Zvezda na skeneru B92.net: Sve u znaku Kang(v)e i odsustva formacije

Fudbaleri Crvene zvezde su u meču sa Trabzonsporom upisali i drugi poraz ove sezone u grupnoj fazi Lige Evrope (2:1), ali ono što treba da upali "crvene lampice" u Ljutice Bogdana nije rezultat, već viđeno na terenu.

Izvor:

Četvrtak, 15.09.2022.

22:07

Zvezda na skeneru B92.net: Sve u znaku Kang(v)e i odsustva formacije
Foto: FK Crvena zvezda

Bezidejno je izgledala Zvezda koja je u ovaj meč ušla u formaciji 3-5-2 sa Slavoljubom Srnićem na desnom beku. Ta postava se transformiše u 5-3-2- kada se tim brani i načellno ne ostavlja prostora da iko od protivničkih igrača ostane sam u poslednjoj liniji. Ipak, upravo se to desilo kod prvog gola.

Kada se to nije isplatilo, Zvezda je zaigrala u drugoj formaciji u drugom poluvremenu (da, onoj sa Erakovićem na beku), a tako nagle promene retko kada nešto dobro nose sa sobom, pogotovo kada se na to nadovezuju individualne greške poput drugog žutog Kingsa Kangve ili Gelora Kange kod drugog gola protivnika.

Zvezdinu situaciju u grupi je zakomplikovao i Ferencvaroš koji je slavio protiv Monaka i tako stigao do druge pobede u grupi pred mečeve sa timom iz Ljutice Bogdana.

Pre najava i analiza tog meča, pogledajmo kako su igrali igrači Crvene zvezde na ovom meču.

Golman i odbrana

Foto: FK Crvena zvezda
Milan Borjan – Gotovo ništa ne može da se zameri kapitenu Zvezde, barem ništa što je koštalo crveno-bele. Sjajnom paradom je u 16. minutu sprečio Trezegea da postigne gol, a u finišu i Edina Višču. Kod primljenih golova nije mogao apsolutno ništa i iako su oba postignuta iz individualnih greški niti jedna nije bila njegova. Imao je periode kada je odugovlaćio sa ispucavanjem lopte, poigravao se, ali iz toga ovaj put ništa nije proisteklo.

Nemanja Milunović – Konkretna partija štopera Zvezde. Par grešaka u predaj lopte, ali je u poslednjoj liniji bio još i ponajbolji. Kao i u Borjanovom slučaju – primljeni golovi ne idu njemu na dušu. Na kraju pokušao odlaskom u napad sa Dragovićem da postigne gol, ali u tome nije uspeo, niti je to njegov posao. Zatvorio Maksija Gomesa, te trener protivnika nije imao druge do da ga izmeni.

Aleksandar Dragović – Toplo-hladna partija iskusnog fudbalera. Imao je par startova koji su sprečili opasne prilike, ali je isto tako u par navrata ispao i mogao da košta svoj tim. Kod prvog gola mu je ostao Hamšik iza leđa i uvek će biti sporenja da li je to bio njegov igrač. Naš je stav da nije, te da je na toj strani morao neko drugi da isprati Slovaka. Ipak, kada se već to nije dogodilo, veteran je morao da se prilagodi situaciji i pomogne tamo gde je trebalo, a ne tamo gde mu je bilo zacrtano u trenerskoj beležnici.

Strahinja Eraković – Posledice igranja na desnom beku su tu. Vuče ga da ide napred čak i kada igra štopera u konstelaciji sa trojicom pozadi. To ne mora nužno da bude loša stvar, sve u skladu sa zamišlju trenera, ali bi vrlo lako na taj način mogao da ostavi prostor koji bi potom morao Milunović da pokriva i na taj način rastegne odbranu. No, ovde nije reč o potencijalnim scenarijima, a ono što smo videli od mladog defanzivca zadovoljavajuće je s obzirom na to da više ni tokom meča ne zna gde će igrati, a drugo poluvreme je proveo upravo na poziciji desnog beka.

Slavoljub Srnić (do 45. minuta) – Najveće iznenađenje u startnih 11 koje nikoga nije iznenadilo. Igrao je Srnić po desnoj strani, ali bez nekog konkretnog učinka. Centaršut kod gola Hamšika jeste došao sa njegove strane, ali barem trojica Zvezdinih fudbalera su više kriva za taj gol, pa ne treba da budemo prestrogi prema njemu. Zamenjen na poluvremenu kada je ušao Katai koji mora da igra od starta u meču pred koji se najavljuje pobeda.

Milan Rodić – Otprilike isto kao i njegov kolega na suprotnoj strani, samo sa jednom razlikom. Očigledno da Rodića nema ko da zameni iako je na klupi sedeo Irakli Azarovi koji je ovog leta stigao iz Gruzije. Jedinu opasnost koju je na meču napravio na protivničkom delu terena bio je udarac u prvom poluvremenu koji je otišao visoko iznad prečke. Prvi gol protivnka pao na njegovoj strani, ali Rodića tu nije bilo.

Vezni red i napad

Foto: FK Crvena zvezda
Seku Sanogo (do 59. minuta) – On stoji, a oko njega sve prolazi. Defanzivni vezni koji se ukopa i pogledom prati loptu za koju treba da "pogine". Sve to u trenucima kada dolazi Srđan Mijailović na njegovoj poziciji, a prema svemu sudeći neće imati većih problema da ga istisne u borbi za startnih 11.

Kings Kangva (do 63. minuta) – Žrtva sopstvene gluposti. Dobio je žuti karton iz prvog starta i ako je sudija tada mogao da mu progleda kroz prste, onda je drugi za start otvorenim đonom nad Bakasetasom bio u potpunosti zaslužen. Ostavio je svoju ekipu sa igračem manje i golom zaostatka poslednjih pola sata. Daleko od toga da je glavni krivac za poraz, a ne bismo preterivali ni kada bismo rekli da je Zvezda igrala bolje sa igračem manje. Ne zato što je Kangva bio loš, štaviše jedan je od onih koji je pokazao najveću želju. Šteta što je u njoj "pregoreo".

Gelor Kanga (do 84. minuta) – Odakle početi. Voli Gabonac loptu, ali ne voli ona njega ponekad. Od početka meča, kao i uvek i zauvek, tvrdoglavo je odbijao da ispuca loptu kada bi se našao u teškoj situaciji koje su se po pravilima javljale u opasnim zonama. Odolevao je dugo Kanga, ali je u 67. minutu poklekao, Bakasetas mu je oduzeo loptu, nakon čega se otvorio prostor za šut Trezegea koji ovaj koristi. Da ne bude da je sve bilo loše, Kanga je imao i par dobrih pasova, pa i tih prenošenja lopti kojima je pravio razliku. Siguran na lopti, sem u toj jednoj situaciji koja je kad-tad morala doći.

Aleksandar Pešić (do 59. minuta) – Šta bi bilo kad bi bilo... Da je presekao tu povratnu loptu u trećem minutu, možda bi poneo epitet igrača utakmice. Ovako je malo toga uradio u fazi napada sem presinga. Sporadično bi pokazao svoj kvalitet, ali u tim trenucima nije bilo saigrača da ga isprate. Ipak, najveću zamerku zaslužuje za igru na suprotnom kraju. Trebalo je u 16. minutu da ispuca loptu posle kornera protivnika, ali je povukao nogu i dozvolio protivniku nastavak akcije iz koje je postignut gol.

Osman Bukari (do 70. minuta) – Brzina je glavna odlika krila iz Gane i protiv Pjunika su svi malo poleteli i očekivali da će tako moći da pretrčava i igrače na mnogo višem nivou od jermenskog predstavnika. Međutim, i od brzog ima brži. Malo šta je uradio na ovom meču, imao priliku i sjajan udarac u kontra ugao nakon dodavanja Kangve u prvom poluvremenu, ali to je to. Premalo da bi opravdao vreme provedeno na terenu, a i dalje bolji od bilo kog saigrača u napadu. Dovoljno rečeno.

Trener i izmene

Miloš Milojević – Mnogo pokušao, malo uspeo. Hteo je da iznenadi protivnika sa formacijom, ali ne ide to baš tako lako. Ovakve utakmce se ne igraju bez Aleksandra Kataija, što ćemo ubrzo ponoviti još jednom, makar mu "strelica za raspoloženje" bila crvena. Kad smo već kod formacija, pitanje je i šta Zvezda igra, tj. u kojoj formaciji. Da bi tim funkcionisao mora imati sistem, a to u Zvezdi ne postoji i rešenja se pronalaze na licu mesta. Tako se ne dolazi do rezultata. Pogodio je sa izmenama doduše, njih trojica su učestvovala kod jedinog gola Zvezde. Treba imati razumevanja i za Milojevića, ovo nije tim koji je on selektovao, već nasledio od Dejana Stankovića.

Aleksandar Katai (od 46. minuta) – Svi su se pitali zašto ga nema u startnih 11, ali i kada je ušao nije puno toga doneo. Treba priznati da je učestvovao u akciji kod jedinog gola Zvezde, te samo tim pokazao i da kada je u najgoroj formi igrač je koji mora da igra.

Ibrahim Mustafa (od 59. minuta) – Ponovo je ušao u igru sa klupe i asistirao Nikoliću za utešni pogodak. Uneo neophodnu energiju.

Kalifa Kulibali (od 59. minuta) – Bolje da nije ulazio. Kako god Pešić odigrao – bolje je. Kulibali je totalno van forme, ali i totalno nezainteresovan. Trčanje za loptom se čini kao da ne ulazi u opis njegovog posla. Tu ćemo stati i izraziti nadu da će biti bolje. Tačnije, mnogo bolje kako bi ičega pozitivnog bilo.

Veljko Nikolić (od 70. minuta) – Strelac jedinog gola na meču i to je sasvim dovoljno da dobije najvišu ocenu od svih igrača Zvezde. Počeo je nešto sporije što je i logično jer je ove sezone nakon povratka sa rehabilitacije od povrede odigrao jedva 45 minuta zbirno. Ipak, na minut do kraja meča je izbacio protivnika driblingom i otvorio akciju koju je i završio lepim udarcem i golom uz stativu koji je uneo dramu, ali ništa konkretno naposletku nije doneo.

Radovan Pankov (od 84. minuta) – Premalo vremena da se stekne utisak o njegovom utiacju na igru.

-------------------------------
Priredio: Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: