Bjorn Borg vodilja za vaterpoliste – Srbija za peto zlato u nizu i istoriju

Reprezentacija Srbije mečom protiv Rusije od 17.30 kreće u napad na petu uzastopnu titulu prvaka Evrope i slavu kakvu pamti samo Mađarska od samog nastanka vaterpola.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 14.01.2020.

09:00

Bjorn Borg vodilja za vaterpoliste – Srbija za peto zlato u nizu i istoriju
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Verovatno ne postoji bolje mesto od Budimpešte kako bi se izjednačio rekord Mađara, postavljen u periodu od 1926. do 1934. godine.

S tim da se igralo u dosta manjoj konkurenciji, pa bi zato novi podvig izabranika Dejana Savića ispisao najsvetlije stranice evropskog reprezentativnog vaterpola.

Koliki se značaj pridaje tome najbolje opisuju Savićeve reči, u njegovom stilu, i citatiranje legendardnog švedskog tenisera Bjorna Borga, petostrukog uzastopnog šampiona Vimbldona (1976-1980).

"Vratio bih se na jedan intervju i film koji sam gledao nedavno. Radi se o finalu Borga i Džona Mekinroa na Vimbldonu, gde je Šveđanin dobio isto pitanje kao i mi sad. Borg je odgovorio da će ukoliko bude peti put najbolji ispisati istoriju, ali ako izgubi da se niko neće sećati onih četiri", jasan je Savić o ambicijama "delfina" na EP, bez obzira što je više puta naglašavano da su Olimpijske igre u Tokiju glavni cilj na kojima se brani zlato iz Rija.
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport
Srpski vaterpolisti olimpijsku godinu otvaraju u gradu koji su "pokorili" pre samo šest godina (niz uz Ajndhoven 2012, Beograd 2016. i Barselonu 2018), bolnim udarcem za velikog rivala Mađarsku posle pobede u finalu 12:7 (na poluvremenu bilo 7:2), kakav tamošnji narod nije doživeo u bogatoj istoriji tog sporta.

Srbija je apsolutni favorit u grupi sa Rusijom, Rumunijom i Holandijom, ali je zbog povoljnog žreba veći oprez jer je izvestan duel u četvrtfinalu sa Mađarskom ili viceprvakom Evrope Španijom.

"Spremni smo. Znamo kostur, ono što može da nas poremeti je što smo veliki favoriti u grupi i da kao prvi dobijemo čuvena četiri slobodna dana. Taj period ćemo gledati svim silama da iskoristimo na pravi način da bismo ostali u takmičarskom ritmu".


Zato mnogi, pa i levoruki šuter Dušan Mandić, smatraju da je četvrtfinale najbitnija utakmica na šampionatu.
Foto: VSS
"Grupa je lakša nego na prethodnim takmičenjima, ali je zato teže četvrtfinale sa Špancima ili Mađarima. Trudićemo se da do najvažnijeg meča dođemo na pravi način i spremni. Napadamo petu titulu i bilo bi lepo da izjednačimo rekord, ali ništa nije moranje. Da li je drugo mesto neuspeh? Naravno da nije", rekao je Mandić.

Pored Srbije, Mađarske i Španije kandidati za medalje su Hrvatska, Italija, Crna Gora i Grčka, posebno jer će želeti da izbore olimpijsku vizu i izbegnu kvalifikacioni turnir, što je Savićevom timu uspelo za rukom kada je osvojio trofej Svetske lige spektakularnim trijumfom po kiši i oluji u finalu nad Hrvatskom u Beogradu.

"Moguće je ponovo da uzmemo evropsko zlato, samo je pitanje da li će nam se stvari poklopiti kao prethodna četiri puta. Nadam se da će sve biti kako priželjkujemo... Kada odigramo kako znamo niko ne može ni da nam priđe. Očekujem medalju, nadam se zlatnoj", optimista je centar Duško Pijetlović.

Savićev tim u Budimpešti čine skoro svi igrači kao pre dve godine u Barseloni. Napravljena je samo jedna izmena, umesto Viktora Rašovića u ekipi je sad Nikola Dedović. Sastav: Gojko Pijetlović (Oradea), Dušan Mandić (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Sava Ranđelović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Solnok), Nemanja Vico (Trisetina), Milan Aleksić (Barseloneta), Nikola Jakšić (Ferencvaroš), Filip Filipović (Pro Reko), Andrija Prlainović (OSC), Stefan Mitrović ( Olimpijakos), Branislav Mitrović (OSC).

Ovo je naš najjači sastav u ovom trenutku. U petak putujemo u Novi Sad gde žemo trenirati sa Crnom Gorom. U subotu je predvidjen i susret sa medijima a dan kasnije odlazimo u Budimpeštu sa ciljem da ostvarimo što bolji plasman - rekao je kratko Dejan Savić

Za najiskusnije igrače iz ove trofejne generacije verovatno je poslednje Evropsko prvenstvo u reprezentativnim karijera, pa će zato i motiv biti izraženiji.

Jer, kao što kaže Borg, a slaže se Savić, samo se gleda poslednji rezultat. A pamte se samo pobednici...

U ovoj deceniji, a i ranije, brojnim uspesima ovaj sastav vaterpolista Srbije pokazao je da je pobednički i zato zaslužuje da ga pamte kao najuspešniji ikad viđen u bazenima....

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: