"Naduvenko" ili ne? Istina o sukobu Viktora i policajca

Velika prašina podigla se zbog video klipa objavljenog pre nekoliko dana, na kojem se vidi sukob Viktora Troickog sa policajcem u Vašingtonu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

20:00

Youtube screenshot

Na snimku se vidi kako policajac prekida trening Troickog i Bernarda Tomića, i pokušava da ih otera sa terena zbog, kako je u početku navedeno, kiše koja je padala.

Međutim, u tom trenutku padavina nije bilo – srpski i australijski igrač rezervisali su teren za trening u ponedeljak od 16 do 17 časova. Sa Viktorom je bio Džek Rider, njegov trener, kao i jedan saradnik Bernarda Tomića koji putuje sa Australijancem, a nije njegov otac.

Svetski i domaći mediji osuli su paljbu po momku koji je poznat po sukobima sa sudijama, bez njegove strane priče. Troicki je u razgovoru za "Vašington Post" kojem je prisustvovala naša dopisnica Ana Mitrić (@ana_mitric), otkrio šta se dešavalo tog dana u prestonici Sjedinjenih Američkih Država.

"Izašli smo na teren i počeli da prebacujemo. U jednom trenutku počeo je da duva jak vetar i krenuli su da se 'navlače' tamni oblaci. Neki momak, nisam video da li je iz obezbeđenja ili ne, vikao je da moramo da prestanemo i da je to naređenje. 'Morate da napustite teren', rekao je. Nismo razumeli zašto nam je naređeno da napustimo teren – kiša nije padala, vetar je ubrzo prestao i ništa se nije dešavalo. Vreme je bilo normalno i bio sam koncentrisan na trening. Ostao je bez ikakvog objašnjenja, pa smo nastavili da igramo", počeo je priču Viktor Troicki.

U zvaničnom saopštenju navedeno je da je pripadnik obezbeđenja deset minuta govorio igračima da napuste teren, ali da oni nisu želeli da ga poslušaju.

"Ne, on se nalazi iza ograde i vikao – uopšte nije dolazio na teren. Mislim, da nam je deset minuta govorio da odemo, dobili bismo objašnjenje i napustili teren. To je poprilično dug vremenski period". Onda je došlo do neprijatnog i nepredviđenog susreta.

"Sledeća stvar koju znam jeste da se taj policajac pojavio i krenuo ka meni. Vikao je i unosio mi se u lice. Prekinuo sam razmenu sa Bernardom jer je vikao na mene. 'Izađi sa terena, šta misliš ko si?', vređao me je i pretio da će me uhapsiti. Rekao sam mu da se opusti i objasni mi zašto viče na mene".

Iako su mnogi videli samo reakciju 30-godišnjaka iz Beograda, na snimku se ne čuje jasno šta je policajac izgovarao.

"Nazvao me je naduvenkom. Pitao sam ga da se smiri jer ne mora da viče na mene. Ako pogledate klip, videćete da sam krenuo da napustim teren čim je došao. Samo sam ga zamolio da mi objasni zašto, jer kiša nije padala. Ne postoji pravilo da morate da napustite teren, bilo da pada kiša ili ne. Bernard je takođe bio iznenađen. Nije želeo da nam objasni situaciju, a iako nisam rekao niti jednu ružnu reč, pretio je bez razloga. 'Želite da vas uhapsim?', ponovio je. Pitao sam ga zašto se tako ponaša. Rekao sam mu da nisam kriminalac, da nisam uradio ništa nezakonito i da sam teniser koji je na terenu i radi svoj posao. Međutim, on je nastavio tako da se ponaša, čak se uneo u facu i Tomiću, kada ga je ovaj pitao o čemu se radi i zašto nas izbacuju. Dok sam izlazio sa terena noseći torbu, policajac je počeo da me gura. To se na snimku ne vidi, ali me je gurao. Kazao sam mu da ne gura, da izlazim sa terena i da nema potrebe da me dodiruje. Tada me je nazvao naduvenkom – nisam razumeo, morao je da mi objasni, ali je svakako uvredljivo kada to čujete, posebno kada ništa niste uradili".
Photo by Matt Hazlett/Getty Images
Dva dana kasnije poražen je na startu turnira od 158. igrača na ATP Rajana Herisona, rezultatom 7:6 (7-4), 6:4, da bi već u četvrtak završio takmičenje i u dublu.

"Dobio sam izvinjenje od direktora turnira, kao i momka koji je prvi rekao da moramo da napustimo trening".

On je deo turnirskog obezbeđenja?

"Da, to sam kasnije saznao. Nisam znao, ali je moj trener razgovarao sa njim. Izvinio se i nije mogao da veruje da se policajac tako ponašao i da je bio toliko agresivan. Rekao je da mu je mnogo žao, ali da ne može da se izvini u ime drugih. Nije mogao da veruje šta se dogodilo".

Viktor je ponovio da je pripadnik policije, osim vređanja, želeo fizički da ga izbaci sa terena, uprkos tome što je Srbin krenuo ka izlazu čim je dobio instrukcije.

"Kao što možete da vidite, već sam krenuo da uzmem torbu. Dok sam se kretao ka izlazu, on je počeo da me gura".

Direktor turnira Džef Njuman brzo se oglasio i pružio podršku Troickom.

"Video me je i želeo je da se izvini. Objasnio mi je šta su želeli – ono što nismo uspeli da razumemo u početku. Nikada u životu nisam morao da napustim teren zbog kiše. Ako krenu padavine, sakrijete se ispod drveta ili uđete u zatvoreni prostor. Ako počne oluja, malo požurite i ništa se ne dogodi".
Youtube screenshot
Novinar "Vašington Posta" Kejlin Song otkrio je Troickom da je Njumana sreo pre susreta sa Troickim. Direktor turnira je tada naveo da je policajac samo radio svoj posao.

"Pitajte ga sada, rekao mi je da bi mogao ponovo da razgovara sa novinarima i javno se izvini u ime turnira. Čak se ponudio da pronađe policajca kako bi mi se i on izvinio".

Kompleks u kojem se igra ATP turnir u Vašingtonu nalazi se u okviru Nacionalnog parka, pa su i pravila o bezbednosti nešto drugačija. Konkretno, policija parka je nadležna, uprkos tome što turnir ima sopstveno obezbeđenje.

"Da nam je lepo rekao: 'Momci, velika oluja dolazi, moramo da se pobrinemo za vas. Molim vas, izađite sa terena jer je opasno. Naš posao je da budete bezbedni', onda ne bi bilo problema, razumeli bismo. Ali način na koji nam je policajac prišao je lud. Očigledno se iznervirao kada nas je video na terenu".

Usledile su snažne osude javnosti.

"Video je pokrenuo vesti u srpskim medijima koji su pisali naslove bez znanja čitave priče. Nešto poput 'Bernard Tomić i Viktor Troicki – loši momci tenisa'. Odmah smo mi postali krivci, a nismo uradili ništa. Mi smo teniseri koji su trenirali na teniskom terenu. Iako nismo ispoštovali naredbu kada su nam rekli, oni su se ponašali veoma loše prema nama. Poželeo sam da je umesto nas bio neki od vrhunskih tenisera – kakva bi onda priča bila? Znam, bila bi potpuno drugačija – policajac bi bio taj koji je pogrešio. Prosečan gledalac koji je pogledao snimak ne zna šta se tačno dogodilo, ali je u medijima ispalo da ja pravim problem".
Youtube screenshot
Ovo nije prvi put da Troicki upada u probleme zbog svog temperamenta, ali se čini da se sve više preteruje u kritikama na račun našeg reprezentativca.

"Odnosili su se prema nama kao da smo prestupnici, a mi smo samo trenirali. Nismo rekli ništa loše niti se ružno ponašali. Ponavljam, jedino smo igrali tenis. Ne mogu da razumem tu logiku – da smo negde pogrešili, prvi bih priznao. Naslovi su bili kao da sam nekoga upucao na teniskom terenu. Policajac ima pravo da me gura, naziva me pogrdnim imenima i preti mi, ali da sam ja uradio nešto loše, mogao bi da me uhapsi. Ima svoj pištolj i unosio mi se u lice".

U svom prvom izlaganju od spomenutog incidenta, objasnio je da nije imao nameru da se sukobljava sa policajcem, iako je tako izgledalo u početku.

"To je sve, takav stav je imao. Prvi put u životu sam video čoveka i on je došao na teren da bi vikao na nas. Želeo je da pokaže moć jer poseduje pištoj i značku. Kladim se da nijedan teniser nije doživeo da mu policajac zabrani da trenira sa kolegom".

Za kraj, Srbin je potvrdio da ova neprijatnost neće uticati na njegov odnos prema turniru u Vašingtonu.

"Naravno da neće, ovo nema veze sa turnirom. Jednostavno, završilo se tako kako se završilo i žao mi je što su srspki mediji preneli na takav način. Siguran sam da su preneli australijske medije koji uvek prozivaju Bernarda. 'Sada i Viktor radi loše stvari, svađa se sa policijom'. Ništa loše nisam učinio, samo sam igrao tenis i to je sve što sam želeo da kažem", zaključio je Troicki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: