"Delfini" pod Marjanom

Prekoputa Dioklecijanove palate, u tom "isturenom" Splitu, između Marjana sa jedne i morbidno čuvenog Lovrinca sa druge, svima nama približenog delom VV, stoji "Spaladium arena" već 14 godina u komšiluku kultnog "Poljuda".

Izvor:

Ponedeljak, 29.08.2022.

08:00

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Baš tu, sa kapacitetom od oko devet hiljada mesta, će od 29. avgusta do 10. septembra biti održano Evropsko prvenstvo za vaterpoliste. Da, dobro ste pročitali i ne, ne sećate se loše. Početkom jula je Španija slavila na svetskom šampionatu u Mađarskoj, a manje od dva meseca kasnije dobijamo i evropsku smotru, sve pod obrazloženjem izgubljenog vremena usled pandemije. To je treće veliko takmičenje ovog leta, nakon što je između "uglavljena" i Svetska liga.

Split će po drugi put biti domaćin, nakon što mu je ta čast ukazana i 1981. godine, ali domaćinstvo nije donelo Jugoslaviji medalju pošto je selekcija Mira Ćirkovića završila kao treća, dok je zlato otišlo u Zapadnu Nemačku.

Na 35. po redu Evropskom prvenstvu titulu brani Mađarska koja ju je osvojila pre dve godine na domaćen terenu. Pobedom nad Špancima u finalu su prekinuli niz Srbije od čak četiri zlatna odličja, dok "delfini" u Budimpešti nisu mogli ni do bronze.
Sad će biti još teže, s obzirom na to da selektor Dejan Savić neće moći da računa na "šestoricu veličanstvenih" (Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić i Stefan Mitrović), a verovatno bi i sa njima u timu selekcija sa Pirinejskog poluostrva važila za favorita.

Propozicije prvenstva su jasne. Igra se u četiri grupe sa po četiri ekipe. Ona selekcija koja osvoji prvo mesto ide direktno u četvrtfinale, dok će druga i treća put do njega tražiti kroz osminu finala. Poslednjeplasirane ekipe idu u razigravanje od 13. do 16. mesta.

Odlukom LEN-a iz maja ove godine, selektori će moći da prijave 15 igrača za prvenstvo, za razliku od 13 koliko je bilo do sada.

Ovaj šampionat će ujedno biti i poslednji kvalifikacioni za Svetsko prvenstvo u Fukoki. Učešće su već obezbedili Španija, Italija, Grčka, Hrvatska i Srbija, te je ostalo još tri mesta.

Grupa A

Photo: LEN
Aktuelni svetski vicešampioni Italijani će predvoditi učesnike abecedno prve grupe na šampionatu u Splitu. Poraz u tom finalu su donekle nadomestili kada su polufinalu Svetske lige, trećem velikom takmičenju ovog leta, naneli poraz Špancima i plasirali se u finale gde su slavili protiv SAD koje trenira nekadašnji selektor Srbije Dejan Udovičić. Usledio je trijumf i na još dva turnira na Sardiniji i u Beogradu.

"Azuri" su tri puta osvajali Evropsko prvenstvo (1947, 1993, 1995. godine), dva puta su gubili u finalima (2001. i 2010), dok im je bronzano odličje pripalo čak šest puta (1954, 1977, 1987, 1989, 1999. i 2014). Italijani igraju na Svetskim prvenstvima od 1938. godine i od tada su odigrali 212 mečeva, upisali 120 pobeda, 18 nerešenih i 74 poraza.

Na putu ka novom uspehu Frančesco Di Fulvio, Marko Del Lungo, Edoardo Di Soma, Andrea Fondeli, Đakomo Kanelja su samo neka od imena na spisku selektora Alesandra Kampanje.

Glavni rival u grupi će im biti Crna Gora, kao i povreda vaterpoliste Pro Reka Gonzala Ečenikea koji se podvrgnuo operaciji.
Foto: Profimedia/Albert ten Hove/Orange Pictures
Crnogorci su se osamostalili od Srbije 2006. i samo dve godine osvojili evropsku titulu u Malagi, za sada i jedinu. Imaju "ajkule" još tri odličja – dva srebra (2012. i 2016.) i bronzu (2020. godine). Računica je jasna, na samo dva šampionata nisu stizali do medalje.

Ekipa Vladimira Gojkovića je osvojila "Samarcidis kup" koji se igrao u Grčkoj u okviru prirpema, a nakon toga su pobedili i Nemačku na turniru u Dizeldorfu. Prvi rival će im biti Gruzija.

“Iza nas je odlično odrađen pripremni period. Iza nas su Svetsko prvenstvo, finalni turnir Svetske lige, nekoliko izuzetno kvalitetnih pripremnih utakmica i turnira. Prvi rival je Gruzija, koja nas je propisno namučila na Svetskom prvenstvu. Radi se o selekciji koja u sastavu ima dosta iskusnih igrača, dosta naturalizovanih momaka, ali spremni smo da plan sprovedemo u delo, spremni smo da Evropsko prvenstvo otvorimo pobedom”, rekao je Petar Tešanović, golman Crne Gore.

Crna Gora na 52 utakmice na Evropskim prvenstvima ima 35 pobeda, pet nerešenih i 12 poraza.

Prve dve pozicije su garantovane pomenutim selekcijama, dok će se za treće mesto boriti Gruzija i Slovačka. Za zemlju u podnožju Kavkaza je ovo peti nastup na kontinentalnom takmičenju i bilo im je potrebno 11 utakmica kako bi upisali svoju prvu pobedu nakon što su 2014. u Budimpešti učešće završili sa svim porazima.

Umeli su Gruzini da iznenade jače selekcije, ne baš u rangu Italije i Crne Gore, ali bez obzira na to sasvim dovoljno da im se da prednost u borbi za treće mesto u odnosu na Slovačku koja je beležila neke solidne rezultate u nekoliko poslednjih godina 20. veka i početkom 21. nakon čega je usledio njihov pad.

Grupa A
Ponedeljak, 29.avgust
10:30 Gruzija – Crna Gora
15:30 Italija – Slovačka
Sreda, 31. avgust
14:00 Slovačka – Crna Gora
17:00 Italija – Gruzija
Petak, 2. septembar
10:30 Gruzija – Slovačka
19:00 Italija – Crna Gora
Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa B

Photo: LEN
Druga grupa u Splitu nije bila talična za domaćina koji je smešten u grupu "smrti". Pored "barakuda", tu su Grci, Francuzi i austsajder Malta.

Selektor Ivica Tucak je odlučio da se zahvali vaterpolisti splitskog Jadrana Antoniju Duževiću, neće biti ni Ante Vukičevića, i izabrao je svojih 15 sa kojima planira da ponovi uspeh od pre 12 godina kada je Hrvatska prvi i poslednji put (u Zagrebu) organizovala ovo prvenstvo i osvojila ga. Hrvati će u svojim redovima imati naturalizovanog ruskog vaterpolistu Konstantina Harkova, koji će debitovati na Evropskim prvenstvima za tu selekciju, dok je pre dve godine bio najbolji strelac tog takmičenja, kao i kvalifikacija za Olimpijske igre.

"Evropski vaterpolo se promenio poslednjih godina. Srbija, Hrvatska i Mađarska ne dominiraju više. Pojavila se i veoma dobra Francuska. Dosta investiraju. Primera radi, 20 hrvatskih igrača nastupa za tamošnje klubove. Njihov nacionalni tim je postao bolji. Nisu u krugu favorita, ali biće težak rival. Svaka selekcija zaslužuje poštovanje. Biće mnogo dobrih timova na Evropskom prvenstvu i očekujem da bude veoma izbalansirano", smatra Tucak.
Foto: Profimedia/Albert ten Hove/Orange Pictures
Grci predvođeni selektorom Teodorosom Vlahosom su im glavni rival u borbi za prvo mesto. "Heleni" nikada nisu osvojili neko veće takmičenje, a ni medalju na Evropskom prvenstvu gde se takmiče od 1970. godine. Stlianos Argiropulos, Konstantinos Kakaris, Angelos Vlahopulos, Aleksandros Papanastasiju i Dimitris Skumpakis će pokušati to da promene.

Imaju tri bronze sa prvenstava sveta (poslednju nedavno u Budimpešti), ali ih svi pamte po finalu Olimpijskih igara u Tokiju gde su ih porazili "delfini". Do prvog evropskog odličja će morati da stignu bez Emanuila Zerdevasa i Janisa Funtulisa zbog povreda.

Grčka i Hrvatska će zauzeti prve dve pozicije ukoliko Francuska ne napravi iznenađenje. "Trikolori" u svakom slučaju imaju zagarantovano treće mesto, s obzirom na to da Malta nema šta da traži na ovakvoj smotri.

Grupa B
Ponedeljak, 29.avgust
19:00 Grčka – Francuska
21:00 Malta – Hrvatska
Sreda, 31. avgust
10:30 Grčka – Malta
20:30 Hrvatska – Francuska
Petak, 2. septembar
15:30 Malta – Francuska
20:30 Grčka – Hrvatska
Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa C

Photo: LEN
U trećoj po redu grupi nastupa najveći favorit i večiti gubitnik – sve u jednom timu. Španci dolaze u Split kao aktuelni svetski šampion, nakon čega je usledila nešto slabija Svetska liga i bronza, koji je u poslednja dva navrata gubio finala Evropskih prvenstava, a imaju još jedno srebro iz 1991. godine.

Selektor David Martin neće moći da računa na Blai Malaraha, ali tu su Felipe Perone, Alvaro Granados, Rožer Tahul, Bernat Sanahuja i Unai Agire za miran san, makar tokom lake grupne faze.

Pored "furije", tu su Nemčka, Holandija i Rumunija sa kojom će činiti prvi par na otvaranju u Splitu od devet časova.

"Žreb se ne može menjati i moramo se adaptirati. Favoriti smo u grupi, ali Španija uvek gaji respekt prema svojim protivnicima. Cilj Španije je da osvoji prvo mesto igrajući na našem nivou i u drugu nedelju da uđe spremna", rekao je Martin.

Španija je do sada igrala na 195 mečeva na EP i ima 93 pobede uz 83 poraza i 19 nerešenih.
Foto: Profimedia/Marcel te
I Nemačka i Holandija su bili evropski šampioni za razliku od Rumuna, ali je to davna prošlost (80-ih i 50-ih). Reč je o tri kvalifikanta, koji su na svom putu ka Evropskom prvenstvu bili neporaženi.

U 21. veku su Rumuni ti koji su zabeležili najveći uspeh od sve tri ekipe, kada su bili četvrti 2006. godine. Nemci su bili najbolji u Budimpešti pre dve godine kada su bili deveti, selekcija iz Istočne Evrope je završila jedanaesta, dok su "lale" bile 15.

Grupa C ne samo da je najlakša, nego i najbolje uravnotežena kada je reč o ove tri selekcije i baš tu ćemo gledati najveću borbu za drugo mesto. Najviše mečeva na ovom takmičenju imaju Nemci sa 213, dakle više i od Španije, ali i mnogih drugih uspešnih selekcija uključujući i našu. Jedna su od četiri selekcije koja je nastupila na inauguracionom turniru 1926. godine.

Grupa C
Ponedeljak, 29.avgust
09:00 Rumunija – Španija
17:00 Nemačka – Holandija
Sreda, 31. avgust
12:00 Holandija – Španija
15:30 Rumunija – Nemačka
Petak, 2. septembar
14:00 Nemačka – Španija
17:00 Rumunija – Holandija
Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa D

Photo: LEN
Stigli smo i do grupe u kojoj će nastupati izabranici Dejana Savića koji su na poslednjoj proveri, turniru "Srbija 2022" zauzeli treće mesto iza Hrvatske i Italije.

Neće biti "šestorice veličanstvenih", ali ni Nikole Jakšića i Đorđa Lazića koje muče povrede. Neko bi možda rekao da "delfini" izgledaju neprepoznatljivo, više na spiskovima ne srećemo dobro poznata imena, ali promena je morala doći. Dosta je tu igrača koji su igrali za Srbiju nedavno u Svetskoj ligi poput Stojanovića, Radulovića, Dobožanova, Martinovića, Vučinića, Vica i drugih.

"Ovo je naša aktuelna reprezentacija. Potpuno je jasno da je to novi sastav i mi smo sa Hrvatima najviše promenili tim posle Igara u Tokiju. Ovaj sastav je novi čak i u odnosu na Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Ima tu povreda, ima stvari na koje ne možemo da utičemo", rekao je na konferenciji za medije selektor Srbije.

Poređenja radi, Srbija je ostala bez čak 10 igrača u odnosu na "zlatne" iz Tokija. Ostali su samo Dušan Mandić, Strahinja Rašović i Sava Ranđelović, kapiten tima. Problem predstavlja i činjenica da je Mandić rovit, te nije poznato koliko će od starta moći da pomogne.

Od svog osamostaljenja Srbija je na osam Evropskih prvenstava osvojila pet zlatnih odličja i po jedno srebrno i bronzano (Španija pre dve godine prekinula niz od devet uzastopnih podijuma). Stoga je jasno da je medalja imperativ čak i za ovako izmenjen sastav.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Tako kaže i istorijat. Jugoslavija je prvi put zaigrala 1934. i završila peta. Usledile su pauze kada naša selekcije nije bilo na prvenstvima 1938. i 1947. godine, nakon čega su se medalje nizale. Srebrne medalje su osvajane 1954, 1958, 1962, 1977, a bronze 1950, 1966 1970 i 1974, 1985, 1987, 1989. godine. Bilo je potrebno 14 učešća pre prvog zlata 1991. godine, a onda je usledila nova pauza do 1996. godine iz svima znanih razloga.

Osvojeno je još jedno srebro 1997. godine, pre uspostavljanja dominacije na osvitu novog veka. Između 1999. i 2020. godine, prva i poslednja kada nismo stigli do odličja, zlato je osvojeno na sedam od devet šampionata (2001, 2003, 2006, 2012, 2014, 2016, 2018). Po srebro i bronza su osvojeni 2008, odnosno 2010. godine.

Srbija ja na Evropskim prvenstvima slavila na 114 od 155 odigranih mečeva, 18 puta je bilo nerešeno, a "delfini" su izgubli 23 susreta.

Prva prepreka ka novoj medalji će biti Izrael sa kojim "delfini" otvaraju učešće od 12 časova. Reč je o debitantu na ovom takmičenju čiji su najbolji igrači Ronen Gros i Tamir Fried.

"Nedavno smo u okviru humanitarne akcije u Kragujevcu igrali dve četvrtine sa Izraelom. Vidi se razlika u kvalitetu, lako smo stigli do prednosti. Nemam predstavu o njihovom kvalitetu. Protiv Izraela ćemo da osetimo atmosferu bazena i to je najvažnije. Pobednik se uz dužno poštovanje zna. Ali uz bodove moramo da budemo zadovoljni prikazanim", poručio je Ranđelović pred ovaj meč.
Foto: Profimedia/Albert ten Hove/Orange Pictures
Posle tog, Srbiju dva dana kasnije očekuje duel sa Mađarskom, što će i biti prva, prava provera.

Nekada bi ovaj susret bez sumnje predstavljao najveći derbi na čitavom turniru, ali da to nije više slučaj pokazuje činjenica da su obe selekcije nedavno eliminisane u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Mađari su odlučili da naprave rez, te će ih umesto Žolta Varge predvoditi Tamaš Marc. I to tim bez Martona Vamoša i Deneša Varge. Videćemo da li su to lepe vesti za Srbiju ili će severni sused ovim dobiti boljitak na planu timske igre.

Zanimljiva je činjenica da u grupama C i D, odnosno donjem delu žreba, imamo aktuelnog svetskog (Španija), evropskog (Mađarska) i olimpijskog šampiona (Srbija).

Mađarima ne treba uvodna reč, radi se o osvajaču rekordnih 13 zlatnih medalja na Evropskim prvenstvima i pobedniku prvog izdanja davne 1926. godine, odnosno prvih osam od 10. Naravno, vredi dodati i da je samo jedna osvojena u 21. veku i to pre dve godine u Budimpešti, dok su do 10 od 13 odličja stigli pre 80-ih.

Na Evropskom prvenstvu u mađarskoj prestonici su postali prva država koja je postigla 2000 hiljade golova u tom takmičenju, a na dosadašnjih 220 utakmica imaju 168 pobeda.

U grupi sa te tri selekcije je i Slovenija, koja je svoje mesto našla nakon izbacivanaja Rusije, a kao najbolja nekvalifikovana reprezentacija. Na dosadašnjih 18 mečeva poraženi su 16 puta, a pažnju treba obratiti na Martina Puša i Mateja Nastrana, koji je ujedno i najstariji učesnik (rođen 1979. godine) i igrao je i 2003. godine na prvenstvu u Kranju.

Grupa D
Ponedeljak, 29.avgust
12:00 Srbija – Izrael
14:00 Mađarska – Slovenija
Sreda, 31. avgust
09:00 Slovenija – Izrael
19:00 Srbija – Mađarska
Petak, 2. septembar
09:00 Mađarska – Izrael
12:00 Srbija – Slovenija
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: