Betmen i Robin u kopačkama

Za tango je potrebno dvoje.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Petak, 13.03.2020.

20:33

Betmen i Robin u kopačkama
Mandatory Credit: Alex Livesey/ALLSPORT

Kada smo bili klinci nismo imali previše briga u životu, niti neki poseban razlog da naprežemo svoje moždane vijuge oko bitnih stvari sa kojima se odrasle osobe susreću svaki dan.

Važno je bilo završiti svoje školske obaveze, a nakon toga svaki vid zabave dolazio je u obzir.

Sport, igrice, društvene igre, televezija… šutirali bi loptu po ceo dan ili bi kontrolisali džojstikom igrače koji isto to rade, pravili razne "ludorije" napolju i gledali crtaće.

Zadržao bih se malo na crtaćima i kinematografiji. Za razliku od današnjih, visokobudžetnih, prepunih efektima crtaća, mi smo kao klinci gledali kultne i opuštene crtane filmove.

Tom i Džeri bili su zakon, Čip i Dejl uvek su pravili neki nered, Duško i Dača takođe, Vudi i Baz iz Priče o igračkama, a tu su bili i Bivis i Bathed, da se malo pojača ta hardkor sfera.

Od filmova smo gledali Braću Bluz, pa kad smo bili malo stariji tu su bili Džej i Sajlent Bob, Murto i Rigs (Smrtonosno oružje), Vins i Džuls (Petparačke priče), Endi i Red (Bekstvo iz Šošenka)… Moj omiljeni tandem svakako je bio Betmen i Robin.

Tandemi su uvek bili efektivni, privlačili su pažnju, i kao i sve u životu – lakše je u dvoje.

A za razliku od današnjeg fudbala, gde se u 90% timova forsiraju formacije sa samo jednim napadačem, mi smo odrasli uz fudbal sa dva napadača.

Odrasli smo uz tandeme u svakoj sferi života, a svaki tim imao je svog Betmena i Robina. Kada bi me nakon naporne duple smene u tri ujutru polili hladnom vodom i probudili iz komatoznog stanja, deset sekundi nakon otvaranja očnih kapaka znao bih da nabrojim bar 20 napadačkih tandema koji su obeležili moj fudbalski život, makar 20 Betmena i Robina u kopačkama.

Osvrnućemo se na šest napadačkih tandem, šest kombinacija centarfora, koji su obeležili najvažniju sporednu stvar na svetu.

Kris Saton & Alan Širer

Iako su zajedno u tandemu proveli samo jednu sezonu, partnerstvo između Krisa Satona i Alana Širera nikada neće biti zaboravljeno.

Keni Dagliš imao je ideju kako će izgledati napad Blekburn Roversa i tu ideju je sproveo u delo. Dagliš je tražio pravog partnera u napadu za najboljeg strelca svih vremena u Premijer ligi, a "ćelava životinja", tada doduše sa bujnom kosom, Kris Saton, stigao je pred početak sezone 1994/95 kao najskuplji engleski fudbaler svih vremena.

Širer i Saton postigli su zajedno 46 pogodaka u sezoni 94/95 (Širer 31, Saton 15) i doneli titulu Blekburnu, koji je i dalje jedini tim uz Lester koji je osvojio titulu van "velike četvorke" (Mančester Junajted, Čelsi, Arsenal, Mančester Siti).

Širer na poziciji Betmena i Saton na poziciji Robina doneli su titulu, ali su se razdvojili već sledeće sezone.

Andrej Ševčenko & Sergej Rebrov

Kakva bi ovo lista bila bez istočnoevropskog tandema, koji je nosio Dinamo Kijev u drugoj polovini poslednje decenije dvadesetog veka.

Popularni Ševa bio je lider ovog tandema, ali ni Rebrov nije puno zaostajao sa golovima. Igrali su zajedno pet sezona, u kojima su osvojili svih pet domaćih prvenstava, smenjujući se na vrhu liste najboljih strelaca u Ukrajini. Svi pamtimo onu utakmicu protiv Barselone na Kamp Nou, kada su ukrajinski Bet i Rob rastavili Barsu na proste činioce rezultatom 4:0. Rebrov je u sezoni 1999/00 bio najbolji strelac Lige šampiona.

Isti tandem sjajno je igrao i u Ukrajini, čak i posle svog razdvajanja i odlazaka iz kijevskog velikana.

Ševa je otišao u Milan i postao legenda evropskog i svetskog fudbala, dok se Sergej Rebrov nije usrećio u Totenhemu.

Alfredo Di Stefano & Ferenc Puškaš

Tandem Real Madrida funkcionisao je pedesetih godina dvadesetog veka kao na fudbalskoj igrici kada namestite težinu igranja na "amater".

Sa "Kraljevskim" klubom osvojili su svih pet početnih Kupa šampiona, kao i pet vezanih titula u španskoj ligi, postigavši više od 400 golova u razmaku od 7 godina!

Argentinac koji je nastupao za Španiju i predvodnik mađarske "Lake konjice" definitivno su bili ispred svog vremena. Bili su nerešiva enigma za protivničke odbrane i golmane, može se čak reći i da su bili nezaustavljivi.

U tadašnje vreme bilo je malo televizijskih prenosa fudbalskih utakmica, a iskreno i ne poznajem trenutno nekog ko je doživeo da gleda ovaj tandem na delu, pa nikad nećemo ni saznati iz prve ruke koliko su njih dvojica bili dobri, ali mislim da u ovom slučaju stvarno brojke govore sve.

Tjeri Anri & Denis Berkamp

Kada čujem ova dva imena u istoj rečenici uvek se naježim.

Jedan od najboljih i svakako najelegantniji tandem u istoriji fudbala. Denis Berkamp potpisao je za Arsenal 1996. godine, dok je Francuz stigao tri godine kasnije, pa je iste sezone oformljen tandem koji će osvojiti tri Premijer lige, tri FA kupa i jednu jedinu zlatnu titulu Premijer lige, bez poraza – "Nepobedivi".

Arsen Venger odredio je odmah ko će biti Betmen, a ko Robin u ovom super-tandemu. Posao Denis Berkampa, jednog od najboljih tehničara svih vremena u fudbalu, bio je učestvovanje u gradnji igre Arsenala, što je itekako u skladu s njegovim mogućnostima. Holanđanin je imao fenomenalan pas u prostor, a kada taj pas dočeka "finišer" poput Anrija – ishod je samo jedan. I Anri je učestvovao u gradnji igre Arsenala, takođe imao zadatak da asistira, a i dalje je jedini fudbaler u Premijer ligi koji je bio najbolji strelac i najbolji asistent u istoj sezoni. Dovoljno govori činjenica da je Džon Čempion, legendarni engleski komentator kojeg većina zna iz PES-a, rekao više od pedeset puta u svojoj karijeri – "Anri, šansa, gol".

Postigli su zajedno oko 150 pogodaka, a najbolja sezona bila im je 2001/02, kada su zajedno postigli 33 pogotka.

Keni Dagliš & Ijan Raš

Škotski Mesi i dobroćudni velški brka nosili su Liverpul dva puta do krova Evrope, uz pet ligaških titula i nekoliko FA i Liga kupova.

Dagliš i Raš funkcionisali su kao mašina, kompjuterski programirana tačno u detalj, koja radi bez greške.

Moj ptac, veliki navijač Liverpula i zaljubljenik u tadašnji fudbal kakav su "Redsi" igrali, najbolje mi je objasnio njihovu igru u nekoliko rečenica, pošto sam ga u toku pisanja ovog teksta pitao da mi ukratko pojasni kako je to izgledalo.

"E da smo mi imali pre 25, 30 godina internet i sve te vaše sajtove za gledanje utakmica, ne bih propustio nijednu utakmicu Liverpula. Morao sam da čekam Kup šampiona, pa da se ponadam da će baš njih prenositi, a to je bilo "jednom u sto godina". Pazi kako to izgleda: Počne utakmica, oni se tu nešto dodaju, opipavaju jedni druge, a onda ovaj mali Bitls uzme loptu, predribla dvojicu, gurne je u prostor, a brka probuši golmana i to ti je 1:0. Posle nekog vremena bude kontra-napad, mali opet izmisli nešto, opet do Raša i opet gol. Posle se malo odmore, ne zapinju, ali ako im se igra, idu još po dva gola, mora i Bitls da se upiše. I tako svaki put. Brka ti je bio i veliki šmeker, a sigurno su išli i na pivo posle utakmice."

Hvala ćale.

Endi Kol & Dvajt Jork

Mišljenja sam da je jedno jutro Aleks Ferguson ustao iz svog kreveta, umio se, ispljunuo nikotinsku žvaku i rekao: "Zašto ne bih napravio tandem napadača koji izgledaju isto, kreću se isto, razmišljaju isto, igraju fudbal na isti način i napravio telepatsku povezanost između njih dvojice?"

Kako je Fergi takav kakav jeste, svoju ideju je stopostotno sproveo u delo.

Jedan od najboljih strelaca u istoriji Premijer lige Endi Kol uparen je sa napadačem iz Trinidada i Tobaga, koji je u svojoj reprezentaciji igrao centralnog veznog fudbalera i vodio ih do Svetskog prvenstva.

I stvarno su delovali isto na terenu i tako bili telepatski povezani, demolirajući protivničke odbrane iz vikenda u vikend.

Osvojili su nekoliko trofeja Premijer lige, vodili Mančester Junajted do finala Lige šampiona, koju su na čudesan način na kraju i osvojili. Tripla kruna 1999/00 došla je zahvaljujući 39 golova koje su postigli kombinovano, a u prethodnoj sezoni postigli su neverovatnih 55 pogodaka.

I dan danas su odlični prijatelji.

Bonus – Darko Kovačević & Nihat Kaveči

Početkom 21. veka nije postojao čovek sa naših prostora koji je pratio fudbal a da nije voleo Real Sosijedad.

Darko i Nihat su bili neverovatan tandem, koji je zamalo osvojio titulu u španskoj ligi, ali je pred kraj sezone ipak Real Madrid uspeo da ih prestigne.

Svakako je to bio istorijski uspeh za ekipu iz Baskije, koju su u napadu predvodili Srbin i Turčin, za razliku od njihovih glavnih rivala Atletik Bilbaa, u kojem samo igraju domaći fudbaleri.

Te sezone 2002/03 zajedno su kombinovali za 43 postignuta pogotka, što je stvarno za pamćenje.

Da je ta sezona bila pravi "bum" i "one season wonder", govori i činjenica da su naredne sezone bili u donjem delu tabele, a naredne dve se borili za opstanak, iako su Kovačević i Kaveči i dalje predvodili napad Sosijedada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: