Nejmarov naslednik – Santosu je bilo dovoljno i pet minuta

Koliko smo samo puta čuli: "Novi Ronaldo", "Novi Mesi", "Novi Nejmar"...

Izvor: Marko Ðinðiæ

Utorak, 17.03.2020.

13:02

Nejmarov naslednik – Santosu je bilo dovoljno i pet minuta
Photo by Marcelo Endelli/Getty Images

Posle pauze od nekoliko godina i blagog pada mladih brazilskih fudbalera, kao i najvećih timova u Južnoj Americi, ponovo smo dobili egzodus majstora sambe u Evropu.

Real Madrid je rešio da uzme najveće mlade talente u Brazilu, s obzirom da su u roku od dve godine doveli Vinisijusa Žuniora i Rodriga, koji su odmah pokazali čime raspolažu, kao i mladog Renijera, koji je trenutno u rezervnom timu "Kraljevskog kluba".

Sada nam stiže novi talas mladih brazilskih fudbalera, koji su 2019. godine osvojili Svetsko prvenstvo za fudbalere do 17 godina.

Desni bek Jan Kouto veoma je tražen i za njegov potpis bore se Mančester siti i Barselona, a najbolji igrač tog turnira i osvajač Zlatne lopte Gabrijel Veron skrenuo je pažnju svih evropskih velikana.

Treći član ove generacije koji je u centru pažnje je napadač Kajo Žorž. Mladi Kajo, rođen 24. januara 2002. godine u mestu Olinda, sin je Ramosa Žorža, koji je takođe bio napadač i igrao je u nižim ligama Brazila.

Sa 10 godina je došao u Santos, a sa 15 je zaigrao za rezervni tim, u kojem igraju fudbaleri do 20 godina.

Prethodno je igrao futsal, gde je već tada zapao za oko Santosu.

U septembru 2018, sa 16 godina i sedam meseci, debitovao je za Santos u Seriji A i postao je šesti najmlađi igrač u istoriji ekipe.

Pre svog 17 rođendana potpisao je prvi profesionalni ugovor u karijeri, na tri godine.

Debitantski gol postigao je trećeg marta protiv argentinske Defensa i Justisije, na debiju u Kopa Libertadoresu.

Prošao je sve mlađe selekcije Brazila.

Omiljeni igrači su mu Pele i Nejmar. Mladi trener Santosa Indio rekao je da mu je bilo potrebno samo pet minuta da uvidi o kakvom talentu se radi.

"Sećam se kad je imao 11 godina, bio sam trener i igrali smo finale protiv Sao Paula. Bilo je 1:1 i nikako nismo mogli da postignemo gol", započeo je trener svoju priču.

"Na pauzi Kaijo mi je prišao i rekao 'dodajte mi i daću gol'. U sledećem napadu su mu saigrači dodali, a on je postigao gol. Bili smo presrećni. Bili smo šampioni.", završio je Indio. Pet godina posle tog finala, postao je najmlađi igrač koji je postigao gol u Kopa Sao Paulu, takmičenju u kojem igraju igrači do 20 godina, a on je imao samo 15.

Postigao je gol protiv Alijanse i srušio rekord svog idola Nejmara.

Na Svetskom prvenstvu 2017. godine postigao je pet golova iz 28 šuteva (najviše na prvenstvu), a Selesao je došao do prvog trofeja u mlađem uzrastu od 2003. godine. Prethodni menadžer Santosa Kuka davao mu je šansu, ali po dolasku Horhea Sampaolija ostao je bez minuta.

Sampaoli ga je pustio da uđe u igru sa klupe na samo tri utakmice.

Kajo je bio frustriran i klub je odmah odlučio da mu ponudi ugovor do 2021. godine, u kojem je otkupna klauzula 50.000.000 evra.

To je bio dobar potez i smenom trenera Žorž je dobio više minuta. Prvi gol u Kopa Libertadoresu mnogo mu je značio.

"Drago mi je zbog gola, uvek sam sanjao o ovom trenutku. Bio sam nervozan, na svakom napadaču je pritisak da postigne gol. Šutirao sam iz svih pozicija i hvala Bogu da sam uspeo da postignem taj gol.", rekao je Žorž. Sada je na meti Juventusa, koji je spremio 50.000.000 za njegove usluge.

Da li ćemo dobiti "novog Nejmara", "novog Ronalda" ili možda nekog "novog Robinja"?

Za sada obećava.

Pogledajte i procenite sami.

Marko Đinđić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: