Da li će se Lejkersi ponovo "prošetati" do titule?

Timovi iz Los Anđelesa ponovo u centru pažnje.

Izvor:

Nedelja, 20.12.2020.

09:00

Da li će se Lejkersi ponovo
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images

Nastavljamo sa najavom NBA lige po divizijama.

Ako ste propustili prethodne četiri divizije, možete ih pročitati redom:

Spremite se, polećemo sa Atlantika
Centralna divizija i centralna tema: Da li Janis ide po titulu?
Bogdanović i Avdija "prete" Majamiju
Nagetsi su na vrhuncu – napad na titulu je logičan cilj

Došao je red na Pacifik.

Los Anđeles Lejkersi

Los Anđeles Lejkersi prošle sezone prošetali su se do titule u mehuru.

Po jednu utakmicu u plej-ofu uspeli su da im otkinu svi, ali to je bilo to od njihovih rivala.

Pored dominacije u plej-ofu i finalu, ubedljivo prvi na Zapadu su bili i u regularnom delu sezone.

Lebron Džejms završio je kao drugi u glasanju za MVP-ja, dok je Entoni Dejvis bio drugi u izboru za defanzivca godine, a na kraju je Kralj bio MVP finala, četvrti put u karijeri.

Džejms je tako postao prvi igrač u istoriji NBA lige koji je bio MVP finala sa tri različite ekipe, pošto je tu nagradu prethodno osvajao sa Majamijem i Klivlendom.

Entoni Dejvis i Lebron Džejms su među pet najboljih igrača u ligi, a ove sezone su njihovi Los Anđeles Lejkersi još jači nego prošle.

Da li je i konkurencija dosta jača nego prošle godine ili će se ponovo prošetati do titule? Svakako su veliki favoriti. Stigao je iz Oklahome sjajni Denis Šruder, jedan od najboljih igrača sa klupe prošle godine.

Trejdovan je Deni Grin za nemačkog košarkaša i Lejkersi su dobili više poena i asistencija u vidu Šrudera, a ako se pogleda kako je Grin igrao tokom većeg dela plej-ofa i kakvi su mu bili procenti šuta, može se reći da su Lejkersi napravili sjajan posao.

Takođe, dobili su pouzdanog plejmejkera, s obzirom da im je otišao Ražon Rondo.

To je udarac za Lejkerse, s obzirom da je Rondo bio veoma bitan igrač sa klupe i donosio je ekipi mnogo više od desetak poena i sedam, osam asistencija.

Dvostrukog šampiona, lidera na parketu i praktično pomoćnog trenera u dresu teško je nadoknaditi, ali deluje da su se Lejkersi snašli.

Pored Ronda, otišao je i Dvajt Hauard, koji se smenjivao na mestu startnog centra sa Džavalom Megijem.

Supermen je konačno osvojio titulu, odradio je posao, ali je odlučio da ode, dva dana nakon što je na društvenim mrežama objavio da voli Los Anđeles i da želi da ostane.

Putem trejda otišao je i spominjani Džaval, koji je završio u Kavsima, a Lejkersi su dobili Alfonsa Mekinija i Džordana Bela, nekadašnje šampione sa Golden Stejt Voriorsima. Lejkersi su odradili i fantastičan posao sa slobodnim agentima.

Doveli su šestog igrača godine Montreza Herela, pouzdanog šutera i defanzivca Veslija Metjuza, koji će igrati prošlosezonsku ulogu Denija Grina i kao šlag na tortu doveli su iskusnog NBA i svetskog šampiona Marka Gasola.

Kada na to dodamo da su zadržali Kentavijusa Koldvela-Poupa i Markifa Morisa koji imaju bitnu ulogu u timu, da su malim ugovorima Džeredu Dadliju i Kvinu Kuku popunili roster i da su na kraju dogovorili petogodišnju saradnju sa Dejvisom vrednu 190.000.000 dolara, slobodno možemo reći da su ponovo najveći favoriti za titulu.

U timu imaju MVP-ja finala i jednog od najboljih košarkaša svih vremena, jednog od najboljih defanzivaca i najbolju četvorku lige, iskusnog centra i šampiona, zvanično najboljeg i drugog najboljeg šestog čoveka lige, pouzdane šutere i defanzivce, igrače slabije uloge koji su veoma bitni za hemiju u ekipi...

Los Anđeles Klipersi

Prvi, glavni i najveći rivali Lejkersa biće Klipersi.

Mnogi su se nadali finalu Zapada između timova iz Los Anđelesa, ali je Denver istorijskim preokretom od 1-3 došao do 4-3 i izbacio favorizovane Kliperse.

Videlo se da tu nešto nije u redu, ni sa ekipom, ni sa trenerom, pa je Dok Rivers dobio otkaz odmah po završetku plej-of.

Dok Rivers je tri puta u plej-ofu ispustio prednost od 3-1, a Klipersi nikada u istoriji nisu došli do finala Zapada.

Za jedan super-tim koji je sastavljen za najveće domete, to je veliki neuspeh, ali može im se malo to ublažiti jer je prva sezona.

Na mesto Doka Riversa stigao je Tajron Lu, koji je sa Klivlend Kavalirsima osvojio šampionski prsten 2016. godine. Klipersi su počeli zanimljivim trejdom.

Poslali su pouzdanog i mladog šutera Lendrija Šemeta u trejdu tri tima, Rodnija Megrudera, 57. pika sa ovogodišnjeg drafta i novac, a dobili su Luka Kenarda i Džastina Petona iz Detroita, 55. pika Džeja Skraba i četiri pika druge runde od 2023. do 2026. godine.

Ostali su bez Šemeta, a dobili su Luka Kenarda, što je nekako zaključak ovog trejda, pošto su Petona otpustili.

Imali su i trejd sa Minesotom, gde su poslali prava na Matijasa Lesora i pik druge runde 2023. godine za prava na Danijela Oturua, što u ovom trenutku i nije toliko bitno.

Ostali su bez šestog čoveka godine Montreza Herela, koji je otišao u Lejkerse, ali su zato doveli Serža Ibaku, iskusnog igrača u pohodu na titulu. Otišao je i Džamajkl Grin u Denver Nagetse, a ugovore su produžili sa Redžijem Džeksonom, Patrikom Patersonom i Markusom Morisom.

Stigao je kao slobodan igrač i iskusni Francuz Niklas Batum, što je veliki dodatak za sadašnju ekipu.

Karijeru je završio Žoakim Noa.

Pol Džordž potpisao je maksimalan ugovor na pet godina za 228.000.000 dolara i jasno je da će Klipersi sa njim i Kavajem Lenardom napadati vrh narednih godina.

Još ostaje da se vidi šta će biti sa Luom Vilijamsom – da li će ga trejdovati ili će ostati šesti čovek ekipe?

Pojačani Ibakom i Batumom, kao i sa novim trenerom, deluje da mogu da naprave iskorak.

Golden Stejt Voriors

Prošla sezona može da bude zaboravljena, koja je očekivano bila jedna od najlošijih u 21. veku za Golden Stejt Voriorse.

Stef Kari se oporavio, ali se ponovo Klej Tompson povredio i to je donelo veliki zaokret u očekivanjima trostrukih NBA šampiona u poslednjih pet godina.

Od konkurenta za titulu, što bi realno bili sa Tompsonom, sada su tim koji će se boriti za plej-of, barem po predikcijama najvećih američkih medija.

Dvostruki MVP Stef Kari će ponovo biti alfa i omega i on će se za sve pitati, s obzirom da nema Kleja i da je sada već prošlo skoro dve godine od kako je Kevin Durent otišao.

Pomagaće mu Drejmond Grin, koji je ismevan prošle godine jer ne može da uradi ništa bez svojih prijatelja i saigrača superzvezda, što je donekle i zaslužio svojom pričom, ali igrama prikazanim u prethodnih 5, 6 godina nikako nije.

Doveli su Kelija Ubrea, koji će igrati ulogu Kleja, ali i malo više od toga i kada na to dodamo Endrua Viginsa i drugog pika sa ovogodišnjeg drafta Džejmsa Vajzmena, to je prva petorka za svako poštovanje.

Trčaće i šutiraće, ono što najbolje rade, a ostaje pitanje šta će biti sa Viginsom i da li će ga trejdovati. Klupa ne obećava ništa posebno, s obzirom da su tu iskusni Kent Bejzmor, koji se vratio, Kevon Luni, koji je igrao solidnu ulogu u šampionskim pohodima i veliki broj mladih igrača, poput Lija, Paskala, Krisa, Pula i našeg Alena Smailagića.

Smailagić bi ponovo mogao da dobije neke minute u timu Voriorsa i pokaže da može da igra na najvišem nivou, ali Stiv Ker je najavio da će sve zavisiti od situacije u kojoj će se Golden Stejt nalaziti.

Očekuje se da im se pridruži i Džeremi Lin do početka sezone.

Sakramento Kings

Vlade Divac je otišao, Peđa Stojaković je otišao, Bogdan Bogdanović je otišao, pa je jedini razlog zašto bismo mogli da pratimo Sakramento Kingse Nemanja Bjelica.

Iza njih je još jedna razočaravajuća sezona i došlo je do rezova na rukovodećim mestima.

Monte Mekner je novi generalni menadžer, dosta toga pita se i Džo Dumars, dok je kao pomoćnik trenera Luka Voltona stigao iskusni Alvin Džentri, koji će verovatno u nekom trenutku preuzeti mesto glavnog trenera ekipe.

Tim je 14 godina bez plej-ofa, a na ovogodišnjem draftu ponovo nisu napravili dobar izbor.

Uzeli su sa 12. mesta Tajrisa Haliburtona, koji igra na poziciji plemejkera, gde igra franšizni igrač Dieron Foks.

Odlučili su da ne zadrže Bogdanovića, a ekipa se praktično nije ni menjala, osim što su stigli Hasan Vajtsajd i Glen Robinson treći.

Problem za našeg Nemanju Bjelicu nastaje u situaciji gde će Marvin Begli igrati na poziciji krilnog centra, dok će verovatno Vajtsajd igrati startnog centra, pa Profesor mora na klupu.

U situacijama gde Begli bude bio startni centar, Bjelica će igrati na svojoj poziciji.

Male šanse daju im se da uđu u doigravanje, s obzirom da je Zapad još jači, a oni su sve slabiji.

Iako imaju Foksa i Beglija, deluje da ova franšiza nema svetlu budućnost.

Finiks Sans

Finiks Sansi su prošlu sezonu završili sa osam vezanih pobeda, pošto su u mehuru imali skor od 8-0.

Ipak, nisu ušli u plej-of.

Sezonu su završili sa osam vezanih pobeda bez doigravanja, što je najbolji niz u istoriji jedne ekipe koja na kraju nije završila u plej-ofu.

Videli su Sansi da im nešto nedostaje kako bi bili ekipa za plej-of i odmah su odradili posao.

Stigao je jedan od najboljih plejmejkera 21. veka – Kris Pol.

CP3 pokazao je u Oklahomi da još ima dobre košarke u sebi i sada sa mladom ekipom može da odigra poslednji ples.

Superstaru Devinu Bukeru i jednom od najboljih mladih centara Diandreu Ejtonu pridružio se Kris Pol, a stigao je i Džej Krauder, jedan od najpouzdanijih 3&D igrača u ligi, koji je igrao finale sa Majamijem.

Dario Šarić produžio je ugovor sa Finiksom i prva petorka je za Sanse rešena.

Ostali su bez Rikija Rubija i Kelija Ubrea i za sada im je klupa tanka.

Mlada ekipa izbalansirana iskusnim igračima i igračima uloge biće svakom timu teška prepreka ove sezone.

Uz to, sigurno će biti i jedna od najzanimljivijih ekipa za gledanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: