Zvezda u Evropi: Teško, mučno, nikako...

Posle bolnog ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, Crvena zvezda pretrpela je novi šamar otrežnjenja.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Petak, 19.08.2016.

15:45

Zvezda u Evropi: Teško, mučno, nikako...
B92

Prvak Srbije ipak je posle svega ušao sa solidnom dozom samopouzdanja u dvomeč sa Sasuolom, šestoplasiranim timom prošlogodišnje Serije A.

Ispostavilo se totalno neopravdano i neosnovano jer se već posle svega 45 minuta igre moglo videti kolika je razlika između prvog u Srbiji i šestog u Italiji.

Domaćin je ubrzo preuzeo kontrolu po startu meča, dok gostima nije pomogla ni atmosfera koju je pravilo oko 2.000 'Delija' – čineći da se osećaju kao kod kuće.

Za vođsto se pobrinuo Domeniko Berardi već u 16. minutu, mada se isto može reći i za defanzivu Zvezde. Nova očajna reakcija Damira Kahrimana, lopta koja od stative do stative putuje po liniji, pre nego što jedan od najtalentovanijih napadača na 'Čizmi' pritrčava, brže od pet igrača u crveno-belom, i lagano trese praznu mre¿u.
B92
Imali su zeleno-crni i ranije priliku da stignu do prednost, ali je Damir Kahriman uspeo da zaustavi dva dobra pokušaja, dok je u jednoj situaciji gost imao i dosta sreće, međutim – Sasuolo je sve nadoknadio četiri minuta pre odlazak na odmor.

Kao i kod prvog pogotka, Mateo Politano probio je po levom boku, ušao ka sredini i odigrao školski dupli pâs sa Berardijem, a potom rutinski pogodio dalji ugao.

Miodrag Božović nije ništa menjao na startu drugog dela igre, a njegova ekipa zaigrala je nešto agresivnije i bolje u nastavku. Ipak, takvo stanje stvari nije donelo ništa konkretno jer su Paolo Kanavaro i Frančesko Ačerbi bez većih problema zaustavljali sve pokušaje da se ugrozi gol Andree Konsiljija.

Sasuolo se lako oslobodio pritiska i nastavio da igra kao u prvih 45 minuta, da bi posle stative i izbacivanja lopte s linije od strane Tomasa Fibela usledio konačni nokaut u 69. minutu. Diego Falkineli prošao je po levom krilu i poslao polu visoku loptu na peterac, odakle je Gregori Defrel hvata na volej i postavlja konačan rezultat.
crvenazvezdafk.com
Damir Kahriman – I treću evropsku utakmicu u nizu primio je gol koji golman crveno-belih, kao i uostalom nijedan čuvar mreže ekipe koja želi da igra Evropu, ne bi smeo sebi da dozvoli. Loše je procenio putanju traljavog šuta sa ivice kaznenog misleći da on ide pored stative, uhvativši i svoju odbranu na 'krivoj' nozi, i domaćin je poveo. U ostatku susreta, kao i pre prvog gola, bio je korektan u intervencijama, iako ga ni saigrači odmah ispred njega nisu previše štedeli, ali se stiče utisak da je upravo prvi pogodak značajno uticao na tok i ritam meča. Kod preostala dva ništa nije mogao sa uradi.

Miloš Cvetković – Momak koji je na Marakanu stigao kao druga opcija za desnog beka ponovo je dao sve od sebe. Trudio se koliko je mogao i koliko ume, ali je evidentno da to nije dovoljno za ozbiljniji rezultat na Starom kontinentu. Pokušao je nekoliko puta da pomogne Moučeu u fazi napada, dok ovom nije padalo napamet da mu pomogne u odbrani, ali bez previše uspeha. Velikih problema imao je sa igračem utakmice Mateom Politanom, od koga je u većini slučajeva stajao 'preširoko'.

Tomas Fibel – Visoki momak sa Gvadalupea nastavio je i u Redjo Emiliji da iskazuje svoje slabosti. Slaba kordinacija, iz koje dolazi do lošeg postavljanja, neodlučnost u momentima kada lopta treba da se oduzme rivalu ili izbaci iz opasne zone. Opet, s druge strane, nije ni on u potpunosti kriv što se posle 'sedam dana' u klubu očekuje da bude nosilac zadnje linije, a svakako da udela u svemu ima i činjenica da svaki susret igra sa drugim partnerom. Sve u svemu, čini se da ne poseduje kvalitet koji se od njega očekivao.

Damijan Le Talek – Navijači su dobili ono što su tražili. Francuski univerzalac zaigrao je na poziciji štopera, ali se i to rešenje ispostavilo kao nedovoljno za boljitak i željeni rezultat. Osim kiksa prilikom građenja lopte, nedugo posle vodećeg gola domaćina, nije previše grešio. Međutim, nije se previše ni istakao. Utopio se u sivilo kompletnog tima, što se moglo videti kroz nekoliko 'ispadanja' u poslednjoj trećini meča. Ipak, ekipa je tada već bila u totalnom nokdaunu. Koliko god bio svestran, daleko je korisniji kada igra uz Mičela Donalda u vezi.
crvenazvezdafk.com
Mihailo Ristić – Zvezdino dete bilo je najbolji pojedinac tima, ako posle ovakvog meča nešto tako i može da se kaže. Uprkos tome što ga uporno guraju da igra na pozicijama koje mu nisu prirodne, kod njega ne možete ni da naslutite, a kamo li da čujete, da je nezadovoljan. Bilo ga je na obe strane terena, bukvalno nije stao do poslednjeg minuta. Istina, 'ispao' je i on u nekoliko navrata, ali to je nekako i očekivano jer se radi o 'čistom' vezisti. Miodrag Božović rekao je posle susreta da je Zvezda izgubila, ali da je dobila Ristića... Zvezda Mihaila 'ima' jako dugo i njen je produkt, a dovoljno je pogledati koliko je asistencija zabeležio kao levi bek i ne bi ti previše pametan pa zaključiti koliko bi bio od koristi na svojoj prirodnoj poziciji.

Mičel Donald – Uz kapitena Kataija sigurno najvažniji faktor za igru ekipe. Kao što smo pisali i ranije, kada on ne igra - ne igra ni Zvezda. Nažalost, tako je bilo na stadionu 'Mapei'. U dvomeču protiv Ludogoreca, kao i okršajima protiv La Valete, bio je sjajan, šta više - direktno je krojio sudbinu svog tima. Ovoga puta bio je daleko od svog nivoa, previše netačnih dodavanja i nekarakteristično mnogo izgubljenih duela na sredini terena.

Marko Poletanović – U prethodnih nekoliko mečeva u nacionalnom šampionatu pokazao je da zaslužuje minute, ali nije uspeo da nastavi u istom ritmu i u Evropi. Kao i Donaldu, vezisti rivala pravili su mu ogromne probleme. Ostavljao je previše prostora u opasnoj zoni, kasnio je na udvajanja i blokove, dok s druge strane nije bio u stanju da sačuva loptu, ali ni da sigurnim pâsom dâ ekipi mesta za 'udah'.

Pablo Mouče – Kada je stigao u Beograd, dobar deo navijača tima iz Ljutice Bogdana bio je donekle zatečen. Takođe, nešto slično rekla je i legenda kluba Robert Prosinečki, koja ga je trenirala u Kajzerisporu, istakavši da je Zvezda dovela odličnog igrača. Ipak, ispostavilo se potpuno suprotnim, barem u ovih nekoliko uvodnih mečeva. Bivši saigrač Huana Romana Rikelmea i Martina Palerma u Boki Juniors, odnosno reprezentativac Argentine, više deluje kao rekreativac, pre nego profesionalni fudbaler. Na stranu to što je sramno fizički nespreman, momak koji važi za dobrog driblera nije iskoristio nijednu situaciju na desnom krilu, iritantno se služeći isključivo 'jačom' levom nogom, iako su gotovo sve akcije išle 'kroz' njega. Moraće dobrano da se potrudi kako bi opravdao uloženi novac, ali i kako bi dobio naklonst milionskog navijačkog auditorijuma - koji ga je 'uzeo' na zub.
crvenazvezdafk.com
Džon Ruis – Kostarikanac je u klub stigao sa istim problemom kao i Mouče - viškom kilograma i manjkom treninga. Zbog toga je dobijao doziran broj minuta na terenu, ali je primetno da vredno radi kako bi se što pre vratio u optimalno fizičko stanje. Najviše je pretrčao od svih igrača tima iz Beograda, a uputio je i jedini udarac u okvir gola Andree Konsiljija, koji je lako ukotio njegov pokušaj sa distance. Dobro trčanje nije uspeo da pretvori u korist za ekipu, koja mu ni sama nije previše pomogla, pre nego što ga je Srđan Plavšić zamenio u 57. minutu.

Aleksandar Katai – Kapiten najtrofejnijeg srpskog kluba nastavio je tamo gde je stao prošle sezone. Vuče ekipu, bukvalno 'izmišljajući' šanse i golove kada god je to timu potrebno. Ovoga puta ništa nije mogao da uradi. Taktičke zamisli trenera, po kojima se našao na poziciji klasične desetke potpuno su ga neutralisale iz meča, da bi tek po ulasku Plavšića i prelaska na krilo, gde mu je i mesto, uspeo da se iskaže. Nažalost, sve to stalo je u jedan prodor sa levog krila i šut iz veoma teške pozicije.

Ugo Vieira – Poput Kataija, ni Portugalac se gotovo nije video na terenu. Spomenuti Kanavaro i Ačerbi nisu mu davali prostora ni da mrde, dok je nekoliko izglednih situacija i sâm upropastio. Najpre loše anticipirajući prostor, potom kasnivši prilikom pâsa, odnosno u situaciji kada je mogao da šutira sa dvadesetak metara. Ruku na srce, za 84. minuta na terenu nije dobio nijednu 'krštenu' loptu.

Srđan Plavšić – Ljubimac navijača, 'Atomski mrav' napokon je dobio šansu da se pokaže i u međunarnim takmičenjima. Kao i uvek, mnogo je želeo i hteo, ali prosto nije mogao sâm. Trudio se, skakao u svaki vazdušni duel, a koliko mu je stalo moglo se videti već posle osam minuta na terenu, kada je u žaru borbe preoštro startovao i zaradio žuti. Možda i prestrogo jer mu je to bio prvi start.
Getty Images
Slavoljub Srnić – U 71. minutu zamenio je Pabla Mouče, ali se njegov sav učinak svodio na igru u defanzivi, a ne u mogućnosti da nešto možda promeni u fazi napada i nekako doprinese golu koji bi timu ulio kakvu takvu nadu.

Predrag Sikimić – Za šest minuta na terenu i nije mogao da uradi ništa.

Miodrag Božović – Često može da se čuje da treneri snose odgovornost i trpe kritike kada to činjenicama nije opravdano. Međutim, ovoga puta je to apsolutno slučaj. 'Grof' nije uspeo taktički da spremi ekipu, ali ni da instrukcijama za vreme susreta nešto promeni. Ipak, najbolje celu situaciju opisuje jedna rečenica crnogorskog stručnjaka sa konferencije za štampu – "Dogovorili smo se da ih čekamo i igramo na kontru, ali su igrači odlučili da od prvog minuta zaigraju presing".

Kulminacija svega pogrešnog viđena je na konferenciji za novinare, kada je Božović sebi dozvolio da uđe u raspravu sa novinarom, a kakve god okolnosti bile – takvo ponašanje ne priliči treneru bivšeg prvaka Evrope i sveta.

Tačku je stavio ironičnom izjavom da će se svakom navijaču izviniti pojedinačno... Ne kaže se džabe da u svakoj 'šali' ima pola istine, pošto su ti isti navijači, koji su uvek uz klub, prešli i po dve hiljade kilometara, potrošivši nekoliko stotina evra, kako bi bili od pomoći timu. Neki od njih nisu imali ni kako da se vrate svojim kućama, raspitivajući se da li mogu sa nekom od ekspedicija za Srbiju.

Za kraj, pored toga što su izgubili od ekipe koja je odigrala prvi susret u sezoni, a Zvezda deseti, kao i još jedne potvrde da sa ovakvom odbranom nema šta da traži protiv bilo kog ozbiljnijeg protivnika, jeste ono što sledi. To se ne odnosi samo na revanš za sedam dana u Beogradu, kada će se čekati još jedno čudo u nizu, već na odlazak najboljih pojedinaca u finišu prelaznog roka (Katai, Vieira...) i nastavak začaranog kruga negde između Superlige Srbije i pretkola evro takmičenja.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: