Kreće ludilo: Ko može da zaustavi Majami?

U noći između subote i nedelje startuje plej-of u NBA ligi, titulu brani Majami, a za B92 je rezulatate prognozirala ekipa od 15 sportskih novinara.

Plej-of brekete su popunjavali novinari sa B92, Sport Kluba, Arene, Monda, Glasa Amerike, u rasponu od Beograda do Vašingtona i Dalasa.

Petoro kolega kao budućeg šampiona vidi ekipu San Antonio Sparsa, Oklahoma Siti Tanderi su dobili dva glasa, Indijana jedan, a aktuelni dvostruki šampion Majami čak sedam.

Izvor: S. Veselinoviæ

Subota, 19.04.2014.

16:43

Default images

Prema prognozama najmanje iznenađenja bi trebalo da bude u duelu San Antonija i Dalasa, Bruklina i Toronta, te Majamija i Šarlota, dok bi najneizvesnije serije u kasnijoj fazi doigravanja mogle da odigraju ekipe San Antonija i Oklahome, na Zapadu, te Indijane i Majamija, na Istoku.

Takođe je veoma zanimljiva prognoza po kojoj Toronto, trećeplasirani tim Istočne konferencije, nema niti jedan glas, odnosno Bruklin je projektovani apsolutni favorit u međusobnom duelu prve runde plej-ofa.

Istok: Ko može protiv Majamija?

Kliknite za ceo raspored
Aktuelni šampion Majami nije uspeo da obezbedi prvu poziciju na kraju regularnog dela sezone, sa pol pozicije u doigravanje ulazi Indijana sa skorom od 56 pobeda i 26 poraza.

Najveće iznenađenje je Toronto, koji je pravo niotkuda stigao do trećeg mesta, dok su potpuno podbacili timovi Njujorka (9. mesto 37/45) i Detroit (11. mesto, 29/53), dok su Milvoki, Filadelfija, Orlando i Boston gotovo svesno žrtvovali sezonu kako bi dobili što bolju poziciju na predstojećem draftu.

1. Indijana (56-26) – 8. Atlanta (38-44)
Pejsersi su imali odličnu sezonu, ali je hemija u timu očigledno poremećena trejdovanjem Denija Grejndžera u zamenu za Evana Tarnera. Takođe, veliki problem može predstavljati egomanijaštvo Lensa Stivensona, te nešto slabija forma prvog plejmejkera Džordža Hila.

Ipak, izabranici Frenka Vogela su veliki favoriti u duelu sa Atlantom, mada i Hoksi se mogu nadati nekom iznenađenju pošto su u regularnom delu sezone zabeležili dve pobede nad rivalom u prvom kolu doigravanja.

2. Majami (54-28) – 7. Šarlot (43-39)
O ekipi aktuelnog dvostrukog šampiona gotovo je nepotrebno trošiti reči, ali tim stvoren za osvajanje titule može imati poteškoća u finišu sezone, pre svega zbog zdravstvenog stanja Dvejna Vejda.

Sa druge strane su Džordanovi Bobketsi koji su sezonu završili na sedmoj mestu Istoka, krasi ih dobra kolektivna igra uz sjajnog Ala Džefersona na centarskoj poziciji, što može biti predstavljati prednost u duelu sa Hitom.
Beta/AP Photo/Wilfredo Lee, File
3. Toronto (48-34) – 6. Bruklin (44-38)
Duel za koji je prognozirana apsolutna dominacija Netsa ipak ne bi trebalo da bude toliko lak za izabranike Džejsona Kida, pošto su Reptorsi dva puta ove sezone trijumfovali.

Na ruku franšizi iz Kanade može da ide godina proizvodnje košarkaša Bruklina, ali nema sumnje da će Garnet, Pirs, Vilijams i družina imati veliki motiv da stignu što dalje u doigravanju.

4. Čikago (48-34) – 5. Vašington (44-38)
Ekipe koje su odigrale svega tri utakmice u prvom delu sezone (2-1 za Vizardse), a na tabeli Istoka ih dele svega četiri pobede.

Bulsi su koliko na startu sezone predstavljali jednog od glavnih pretendenata za lidersku poziciju konferencije, međutim nova povreda Derika Rouza je raspršila snove trenera Toma Tibodoa.

Vašington je od gubitničke ekipe konačno postao sastav pred kojim je kakva-takva svetla budućnost, Džon Vol se „stabilizovao“, a dovođenje Marčina Gortata se ispostavilo kao pravi potez.

Zapad: Imaju li Sparsi snage?

Beta/AP Photo/Eric Gay
Neuporedivo jači od Istoka, ali je sve i dalje isto, San Antonio je šampion sa 62 pobede i 20 poraza, a Oklahoma je sa oporavljenim Raselom Vestbrukom stigla do druge pozicije.

Prema očekivanjima Juta je zadužila „fenjer“, dok se ni najveći pesimisti nisu nadali da će Lejkersi sezonu završiti sa svega 27 pobeda, odsustvo Kobija Brajanta se pokazalo kao problem koji nikako ne može biti prevaziđen. Neprijatno iznenađenje su i Denver Nagetsi, a Finiksu je nedostajala jedna pobeda da uprkos svim očekivanjima stigne do doigravanja.

1. San Antonio (62-20) – 8. Dalas (49-33)
Stara škola Grega Popoviča se i ove sezone pokazala kao najbolja, a vremešni stručnjak je svu svoju genijalnost pokazao davanjem poverenja igračima od kojih se najveći dometi nikada nisu očekivali, prošle godine su to bili Deni Grin i Geri Nil, a ove Peti Mils.

Meveriksi su u predsezoni sve uradili kako bi u tim stigao Dvajt Hauard, do posla nije došlo, te se Rik Karlajl ponovo morao osloniti na Dirka Novickog. Nemac je odigrao još jednu sjajnu sezonu, startovao je kao 17. a završava je kao deseti strelac u istoriji lige.

2. Oklahoma (59-23) – 7. Memfis (50-32)
Tanderi su u hodu sklapali tim ove sezone, Vestbruk se povređivao i vraćao, a u tim je stigao i Keron Batler, kao neophodna pomoć sa klupe. Kevina Durenta uopšte ne treba komentarisati, igra košarku sa druge planete, a veliku snagu Oklahoma ima u Seržu Ibaki i bekap plejmejkeru Redžiju Džeksonu.

Grizliji ne igraju na nivou iz prošle sezone, takmičenje su završili tek na sedmom mestu, a Tanderi su ih pobedili tri puta u sezoni. Ipak, ne treba smetnuti sa uma da Memfis ima verovatno najsnažniju petorku u ligi, sa Markom Gasolom i Zekom Rendolfom pod koševima, te agilnim Tonijem Alenom, Majkom Konlijem na spoljnim pozicijama.
Beta/AP Photo/Don Ryan
3.LA Klipers (57-25) – 6.Golden Stejt (51-31)
Verovatno i najzanimljiviji duel na Zapadu, Lob Siti nije previše menjao koncepciju igre ni po dolasku Doka Riversa, Kris Pol je mozak ekipe, Blejk Grifin i Deandre Džordan zakucavaju i skupljaju skokove, a fantastičnu sezonu iza sebe ima veteran Džamal Kroford.

Igra Voriorsa je dobila značajno pojačanje dolaskom Andrea Iguadale, Herison Barns je izgubio mesto u petorci, ali će mu sigurno značiti saradnja sa iskusnim krilom u budućim sezonama.

Veliki znak pitanja je nad sudbinom Endrua Boguta, u slučaju njegovog odsustva Dejvid Li će morati da radi „sve“ pod koševima, dok će standardno „Spleš bradrs“ Stefon Kari i Klej Tompson zatrpavati obruče protivnika iz svih pozicija.

4.Hjuston (54-28) – 5.Portland (54-28)
Roketsi su dobili veliki kvalitet dolaskom Dvajta Hauarda, uz ove sezone briljantnog Čendlera Parsonsa. Problem može predstavljati pozicija organizatora igre, Patrik Beverli je prilično limitiran igrač, dok Džeremi Lin nikako da vrati formu iz Njujorka.

Sa druge strane Trejblejzersi u redovima imaju dvojicu fantastičnih košarkaša Lamarkusa Oldridža i Demijena Lilarda, međutim za neke veće domete to verovatno nije dovoljno.

Ko može do titule u NBA ligi? Da li ste saglasni sa prognozama sportskih novinara? Iznenađenja? Razočaranja? Mišljenja ostavite u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: