Konačno je Crvena zvezda onakva kakvu Crvena zvezda želi

Zaista je prošlo dosta vremena od poslednjeg puta kada su navijači Crvene zvezde sa velikom dozom nestrpljenja očekivali početak nove sezone.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Petak, 06.07.2018.

09:00

Konačno je Crvena zvezda onakva kakvu Crvena zvezda želi
Getty Images/StarSport

Pre nešto više od godinu dana tim sa Marakane posle tragično izgubljene titule – koju je tokom većeg dela sezone držao nadomak svojih vitrina – ostao je bez trenera i gotovo kompletnog sportskog sektora, dok je ekipu napustio značajan broj igrača.

Sada, manje od sedam dana pred početak takmičarske godine 2018/2019, najtrofejniji srpski klub deluje i izgleda veoma ozbiljno, sigurno organizaciono najstabilnije u novijoj istoriji, pa u potpunosti može da se posveti toliko čekanom snu – plasman u Ligu šampiona.

Koliko god da je Vladan Milojević dijametralno promenio stanje u i oko svlačionice, kao i kompletnu mentalnu sliku i način razmišljanja svih u klubu, odnosno vratio titulu u Ljutice Bogdana 1 i doneo proleće u Evropi posle dve i po decenije, malo ko se nadao da bi situacija mogla da bude i približno onakva kakva je danas.
crvenazvezdafk.com
Uspeh na terenu doneo je i dodatno poboljšanje za hronično ’bolesne’ finansije šampiona Srbije, pa dug, prema rečima generalnog direktora Zvezdana Terzića, sada iznosi nešto više od 25.000.000 evra, što je tačno polovina sume koja je, ne tako davno, poput omče dugo lementirala nad klubom.

Opet, ono što daleko više imponuje svima kojima je stalo do crveno-belih jeste manir u kom nastavljaju da se ponašaju zaposleni u njihovom voljenom klubu, pre svega što se samog tima tiče, pa šef stručnog štaba već početkom jula na raspolaganju ima sve one pojedince koje je želeo i tražio – nešto što, ponovo, dugo nije bio slučaj.

Isto tako, većina njih će vam reći da najveće pojačanje za njih nije dolazak nijednog od igrača koji su pristigli ovog leta, ili ime nekog od onih koji su prošle sezone izneli najveći deo tereta ka konačnom uspehu, već upravo ostanak trenera Milojevića koji je još sredinom maja potpisao novi, dvogodišnji ugovor.
crvenazvezdafk.com
Uporedo sa kompletiranjem svakako najvećeg i najvažnijeg posla, sportski sektor na čelu sa direktorom Mitrom Mrkelom uporedo je radio i na pribavljanju ostalih delova slagalice, baš po Milojevim željama i prohtevima, u sklopu celokupnog dogovora i ideje dveju strana ustanovljene još prošlog leta.

Možda je određeni deo novih momaka mogao da stigne i tokom zime, posle odlazaka dvojice možda i najboljih igrača – Ričmonda Boaćija i Gejlora Kange – kako bi se možda načinio i još neki korak na evropskom putu, ali ne treba cepidlačiti, pogotovo kada se ima u vidu sve ono što je Zvezda prošla u prethodnoj deceniji. A, pritom se u kasu slilo gotovo sedam miliona evra.

Od ranije je bilo poznato da Damijan Le Talek i Mičel Donald, kojima su na kraju prošle sezone istekli ugovori, napuštaju klub posle po dve osvojene titule i generalno veoma dobrih igara, čemu svedoči to i da su obojica zbog svog odnosa prema dresu zaradili statuse miljenika među navijačima, dok je Holanđanin postao i prvi stranac kapiten u istoriji Crvene zvezde, ušavši i u klub igrača koji imaju najmanje sto nastupa.
StarSport
Veteran, golman Damir Kahriman takođe je otišao posle isticanja ugovorne obaveze, tri godine stariji – tridesetšestogodišnji levi bek Dušan Anđelković odlučio je da završi karijeru, dok se mlađani Luka Ilić i zvanično pridružio Mančester Sitiju, i naredne sezone nastupaće na pozajmici u holandskoj NAC Bredi.

Najunosniji posao leta, za sada, predstavlja prodaja mladog veziste Uroša Račića, Zvezdinog đaka koji je u godini za nama dao svoj doprinos uspesima, španskoj Valensiji za 2.200.000 evra uz određene procente od naredne prodaje, a prodat je i štoper iz Gane Abraham Frimpong, mađarskom Ferencvarošu za 300.000 evra.

Gorak ukus ostavio je jedino način na koji je devetnaestogodišnji Luka Adžić, jedan od najtalentovanijih momaka svoje generacije, napustio klub u kom je ponikao i debitovao u seniorskom fudbalu, klub čiji je kapiten i sportski direktor bio njegov otac Ivan. Nije želeo da produži ugovor koji mu je isticao u decembru, navodno nezadovoljan minutažom i budućom ulogom u timu, na proslavi titule većina stadiona 'pozdravila' ga je zvižducima, pa uprava nije mogla ništa drugo nego da aminuje njegov odlazak u belgijski Anderleht za samo 800.000.
crvenazvezdafk.com
S druge strane, višemesečne izvidnice i intenzivan skauting pretočeni su u konačne odluke, završno sa rečju trenera i projektovane zamene, ali i pojačanja, počela su polako da pristižu u Beograd. Mrkela i njegovi saradnici nisu menjali pristup iz prethodnih prelaznih rokova, zbog čega i ovoga puta deluje da je svako od novajlija detaljno analiziran, pre nego što je do transfera i došlo.

Prvog spomenutog, najboljeg strelca uspešno je u prolećnom delu sezone odmenio Aleksandar Pešić, prvi golgeter Superlige, međutim – još u martu je bilo jasno da ekipi nedostaje barem još jedan klasičan centarfor. Uz mladog Dejana Joveljića, koji se još jednom našao među nominovanima za prestižnu nagradu 'Golden boy', Šilji će konkurencija u startnoj postavi biti nekadašnji napadač Čukaričkog, sada pozajmljeni igrač Brage, Nikola Stojiljković, dok ne treba zaboraviti ni povratnika sa pozajmice Milana Pavkova i njegova 24 pogodka u dresu niškog Radničkog.

Što se drugog Afrikanca tiče, zamena za lucidnog Gabonca stigla je u vidu dva igrača, pošto je jasno da moderan fudbal, ili bilo kakav iole ozbiljnijeg 'oblika', ne trpi kratku rotaciju i nemanje alternative u slučaju nepreviđenih problema poput povreda, eventualnih suspenzija ili nemogućnosti da rivalu i taktički odgovorite do poslednjeg detalja.
crvenazvezdafk.com
Najpre je paraf na vernost stavio Dejan Meleg, povratnik u srpski fudbal iz redova Kajzerispora. Dvadesettrogodišnji vezista sa ofanzivnim karakteristikama nekoliko prelaznih rokova unazad spominjao se kao potencijalno pojačanje, da bi nekadašnji učenik, kapiten Vojvodine i igrač slavnog Ajaksa ovog leta napokon postao deo Zvezde.

Samo nekoliko dana kasnije vest koja je imala popriličan odjek ubrzo je dobila i zvaničnu potvrdu. Na stadionu Rajko Mitić promovisan je još jedan momak koji je bio deo 'Kopljanika' iz Amsterdama i saigrač Donalda, na čiju preporuku i stiže – Lorenco Ebisilio. Holandski vezista rođen je 1991. godine, krase ga veoma dobra tehnika, odlična pâs igra i fenomenalan udarac, a u Beograd je stigao iz redova šampiona Kipra APOEL, ekipe s kojom bi naš šampion mogao da se sastane u drugoj rundi kvalifikacija, ali ćemo o tome nešto kasnije (niže).

Vezni red kompletiran je dolaskom još jednog igrača o kome se dugo pričalo, krila Milana Jevtovića iz redova turske Antalije, kao i Dušana Jovančića iz novosadske Vojvodine, momka koji bi trebalo da popuni rupu nastalu odlaskom Miča. Gornjem delu 'kičme' koju čine spomenuti Pešić, državni reprezentativac Nemanja Radonjić, Nenad Krstičić, El Fardu Ben, ali i Branko Jovičić, pridodato je tačno ono što je nedostajalo, iako i dalje postoji mogućnost da još neko bude prodat u slučaju dobre ponude. Pre svih Slavoljub Srnić, jedan od najvažnijih igrača u Milojevićevoj filozofiji igre, ali i Pešić, Radonjić, golman Milan Borjan... Naravno, dosta toga će zavisiti i od onoga što Zvezda želi i od rezultata koje ostvari tokom uvodnog dela sezone, a ambicije sigurno nalažu novo 'Zvezdino proleće'.

Istovremeno, i rekonstrukcija zadnje linije urađena je dosta studiozno i detaljno, pa će stručni štab imati na raspolaganju po dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji. Upražnjeno mesto čuvara mreže, uz Nemanju Supića, popunio je iskusni Zoran Popović iz Bodo Glimta, tridesetogodišnji golman koji je imao ogroman uticaj na pobedu Voždovca i gubitak titule sa početka teksta.

Deo tima od koga je sve počinjalo prošle sezone i dalje bi trebalo da čine desni bek, zamenik kapitena Nenada Milijaša, Filip Stojković na desnom, odnosno još reprezentativac Srbije Milan Rodić na levom boku, a Vujadin Savić i Srđan Babić su odmah ispred Borjana.
Photo by Robert Cianflone/Getty Images
Ipak, kapitalno pojačanje za defanzivu stiglo je početkom ove nedelje, pravo sa Svetskog prvenstva iz Rusije u Srbiju je sleteo Miloš Degenek. Reprezentativac Australije, rodom iz Knina, prošle sezone nastupao je za japansku Jokohamu, dok je Ganjanin Rašid Sumalija stigao kao zalog za budućnost. Degenek može da igra dovoljno kvalitetno i kao desni bek, nešto što sa velikim uspehom čini i Marko Gobeljić, a alternativa Rodiću jeste Stefan Hajdin, pridošlica iz prošlog januara.

Za sada je sve urađeno 'školski', Vladan Milojević imao je gotovo kompletiranu ekipu od prvog dana priprema, osim opravdano odsutnih reprezentativaca, s kojom je mogao da radi i sprema je po dobro utvrđenom planu i programu za ono što sledi već sledeće nedelje – pokušaj da se ispišu nove stranice istorije i obezbedi prvi plasman u moderni format Lige šampiona.

Nekadašnji prvak Evrope imaće veoma težak zadatak da to i ostvari, pre svega zbog nove promene formata kvalifikacija, o čemu smo vam već pisali, ali rezultati ostvareni u sezoni za nama i te kako svima sa stadiona 'Rajko Mitić' daju za pravo da san ponovo može da postane stvarnost.
Photo by David Ramos/Getty Images
Prva prepreka ka cilju, u sklopu prvog kola kvalifikacija, biće prvak Letonije Spartaks Jurmala, tim s kojim crveno-beli ne bi trebalo da imaju većih problema, i pored ne previše vremena da se sve do tančina utegne, ali se čini da bismo konture osnažene Crvene zvezde mogli da dobijemo već u Nikoziji – ukoliko i jedni i drugi eliminišu početne rivale.

Staza šampiona predviđa ukupno četiri runde takmičenja do konačnog mesta u 'zvezdastoj' kuglici, eventualna eliminacija u bilo kom kolu vodi identičnim putem, ali do Lige Evrope, dok zaustavljanje na poslednjem koraku donosi direktan plasman u drugo po kvalitetu takmičenje pod okriljem UEFA.

Imena rivala u trećem, a posebno u četvrtom kolu veoma su respektabilna, ali ne i takva da huk iz 50.000 grla ne može da ih sruši, kao i mnogo veće od njih – nebrojano puta do sada. Uostalom da to i ne bude slučaj, verujem da bi svi zvezdaši ovog trenutka prihvatili deža vi prošle godine, odbranu titule i evropsko proleće.

Kao možda i ključan korak ka končanom ozdravljenju i povratku srpskog velikana, a Ligi šampiona će već doći... Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: