Vajda i Novak – 11 godina veličanstvene karijere

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Subota, 06.05.2017.

10:00

Vajda i Novak – 11 godina veličanstvene karijere
Getty Images

Neočekivano, u petak je, dvadesetak dana pred Rolan Garos, drugi reket sveta raspustio čitav stručni štab koji su činili trener Marijan Vajda, kondicioni trener Gebhart Fil Grič i fizioterapeut Miljan Amanović.

Đoković je saopštio da se dogovorio sa svojim štabom da zaključno sa Masters turnirom u Monte Karlu okončaju višegodišnju saradnju.

"Beskrajno hvala Marjanu, Džidžiju i Miljanu, na deceniji prijateljstva, požrtvovanosti, profesionalizmu i posvećenosti mojim ciljevima u karijeri. Bez njihove podrške ne bih ostvario ovako velike rezultate u tenisu. Svestan sam da su živeli za mene i da su sve podređivali mojim uspesima i ostvarenju mojih snova. Bili su moja snaga i davali su mi uvek vetar u leđa. Nije ovo bila laka odluka, ali zajedno smo osetili da nam je potrebna promena. Veoma sam zahvalan i ponosan na naš odnos i neraskidivu vezu koju smo izgradili tokom godina, zasnovanu na ljubavi, poštovanju i razumevanju. Oni su moja porodica i to se nikad neće promeniti", navodi se u saopštenju srpskog tenisera.
Najbolji srpski teniser ispisao je istoriju belog sporta, a slovački trener jedan je od najzaslužnijih za Novakovu desetogodišnju dominaciju.

Vajda je u stručnom štabu Novaka Đokovića od 2006. godine, a pod njegovim vođstvom je od 40. mesta došao do svetskog vrha i osvojio 12 grend slem titula.

Tokom njihove neverovatne saradnje najbolji sprski teniser osvojio je 67 titula i ostaće upamćen kao prvi čovek u "open eri" koji je u istom trenutku bio vlasnik svih pehara sa četiri najveća turnira.

Takođe je, rekorder je po broju titula na Mastersima (30), a na čelu ATP proveo je u tri navrata čak 223 nedelje. Ne zaboravimo i prvi trofej za Srbiju u Dejvis kupu 2010. godine.

Marijan Vajda, obeležio je Novakovu dominaciju, a kada nije bio u glavnoj ulozi trenera uvek je bio tu da pomogne najboljem srpskom teniseru.

Prva Novakova titula posle mesec dana saradnje sa Vajdom

Getty Images
Prvu ATP titulu Novak je osvojio je u julu 2006. godine u Amersfortu u Holandiji i to samo mesec dana od početka saradnje sa slovačkim trenerom.

U Mecu je osvojio drugu ATP titulu, da bi posle toga bio 20. teniser sveta.

Godinu dana kasnije, retko ko je očekivao da će golobradi Novak postati najmlađi osvajač Majami opena u istoriji.

Ipak, zajedno sa Vajdom to se i desilo.

Na tom putu pobedio je Bračalija, Ljodru, Lopesa, Nadala, a u polufinalu je bio bolji od Endija Marija kome je prepustio samo jedan ge, (6:1, 6:0), da bi u finalu bio bolji od Giljerma Kanjasa sa 6:3, 6:2, 6:4.

Osvajanjem Majamija napravio je skok na ATP lisit i sa desete pozicije skočio na sedmo mesto.

Novakovo prvo Grend slem finale je bilo Otvoreno prvenstvo Amerike u kom ga je Federer porazio.

Uspesi koje je zabeležio su ga doveli na treće mesto na ATP listi.

Do tada, Novak je sakupio pet pehara, a osam godina kasnije je imao najbolju sezonu u istoriji ‘belog sporta’ sa 11 trofeja – tri Grend slema i šest Mastersa.

Početak Novakove dominacije

Getty Images
Godine 2010. zabležio najbolji plasman u dotadašnjoj karijeri i postao drugi reket sveta. Novak je od 79 odigranih mečeva upisao 61 pobedu.

2011. – Đoković kreće ka društu veličanstvenih

Ova godina se smatra početkom Novakove dominacije u kojoj je oborio mnoge rekorde. Osvojio je tri grend slem turnira - Australian Open, US Open i Vimbldon, kao i pet Mastersa – Indian Vels, Majami, Madrid, Rim i Kanada, i Otvoreno prvenstvo Srbije i ATP Dubai.

Do Rolan Garosa je ostvario 41 pobedu i posle pobede nad Nadalom u finalu Vimbldona, postao je prvi teniser sveta.

Osvojio je najveći broj Masters titula u jednoj sezoni i za samo 18 nedelja i 6 dana se kvalifikovao na Završni masters.

Do 2013. je bio glavni Novakov trener, kada njegovo mesto preuzima legendarni Nemac Boris Beker, ali je i tada Slovak ostao u timu nekadašnjeg broja 1.

Najuspešnija godina u karijeri

Getty Images
U 2015. godini osvojio je 11 titula, stigao je do finala sva četiri Grend slem turnira, od 15 finala koje je igrao, izgubio je samo čeitri. Zbog toga se i smatra najuspešnijom u Novakovoj karijeri.

Celu godinu je proveo na prvom mestu i osvojio je 16.785 ATP poena.

Prošle godine je najbolji srpski sportista u istoriji, prvi put u karijeri osvojio je Rolan Garos, čime je kompletirao Grend Slem karijere – osvojivši pehare na sva četiri najveća turnira.
Getty Images
Beker je do kraja 2016. godine imao ulogu glavnog trenera Novaka Đokovića, da bi Vajda ponovo preuzeo i nastavio saradnju sa drugim reketom sveta.

Ipak, posle godina neverovatnih uspeha usledio je pad srpskog tenisera zbog čega se Đoković odlučio na ovakav potez koji je iznenadio ljubitelje ovog sporta.

Videćemo šta će nam ove promene doneti u nastavku profesionalne karijere jednog od najbojeg tenisera sveta, ali jedno je sigurno - Vajda će ostati upamćen kao jedan od najzaslužnijih što je ime Novaka Đokovića obeležilo istoriju belog sporta. Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: