Grozni

Kakvkaz. Poprište mnogih priča i prirodnog razgraničenja Rusije i bivših država Sovjetskog Saveza.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

10:00

Grozni
EPA/STR

Tesnac koji spaja Crno more i Kaspijsko jezero, ali, ukoliko sagledamo širu sliku, spona dva kontinenta.

Severni obronoci Kavkaza obuhvatali su nepristupačne teritorije u kojima su živeli slobodni narodi, dok su se sa južne smenjivali Rimljani, Persijanci, Otomani...

Sloboda nije dugog veka. Tako je smatrala i Katarina Velika koja je osvajanjem tih, do tada neododirljivih, predela težila ka povezivanju Ruskog carstva se Bliskim Istokom.

Imam Šamil je pokušao, pod egidom islama i džihada, da ujedini tamošnji narod u otporu, ali uzalud.

Burno je bilo i tokom rusko-turskih ratova, a i sa dolaskom Sovjeta na vlast. Narodi kavkaskog podneblja dobili su autonomiju na mesto sveopšte slobode.

Ponovo su se bunili, ne odustajući i pod krilaticom: "Samo Kavkažanin, može da pobedi Kavkažanina“. Utom je na vlast došao Josif Visarionovič Staljin i taj poslednji, kavkavski uslov je ispunjen.

Epilog – Čečeni su optuženi za pomaganje Vermahtu, te su proterani u Kazahstan gde je sproveden, navodni ili ne, genocid. Tek po dolasku Nikite Hruščeva na mesto generalnog sekretara Komunističke partije Čečenima je dozvoljen povratak 1957. Sve do 80-ih nisu činili većinu u glavnom gradu Groznom.

Čečenija je bila jedna od prvih država koja je proglasila nezavisnost od Sovjetskog saveza. Međutim, ona se nije našla na Gorbačovljevom spisku 15 zemalja koje su nastale raspadom.

Šarl Monteskje je smatrao da su srećni narodi koji imaju dosadnu istoriju, a njegova razmišljana verovatno su delili Čečeni tokom devedesetih. Nezadovoljni slobodama koje su im date, nastavili su da se tretiraju svoju državu kao nezavisnu.
EPA/VLADIMIR MASHATIN
Prvi čečenski rat je počeo, a na mestu imama Šamila bio je Ahmad Kadirov. Dve godine kasnije okončan je Hasavjurtskim sporazumom. Ko zna da li bi i bio okončan da se Borisu Jelcinu nije bližio reizbor na mestu predsednika, te je morao da pokaže neki napredak i na ovom planu.

Progres se ogledao u atentatu na prvog čečenskog predsednika Džohara Dudajeva i ruskim osvajanjem Groznog. Vojska se povukla iz ove regije, uz dogovor o poštovanju, ali bez istovremenog priznanja granica.

Ponovno zaoštravanje sukoba i uspon radikalnog islamizma čekao je odlazak Jelcina, ergo dolazak Vladimira Putina.

Tokom tog perioda čečenski džihadisti okupirali su autonomnu rusku republiku Dagestan. Novi rat je bio na pomolu. Grozni je ponovo stradao i stekao epitet "najrazorenijeg grada na svetu“.

Važno je napomenuti da je na početku novog milenijuma Putin imao i moralno opravdanje za rat protiv muslimana u vidu rušenja kula bliznakinja u SAD.

Ahmad Kadirov je najpre postavljen na čelo tamošnjih upravnih tela kao promoskovski orijentisan, a kasnije je strahovladom stigao i do mesta predsednika.

Tokom bombaškog napada 2004. na stadion u Groznom, među 30 ubijenih osoba bili su Ahmed i njegov stariji sin. Vlast je, tri godine kasnije, preuzeo mlađi – Ramzan.

Te iste godine fudbalski klub Terek, pod upravom porodice Kadirov, osvojio je ruski kup.

Sport s tim nema veze

EPA/STR
Godina je 2017, a klub do tada poznat pod imenom Terek preimenovan je u Ahmat. Osnovan 1946. kao Dinamo, prešao je dug put do imenovanja po ratnom profiteru.

Dve godine kasnije klub menja naziv u Neftjanik, da bi se Terek 1958. ustalio gotovo 60 godina.

Tokom ratom razorenih 90-ih klub svoje mečeve nije ni igrao u Groznom već u Pjatigorsku, gradu u Stavropoljskoj pokrajini. Konačno su pred početak sezone 2008. dobili dozvolu da zaigraju kod kuće.

Te godine je najbolji strelac šampionata bio Vagner Lav, a titulu je po prvi put uzeo Rubin. Tatarstanski klub iz još jedne ruske regije pogođene islamskim ekstremizmom, ali u kojoj nije dozvoljeno da se ponovi scenario iz Čečenije.

Tada još uvek Terek sa Rubinom deli i scena sa međusobnog meča 2013. kada je kapiten domaće ekipe isključen, a Ramzan Kadirov uzeo mikrofonom nakon čega su se stadionom pronele uvrede upućene sudiji uz optužbe da je potplaćen.

Kadirov se kasnije izvinio zbog ovog ispada, ali je ostao pri stavu da je sudija zaslužio izrečeno.

Četiri godine kasnije, na stadionu čečenskog kluba je Ronaldinjo, a hiljade ljudi nose majice sa likom Ahmada Kadirova po kome će klub od sada nositi ime. Premijerna utakmica sa Amkarom je rešena minimalnom pobedom domaćeg sastava u okviru svojevrsnog spektakla koji je priredio Ramzan.

Na "Ahmat Areni“ se orilo: "Ahmat je snaga i moć. Ahmat je tim koji nas ujedinjuje.“ Međutim, navijači nisu rado prihvatili ovu promenu. Organizovana je onlajn peticija u kojoj se čak 85 odsto oglasilo protiv promene. Glavni razlog je bio u tome što su navijači smatrali da je protivno islamskoj veri da se uzvikuje ime pokojne osobe.

Nešto kasnije je organizovana revijalna utakmica povodom proslave 65. rođendana Vladimira Putina, a na terenu je Brazilac proigravao oligarha. Međutim, nisu samo klub i njegov stadion ti koji su poneli naziv njegovog pokojnog oca. Sve u Čečeniji, od najveće džamije do zaboravljenih puteljaka, nosi ime po njemu. Simbolično, džamija se nalazi na mestu gde se ulica nazvana po Vladimiru Putinu "uliva“ u onu koja nosi ime starijeg Kadirova. U planu je i izgradnja "Ahmat kule“ koja će biti visoka više od 400 metara.

Kult ličnosti građen je i putem likvidacija političkih protivnika čoveka koji je jednom prilikom, pre obrta vere, rekao da je dužnost svakog Čečena da ubije što više Rusa. Po tome i ostaje upamćen u većinskom delu države.

Za to vreme, upravo je Čečenija na poslednjem mestu u Rusiji po pitanju ljudskih prava. Strahovlada Ramzana Kadirova dozvoljena je od centralne vlasti dokle god sprečava novo bujanje verskog ekstremizma.

Međutim, to nije odbilo svetske zvezde da budu viđene sa njim. Od Ronaldinja, preko Stivena Sigala i Hilari Svonk, do Flojda Mejvedera i Kabiba Nurmagomedova čijem ocu je poklonio luksuzni auto i to preko fondacije koja se, pogađate, zove po njegovom ocu.

Uz to, pomenuta “Ahmat Arena” je otvorena 2011, a prvi meč odigrali su Ramzan Kadirov i njegovi prijatelji naspram ekipe svetskih zvezda koje je predvodio Dijego Maradona. Trener ekipe u jednom trenutku bio je i Rud Gulit, a susrete sa Ramzanom imao je i egipatski fudbaler Mohamed Salah. Njegov slučaj je naročito zanimljiv, s obzirom na to da je Salah planirao da završi reprezentativnu karijeru nakon kritika koje su usledile kao posledica ovog susreta.

Kadirov je Salaha proglasio počasnim građaninom Čečenije, kao i dagestanskog borca, a Egipćanin je nakon kritika izjavio da ne želi da bude iskorišćen kao „politički pijun“.

Trend je još uvek prisutan, te je tako u klub na poziciju pomoćnog trenera stigao Jaja Ture. Počasni predsednik kluba Ramzan u klubu "drži“ i dvojicu svojih rođaka. Ipak, treba dodati i da oni retko nastupaju u timu za koji igra i naš Miroslav Bogosavac. Rezultati, pre rodbinskih veza. Čini se da je tako kada je u pitanju lider zemlje koju preseca reka Terek.

Nije nekadašnji bek Čukarički jedini Srbin koji je zaigrao u trusnom području. Pre njega su tu bili Nikola Malbaša, Marko Šćepović i Ognjen Koroman. Nekadašnji fudbaler Portsmuta i Zvezde se nije dugo zadržao u Groznom, ali je bio na njihovom platnom spisku tokom Svetskog prvenstva 2006. na kom je nastupio sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore.

Vratimo se na glavni tok. Ramzan u svojoj propagandi koristi i dela Lava Tolstoja kako bi nadogradio predstavu čečenskog ratnika koja je u Rusiji sveprisutna od čuvenog "Hadži Murata“, preko ratova u Čečeniji, pa sve do skorijih fotografija čečenskih ratnika koji se bore za ISIS. Korice pomenute knjige pisca iz Jasne Poljane krasi fotografija modernog čečenskog ratnika na mesto neke ilustracije borca iz prethodnih vremena.
EPA/KAZBEK VAKHAYEV
Čečenski lider je veliki entuzijasta kada je Vladimir Putin u pitanju, ali neretko i veliki izvor problema ruskog predsednika. Tako je bilo i kada je objavio snimak sa MMA borbe desetogodišnjaka, među kojima su bili i njegovi sinovi. Posledica – rusko ministarstvo sporta je sprovelo istragu, a mesec dana kasnije ministar finansija Anton Siluanov je najavio rezove na čečenski budžet.

Usledili su apeli nemačke kancelarke Angele Merkel upućeni Putinu da obuzda svog štićenika, a čitava priča je završena razgovorom između predsednika Rusije i Ramzana Kadirova.

Sport

EPA/SERGEI ILNITSKY
Zbog svega navedenog, tekst je dobio političko-istorijski kontekst više nego sportski. Razlog leži u tome da bez prvog, drugi ni ne bi bio vredan ovih reči. Uspeh iz 2004. je ujedno i najveći u istoriji tima.

Heroj Čečenije u žalosti bio je Andrej Fedkov, koji je četvrti gol u okviru kupa postigao u nadoknadi drugog poluvremena. Pored toga, Fedkov je ostao u sećanu nakon što je 2004. postavio rekord druge ruske lige sa 38 golova, koji je na snazi bio do prošle sezone kada ga je oborio Ivan Sergejev, fudbaler Krila Sovjetov odnosno tima koje je Terek pobedio u finalu te 2004.

Naredne sezone su po prvi i jedini put zaigrali u kvalifikacijama za neko evropsko takmičenje. Nakon što su prošli Leh iz Poznja na putu ka Kupu Uefa, dočekao ih je Bazel koji je u tom trenutku bio prejak. Iste godine su učestvovali i u Superkupu Rusije u kom su poraženi od Lokomotive golom Dmitrija Loskova.
EPA/MARKUS STUECKLIN
Taj meč je odigran na stadionu ekipe iz Moskve, tadašnjeg šampiona, koji je danas poznatiji kao "RZD Arena“. Isto mesto je bilo poprište uspeha iz 2004.

Zanimljivo je da Ahmat ima i razvojni tim u Kamerunu. Zapravo, to je zasluga bivšeg igrača Gaja Stefana Esamea koji je u Groznom proveo četiri sezone i nakon okončanja karijere 2014. vratio u rodnu zemlju. Tamo je osnovao FK Lotus-Terek.

Ratom izrovarena zemlja, manjinska vera sklona ekstremističkim ispadima, strahovlada jedne porodice, korišćenje kluba u svrhu samopromocije, ekspozitura u Africi, poznata svetska lica i život počasnog predsednika vredan zvezde društvenih mreža. Spisak uslova u kojim fudbalski klub Ahmat Grozni funkcioniše je podugačak.

Pitanje je samo – dokle i po koju cenu?

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: