Da li je došao kraj Bajernovoj dominaciji?

Fudbal se vratio!

Izvor: Marko Ðinðiæ

Četvrtak, 14.05.2020.

17:45

Da li je došao kraj Bajernovoj dominaciji?
Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

Posle više od dva meseca, fudbal u Nemačkoj se vraća.

Bundesliga je prvi šampionat među "ligama petice" koji će nastaviti sezonu. Nemci su za sada kompletirali 25. kola, koje je igrano od 6. do 8. marta.

Borusija Menhengladbah i Keln odigrali su 11. marta zaostalu utakmicu 21. kola pred praznim tribinama i to je poslednja utakmica odigrana u Bundesligi, pre nego što je ona suspendovana zbog pandemije koronavirusa.

Posle 65 dana pauze, Bundesliga se ponovo igra.

Očekuje nas zanimljiva borbu za titulu, Ligu šampiona, Ligu Evrope i opstanak.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Borba za titulu

Borba za titulu u Bundesligi vodiće se do samog kraja između Bajerna, Dortmunda i Lajpciga.

Minhenski gigant je trenutno prvi na tabeli sa 55 osvojenih bodova, četiri više od Borusije i pet više od Lajpciga.

Sa 49 bodova se na četvrtom mestu nalazi Borusija Menhengladbah, pa se i oni mogu uzeti u obzir u borbi za titulu kao favoriti iz senke, ali kada se realno sagleda situacija, male su šanse da mogu da izdrže borbu sa pomenutim trojcem do kraja prvenstva.

Bajern Minhen

Bajern je slabije ušao u sezonu, što su iskoristili prvenstveno Menhengladbah i Lajpcig, koji su se smenjivali tokom većeg dela sezone na prvom mestu.

Posle ubedljivog i šokantnog poraza od Ajntrahta u Frankfurtu (5:1), Bajern je otpustio Nika Kovača i na njegovo mesto postavio Hansa Flika.

Usledile su četiri ubedljive pobede – pali su Olimpijakos (2:0) i Crvena zvezda (6:0) u Ligi šampiona, dok je na debiju u Bundesligi, Flik vodio Bavarce do ubedljive pobede protiv Dortmunda (4:0), a istim rezultatom slavili su i u Diseldorfu.

Posle četiri pobede sa gol razlikom 16:0, usledila su dva poraza identičnim rezultatom (2:1), od Leverkuzena kod kuće i Menhengladbaha u gostima. Tada su krenule sumnje u Hansa Flika, mediji su i njemu ubrzo spremali otkaz, ali je onda Bajern zaigrao fantastično.

Od 11. decembra do poslednje odigrane utakmice pre pandemije koronavirusa, Bajern je odigrao 15 mečeva i slavio na 14!

Samo ih je Lajpcig u Minhenu sprečio da ostvare trijumf, pošto su odigrali nezanimljivu utakmicu bez golova.

Bajern je koristio kikseve Menhena, Dortmunda i Lajpciga i sjajnom serijom pobeda preuzeo prvo mesto. Robert Levandovski je neprikosnoven ove sezone, pošto je postigao 25 golova na 25 utakmica, a mrežu nije zatresao samo protiv Lajpciga u Bundesligi.

Serž Gnabri sa 11 golova i 9 asistencija, kao i Filip Kutinjo sa 8 pogodaka i 6 asistencija, prate Poljaka na listi strelaca i za sada su među najboljim igračima Bundeslige. Do kraja, Bajern gostuje Dortmundu i Leverkuzenu, ima neugodni Menhengladbah i Ajntraht kod kuće, pa se može reći da od vodećeg trojca imaju najteži raspored.

Utakmica protiv Borusije u Dortmundu mogla bi da odluči mnogo toga.

Što se tiče Menhengladbaha, Ajntrahta i Leverkuzena, sve tri ekipe savladale su Bajern ove sezone.

„Der Klasiker“ 27. maja, zapišite u vaše kalendare.

Borusija Dortmund

Borusija Dortmund ima izuzetno zanimljivu sezonu.

Da nisu imali veliki broj kikseva, sada bi bili ubedljivo prvi na tabeli.

Ostajali su bez sva tri boda u nadoknadi, protivnici su uspevali da se vrate iz zaostatka protiv njih, neki su uspevali i da preokrenu rezultat i pobede, kao što je bio slučaj protiv Leverkuzena i Hofenhajma i sve im se to dešavalo na gostujućem terenu.

Uvek su bili korak iza Bajerna, Lajpciga i Menhengladbaha. Od kada je stigao Haland, Dortmund se ozbiljno raspucao i na startu 2020. godine slavio je na tri utakmice u Bundesligi, na kojima su postigli ukupno 15 golova.

U međuvremenu su ispali iz Kupa, kasnije i iz Lige šampiona, ali su na poslednje tri utakmice u Bundesligi vezali tri pobede i preuzeli drugo mesto.

Dok je Bajern vezivao pobede, Dortmundu su se desili pomenuti Hofenhajm i Leverkuzen, kao i utakmica protiv Lajpciga, gde su ispustili prednost od 2:0 i 3:2, pa se Bajern odlepio na četiri boda prednosti.

Da su makar osvojili po bod u utakmicama gde su gubili i zadržali prednost protiv Lajpciga, sada bi oni bili u pol poziciji. Džejdon Sančo je vođa ove ekipe, pošto je sa 14 golova u vrhu liste strelaca i sa 15 asistencija je drugi „paker“ lige, iza Tomasa Milera, koji ima jednu asistenciju više.

Rojs je postigao 11 golova i ima pet asistencija, a pored kapitena tu je i čudesni Haland, koji je 9 puta zatresao mrežu.

Lajpcig

Ove sezone Lajpcig je odigrao dva puta nerešeno sa Bajernom, nerešeno sa Dortmundom, dok su sa Gladbahom takođe odigrali nerešeno i jednom su ih savladali.

Nemaju nijedan poraz protiv direktnih konkurenata, što je sjajan podatak i pokazatelj koliko imaju dobru sezonu.

Ispali su iz Kupa, pa su sve bacili na Bundesligu, ali i Ligu šampiona, gde su preko Totenhema stigli do četvrtfinala.

Posle sjajnog starta sezone, upali su u krizu rezultata posle šokantnih poraza kod kuće od Šalkea u Bundesligi i Liona u Ligi šampiona, pa su na to vezali i dva nerešena rezultata, u mečevima gde su bili veliki favoriti. Kada je stigao još jedan poraz od Frajburga, upalili su mašinu i vezali šest pobeda u Bundesligi, gde je jedna od njih bila rekordna od 8:0 protiv Majnca.

Na poslednjih sedam utakmica u Bundesligi ostvarili su samo dve pobede, uz četiri nerešena rezultata i poraz, pa ih je Dortmund prestigao, a Bajern pobegao na pet bodova. Timo Verner je sa 21 golom i sedam asistencija najbolji igrač Lajpciga, a prate ga Sabicer i Šik, kao i Nkunku, koji je ove sezone upisao 12 asistencija.
Imaju najlakši raspored do kraja, pošto u poslednjih osam od devet utakmica igraju protiv timova iz sredine ili donjeg dela tabele, a jedinu tešku utakmicu imaće u pretposlednjem kolu kod kuće, kada im dolazi Borusija Dortmund.

Liga šampiona

Jeste Borusija Menhengladbah na samo bod od Lajpciga, dva od Dortmunda i šest od Bajerna, ali više pripadaju ovoj kategoriji.

Borusija Menhengladbah

Menhengladbah je igrao sjajno u prvom delu sezone i dugo je držao prvo mesto, na kojem su se našli prvi put posle skoro četiri decenije.

Cele sezone igraju po principu toplo-hladno i sada više razmišljaju o tome da zadrže mesto koje vodi u Ligu šampiona, nego da se uključe ravnopravno u borbu za titulu.

Naravno, po izjavama iz kluba, ispunjenje sna bi bilo osvajanje Bundeslige i dok god postoji šansa za to, Menhen će se boriti.

Imaju težak raspored, pošto prvo gostuju Ajntrahtu u Frankfurtu, a zatim im dolazi direktan rival za četvrto mesto, Bajer iz Leverkuzena i tu bi upravo moglo dosta toga da se reši.

Imaju nezgodna gostovanja timovima koji se bore za titulu, a na to gostuju i Bajernu u Minhenu.

Predvodnik ekipe je francuski napadač Asane Plea, koji je postigao osam golova i upisao sedam asistencija.

Bajer Leverkuzen

Kod „Apotekara“ nema mnogo filozofije, s obzirom da uvek igraju na pobedu.

Do sada su ostvarili 14 trijumfa, isto koliko i Dortmund i jedan manje od Lajpciga.

Osvojili su 47 bodova i Menhengladbah im beži dva boda, tačnije toliko su „kratki“ za mesto koje vodi naredne sezone u Ligu šampiona.

Loše su ušli u sezonu, nisu mogli da se sastave, ispali su u grupnoj fazi Lige šampiona, ali su onda napravili zaokret.

U novembru su slavili na 4 od 5 utakmica u Bundesligi, gde su na jednoj utakmici savladali i Bajern u Minhenu. Opet su stigla dva vezana poraza, ali su od tada fantastični.

Ostvarili su pet trijumfa u šest narednih utakmica u Bundesligi, gde su pobedili i Dortmund u onom sjajnom meču, a na sve to su obezbedili plasman u polufinale Kupa i osminu finala Lige Evrope.

Sjajna serija rezultata dovela ih je na samo dva boda od Menhengladbaha, sa kojim će se sastati u 27. kolu i na tom gostovanju mogu da okrenu sve i možda čak i preuzmu četvrto mesto na tabeli.

U junu im stiže Bajern, a zatim gostuju Šalkeu i biće to veoma težak put do Lige šampiona.

Predvode ih Kevin Foland sa 8 golova i 7 asistencija i Kai Haverc sa 6 golova i 5 asistencija.

Liga Evrope

Pošto će Menhengladbah i Leverkuzen najverovatnije odlučiti o preostalom mestu u Ligi šampiona i jednom mestu koje vodi u Ligu Evrope, ostala je još samo jedna karta za drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje.

Petoplasirani Leverkuzen beži 10 bodova šestoplasiranom Šalkeu i realno je reći da je ostalo samo jedno mesto, za koje se bore četiri ekipe.

Šalke je šesti sa 37 bodova, Volfsburg sedmi sa 36, isti broj bodova i osmoplasirani Frajburg, dok devetoplasirani Hofenhajm ima 35.

Šalke

Klub iz Gelzenkirhena se nalazi u katastrofalnoj formi, pošto za pobedu ne znaju od 17. januara, kada su savladali Menhengladbah.

Od tada su na sedam utakmica upisali tri poraza i četiri puta su odigrali nerešeno, a bili su u Top 4 i nadali se plasmanu u Ligu šampiona.

Sada ih očekuje velika borba za plasman u Ligu Evrope i možda će odlučujući duel biti u pretposlednjem kolu sa prvim pratiocem Volfsburgom.

Ali pre toga imaju derbi Rura, gostuju u Frankfurtu i dolazi im Bajer Leverkuzen, pa imaju izuzetno težak posao.

Matija Nastasić je upisao 13 nastupa za Šalke, odigravši 1.084 minuta u Bundesligi.

Volfsburg, Frajburg i Hofenhajm

Volfsburg je dugo bio jedna od ekipa u Evropi bez poraza, ali od kada su prvi put izgubili, upisali su čak 7 poraza.

Pre prekida prvenstva nalazili su se u dobroj formi, pošto ne znaju za poraz na poslednjih pet utakmica, na kojima su ostvarili dve pobede.

Prati ih Frajburg, koji je takođe dugo bio u Top 4, a najmanje šanse daju se Hofenhajmu.

Svako će sa svakim ukrstiti koplja do kraja prvenstva i biće izuzetno zanimljiva borba za šesto mesto.

Srpski fudbaleri

Posle četvorke koja ima najveće šanse da se plasira u Ligu Evrope i „neutralnog“ Kelna, na tabeli redom idu tri kluba, u kojima nastupaju srpski fudbaleri.

Union Berlin je katastrofalno ušao u sezonu, ali je ekipa Nevena Subotića ušla u seriju dobrih rezultata i trenutno se nalazi na 11. mestu na tabeli.

Šalke je sedam bodova daleko, ali trenutno je realno da je Union Berlin ispunio svoj cilj opstanka i da će do kraja sezone ići na to da prikupe još neki bod koji bi im zacementirao mesto u Bundesligi i naredne sezone.

Neven Subotić je ove sezone upisao 19 nastupa u dresu Union Berlina u Bundesligi i postigao je jedan pogodak.
Posle sezone u kojoj su igrali polufinale Lige Evrope, ove su stigli do osmine finala, ali izgleda je to kraj za njih, pošto su u prvom meču kod kuće poraženi od Bazela.

U Bundesligi se nalaze na 12. mestu sa 12 poraza i Liga Evrope je daleko, bliže je mesto koje vodi u baraž za opstanak u Bundesligi.

Odlazak Luke Jovića, Ante Rebića i Sebastijana Halea nisu uspeli da nadoknade i ofanziva nije više toliko jako oružje, dok je u defanzivi „raspad sistema“.

Do kraja sezone imaju možda i najteži raspored u ligi uz Hertu, pošto im u goste dolazi Borusija Menhengladbah i Šalke, dok gostuju Bajernu, Volfsburgu, Verderu i Herti. Srpski reprezentativac Filip Kostić ubedljivo je najbolji igrač Ajntrahta ove sezone.

Propustio je samo jednu utakmicu upisavši 23 nastupa i postigao je tri gola, uz devet asistencija.
Ove sezone je ukupno u svim takmičenjima odigrao 40 utakmica i upisao je 12 golova i 15 asistencija.

Mijat Gaćinović ispao je iz prve postave i vezista iz Novog Sada upisao je 15 nastupa.

Do sada je zabeležio samo jednu asistenciju u Bundesligi i bez postignutog je gola.

Dejan Joveljić otišao je na pozajmicu u Anderleht.
Herta iz Berlina ponovo ima veoma lošu sezonu, pošto se nalaze na 13 mestu i kao i Ajntraht osvojili su 28 bodova.

Herta je ove sezone promenila tri trenera.

Do kraja gostuju Hofenhajmu, Dortmundu, Lajpcigu i Menhengladbahu, dok im u goste dolaze Ajntraht Frankfurt i Bajer Leverkuzen i to je ubedljivo najteži raspored do kraja od svih timova.

Realno je reći da će se Herta boriti za opstanak, s obzirom da ima samo šest bodova više od Fortune Diseldorf, koja se nalazi na mestu koje vodi u baraž.

Za sada su sigurni od prvog mesta ispod crte, pošto imaju prednost od 10 bodova. Marko Grujić odigrao je 20 utakmica ove sezone u Bundesligi i postigao je tri gola, uz jednu asistenciju.

Borba za opstanak

Augsburg ima bod manje od Ajntrahta i Herte (27) i jedan više od Majnca (26).

Trenutno su ova dva tima daleko od mesta koje vodi u Cvajtu, ali i dalje ništa nije sigurno.

Fortuna Diseldorf ima 22 osvojena boda i nalazi se na mestu koje vodi u baraž, gde će tim iz Bundeslige igrati dvomeč sa trećeplasiranim iz Cvajte, za ulazak ili opstanak.

Verder iz Bremena i Paderborn su u najvećem problemu.

Tim iz Bremena ima 18 osvojenih bodova i utakmicu manje od ostalih timova, dok je Paderborn možda već i prežaljen sa samo 16 bodova. Ovog vikenda na B92.net možete da pratite tri utakmice, putem našeg Lajv bloga.

U subotu od 15:30 pratićemo derbi Rura između Borusije Dortmunda i Šalkea, dok ćemo od 18:30 pratiti utakmicu u Frankfurtu, između Ajntrahta i Borusije Menhengladbah.

U nedelju od 18:00, možete pratiti meč u Berlinu, između Uniona i Bajerna iz Minhena.

Fudbal se vratio!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: