Jokić je MVP, ali i autsajder – Los Anđeles je i dalje glavni

Dozvolite mi da vam predstavim Divlji Zapad...

Izvor:

Subota, 22.05.2021.

12:00

Jokić je MVP, ali i autsajder – Los Anđeles je i dalje glavni
Foto: Profimedia

Uz uvodne zvuke legendarne rep pesme Dr Dre-a i Tupaka California Love, prelistava se raspored utakmica i analiziraju se parovi plej-of kostura na Zapadu.

Ko je uspeo da predvidi da će ovakav poredak biti na kraju regularnog dela sezone, mogao bi da bude legitimni naslednik Nostradamusa i da se slobodno stavi na top listi iznad Tarabića.

Najzanimljivija, najbolja i najnepredvidljivija sportska liga na svetu je ponovo opravdala očekivanja, pa tako je aktuelni šampion mora da se grčevito bori za ulazak u plej-of u plej-inu, tim koji prošle sezone nije igrao plej-of je bio na pobedu od vrha, ekipa koja je ostala bez drugog najboljeg igrača je završila na trećem mestu, a neke mlade nade od kojih se mnogo očekivalo nisu ni primirisale plej-ofu.

Zato, hajde da vidimo šta nas čeka u Zapadnoj konferenciji.

Juta Džez – Memfis Grizlis

Džezeri su sjajnom igrom obezbedili prvo mesto na Zapadu ispred ''aždaja'' i u prejakoj konkurenciji, ali su do samog kraja plej-ina morali da se preznojavaju, gledajući i čekajući ko će im biti protivnik.

Naravno, Juta kao tim sa 52-20 skorom i prvom mestu na Zapadu ne bi trebalo nikoga da se plaši niti da se opterećuje ko će im biti protivnik, međutim nije baš ni taj plej-in bio bezazlen, pošto su u prvom meču igrali aktuelni šampioni Los Anđeles Lejkersi i Golden Stejt Voriorsi koji su igrali pet finala u prethodnih sedam godina.

Mogla je Juta kao nagradu za 52 pobede da dobije aktuelnog šampiona sa najboljim igračem današnjice već u prvoj rundi ili najboljeg strelca lige i Top 3 defanzivca u NBA.

Srećom po njih, ništa se od toga nije desilo i za njih nije mogao bolje da se odigra plej-of.

Izbegnuti su Lejkersi, ne moraju da se jure sa Stefom Karijem po plej-ofu, pa će igrati protiv mladih Memfis Grizlisa.

Džezeri su najbolja trojkaška ekipa svih vremena – najviše šutiraju i najviše pogađaju, a jedini su tim u istoriji koji je na svakoj utakmici u jednoj sezoni postigao 10+ trojki zaredom.

Osam igrača im postiže preko jedne trojke u proseku, dvojica pogađaju i po više od tri po meču, dok trojku ove sezone iz rostera Jute nije šutnuo samo Derik Fejvors – da, Rudi Gober je bacio jednu ka košu van linije za tri poena.

Juta ima dvojicu kandidata za šestog igrača godine, Džordana Klarksona koji će sigurno osvojiti nagradu i super-produktivnog Džoa Inglsa, pa pored jake prve petorke, imaju i baš jaku klupu.

Igraju tek 18. najbržu košarku, a treći su najbolji napadački tim lige, što dosta govori o tome kako je Kvin Snajder sve to naštelovao.
Memfis je šesta najbolja defanzivna ekipa u ligi i prva na ofanzivnom skoku.

Makar po tim statističkim podacima, da nas malo podseti na stare Grizlise, popularni Grit and Grind, kada su Majk Konli, Toni Alen, Zek Rendolf i Mark Gasol bili ekipa sa kojom nikako ne želite da igrate u plej-ofu.

Prošle sezone im je plej-of izmakao zbog mehura, povreda i koronavirusa, pa su na kraju izgubili u odlučujućem meču plej-ina, dok ove sezone to nisu dozvolili i izbacili su favorizovane Voriorse.

Dža Morent je predvodnik ove ekipe, ali fantastične sezone imaju Dilon Bruks i Jonas Valančunas.

Jonas sa 17,1 poena i 12,5 skokova u proseku (4,1 ofanzivni, najbolji u ligi) i Bruks sa 17,2 poena u proseku su iskočili i to je razlika u odnosu na prošlu sezonu.

Drugi najbolji igrač ekipe Džeren Džekson odigrao je samo 15 utakmica, pa je Kajl Anderson uleteo na njegovu poziciju i doneo nešto novo ekipi, punivši sve kolone i ove sezone bio jedan od najzahvalnijih igrača na fantaziju.

Grejson Alen je dobar trojkaš, Melton je dobar defanzivac, ali to je u principu to što imaju Grizlisi da ponude.

Juta je veliki favorit i ako Memfis uzme jednu utakmicu u seriji, biće to veliki uspeh.

Ove sezone odigrali su tri meča i u sva tri pobedila je Juta.

Prognoza: 4-0 za Jutu.

Finiks Sans – Los Anđeles Lejkers

Po prvi put posle 30 godina, sedmi nosilac u plej-ofu je favorit protiv drugoplasirane ekipe iz regularnog dela sezone.

Finiks je sezonu završio sa skorom 51-21 i kao nagradu dobiće duel sa Los Anđeles Lejkersima, što je nešto najgore što je moglo da im se desi u prvom plej-ofu posle 11 godina.

Videlo se prošle sezone na kraju babla da je Finiks dobra ekipa, s obzirom da su sezonu završili sa osam uzastopnih pobeda, ali videlo se i da im fali još nešto da budu ozbiljna plej-of ekipa.

Stigao je Kris Pol i on je bi to ''još nešto'' i ne samo da su postali plej-of ekipa, već su sezonu završili u vrhu Zapada.

Zasluge idu i sjajnom treneru Montiju Vilijamsu, koji je sve to spakovao kako treba – peta su ofanzivna ekipa lige i deveta najbolja defanzivna.

Buker je ponovo iskočio u napadu sa 25 poena u proseku, dok ostali rade svoj posao – Kris Pol organizuje i predvodi, Ejton čuva reket, Mikal Bridžis igra sjajno na oba kraja parketa, Krauder radi ono što najbolje zna, šutira trojke i igra odbranu, Šarić je našao svoju ulogu... Los Anđeles Lejkersi su pola sezone odigrali bez Entonija Dejvisa i 27 utakmica bez Lebrona Džejmsa, što je najviše što je on propustio u jednoj sezoni.

Šruder i ekipa nisu mogli da iznesu teret i zbog toga su na kraju Lejkersi morali da igraju plej-in.

Lebron, Dejvis i Dramond su odigrali samo dve utakmice zajedno i još nismo ni videli kako to može da izgleda.

Lejkersi su najbolja defanzivna ekipa lige, iako su ostali bez Ronda i Hauarda, dok su napadački 24. tim lige i to je veliki problem. Naravno, tu treba gledati i izostanke najboljih igrača.

Ekipa Frenka Vogela još nije dobila pravog Marka Gasola, od kog se mnogo očekuje u doigravanju u odbrani i uz Dramonda i Herela, to je strašna centarska linija, znajući još i da Dejvis ume da se spusti na poziciju broj pet.

Bekovi Kaldvel-Poup i Meklemor će isto biti jako bitni i zavisiće i od njihovog šuta za tri mnogo, dok su Horton-Taker i Karuzo X faktor ove ekipe, posebno u odbrani.

Tražiće se i doprinos Kajla Kuzme, koji je beležio 13 poena u proseku, a očekuje se da svoju dozu šuteva pogode Markif Moris i Vesli Metjuz.

Lejkersi imaju dubinu, imaju trenera, imaju dvojicu od deset najboljih igrača lige i i dalje su među glavnim favoritima za titulu.

Biće teško protiv sjajnih Sansa i do kraja plej-ofa neće imati prednost domaćeg terena.

Ipak, sve je na njihovoj strani i favoriti su u prvoj rundi.

Ove sezone su se tri puta sastajali i dva puta je pobedio Finiks i to oba puta dvocifrenom razlikom.

Prognoza: 4-1 za Lejkerse.

Denver Nagets – Portland TrejlBlejzers

Denver Nagetsi imaju sjanu sezonu, pošto su sa skorom 47-25 završili na trećem mestu na Zapadu.

Ostali su bez drugog najboljeg igrača ekipe Džamala Mareja, koji je pokidao prednji ukršteni ligament kolena u aprilu i čeka ga pauza od godinu dana.

Posle fantastičnog plej-ofa prošle sezone, Marej je igrao najbolju sezonu u karijeri sa 21,2 poenom, 4,8 asistencije i 4 skoka, uz 47% iz igre i 40% za tri poena. Takođe, ubacio je 50 poena Klivlend Kavalirsima bez šutnutog slobodnog bacanja, što niko nije uradio u istoriji lige.

Bio je na granici Ol-stara i Denver je imao velike planove sa njim, ali kada se on povredio, delovalo je da Nagetsi nemaju čemu da se nadaju.

Ipak, na njegovo mesto Robina pored Betmena stao je Majkl Porter i sezonu završio sa 19 poena i 7,3 skokova. Čak je i odbranu popravio, a procenti šuta su mu sjajni. 52% za dva i 40% za tri poena. O Nikoli Jokiću, koji je MVP ove sezone, više ne treba ni trošiti reči jer je sve već ispričano – 26,4 poena, 10,8 skokova, 8,3 asistencija, 1,3 ukradena lopta na 56% iz igre.

I kada se povredio Marej on je povukao i ostao na MVP nivou, gde je pritom razigravao saigrače i učinio ih boljim, pa je njegov uticaj na ovu ekipu nemerljiv.

Gordon se lepo uklopio, iako mu brojke nisu sjajne, Barton kada ne divlja igra sjajno, mada je i on dugo povređen.

Čeka se njegov povratak i povratak Montea Morisa, a odustvo sjajnog beka iskoristio je Fakundo Kampaco, koji igra odličnu odbranu i u napadu je konačno digao brojke. Asistira češće i rasteretio je Jokića tog posla, a i bolje je počeo da pogađa za tri poena.

Milsap je prihvatio veteransku ulogu sa klupe, Herison je barem malo nadoknadio odbranu na beku odlaskom Gerija Herisa, dok Pi Džej Dozir igra pozicije od 1 do 4 na solidnom nivou.

Jedino brine baš slaba forma Džamajkla Grina, koji je u prvom delu sezone bio jedan od bitnijih igrača. Biće teško Denveru protiv Portlanda, prvo jer nemaju dovoljno dobre defanzivce da čuvaju Lilarda i Mekaluma.

Nema više Gerija Herisa kao glavnog defanzivca za bekove, nema Džamala Mareja da vrši pritisak, pa će biti zanimljivo videti kako će se Kampaco, Moris i Herison snaći.

Sa druge strane, Portland ima veliki broj opcija za čuvanje Majkla Portera, što će biti glavni cilj TrejlBlejzersa.

Jokića ne možete zaustaviti, ali Portera već itekako mogu. Mogu da ga čuvaju sjajni defanzivac Robert Kovington, Norman Pauel i Derik Džons junior.

Pritom je Pauel napadački sjajan sa 17 poena i ako Porter mora da se bori sa njim, to je veliki problem za njega.

Na pozicijama 3 i 4 je Portland zabetoniran i nemojte zaboraviti da je tu i jedan od najboljih poentera svih vremena Karmelo Entoni.

Nurkić i Kanter imaće zadatak da se smenjuju u ''tuči'' sa Jokićem, pa deluje da Portland ipak ima prednost u ovoj seriji.

Na tri utakmice ove sezone, Denver je pobedio na dve, dok je Portland slavio u jednom meču.

Prognoza: Portland pobeđuje 4-3.

Los Anđeles Klipers – Dalas Maveriks

Da li su Los Anđeles Klipersi stvarno namerno izgubili poslednjih nekoliko utakmica kako bi izbegli Lejkerse do finala Zapada je pravo pitanje i ako je odgovor ''da'', onda i nisu baš neki dobar posao uradili, pošto u prvoj rundi moraju na Dalas Maverikse.

Klipersi ove sezone nisu imali toliki pritisak kao prošle, kada su se tek okupili, pa su zato lakše izneli ovu sezonu i nije se mnogo pričalo o njima, što im ide u korist.

Četvrti su najbolji ofanzivni tim lige i osmi defanzivni, za šta zasluge idu novom stručnom štabu, koji predvodi Tajron Lu.

Mnogima je smešan Tajron Lu i nikakav trener, iako je defanzivni specijalista, igrao je tri finala NBA lige i jedini u istoriji osvojio titulu nakon što je gubio 3-1 u velikom finalu.

Pored sebe ima sjajnog Kenija Etkinsona u stručnom štabu, Denija Šapira koji održava formu i kondiciju igračima i u tome je najbolji u NBA ligi, ima dokazanog šampiona Čonsija Bilapsa i Lerija Drua, koji je košarku učio od Peta Rajlija i Medžika Džonsona.

To je fantastičan stručni štab.

Kavaj je uspeo da odmori 20 utakmica, Pol Džordž 18 i da obojica imaju sjajne sezone sa 24,8/6,5/5,2, odnosno 23,3/6,6/5,2 u proseku po meču u poenima, skokovima i asistencijama.

Sada imaju i velikog šampiona Ražona Ronda i još upotrebljivog Demarkusa Kazinsa, uz pouzdanog Zubca, razigranog Markusa Morisa i dobru podršku u vidu Redžija Džeksona, Serža Ibake, Luka Kenarda, Patrika Beverlija, iskusnog Niklasa Batuma...

Bez pritiska iz prošle sezone, Klipersi su favoriti za titulu iz senke. Dalas Maveriksi su sa petog mesta ušli u plej-of sa skorom 42-30.

Igrali su jednu od najsporijih košarki ove sezone u ligi (24. mesto) i bili su 17. napadačka ekipa lige, što je za standarde Rika Karlajla slabo.

Dončić je sa 27,7 poena, 8 skokova i 8,6 asistencija imao sezonu dostojnu prve petorke NBA lige, iako je veoma slabo krenuo.

Porzingis je sa 20 poena i 9 skokova ispratio Luku, odigravši ipak samo 43 utakmice, pa je dosta bitnu ulogu igrao i Tim Hardavej.

Kao šesti čovek se istakao Džejlen Branson, a pored njih je dvocifren u proseku bio i Džoš Ričardson.

Ostali se nisu baš proslavili, posebno Džej Džej Redik, koji je najavljen kao veliko pojačanje, a uopšte se nije uklopio.

Videli smo da Dalas može da namuči Kliperse, a oni im sigurno nisu zaboravili onaj poraz od 51 poena razlike u prvom meču u sezoni.

U naredne dve utakmice su i jedni i drugi upisali po jednu pobedu.

Prognoza: Klipersi dobijaju 4-1.

Polufinale: Juta – Klipersi 2:4, Portland – Lejkersi 1:4
Finale: Klipersi – Lejkersi 3:4

Prvi meč u plej-ofu na Zapadu počinje u 22:30, kada se sastaju Klipersi i Maveriksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: