Da li je i budućnost Zimskih olimpijskih igara 'digitalna'?

Kada ljubiteljima Olimpijskih igara – sportskog događaja koji datira nekoliko vekova pre Hrista – spomenete promene obavezno im se 'podigne kosa na glavi'.

Nemanja Đorđević
Podeli
Photo by Dan Istitene/Getty Images
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Pravila MOK nalažu da se sportovi mogu dodavati ili skidati sa programa narednih Igara mogu menjati najkasnije tri godine pre početka takmičenja.

I dok su jedva 'preživeli' pokušaj izbacivanja rvanja grčko-rimskim stilom, kada je Svetska rvačka federacija na čelu sa Nenadom Lalovićem uspela da sačuva jednu od najstarijih olimpijskih disciplina, usledio je novi niz spekulacija koji je izazvao nevericu.

O mogućnosti da ples oko šipke ili igranje video igara postanu deo olimpijske porodice, a da boks više to ne bude, pisao je moj kolega Nikola Đukić, što u velikoj meri i objašnjava simboliku na svečanoj ceremoniji najave Letnjih olimpijskih igara u Tokiju kroz dve godine – kada su scenom dominirali 'Super Mario' i 'Sonic the Hedhehog', kao zvanični 'partneri' najveće svetske planetarne smotre.

Opet, oni koji više preferiraju nadmetanje na sportu i u ekstremno opasnim i hladnim uslovima nemaju previše razloga za brigu, barem ne za sada.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, XXIII u nizu, nisu nam donele nikakve radikalne predloge, niti takve promene, pa je lista sportova, odnosno disciplina gotovo identična kao i početkom prošlog veka.

Ove u Južnoj Koreji donele su nam minorne promene u samo četiri sporta – snoubordingu, alpskom skijanju, brzom klizanju i karlingu.

Tačnije, pobrojani sportovi zamenili su ili dodali po disciplinu, a opšta ocena na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta, iako ni približno kontroverzna, bila je da Igre treba što više približavati mladima.

Na smortri u Sočiju 2014. tako smo imali priliku da gledamo dve nove discipline u snoubordu i skijanju – 'halfpajp' i 'slopistajl' spust.

"Promene ukazuju na konstantnu evoluciju Zimskih olimpijskih igara, odnosno nadogradnju uspeha koje su donele prethodne. Istovremeno, ovo je samo jedan deo komplentne agende u vezi sa Igrama u Tokiju 2020. godine – s ciljem da stvorimo značajno fleksibilniji olimpijski program, radi lakšeg proširivanja i oblikovanja naše porodice u budućnosti", stajalo je u saopštenju MOK.

I ovoga puta prva promena odnosi se na vožnju 'daske', kroz dodavanje svetski popularne discipline 'Big er', umesto paralelnog spusta, discipline u kojoj takmičari posle skoka uz rampu, nalik onoj u ski skokovima, varijacijom okreta i trikova sakupljaju bodove.

Čelnici Svetske skijaške federacije takođe su imale istu želju kao i kolege snouborderi, ali MOK nije želeo da u ovaj ciklus uključi isti disciplinu i kod skijaša, pa će sada morati da se zadovolje samo 'sloup stajl' spustom.

Disciplina koja je sastavni deo Svetskog šampionata i Svetskog kupa, spust mešovitih timova u paralelnom spustu kroz prepreke, napokon je dobila šansu na najvećoj pozornici, a očekivanja su da tu i ostane.

Potrebu da svom delu publike poveća dozu adrenalina osetila je i Svetska klizačka unija, pa u Pjongčangu po prvi imamo priliku da gledamo kako svi klizači u trkama na duže startuju istovremeno, kako bi se dodatno produbio faktor timske taktike, ali i direktnog okršaja za što bolju startnu poziciju.

Konačno, poslednji novitet tiče se karlinga, sporta koji se 1988. godine vratio na veliku scenu, po treći put od debija na prvim ZOI pre 94 godine.

Pored tradicionalnog nadmetanja četvoročlanih muških i ženskih timova, čiji će 'kamen' stići bliže centru mete na ledu, sada je implementirana i konkurencija mešovitih dublova, ali sa dve razlike.

Timovi se sastoje od dva člana, dok na raspolaganju imaju šest kamenja, umesto uobičajenih osam.

Bilo kako bilo, iako deluje da su Zimske olimpijske igre daleko manje podložnije ekstremnim promenama, kakve su globalne tendencije ne bi uopte bilo čudno da nas i ovde sačeka sličan scenario – gejming na -20, ples oko zaleđene šipke, ali i, recimo, odojka na snegu.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Sport

Kako je makedonski "heroj" postao prevara veka

Kada govorimo o muškom delu turnira, finiš nedavno završenog Australijan opena nije bio ni blizu interesantan kao na nekim prethodnim izdanjima. Nakon ispadanja Novaka Đokovića, ne samo što smo ostali bez ijednog srpskog predstavnika, već i zbog činjenice da nam je propalo nekoliko vrlo dobrih intervjua, morali smo da napravimo neku novu strategiju da do finalnih borbi bude zanimljivog sadržaja.

Nikola Đukić sreda 14.02. 12:00 Komentara: 54

Znate li ko su Srbi u Pjongčangu? Sada ćete saznati

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu zvanično su otvorene u petak spektakularnom ceremonijom i defileom sportista i 92 različite zemlje. Od njih 2.952 četvoro je bilo iz naše zemlje – Marko Vukićević, Marko Stevović, Damir Rastić, na čelu sa Nevenom Ignjatović koja je nosila zastavu na otvaranju, predstavljaće Srbiju na svetskoj smotri zimskih sportova.

Nikola Đukić subota 10.02. 18:10 Komentara: 58

Da li se bliži kraj srpskom tenisu?

Situacija u kojoj se našla Fed kup reprezentacija Srbije poslednja je u nizu tamnih stranica knjige koja nosi naziv "srpski tenis". Selektorka Tatjana Ječmenica Jevtić je, usled velikih kadrovskih problema, morala da pozove samo tri igračice za duel prvog kola prve grupe Evro-afričke zone u Talinu.

Sportska redakcija B92 četvrtak 8.02. 09:00 Komentara: 166
strana 1 od 72 idi na stranu