Skener B92.net: Mitar za istoriju, Duća kapitenski, Nemanja – nema veze

Dragane Stojkoviću Piksi – hvala ti.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Ponedeljak, 15.11.2021.

08:00

Skener B92.net: Mitar za istoriju, Duća kapitenski, Nemanja – nema veze
STARSPORT

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, zahvaljujući velikoj pobedi u Lisabonu.

Otišli smo u Portugal po pobedu i iz glavnog grada te države vraćamo se sa vizom za Katar, zahvaljujući sjajnoj, hrabroj i napadačkoj igri na La Lužu.

Krenulo je loše, veoma loše – primili smo gol u drugom minutu posle velike greške Gudelja, a možda i faula Bernarda Silve nad defanzivnim vezistom Srbije, ali to više nije ni bitno.

Primili smo gol posle 100 sekundi, izdržali još nekoliko napada i onda su orlovi krenuli da dominiraju u Lisabonu.

Pregazili su domaćina na kraju i zasluženo slavili i to na najslađi mogući način – golom u 90. minutu.

Gol je postigao, ko drugi nego najbolji strelac u istoriji naše selekcije Aleksandar Mitrović, koji je krenuo utakmicu sa klupe.

Na skeneru B92.net analiziraćemo igre naših reprezentativaca.

Golman i odbrana

Predrag Rajković – Zaslužio je prelaznu ocenu jer je očistio šta je bilo potrebno, odbranio je sve što je bilo do njega, kod gola nije mogao ništa i izleteo je u jednoj situaciji i sprečio usamljenog Žotu da stigne do lopte. Jedna mu se izmigoljila iz ruku u prvom poluvremenu i mogla je skupo da nas košta, srećom nije.

Nikola Milenković – Odradio posao, iako nije bio preterano zapažen. Što je bilo do njega uradio je, nije previše imao loptu u nogama i nije dovoljno pomagao po strani, ali ne treba mu zameriti na tome jer je Dioga Žotu spakovao u džep.

Miloš Veljković – Igrao do 67. minuta pošto se povredio, ali je do tada bio besprekoran. Čuvao je Ronalda, čuvao je Žotu, jurio i ostale igrače, svuda ga je bilo. Rvao se Sančesom, bio dobar na lopti, odigrao dobru utakmicu.

Strahinja Pavlović – Bio je agresivan, napadao je svakog igrača koji bi dobio loptu, a nekada je sa njom previše davio i mnogo je držao u svom posedu, zbog čega se i Stojković ljutio kraj aut linije. Ispao jednom na fintu Sančesa, što je moglo skupo da nas košta. Ipak, bio je fantastičan. Nebrušeni dijamant i štoper za narednu deceniju. Sjajan igrač.

Krilni bekovi

foto: Starsport.rs ©
Filip Kostić – Konstantno je trčao po toj levoj strani, nije stao ni napred ni pozadi. Stalno je centrirao, dizao loptu, jednom je pokušao i šutem da iznenadi Patrisija. Namučio je i izmaltretirao Nuna Mendeša, igrao je kao što uvek u Ajntrahtu igra – neumorno.

Andrija Živković – Pozadi nije imao učinak, ali je napred svaki put kada je dobio loptu po desnoj strani uradio nešto. Uvek je tražio pas u kazneni, tražio je da se ubacuju ispred njega i odigrao je dobar meč.

Vezisti

Nemanja Gudelj – Najbolje je da zaboravi ovu utakmicu jedan od najbitnijih igrača naše reprezentacije. Pogrešio je u prvom kontaktu sa loptom i primilo smo gol, srušio je Žotu u 13. minutu na 19 metara od gola i dao Ronaldu priliku, još je zaradio i žuti karton. Morao je da izađe na poluvremenu, pošto je bio ubedljivo najgori u našoj selekciji. Šteta što je u istorijskoj utakmici bio ovako loš, dok je prethodne igrao odlično. Jako bitan igrač za našu reprezentaciju, nadam se da ćemo mu svi oprostiti ovu partiju. Nema veze.

Saša Lukić – Nije se istakao. Odradio je posao koji je bio potreban, nije ga bilo na lopti, a imao je i jednu grešku kada je napucao Rajkovića pri ispucavanju što je moglo skupo da nas košta. Ipak, upisao asistenciju za Tadića i zato dobija dobru ocenu.

Ofanzivni vezisti

foto: Starsport.rs ©
Dušan Tadić – Kapiten je igrač utakmice, uz junaka Aleksandra Mitrovića. Nudio se konstantno, tražio loptu, tražio rupu u odbrani Portugala i pokušavao da pravom loptom pronađe saigrača. Pogodio je u 33. minutu i doneo izjednačenje Srbiji, a onda je u 90. minutu poslao perfektan centaršut za Mitrovića i pobedonosni gol koji nas je odveo u Katar. Fantastična utakmica Tadića.

Sergej Milinković-Savić – I bilo ga je i nije ga bilo. Sergej je čas igrao u paru sa Tadićem na poziciji desetke, čas se povlačio iza, pa ulazio u kazneni, a onda je izlaskom Gudelja sišao dole sa Lukićem u vezu. Nije imao ključan pas, niti šut ka golu...

Napad

foto: Starsport.rs ©
Dušan Vlahović – Zatresao stativu snažnim udarcem u 12. minutu. Pokušavao je, imao je i udarce sa distance, borio se sa protivničkim štoperima, a kada je ušao Mitrović i izvlačio se na krilo, otvarao prostor... Dobro je odigrao napadač Fiorentine.

Aleksandar Mitrović – Ušao na startu drugog poluvremena i uradio šta je bilo potrebno. Postigao je najvažniji gol u 21. veku za reprezentaciju Srbije, utišao je Lisabon u 90. minutu i odveo nas na Mundijal. Ruiju Patrisiju, toliko iskusnom i dobrom golmanu je, što Hrvati kažu – zabio, gol glavom sa osam metara u bliži ugao. Mitrović je fenomenalan, nema tu šta mnogo da se priča. Pre godinu dana promašio je penal i ostavio nas bez Evropskog prvenstva, a sada nas je najbolji strelac u istoriji Srbije odveo na Svetsko prvenstvo. Šta bismo bez njega?!

Izmene

Uroš Spajić – Očistio šta je trebalo, dodao prvom do sebe i odradio posao. Zamenio povređenog Veljkovića i nastavio gde je Miloš stao.

Nemanja Radonjić – Ništa posebno nije uradio, ali je uneo pometnju Portugalcima na tom defanzivnom njihovom levom boku. Mučio ih je u Beogradu, mučio ih je ovde i u nadoknadi odlično sačuvao loptu na toj desnoj strani, dok vreme nije isteklo.

Luka Jović – Ušao u 89. minutu pri rezultatu 1:1 i nije pipnuo loptu. Dali smo gol posle minut i Jović nije imao uticaj na igru. To je bila izmena za sve ili ništa.

Selektor

Dragan Stojković Piksi

U ime svih Srba – hvala ti, živa legendo našeg fudbala. Svi volimo Piksija. Nema veze ko za koga navija. To nije bitno. Vratio je samopouzdanje, vratio je duh, uneo napadački fudbal, doneo hrabrost, sve što nas nije krasilo barem od 2010. godine i reprezentacije pokojnog Mistera Radomira Antića. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je već sad među najboljim selektorima Srbije svih vremena. Hvala ti Dragane za sve.

Iznenadio je time što je ostavio Mitrovića na klupi, iznenadio je Živkovićem, iznenadio je Lukićem, a na kraju, sve je pogodio.

Vidimo se dogodine u Kataru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: