Eskim ili o poslednjem buntovniku

Stara Lada i finski Espo, grad Nokie, s kraja osamedesetih.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Nedelja, 19.12.2021.

12:52

Eskim ili o poslednjem buntovniku
Foto: Profimedia

Nekada pretežno švedsko govorno područje, doživelo je procvat prevashodno zbog blizine glavnog grada Helsinkija i naraslo do drugog najmnogoljudnijeg u nordijskoj zemlji.

Pitanje je da li tamošnji jezici poznaju jednačenje po zvučnosti, ali je švedsko Esbo, zamenjeno sa Espo, a po tom nazivu ga pamti i Kimi Raikonen.

Tada 10-godišnji Kimi i njegov brat Rami su od malih nogu vozili motokros dvotočkaše, a stari automobili u dvorištu su ih svakdonevno mamili da pređu na nešto više.

Ni činjenica da su pedale Lade za njega bile nedohvatljive ga nije sprečila da se oproba na improvizovanoj stazi oko kuće.

“Ponekad bismo udarili u drvo ili u ivicu kuće. Nije kao da smo srušili kuću, ali bilo je pukotina u betonu. Naši roditelji su bili okej sa tim, tako da…”

Nestašnost ga je sa pet godina koštala kada je izgubio kontrolu nad biciklom, udario vratom u guvernalu i oštetio glasne žice. Odatle potiče karakteristična boja njegovog glasa.
Foto: Profimedia
Ipak je umalo rušenje kuće bilo uvod u svet kartinga koji je bio podjednako uzbudljiv. Njihov otac Mati, kako bi finansirao dečije ambicije, je pored posla na izgradnji puteva morao i noću da radi kao taksista ili izbacivač u noćnom klubu. Stečeni novac je ulagan u njihovu karijeru, što je označilo kraj planovima o ugradnji toaleta unutar kuće.

Sa 15 godina Kimi je vozio prvu trku van rodne zemlje u Monaku, a tokom iste mu je otpao volan. Da li je stao? Pa ne, kao što nije ni kada se zakucao u drvo ili kuću godinama pre. Umesto toga se odlučio da maše volanom u vazduhu, signalizirajući svojim mehaničarima na pravini šta se desilo.

Još uvek dečak, po povratku u dom bi gledao profesionalne trke na televiziji sa bratom, ali interesovanja su se često menjala. Raikonen nikada nije planirao da postane profesionalni vozač. Obožavao je da koristi školski ranac mesto sanki spuštajući se niz strmo brdo i hokej, ali je od njega odustao jer ga je mrzelo da rano ustaje za treninge.

Uspesi u kartingu su se nizali, a prelazak na ozbiljniji nivo privremeno je obustavilo služenje vojnog roka. Dopušteno mu je da napusti vojsku, otputuje u Veliku Britaniju i takmiči se u Formula Reno šampionatu, ali uz obavezu da se vrati. A vratio se kao šampion, slavivši na više od polovine trka.

Zauber

Foto: Profimedia
Njegovi uspesi nisu prošli nezapaženo, a najbrži je bio Zauber. Pitanje je bilo – da li je prerano?

Sa samo 23 trke, Kimi je još uvek bio neiskusan vozač. Štaviše, u Zauberu nisu znali ni da li je punoletan. Zbog nedostatka novca nije ni mogao da napravi korak napred u odnosu na karting tj. sve do dolaska Dejva i Stiva Robertsona. Upravo je Dejv nazvao vlasnika tima Pitera Zaubera i ubedio ga da mu pruži šansu.

Epilog tog razgovora je Raikonenov izlazak na stazu Muđelo 2000. gde ekipe često održavaju testiranja. Test vozač Zaubera je pokazao nedostatak fizičke snage, ali je ono glavno bilo tu – brzina.

Finac je sve oduševio, a s obzirom na to da nisu imali ugovor sa njim držali su ga u tajnosti pod nadimkom “Eskim”. Ta tri dana koliko su testovi trajali na stazi su se nalazili i predstavnici Meklarena i Ferarija, ali niko nije odao Zauberovu tajnu.

To je bila prilika za Mihaela Šumahera da svedoči prvim krugovima u karijeri Raikonena i entuzijastično se raspita za mladog vozača oduševljen njegovim umećem. Nemac je pauze provodio posmatrajući Kimija na stazi i obrnuto.

*O Raikonenovoj probi u Zauberu pročitajte više u tekstu kolege Stefana Nikolića.
Foto: Profimedia/PIERRE VERDY
U Zauberu su bili svesni šta imaju, ali se vlasnik Piter Zauber još uvek nećkao. Testirali su ga tako što bi mu prvo dali da odveze krug sa punim rezervoarom, a potom već naredni sa gotovo praznim. To je bilo dovoljno i za Pitera, možda inspirisanog “skokom” Džensona Batona iz Formula 3 u Formula 1 kategoriju, a i pored kritika predsednika FIA Maksa Mozlija da je Kimi premlad.

Nije samo Mozli bio nezadovoljan, već i Helmut Marko iz Red Bula, tadašnjeg sponzora, koji se zalagao da u tim dođe Enrike Bernoldi. Uzalud im trud, na drugoj strani su bili tadašnji prvi čovek Formule 1 Berni Eklston, kao i šefovi Ferarija, Meklarena, Vilijamsa i Renoa.

Dodatna testiranja u Herezu i Barseloni su potvrdila ono što se već znalo. Zauber je omogućio Raikonenu da dođe do FIA Super licence, te debituje u trci za Veliku nagradu Australije 2001. Govorilo se da je noć pred debi u Formuli 1 spokojno prespavao, a afinitet prema dremkama tokom kasnijih godina nije nestao.

Izjavio je da mu je cilj da bude u Top 10, a na pitanje prisutnih novinara da li smatra da je to ostvarivo odgovorio je u svom stilu:

“Da.”

Zauzeo je trinaestu startnu poziciju, a iza njega se nalazio Jos Ferstapen, otac aktuelnog šampiona Maksa. Od gledanja na TV-u, Kimi je sada delio stazu i sa sunarodnikom Mikom Hakinenom. Vozač sa najkraćim CV-jem je bio profesionalac.

“U Kimiju sam ponekad mogao da prepoznam sebe sa početka karijere”, govorio je kasnije dvostruki svetski šampion.
Foto: Profimedia
Hakinen trku u Australiji po treći put u nizu nije završio, nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom u krivini i zakucao se u gume sa strane, dok je Raikonen bio sedmi. Veliki uspeh, potom i uvećan nakon što su kazne naknadno obračunate drugim vozačima, te se debitant popeo na šestu poziciju. Bodovi na prvoj trci, ne mogu mnogi da se pohvale time.

Prvu profesionalnu sezonu je okončao sa devet poena i zajedno sa kolegom Nikom Hajdfeldom predvodio tim do četvrtog, odnosno najboljeg plasmana u konkurenciji konstruktora ikada. Rezultat iznad očekivanja pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da je i Nemcu to bila tek druga sezona u Formuli 1.

Meklaren

Foto: Profimedia
Usledio je poziv šefa Meklarena Rona Denisa. Hakinen se povlači i potrebna im je zamena. Upravo je on ubedio Denisa da izabere Raikonena pre Hajdfelda.

“Ako želiš da pobeđuješ, uzmi Finca”, poručio mu je tada.

Savet nije bio loš, a Raikonen se već na prvoj trci u novom timu popeo na podijum. Stigao bi i do prvog trijumfa te sezone u Francuskoj, ali je po njega kobno bilo ulje koje se izlizo iz bolida Alana Mekniša, škotskog vozača Tojote kojem je to bila jedina sezona u šampionatu.

Na kraju je morao da se zadovolji sa četiri podijuma te godine, a zajedno sa kolegom Dejvidom Kultardom zauzeo je treće mesto u konkurenciji konstruktora. Osnova je položena.

Već naredne sezone je stigla prva pobeda na trci u Maleziji. Mogao je slaviti i na sledećoj u Sao Paulu, ali se kiša isprečila. Staza Interlagos bila je poprište jednog od klasika Formula 1 šampionata. Staza natopljena kišom, a upravo na takvom terenu Raikonen pokazuje najbolje. Vozači su redom ispadali, a trka je u međuvremenu prekinuta zbog nebezbednih uslova.

Najpre je pobeda pripisana Raikonenu koji ju je završio na prvom mestu, ali je naknadno odlučeno da se u obzir uzimaju pozicije koje su vozači zauzimali dva kruga pre kraja. Trofej je predat Đankarlu Fizikeli. Te godine Meklaren je predstavio ažuriranu verziju šasije, dok je istovrmeno razvijao novu. Raikonenov period u tom timu biće obeležen čestim problemima sa bolidom, a samo tokom prve sezone je osam puta otkazao na 17 startova.

Problema tog tipa tokom druge sezone u britanskom timu nije bilo, ali je Mišelin zakazao. Utvrđena je napravilnost, te je novi kontigent guma morao da bude dopremljen. Gubitak primata u odnosu na Ferarijev Bridžstoun.

To nije omelo Kimija koji je sve do kraja vodio borbu za titulu šampiona sa Mihaelom Šumaherom. Uoči poslednje trke za Veliku nagradu Japana računica je bila jasna. Ukoliko želi da postane šampion Raikonen mora da pobedi, a da Šumaher istovremeno ne osvoji niti jedan bod.

Ipak, drugo mesto vozača Meklarena je automatski značilo i novu titulu Nemca sa samo dva boda prednosti.

Zanimljivo je da je Raikonen izabrao Meklaren pre Ferarija jer nije želeo da bude Šumaherov broj dva.

“Nisam želeo da odem u tim gde bih bio drugi vozač, ne bi bilo poente. Meklaren je uvek imao isti status za vozače. Kad imate te dve opcije, izbor je lak”, rekao je svojevremeno, a Ferari odgovorio da svakako ne bi stavili tako mladog vozača u bolid.

Sada se stekao utisak da je Finac upravo taj koji će svrgnuti Šumahera sa prestola. Avaj, Mercedesov motor.

Česti kvarovi na bolidu, sa pomenutom novom šasijom, dopustili su Raikonenu da završi samo dve od prvih sedam trka 2004. Imao je jedan osvojen bod, naspram Šumaherovih 60. Sezona bačena niz vodu.

Priča je u tome gora, što je te iste godine izbio čuveni skandal sa Kimijem i delfinom.

Raikonen je idealizovao svetskog šampiona iz 1976. Džejmsa Hanta, popularnog “Hanta skretničara” i pratio njegov put, na i van staze. Tako je na odmoru u Gran Kanariji nakon sedmočasovne pijanke zaspao na delfinu na nanaduvavanje, što nije prošlo neopaženo.

“Žao mi je. Popio sam nekoliko pića. Zašto sam jahao delfina? Zašto da ne?”

Njegov tadašnji šef Ron Denis je bio na ivici živaca, ali ne samo tom prilikom. Jednom je pocepao Raikonenov ugovor i predao mu ga u kesi, ali se sve sredilo nakon trijumfa na sledećoj trci.
Kimi i Ron Denis, èovek koji je voleo sve da kontroliše Foto: Profimedia/Yoshikazu TSUNO
U istom periodu, zajedno sa menadžerom Stivom Robinsonom osniva “Raikonen Robinson Rejsing”, tim koji će se takmičiti u Formuli 3.

Naredna sezona je donela i promenu timskog kolege. Na mesto Kultarda je stigao dotadašnji vozač Vilijamsa Huan Pablo Montoja. Priča je bila ista, česti problem sa bolidom i gumama stavili su Raikonena u rani zaostatak u odnosu na vodećeg Fernanda Alonsa.

Situacija se poboljšala, pa je odneo pobedu na Velikoj nagradi Kanade. Ali to je bio izolovani slučaj, nakon čega su usledili novi problem sa motorom i hidraulikom. Pouzdanost Meklarenovog bolida je bila nepostojeća, a Raikonen više nije mogao da čeka.

Tokom Velike nagrade Mađarske je najavio da bi mogao da napusti tim, nakon čega je bio najbrži na Hungaroringu. Sezonu je okončao sa sedam pobeda, isto koliko je imao i šampion Fernando Alonso.

Od Raikonena se očekivalo da će biti vozač koji će prekinuti Šumaherovu dominaciju, ali u tome se isprečio loš bolid. Španac je titulu osigurao u Renou, a gotovo kao čin prkosa Finac je već na sledećoj u Japanu odvezao možda i najbolju trku karijere.

Kimi je na Suzuki počeo sa 17. mesta, samo da bi kasnije pobedio prestigavši Đankarla Fizikelu u poslednjem krugu i osvetivši mu se ujedno za Brazil tri godine ranije. Proglašen je i za vozača sezone. Nije usledio odlazak iz Meklarena, pre oproštajna sezona. Loš start doveo je do dodatnog zaoštravanja na liniji Denis-Raikonen, kojem je Finac bio dobar samo kada je pobeđivao.

“Ljudi su stalno govorili da samo imao s*anje odnos sa Denisom, ali nije bilo tako. Naravno da smo imali rasprava, ali mislim da smo van tog sveta formule, tokom svakodnevnih razgovora imali dobar odnos. Kada bih ga kasnije viđao, uvek smo se šalili. Ali razumem njegovu poziciju, gledali smo na iste stvari potpuno različitim očima.”

Tokom trke u Monte Karlu usledio je novi “Kimi momenat”. Bolid je otkazao tokom trke, da bi ga Raikonen samo uredno parkirao sa strane i direktno otišao na obližnju jahtu, gde se smestio u đakuziju. Nikada nije dozvolio da njegove performanse na stazi izvlače kao posledicu privatnog života. Tvrdio je da jedno ne utiče na drugo, a i da se nikada nije brinuo zbog toga jer mu je uvek ostajala jedna stvar – brzina. Meklaren je donekle popravio stabilnost svog bolida, ali sada je rezultat izostao. Sezona je okončana bez ijedne pobede, a sve u senci sverastućih nagoveštaja o odlasku Raikonena. Što je i obznanjeno u Monci. Simbolično, pred Veliku nagradu Italije, postalo je jasno da će Šumahera u Ferariju zameniti Kimi.

Ferari

Foto: Profimedia
“Ledeni”, kako ga je prozvao Ron Denis zbog njegovog porekla i smirenosti na stazi, je bio pred najvećim izazovom u karijeri. Zameniti sedmostrukog svetskog šampiona, dok na svom kontu nemaš ni jednu titulu.

Doduše, to nije sprečilo čelnike Ferarija da od Kimija naprave najskuplje plaćenog vozača u šampionatu (navodno 41 milion dolara po godini) i upare ga sa Felipeom Masom.

Samo nedelju dana pre debija u Ferariju, vozač pod imenom “Džejms Hant” je slavio na trci motornih sanki u Finskoj, a, kada je isti taj “Hant” kasnije pobedio u trci glisera obučen u kostim gorile, Kimi je izjavio da je prizvao ime svog idola kao odgovor medijima koji prave senzaciju od njegovor privatnog života. Raikonenov tim je proglašen za najbolje obučen na tom takmičenju.

Kimi voli dobar debi, a to je pokazao pobedivši u trci za Veliku nagradu Australije i tako ne samo slavio na prvoj trci na kojoj je zauzeo pol poziciju, već i postao prvi vozač Ferarija od 1989. i Najdžela Mansela koji je trijumfovao na prvoj trci u italijanskom timu. Na crvenom bolidu stajao je broj šest, naspram sedmice koja je bila njegova omiljena tokom karijere.

To je bio samo uvod za jednu od najuzbudljivijih šampionskih trka svih vremena. Vodila se utroje, a na suprotnoj strani nalazili su se Meklarenovi vozači – dvostruki svetski šampion Fernando Alonso i mladi Luis Hamilton.

Jedan od odlučujućih delova sezone dogodio se na trci za Veliku nagradu Kine. Britanac je imao problema sa menjačem, te je Raikonen izbio na čelo i ostvario 200. pobedu i 600. podijum u istoriji Ferarija. Sve je bilo spremno za poslednju trku sezone u Sao Paolu.

Raikonen je zaostajao sedam bodova za Hamiltonom uprkos činjenici da je imao pobedu više, ali je ipak uspeo da trijumfuje u Brazilu i stigne do prve titule svetskog šampiona sa samo bodom prednosti.

“Je*eno konačno”, čulo se preko timskog radija Ferarija. Ne bi bila Formula 1 da nije bilo i peripetija. Stjuardi su uočili određene neregularnosti u vezi sa benzinom kod Nika Hajdfelda, Roberta Kubice i Nika Rozberga. Njihova diskvalifikacija značila bi i titulu za Hamiltona, ali do toga nije došlo.

Raikonen je postao tek treći Ferarijev vozač nakon Huana Manuela Fanđa i Džodija Šektera koji je stigao do šampionata u debitantskoj sezoni.

Postao je i prvi vozač od 1950. i Đuzepea Farine koji je odlučujuću trku startovao sa treće pozicije u plasmanu vozača, a da je na kraju stigao do titule.
Foto: Profimedia
Nažalost, to nije bio pokazatelj uspeha koji dolaze. Naredne dve sezone su bile gore od one koje su im prethodile. Najpre je 2008. završio na trećem, a potom 2009. na neprihvatljivom šestom mestu.

Ponovo je izjednačio Šumaherov rekord od 10 najbržih krugova. To mu je prvi put uspelo 2005, a potom i tri godine kasnije. U međuvremenu je pronašao još jedan način da potkači Nemca kada je upitan zašto nije prisustvovao dodeljivanju nagrade za životno delo Šumaheru koje mu je uručio Pele.

“S*ao sam tada”, glasio je odgovor.

Rezultati su izostali, a uz to i njegova želja da nastavi sa Ferarijem. Iz ovog perioda ostaće upamćena epizoda sa sladoledom i njegovo upoznavanje sa Nikol Kidman kog se kasnije prisećao:

“Ne poznajem je. Zašto bih razgovarao sa njom samo zbog toga što je poznata?” Kimiju je bila potrebna pauza i na kraju treće sezone sa ekipom dve strane su se razišle. Zamenio ga je Fernando Alonso, a on sam je trebalo da se vrati u Meklaren. Pregovori su saterani u ćorsokak, kao i oni sa Mercedesom koji je zaposlio nemački tandem u vidu povratnika Mihaela Šumahera i Nika Rozberga.

U međuvremenu je odbio i ponudu Tojote da zameni Tima Gloka rekavši da želi da vozi bolid koji je konkurentan u trkama, dok je Reno optužio da koriste njegovo ime u marketinške svrhe kada su se pojavili navodi da će zameniti Vitalija Petrova u tom timu.

Reli, Naskar, pa povratak u Formulu 1

Foto: Profimedia
Naposletku, Raikonen nije ni otišao na odmor već u reli šampionat. Kao kada su bili deca, gledao je šta Rami radi i svidelo mu se. Često se ističe da je u reliju važno da se “vozi ušima, a manje očima”, a Kimi je ispred sebe imao vozače sa godinama iskustva iza sebe.

Nije bio sam u Sitroenu, pored njega je sedeo Kaj Lindstrom, suvozač četvorostukog svetskog šampiona Tomija Makinenea. Uskoro će saznati koliko je teško zadržati reli vozilo na stazi pogotovo kada zna da je oko njega samo drveće i jarci. Najteže je bilo pred reli događaj u Španiji kada je tokom priprema izokretao auto, uništivši unutrašnji kavez, te nije bilo dovoljno vremena za popravku i nastup na trci.

Prvu pobedu je ostvario u septembru 2010. u Francuskoj, a debitantsku sezonu okončao na 10. poziciji. Već naredne godine vozio je u sopstvenom timu “Ajs 1 Rejsing”. Ponovo u Sitroenu i na 10. poziciji na kraju sezone, nakon čega je bilo vreme za nešto novo.

To nešto je bio Naskar. Ovoga puta nije mogao da pobegne od Tojote, te je potpisao ugovor sa japanskim proizvođačem na ograničen broj trka. Odvezao je samo dve, od čega je druga bila sa “Nemko Motorsports” tokom koje su mu se kamenčići zaglavili u rešetki automobila, a dobio je kaznu i zbog ubrzavanja u pit stopu. Imao je priliku i da se priključi timu dvostrukog šampiona Robija Gordona, ali je na testiranju slupao auto, te je saradnja već tu okončana. Bilo je vreme za povratak, samo je pitanje gde. Tokom 2011. su se pojavili navodi da se Raikonen vraća u Formulu 1 i to u ekipu Vilijamsa u čijem sedištu je primećen. Ti navodi su brzo utihnuli, ali se Finac zaista vratio u najbrži šampionat na svetu. Potpisao je dvogodišnju saradnju sa Lotusom.

Lotus

Foto: Profimedia
Raikonen je 2012. u Abu Dabiju ostvario prvi trijumf u sezoni odnosno prvu pobedu za Lotus od 1987. i trke u Detroitu kada je najbrži bio Eirton Sena.

Tokom te trke usledio je jedan od najpoznatijih odgovora u istoriji Formule 1. Na informaciju iz tima o trenutnom stanju na stazi, Kimi je reagovao sa negodovanjem.

“Ostavite me na miru. Znam šta radim.”

Usledile su dodatne instrukcije koje su još više iznervirale “Ledenog”.

“Da, da. Radim to sve vreme. Ne morate da me podsećate svakih 10 sekundi.”

Govorilo se i da je Kimi napravio 500 majica sa prvim citatom i podelio ih članovima Lotusa, ali je to kasnije demantovao. Postoji razlog za ovakav odnos prema timu tad već uveliko veterana u šampionatu, a eskaliralo je na kraju druge sezone koja je počela Kimijevom pobedom na startu u Australiji. Veliki broj drugih mesta koje je Finac osvojio te godine nije bio dovoljan za mir u kući, te se dve trke pred kraj šampionata postavljalo pitanje da li će se uopšte naći na stazi.

Kako je rekao, zbog problema sa leđima bio je prinuđen da ne nastupi, a zamenio ga je sunarodnik Heiki Kovalainen.

Navodno mu je iz Lotusa obećano 50.000 evra za svaki bod koji osvoji. A tokom dve godine u timu je stigao do 390, što znači da mu je sada dugovano 19,5 miliona evra na ime samo tog bonusa. Finansijska situacija u timu nije bila toliko dobra.

Raikonen nije hteo da istrpi ni činjenicu da se Roman Grožan sve više ističe kao prvi vozač ekipe. Francuz je u razgovoru sa Nikom Rozbergom opisao još jednu u nizu priča koje su ujedno smešne, ali i na najbolji način opisuju Kimija.

“Bili smo klupske kolege tokom dve godine, ali nikada nismo puno razgovarali. Kimi je Kimi. Promenio se dosta od kako je dobio decu i to nabolje. Jednog dana mi je samo prišao i čestitao na rođenju sina. Bio sam šokiran jer nikada nismo razgovarali i sad odjendom zna da imam bebu. Nisam znao šta da kažem.”

Drugi put u Ferariju i kraj karijere

Foto: Profimedia
Bilo je vreme za povratak na mesto najvećeg uspeha, a Kimi nije krio da je razlog novac. Ferari je odlučio da upari dvojicu svetskih šampiona – Fernanda Alonsa i Kimija Raikonena. Tu možemo i stati, s obzirom na to da samo pominjanje njihovih imena u istom timu impresivnije zvuči od stvarnih uspeha tima te godine.

Ono što su u italijanskom timu nazivali bolidom bilo je dovoljno za ukupno nula podijuma vozača koji između sebe imaju tri titule u Formula 1 šampionatu.

Pred tu sezonu vozačima je dozvoljeno da izaberu broj koji će imati pravo da koriste tokom čitave karijere. Raikonen je zadržao sedmicu.

“To je broj koji sam imao prošle godine i ne vidim razlog da ga menjam.”

Već naredne godine je umesto Alonsa stigao Fetel, tada već četvorostruki šampion, ali ni Nemac nije uspeo da dođe do titule svetskog prvaka, te Kimi ostaje poslednji šampionski vozač Ferarija. Fetel je jednom prilikom izjavio da su ga po dolasku u šampionat samo Glok i Raikonen srdačno dočekali u onome što je bilo neprijateljski nastrojeno okruženje Formule 1.

Tokom drugog, četvorogodišnjeg mandata stigao je do samo jedne pobede i to u poslednjoj godini ugovora na stazi u Ostinu 2018. To je bila i njegova prva pobeda u Ferariju od Velike nagrade Belgije 2009, odnosno prva u eri hibrida.

Sa 39 godina postao je najstariji pobednik trke od 1994. i Najdžela Mensela i 13. najstariji svih vremena (prvo mesto drži Luiđi Fađoli sa 53 godine).

Ujedno je postavio rekord za razmak između dve pobede (113 trka) i onaj između prve i poslednje (5,691 dan). Sve to na 11. godišnjicu od osvajanja prve i jedine titule šampiona. Dvatedset i prva, a poslednja. Za kraj.

Tokom te sezone Ferari je u njegovo ime podneo tužbu protiv Kanađanke koja je tražila kompenzaciju i pretila da će ga javno optužiti za seksualno uznemiravanje, a ostaće upamćeno i da je drugu sezonu u nizu bio jedini vozač koji nije zagrevao gume pred trku u Abu Dabiju. Kimi je išao pravo, dok su oni iza i ispred njega vozili cik-cak putanjom. Stigao je i da popravi ve-ce na timskom autobusu pred trku u Barseloni, na zaprepašćenje Ferarijevih mehaničara.

Na timskom planu ga je zamenio Šarl Lekler, a Kimi se vratio na početak. U Zauber. Tim je pre starta sezone promenio ime u Alfa Romeo, a Raikonen je u njemu proveo poslednje tri godine i povremeno pokazao mlađim zašto važi za jednog od najboljih vozača svih vremena.

Sa 103 podijuma samo je jedan od petorice koji mogu da se pohvale sa trocifrenim brojem istih, a tokom karijere duge 21 godinu učestvovao je na rekordne 349 trke.

Knjige ne čita, filmove retko gleda, dok ne zna da imenuje omiljeni bend ili muzičara. Napominje da je to u mladosti bio Gans en’ rouziz, ali da su to davno prošla vremena. Kada bi birao hranu koju bi jeo do kraja života bio bi to losos, a dodatak pici tuna, kako bi ostao veran ribi po sopstvenom priznanju. Kontroverzno.

Ne voli razgovore preko telefona, na kom mu je stalno isključen zvuk. Smatra da su ljudi ranije zvali kada su imali nešto da kažu, a sada iz dosade ili da pitaju šta radi.

Omiljena staza mu je Spa na kojoj se vozi trka za Veliku nagradu Belgije, a tu je i omiljena krivina – O Ruž.

Što podseti na još jedan kultni odgovor kada je upitan da li može da navede tri krivine na stazi Monca?

"Krivina 1, 2 i 3.“

To je Kimi. Težak čovek kakvog svako od nas ima u svom okruženju, ali ga voli uprkos tome. A Kimija vole baš svi.

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: