Roberto Soldado, Totenhem – 30 miliona evra (Valensija)
Erik Lamela, Totenhem – 30 miliona evra (Roma)
10. Henrih Mhitarijan, Borusija Dortmund – 27,5 miliona evra (Šahtjor Donjeck)

Ponedeljak je poslednji dan prelaznog roka kada se očekuje kulminacija i završni čin. Na našem sajtu imaćete priliku da iz minuta u minut vidite informacije i promene na fudbalskoj pijaci. Do tada podelite Vaše mišljenje, ko je od evropskih klubova napravio najbolji posao i kome će se milionski transferi isplatiti tokom sezone?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: