DW: Ko je Ditmar Hop i zašto on smeta navijačima u Bundesligi?

Do sada neviđeno u Bundesligi: poslednjih 13 minuta utakmice igrači Hofenhajma i Bajerna proveli su tako što su jedni drugima samo dodavali loptu.

DW
Podeli
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

A sve to zbog Ditmara Hopa. Ko je taj čovek? I zašto smeta navijačima? Ovom temom se bavi Dojče vele

Ko je Ditmar Hop?

On je uspešan nemački preduzetnik. Nakon završetka studija, nekoliko godina radio je kao programer i sistem-konsultant za IBM, pre nego što je 1972, zajedno sa još četvoricom kolega, osnovao sopstvenu kompaniju za proizvodnju softvera SAP.

Ta firma je, nakon Majkrosofta i Orakla, postala treća po veličini svetska IT-kompanija. Hop se 2003. povukao iz svakodnevnog poslovanja, ali još uvek drži 5,52 procenta akcija po tržišnim merilima najvrednije nemačke kompanije.

Multimilijarder Hop ima 79 godina i smatra se jednim od najbogatijih Nemaca.

Već godinama se bavi i humanitarnim radom: 1995. osnovao je fondaciju „Ditmar Hop“, koja je otada donirala 600 miliona evra za projekte u oblastima sporta, medicine, obrazovanja... Fondacija je uglavnom aktivna na jugozapadu Nemačke, u rodnom kraju Ditmara Hopa.

Kakve veze ima Hop sa Bundesligom?

Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Najpoznatija Hopova investicija je TSG 1899 Hofenhajm, fudbalski klub za koji je on nekada amaterski igrao. Zahvaljujući Hopu, taj klub je od 1990. do 2001. napredovao od okružne do treće regionalne lige. Onda je 2005. Hop objavio da želi da klub dovede u prvu Bundesligu.

Za svoj projekat angažovao je trenera Ralfa Rangnika, koji je sa igračima koje drugi takmaci u toj ligi sebi nisu mogli da priušte 2007. najpre prešao u Drugu ligu, da bi već sledeće, 2008. godine ušao i u prvu Bundesligu.

Pored ulaganja u igrače, Hop je finansirao i dva stadiona, kao i moderan trening-centar. On je navodno u klub do sada uložio više od 350 miliona evra. Inače, zahvaljujući visokim prihodima od transfera igrača, Hofenhajm je već nekoliko godina finansijski nezavisan od Hopa.

Šta toliko ljuti protivničke navijače?

Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Navijači drugih klubova – pre svih oni iz organizovanih navijačkih grupa – ne vole Hopa jer smatraju da je sportske uspehe jednostavno kupio. Prekršio je i pravilo 50+1 koje važi u nemačkom fudbalu, a prema kojem nijedan investitor ne sme da ima većinski udeo u nekom klubu. Pored toga, optužuju ga i da se više puta, iako je „samo“ finansijer, mešao u operativni deo posla.

Za protivnike Hop predstavlja simbol komercijalizacije fudbala. Njegov Hofenhajm, koji oni nazivaju „konstrukcijom“, oduzima mesto u Bundesligi drugim klubovima, a posebno onim tradicionalnim.

Navijači Borusije iz Dortmunda prvi su krenuli u akciju. Još 2008. na njihovoj tribini razapet je transparent na kojem je bilo Hopovo lice gledano preko nišana. Tadašnji direktor Borusije Joahim Vacke bio je jedan od najoštrijih Hopovih kritičara u to vreme. On je upozoravao na opasnost od „klubova iz epruvete“ i tražio od Udruženja nemačkih klubova (DFL) da sprovede istragu u Hofenhajmu.

Sukob je dostigao novi nivo 2011. na utakmici Hofenhajm-Borusija kada je navodno preko posebnog sistema zvučnika puštan zvuk buke stadiona kako se ne bi čulo skandiranje gostujućih navijača Borusije iz Dortmunda protiv Hopa. Podignuta je i tužba pred sudom Nemačkog fudbalskog saveza (DFB), ali se na kraju od nje odustalo. Neki Hopovi kritičari su tvrdili da je on navodno znao za tu akciju i da ju je podržao.

Zašto je bilo toliko protesta ovog vikenda?

Foto: EPA-EFE/ULRICH HUFNAGEL
Foto: EPA-EFE/ULRICH HUFNAGEL

Ovog vikenda situacija je eskalirala na mnogim stadionima na kojima su se igrale utakmice Bundeslige. Transparenti protiv Hopa pojavili su se, između ostalog i na stadionima Kelna i Union Berlina.

Nedelju dana ranije, kada je Borusija iz Menhengladbaha igrala protiv Hofenhajma, navijači Gladbaha takođe su razvili sporni transparent sa Hopovim licem i nišanom.

To je zapravo bilo izražavanje solidarnosti sa navijačima Borusije iz Dortmunda kojima je, zbog isticanja transparenta sa Hopovim likom, u decembru prošle godine zabranjeno da u naredne tri sezone prisustvuju utakmicama na Hofenhajmovom stadionu. Navijači tu odluku DFB očigledno doživljavaju kao kolektivnu kaznu.

Kritike, često i uvrede sa tribina, uvek su bile uperene lično protiv Hopa. Tako je bilo i ove subote na stadionu u Hofenhajmu.

Neposredno pre kraja utakmice, pri rezultatu 6:0 za Bajern, navijači kluba iz Minhena razvili su transparente kojima su kritikovali odluku DFB-a, ali vređali Hopa nazivajući ga „kurvinim sinom“. Hop je inače bio tada na stadionu.

Igra je prekinuta, a fudbaleri i zvaničnici Bajerna popeli su se na tribinu i pokušali da nateraju svoje navijače da sklone transparent. Za to vreme, sudija je ekipe privremeno poslao u svlačionice.

Kada se utakmica konačno nastavila, igrači oba tima su 13 preostalih minuta utakmice jedni drugima samo dodavali loptu na centru terena, sve dok sudija nije odsvirao kraj.

Da li je rešenje na vidiku?

Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Nije – naprotiv, sukob se zaoštrava. Udruženje nemačkih klubova (DFL) i Nemački fudbalski savez (DFB) ne žele da deluju neodlučno i sada veoma ozbiljno reaguju na bilo kakav vid protesta. To je pokazala i utakmica između Union Berlina i Volfsburga u nedelju, na kojoj su navijači iz glavnog grada Nemačke na jednom transparentu kritikovali pre svega DFB, ali ne i Hopa lično.

Igra je prekinuta. Potom su, neposredno pred poluvreme, navijači razvili novi transparent, ovoga puta sa likom Hopa kao metom i uvredom na njegov račun. Sudija je poslao ekipe privremeno u svlačionice. Igra se nastavila tek nakon drugog upozorenja da bi neki novi incident mogao da dovede do toga da se utakmica prekine.

Ni DFL ni DFB očigledno više nemaju nameru da tolerišu uvredljive transparente i kritike. Razgovori koji su o tome vođeni između te dve organizacije s jedne i predstavnika navijačkih grupa s druge strane, prekinut su krajem leta 2018. godine, jer su navijači napustili dijalog.

S jedne strane, organizatori bi da u njihovom „premijum proizvodu“ – utakmicama Bundesliga – sve teče glatko. Navijači s druge strane, a posebno oni koji sebe smatraju nekakvim „čuvarima svetog grala prave fudbalske kulture“, žele da budu saslušani i da njihovo mišljenje bude prihvaćeno kao ravnopravno, a ne kao da su samo potrošači tog „premijum proizvoda“.

Za tu drugu stranu, međutim, niko nema razumevanja. Zato je verovatno da sukob sa navijačima neće biti tako brzo rešen. Nadu pruža to što su klubovi koji se nalaze u sred tog spora očigledno umorni od problema. Svojevrsni zajednički „štrajk“ igrača Hofenhajma i Bajerna jeste bio snažna poruka – pitanje je ipak: da li bi se oni tako ponašali da u tom trenutku nije bilo 6:0 za Bajern.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu