Sa istočne strane: Povratak Bulsa, MVP Embid i ostala čuda

Na Zapadu je super, ali na Istoku je ekipa...

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2022.

10:00

Sa istočne strane: Povratak Bulsa, MVP Embid i ostala čuda
Foto: Profimedia

Bližimo se kraju regularne sezone NBA lige – posle više od polovine utakmica odigranih i dalje ništa nije sigurno ni u jednoj konferenciji i borba za plej-of, plej-in i prva četiri mesta koja će doneti prednost domaćeg terena u doigravanju je otvorena.

Na Istoku je posebno zanimljivo, gde je od prvog do petog mesta razlika samo tri pobede u ovom trenutku, posle 55 odigranih utakmica, na 27 mečeva do kraja.

Između šestog i devetog mesta razlika je samo jednu pobedu, dok je između devetog i jedanaestog mesta u borbi za plej-in, takođe razlika samo u jednoj pobedi.

Slobodno možemo da kažemo da su tri tima ispala iz borbe za bilo šta i oni su u rekonstrukciji, pa nas to i ne čudi jer se i onako ne bore ni za šta osim za visoko mesto na predstojećem draftu.

Krenućemo sa dna kace i ići ka vrhu, pa ćemo analizirati sve što smo do sada videli i šta očekujemo do kraja.

Očekivano najgori

I pre početka sezone očekivali smo da Detroit Pistonsi i Orlando Medžik budu najlošiji timovi lige i oni su ta negativna očekivanja i ispunili.

Trenutno obe ekipe imaju po 12 pobeda, Detroit ima manje poraza, pošto ima 41, a Orlando 43, pa je Medžik najlošija ekipa NBA lige.

Pistonsi razvijaju prvog pika sa prošlogodišnjeg drafta Kejda Kaningema, koji je na početku sezone bio povređen, pa se vratio i slabo krenuo, ali onda je digao nivo igre i beleži dobre brojke, iako ga šut iz igre muči i ume baš da ciglari.

Ima 15,8 poena, 5,5 skokova i 5,2 asistencije u proseku, a iz igre šutira 39,7%, što je slabo. Ipak, glavni je čovek ekipe i sve se vrati oko njega.

Osim Kejda, Sadik Bej je zalog za budućnost, dok ostali igrači Pistonsa ne obećavaju i na narednom draftu se nadaju novim mladim dobrim igračima i napretku sledeće sezone. Orlando Medžik nije uspeo da u ovoj lošoj sezoni razvije Džejlena Sagsa, pošto peti pik sa drafta 2021. godine beleži 12,6 poena na 36,8% iz igre i užasnih 24% za tri, iako ih šutira skoro pet po meču.

Solidan je defanzivac Sags, koji se nije istakao u svojoj prvoj sezoni, ali Orlando može da bude zadovoljan jer imaju Kola Entonija, Vendela Kartera Džuniora i Mo Bambu, koji su imali odlične partije ove sezone i pokazali da su dobri mladi igrači, posebno 21-godišnji plejmejker Kol Entoni.

Podsećamo da Orlando Medžik ima i nekadašnjeg prvog pika na draftu Markela Fulca, koji se još oporavlja od teške povrede i u Orlandu i dalje nisu digli ruke od njega.

Sjajnu sezonu ima i ruki Franc Vagner, koji je sve iznenadio sjajnim partijama, dok ponekad bljesne i njegov brat Mo Vagner.

Nekadašnji bek Denver Nagetsa Geri Heris igra kao nekada u Denveru, ali naravno u ekipi koja namerno gubi to se ne ističe, ali je lepo videti Herisa da se vratio na stare staze.

Orlando svakako ima blistavu budućnost sa nekoliko sjajnih mladih igrača.

(Ne)očekivano loši

To su Indijana Pejsersi i Njujork Niksi, posebno Indijana Pejsersi, od kojih se očekivao plej-of, a na kraju su završili kao jedna od najgorih ekipa Istoka.

Doveli su NBA šampiona za trenera, iskusnog Rika Karlajla, ali ni on nije mogao da uklopi sve sa Pejsersima, koji su posle serije loših rezultata odlučili da krenu u ribilding i čeka se 10. februar i poslednji dan trejd roka, kada će sve svoje najbolje igrače poslati negde u zamenu za mlade igrače i pikove.

Već je otišao Karis Levert, očekuje se da i Domantas Sabonis i Majls Tarner odu u narednih par dana, a videćemo šta će biti sa Malkomom Brogdonom i povređenim Ti Džej Vorenom. Njujork Niksi su prošle sezone pod trenerskom palicom Toma Tibodoa bili iznenađenje sezone i završili su na četvrtom mestu na Istoku, imali su prednost domaćeg terena u plej-ofu, ali su ispali u prvoj rundi od Atlanta Hoksa.

Džulijus Rendl je posle sezone u kojoj je dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao odigrao katastrofalan plej-of i ovu sezonu igra veoma loše, a izgleda je i Tibodo pogubio konce sa Niksima.

Kembu je sklonio iz rotacije, pa ga je vratio, a Niksi se od plej-of ekipe i najtvrđe ekipe lige sada bore za plej-in.

Trejdovali su za Kema Rediša, kog Tibodo uopšte nije hteo, pa Rediš nije ni ulazio na pet utakmica od kako je stigao, a kada je igrao, igra nepunih pet minuta u proseku, što dovoljno govori šta se dešava u Njujorku.

Morali su bolje

Atlanta Hoksi su prošle sezone igrali finale Istoka, bili su jedna od najboljih NBA ekipa, a sada su na 10. mestu na Istoku i boriće se do kraja za bolje mesto u plej-inu ili nekim čudom do šestog mesta koje vodi direktno u plej-of.

Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović je odigrao 35 od 55 utakmica ove sezone i beleži 12,5 poena u proseku, a od kada se vratio iz povrede, ulazi sa klupe i više nije starter.

Odlaskom Rediša i sve manjim divljanjem Lua Vilijamsa i Danila Galinarija, Bogdanović je dobio važnu ulogu sa klupe, sekundarnog organizatora igre i ima dosta loptu u rukama i bira bolje šuteve u odnosu na period kada je bio starter.

Ostaje u igri u završnicama utakmica, što govori da mu Mekmilan i dalje veruje i pored trejd glasina, srpski bek će najverovatnije ostati u Hoksima.

Tre Jang igra dobru sezonu i nosi sve na svojim leđima, pošto ostali igrači igraju slabo, pogotovo Džon Kolins, kog su hteli i da trejduju u Filadelfiju za Bena Simonsa.

Trenutno je Atlanta na skoru 25-28. Boston Seltiksi su trenutno na osmom mestu sa skorom 30-25 i digli su se u poslednje vreme, iako su veoma loše krenuli sezonu i imali su velikih problema sa povredama i koronom.

Džejson Tejtum je Ol-star starter, Džejlen Braun je Ol-star rezerva i njih dvojica su alfa i omega Seltiksa, koji igraju sporu košarku pod novim trenerom Udokom i to se vidi i u startnoj petorci, gde igraju sa Horfordom i Robertom Vilijamsom – dva centra, iako se Horford i više gleda kao četvorka.

U ozbiljnoj su seriji pobeda i polako se dižu, a očekuje se da neće ići kroz plej-in. Bruklin Netsi nalaze se u katastrofalnoj formi i imaju osam poraza zaredom, a sa prvog mesta pali su na sedmo i sada su se upalile crvene lampice u Bruklinu.

Od kako se povredio Kevin Durent ne mogu da se sastave, a ni povratak Kajrija Irvinga, koji igra samo na gostovanjima, nije ništa pomogao očajnim Netsima.

Džejms Harden igra jednu od najlošijih sezona u karijeri i veoma je loš, iako možda brojke govore nešto drugo. Harden ne igra odbranu, ne šutira više kao nekada, novo pravilo mu više ne dozvoljava da iznudi kontakt i dobije besplatna slobodna bacanja, a NBA insajderi su ga već preselili trejdom u Filadelfiju.

Otkrili su i da mu se ne sviđa što Irving igra samo na gostovanjima, međutim Stiv Neš i Šon Marks rekli su da Harden neće biti trejdovan 10. februara u 76erse.

Podrška velikoj trojci je takođe veoma slaba, pošto se uzdaju u veterane Petija Milsa, LaMarkusa Oldridža i Blejka Grifina, dok su ostali mladi i neiskusni igrači.

Velika očekivanja su bila pred Netsima, a sada deluje da će se posle dve sezone završiti priča ovog super-tima.

Ipak, ne treba ih otpisati kada dođe plej-of i pre svega ako budu zdravi.

Nedefinisani

Kada su Vašington Vizardsi trejdovali Rasela Vestbruka za mlade igrače Lejkersa, očekivalo se da će Vizardsi biti pri dnu i juriti više mesto na draftu, ali su Bil, Kuzma, Herel i ekipa uspeli da dođu do 24 pobede i boriće se do kraja za mesto u plej-inu.

Odlično su otvorili sezonu i bili su prvi na Istoku, ali su očekivano pali u donju polovinu tabele.

Problem jedini je Spenser Dinvidi, koji igra veoma loše i ima veoma loš odnos sa saigračima, pa će verovatno biti trejdovan za bilo šta, ako neko bude hteo da ga uzme.

Takođe, na trejd listi je i Montrez Herel, koji bi mogao da bude trejdovan treći put u godinu i po dana. Šarlot Hornetsi su jedna od najzanimljivijih ekipa NBA lige, pošto igraju brzo, imaju veliki broj igrača sa makar 15+ poena u rukama, tu su atraktivni igrači, a tu je i Plamli.

Šalu na stranu, videli smo da Keli Ubre može da ubaci devet trojki za četvrtinu, da Rozir i dalje može da ubaci 20+ poena kome hoće, da je Lamelo Bol i zvanično Ol-star, da je Majls Bridžis odličan igrač i da će biti najverovatnije igrač koji je najviše napredovao, da imaju dobru klupu...

Zanimljivi su Hornetsi, ali su u veoma lošoj formi i pali su na deveto mesto, pa će najverovatnije morati u plej-in kako bi izborili svoje mesto u doigravanju.

Tim čiji je vlasnik Majkl Džordan ima blistavu budućnost.

Iznenađenja

Klivlend Kavalirsi su fenomenalni ove sezone i nalaze se na četvrtom mestu konferencije, na samo dve pobede od prvog mesta.

Odlično su i trejdovali ove sezone, poslednja akvizicija Karisa Leverta za Rikija Rubija kojem ističe ugovor na kraju sezone i pikove, još više ih je ojačala.

Darijus Garland je glavni čovek ove ekipe i ove sezone je Ol-star, što je veliko iznenađenje i mladi plejmejker je dosta napredovao.

Ruki Evan Mobli i centar od 100 miliona dolara Džeret Alen su strah i trepet u reketu za sve protivničke napadače, a Klivlend je odigrao najviše utakmica ove sezone na mali broj poena, što govori da igraju odličnu odbranu i duge i smirene napade.

Kevin Lav igra fenomenalno sa klupe i jedan je od kandidata za šestog čoveka godine, a kako je uspeo da od glavne sezone ekipe prihvati tu ulogu i pusti mlade igrače da igraju svoje i da on ulazi sa klupe, za posebnu je pohvalu.

Imaju i iskusnog Ražona Ronda sa klupe, koji im može pomoći u plej-ofu, pošto osim Alena i Leverta koji su igrali plej-of i naravno Kevina Lava, niko nije igrao doigravanje u ovoj ekipi.

Treba podsetiti da su ostali bez najboljeg strelca Kolina Sekstona na samom startu sezone.

Ubedljivo su najveće iznenađenje u NBA ligi ove sezone. Toronto Reptorsi nalaze se na šestom mestu sa skorom 29-23 i Nik Nurs uradio je veliki posao sa ovom ekipom.

Fred Vanvlit je alfa i omega ove ekipe i glavni igrač, a ove sezone igraće i na Ol-star utakmici, što je velika čast za ovog NBA šampiona koji nije ni draftovan.

Paskal Sijakam se vratio na stare staze od pre tri godine, Geri Trent je pokazao da je pouzdan šuter, OG Anunobi igra takođe sjajno i Reptorsi su odlični.

Znamo da Nurs voli i brzu košarku, ali i dobru odbranu i da voli da menja i da se prilagođava, pa će Reptorsi u plej-ofu biti nezgodni za svaku ekipu, posebno u Kanadi na vrućem gostovanju.

Glavne face

Za sada glavna figura Istočne konferencije je Džoel Emdid, najbolji strelac lige sa 29,3 poena i trenutno vodeći košarkaš u MVP trci.

Filadelfija Seventisiksersi od početka sezone igraju bez drugog najboljeg igrača Bena Simonsa, koji će po svemu sudeći ostati do kraja sezone u timu, iako Filadelfija pokušava da ga trejduje i da se pojača i tako sklopi poslednje kockice za napad na titulu.

Tajris Meksi ga je sjajno odmenio na poziciji plejmejkera i igra odlično, Set Kari standardno radi dobar posao, dok je Tobajas Heris kao jedan od najplaćenijih i najboljih igrača održao svoj nivo igre i igra dobro.

Ekipa Doka Riversa je peta na tabeli, ali su na samo tri pobeda od prvog mesta i biće tu velika borba do kraja za što bolju poziciju pred plej-of. Aktuelni NBA šampioni Milvoki Baksi na krilima Janisa Adetokumba nalaze se na drugom mestu, sa samo jednom pobedom od prvog mesta.

Imali su uspona i padova, ali i dalje pokazuju zašto su prošle sezone bili šampioni i da su legitimno kandidati da tu titulu i odbrane ove sezone.

Nešto slabiji start Krisa Midltona i povrede Džrua Holideja nisu ih omele, a za sada je jedini problem teška povreda Bruka Lopeza, za kog se ne zna da li će se vratiti za plej-of ili je sezona za njega završena.

Bobi Portis igra odlično i zamenio ga je na poziciji centra, pa za sada ekipa Majka Budenholzera ide u dobrom pravcu i imaju najveće šanse da na kraju završe prvi u konferenciji. Čikago Bulsi su na leto napravili odličnu ekipu i Nikolu Vučevića i Zeka Lavina okružili su Lonzom Bolom na pleju i Demarom Derozanom, koji igra na MVP nivou.

Derozan ubacuje 27,2 poena u proseku i jedan je od najboljih strelaca lige i njegove partije podsećaju na najbolje dane iz Toronto Reptorsa, mada je sada kao iskusan i prekaljen igrač još bolji.

Zek Lavin nastavlja u istom ritmu da rešeta kao i prethodnih sezona u dresu Bulsa, dok je Nikola Vučević posle slabog starta opet postao dabl-dabl mašina koja svakom timu može da spakuje 20 poena i 12 skokova svako veče.

Arturas Karnišovas odradio je sjajan posao kada je sklopio ovu ekipu tokom leta, koja ima i Aleksa Karuza sa klupe, koji je jedan od najboljih defanzivaca lige sa preko dve ukradene lopte u proseku, a imaju i Kobija Vajta sa klupe, koji se dobro uklopio u ulogu predvodnika druge petorke.

Bili su prvi u konferenciji, ali trenutno ih muči to što su Lonzo Bol i Aleks Karuzo dugo van parketa zbog povreda.

Trenutno su na trećem mestu sa dve pobede od prvoplasirane ekipe i ova sezona je za njih odlična.

Jedan od najzanimljivijih timova lige i svima je drago što su se Bulsi vratili. Prvoplasirani tim Istoka je Majami Hit sa skorom 35-20 posle 55 odigranih utakmica.

Takođe je i Majami slabije ušao u sezonu, ali je Džimi Batler podigao nivo igre, ispratio ga je Bam Adebajo, dok je Tajler Hiro sa klupe gotovo sigurno najbolji šesti čovek lige.

Erik Spolstra je konsolidovao ekipu i igraju ponovo odlično, a mnogo im je pomoglo dovođenje Pi Džeja Takera, koji je učvrstio jaku odbranu Hita.

Kada se na to doda i akvizicija iskusnog plejmejkera i NBA šampiona Kajla Laurija, sa Laurijem, Batlerom, Takerom i Adebajom, to je odbrana za poštovanje i napad koji može svačiji koš da napuni.

Iskočili su i Gejb Vinsent i Maks Strus sa klupe i Majami će biti nezgodan svakom protivniku.

Pre samo dve godine igrali su veliko NBA finale sa Lejkersima, sada se nadaju makar povratku u finale konferencije.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: