"Nole" oteran, al' nam nije svanulo, evo ode nam i Pazar

Vreme je da Fudbalski savez Srbije reaguje! Ili da „seče“ sudije ako mešetare ili da čvrsto stane u njihovu odbranu i rigorozno kažnjava klubove zbog optužbi za nameštanje. Ovako dalje ne ide.

Jer će u skorijoj budućnosti dobiti još slučajeva "Novi Pazar". A, Novi Pazar je u utorak odlučio da istupi iz Prve lige Srbije nezadovoljan suđenjem u utakmici sa Budućnošću iz Dobanovaca (1:1).

Izvor: Žikica Baboviæ

Ponedeljak, 27.11.2017.

14:16

Foto: Starsport

"Ne želimo više da učestvujemo u potpuno neregularnom takmičenju, u kojem se unapred znaju pobednici i u kojem sudije, po direktivama određenih ljudi i klubova, odlučuju ishode mečeva", navodi se u saopštenju kluba, uz napomenu da su od "prijatelja imali dojavu da je meč režiran", te da je "odluka doneta jednoglasno".

Atmosfera u našem fudbalu podseća na psihologiju mase. U opštoj galami oglašavaju se i oni koji obično nisu glasni. Ili svi imaju dobar povod za to ili bukači nisu na vreme argumentima ućutkani.

Pre nego što nastavimo kroz glib srpskog fudbala, jedna digresija. „Postoji haos, a onda postoji La Liga“, piše danas ugledni sportski dnevnik „Marka“, posle poništenog gola Mesiju u meču sa Valensijom.

Autor očigledno nikad nije gledao Superligu Srbije, jer da jeste ne bi mu palo na pamet da tako grubo vređa špansku ligu. ’Ajde što nije gledao utakmice srpskog prvenstva, jer to ni ovde gotovo niko ne radi, s obzirom na podatak da je celo 18. kolo pratilo 9.150 ljudi, ali kako nije pogledao viralne snimke zbog kojih se pola sveta sprda s našim fudbalom.

Reč je, naravno, o svežim snimcima na kojoj igrači sede na travi tokom meča, golman ispucava loptu preko tribina, napuštaju teren, vraćaju se... Nije u pitanju samo meč Spartak – Borac, jer propustio je i avgustovski cirkus na utakmici Mladosti sa Bačkom. Kada bi autor iz Španije znao da čita srpski, tek tada bi bio u šoku. Uvrede na račun sudija, fudbalskog saveza, rivala, saopštenja, konferencije, pretnje, optužbe...

Nije Superliga ni haos, ona je gora od njega.

Juče smo imali priliku da vidimo dve strane fudbala. Lionelu Mesiju je poništen regularan gol u duelu sa Valensijom pri rezultatu 0:0, a reakcija trenera Katalonaca Ernesta Valverdea je bila sportska i gospodska:

"I mi smo protiv Malage zatresli mrežu pošto je lopta prethodno izašla u gol-aut. Svi mi zavisimo od sudija", rekao je Valverde posle meča koji je završen bez pobednika – 1:1. S druge strane, imali smo utakmicu na Banovom brdu, koju je predsednik Čukaričkog, Dragan Obradović, napustio posle kaznenog udarca za Crvenog zvezdu uz komentar:

„Nema potrebe da više dolazim na stadion! Video sam sve za ovih 50 minuta!“, reako je Obradović o meču koji je završen pobedom gostiju 2:1.

A, prekršaj je bio za kazneni udarac!

Jovanović je potpuno nepotrebno, okrenut leđima, vukao za dres Pešića. Nije, dakle, gledao ni Pešića, ni loptu, ni gol, niti je procenio da će ih lopta verovatno preleteti obojicu... I to sve pred sudijom?!

Ali reakcija prvog čoveka Čukaričkog je veoma pristojna za reakcije koje gledamo i slušamo prethodnih godinu dana.
Foto: Starsport
Najveću odgovornost za gomilu uvreda i napada na sudije, te nebulozne reakcije aktera utakmica koje nisu svojstvene ni rekreativnom fudbalu sredovečnih muškaraca, snosi Fudbalski savez Srbije.

Neko bi dodao i Partizan i Crvena zvezda.

Da, možda i oni, ali da je Fudbalski savez Srbije prošle sezone stao na put optužbama da direktno namešta utakmice preko sudija, možda bi smo ove sezone gledali čistije prvenstvo. Ovako dobili smo novu zabavu za ostrašćene navijače.

Da li je logično da jedan klub čestita javno predsedniku saveza što je drugi klub osvojio titulu?! I da savez ne odreaguje na direktnu otužbu da je skrojio prvenstvo?!

Dakle, reakcije FS Srbije, po našem skromnom mišljenju, nisu uvek konkretne i pravovremene.

Stvar je jasna: kazniti klubove i funkcionere koji neopravdano napadaju sudije i optužuju ih za nameštanje rezultata, stavljajući im tako metu na leđa, ili kazniti sudije, skinuti ih sa liste, ako zaista sude u nečijem interesu.

Veliki problem je i, čini se, loša selekcija sudija. Nestručnoj, zlonamernoj ili selekciji pravljenoj pod pritiskom ili iz koristi.

Iznenađujuće je bilo saznanje da svojevremeno na Izvršnom odboru FSS nije prošao, na primer, predlog da se uvedu oštrije kazne za reakcije klubova.

Kada izostane pravovremena reakcija onda dobijemo odluku iz Novog Pazara o istupanju iz Prve lige, jer minulog vikenda nije bio zadovoljan suđenjem, da Vojvodina i Crvena zvezda nisu zadovoljne suđenjem Milorada Mažića, Partizan ne voli da vidi ni sliku Vujovića ili Obradovića, da loše suđenje komentarišu Mačva, Spartak, Borac, Mladost, Vojvodina, Zvezda...
Foto: Starsport
Čak se i Rtanj, u šesnaestini finala Kupa Srbije, žalio na suđenje i nedosuđeni kazneni udarac.

Zbog toga što su kazne za komentarisanje suđenja uglavnom po 25.000 dinara, a mogu da budu, recimo, i po 100.000, što su pokazali slučajevi Dragosalava Vukovića, bivšeg predsednika Nadzornog odbora Vojvodine i Nenada Milovanovića, trenera Mladosti iz Lučana, dobili smo nova saopštenja i optužbe...

I ovu sliku.

Borac – Voždovac 150, Rad – Mladost L 500, Radnik – Napredak 500, Radnički N – Zemun 1.000, Mačva – Javor 1.500, Čukarički – Crvena zvezda 1.500, Bačka – Vojvodina 2.000, Partizan – Spartak 2.000.

Znam da će vam prva asocijacija biti „tri hiljade za gospodina, dve hiljade za gospođu...“, ali isto tako znam da tačno znate o čemu se radi.

U pitanju je, naravno, poseta srpskoligaškim utakmicama u 18. kolu.
Foto: Starsport
U Fudbalskom savezu Srbije tvrde da su odlučili da konačno da stanu na put i lošim sudijama i reakcijama klubova. Ideja postoji, čeka se kraj prvog dela sezone. Čistka među sudijama je prioritet, a Novica Anđelovski, sudija meča Borac – Partizan (1:2), koji je svirao kazneni udarac u 96. minutu za goste, prvi je platio ceh.

„Nole“ je otišao, ali nikome još nije svanulo. Grešio je potom Milan Ilić na štetu Borca, Petar Piper na štetu Rada...

Bilo je katastrofalnih odluka, čudnih golova, kaznenih udaraca, udaranja bez crvenih, crvenih bez udaranja.

Na potezu je FSS,a brzo ćemo videti i da li je njihova namera o uvođenju reda bila iskrena.

Žikica Babović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: