Godina Zvezde i haosa, povratak Pro Reka

Poslednjih godine ozbiljno se promenila klima u svetu vaterpola, a vrhunac je doživela u 2013. godini. Povulačenje evropskih velikana Pro Reka i Mladosti i tranziciju u Partizanu u protekloj godini su iskoristili neki drugi klubovi.

Prethodnih 12 meseci pisane su istorije na Tašmajdanu i Jezeru, Crvena zvezda i Radnički pokorili su Evropu. Potpuno druga priča bila je na reprezentativnom nivou, debakl na Svetskom prvenstvu i haos u Vaterpolo savezu Srbije zabrinuli su ljubitelje ovog sporta.

Nije bilo previše velikih dešavanja u ostatku Evrope i sveta, Mađari su se vratili na vrh, a vrlo brzo se u igru vratio i Pro Reko.

Izvor: M. Nikoliæ

Četvrtak, 02.01.2014.

12:00

Default images

Sportska redakcija B92 vam je posle pregleda najvećih utisaka godine iz automoto sporta,tenisa, domaćeg fudbala, rukometa, košarke i međunarodnog fudbala na redu je svet vaterpola.

10. Dorćol – novi klub na srpskoj vaterpolo sceni

I dok se u ostatku Evrope gase, u Srbiji se osnivaju novi vaterpolo klubovi. Nakon Radničkog dobili smo i VK Dorćol. Klub je osnovao Marko Miličković, a počasni osnivač je proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović.

Ekipa se takmiči u drugoj ligi, a mladi vaterpolisti su na otvaranju u Sportskom centru Milan Gale Muškatirović igrali sa šampionima Evrope, Crvenom zvezdom.

Klub se pre svega bavi radom sa početnicima, uz sjajne uslove na renoviranom bazenu.

9. Sjajni derbiji srpskog trija, vratila se publika

foto: StarSport
Godina za nama donela je veliki broj kvalitetnih utakmica u svim takmičenjima između tri najbolja srpska kluba, koji su doprineli da domaća liga bude možda i najjača u Evropi i svetu.

Nešto slabiji Partizan u odnosu na ranije sezone i „drim timovi“ Crvene zvezde i Radničkog vratili su publiku na bazene. Za razliku od drugih sportova u kojima pre i posle utakmica često čitamo brojna saopštenja koja nemaju mnogo veze sa dešavanjima na terenu, ovde je u centru pažnje ono što i treba da bude – igra i sportski duh.

Gol razlika: Crvena zvezda – Partizan 29:27
Crvena zvezda – 2 pobede
Partizan – 1 pobeda

Gol razlika: Crvena zvezda – Radnički 68:69
Crvena zvezda – 4 pobede
Radnički – 3 pobede
Nerešeno – 1 meč

Gol razlika: Radnički – Partizan 60:47
Radnički – 5 pobeda
Partizan – 1 pobeda

8. Haos u Vaterpolo savezu Srbije

foto: StarSport
Problemi u vaterpolo Savezu počeli su nakon što je smenjen Velibor Sovrović. Istaknuti su veliku dugovi, da su klubovi zanemareni i da stručni savet nije radio kako treba. Savez je do izbora novog prvog čoveka vodio Koordinacioni odbor.

Šest meseci kasnije šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izabran je za novog predsednika, a za jednog od članova upravnog odbora izabran je Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju. Prošla su dva meseca, a Babić i Vulin su, na predlog predsednika SNS Aleksandra Vučića, podneli ostavku na svoje funkcije.

Na izbornoj skupštini polovinom decembra Uroš Marović prihvatio je da bude vršilac dužnosti predsednika, a prema pisanju medija jedan od kandidata za novog prvog čoveka Saveza je Milka Forcan.

7. Vanja Udovičić iz bazena u ministarsku fotelju

Beta
Nakon što su se umirile strasti osvajanjem obe evropske titule naših klubova, srpski vaterpolo uzdrmala je vest da se povlači Vanja Udovičić. Iako u naponu snage Udovičić je rešio da napusti bazen i sedne u ministarsku fotelju.

Verovatno svestan da je u vaterpolo ostvario sve što se može ostvariti, kapiten Srbije je odlučio da pokuša da ostvari još neki veliki uspeh u životu, ovaj put kroz političku karijeru.

Uporan je u tome da unapredi srpski sport, pre svega da ojača njegove temelje koji su u školskom sportu.

6. Povratak Gabrlijelea Volpija u Pro Reko

Beta
U samo godinu dana vaterpolo svet se izvrnuo naopačke. Sve je počelo povlačenjem glavnog finansijera Pro Reka Gabrijelea Volpija. Čovek koji je od Pro Reka stvorio najdominantniji tim današnjice povukao se na leto 2012. i posvetio ulaganju u fudbal.

To je promenilo odnose snaga u evropskom vaterpolu, Pro Reko čak nije ni učestvovao u Ligi šampiona, i primat su preuzeli srpski timovi. Međutim, samo 12 meseci kasnije Volpi je odlučio da ponovo uzdrma vaterpolo svet I vrati se u velikom stilu.

Probudio je svog uspavanog diva i preko leđa aktuelnog šampiona kontinenta Crvene zvezde vratio se u elitu.

5. Mađarska na 'krovu' sveta posle 10 godina

Beta/AP
Pre deset godina to bi bila uobičajena stvar, ali sada je titula šampiona sveta za Mađarsku jedan od neočekivanih momenata u svetskom vaterpolu protekle godine.

Mađari su poslednju krunu osvojili pre tačnu jedne decenije, u međuvremenu su konstantno gledali u leđa Eks-Ju timovima, ali su dočekali svojih pet minuta da im se osvete.

Iako su u grupnoj fazi potopljeni od Srbije, Mađari su u nastavku šampionata u Barseloni zaigrali savršeno, preživeli Hrvatsku, dočekali eliminaciju "delfina" I okitili se krunom.

4. Šampion Evrope mora u kvalifikacije za Ligu šampiona

Beta
Kolika anarhija vlada u svetu vaterpoloa najviše je pokazalo proteklo leto. Evropska vaterpolo federacija (LEN) donela je nesvakidašnju odluku po kojoj su direktno mesto u Ligi šampiona dobili samo neki klubovi na osnovu renomea, dok su ostali morali u kvalifikacije, a među njima i aktuelni šampiona.

Uz sve to žreb je odlučio da se Crvenoj zvezdi na putu ka odbrani trona pre zvaničnog takmičenja nađe najdominantniji tim sveta u poslednjoj deceniji Pro Reko, koji se nakon jednogodišnje pauze vratio u elitu i takođe morao u kvalifikacije.

Poguran velikom finansijskom snagom svog vlasnika Pro Reko je bukvalno oduzeo Zvezdi krunu pre glavnog dela takmičenja.

3. Radnički – godinu dana dovoljno za istoriju

http://vkradnicki.com/
Srpski vaterpolo maksimalno je iskoristio finansijske probleme u Evropi i zavladao kontinentalnim bazenima.

Najviše je svakako profitirao kragujevački Radnički koji je u istoj godini kada je osnovan doveo dvojicu najboljih vaterpolista sveta u prethodne dve godine, Vanju Udovičića i Filipa Filipovića, I u debitantskoj sezoni osvojio evropski trofej.

Pitanje je samo da li će kragujevački tim biti samo privremeni projekat ili nešto više od toga.

2. Debakl reprezentacije na Svetskom prvenstvu

waterpoloserbia.org
I dok je naš klupski vaterpolo procvetao i pokorio Evropu, reprezentativni je spao na najniže grane u poslednjih 15-ak godina. Velike turbulencije u Savezu očigledno su uticale na nacionalni tim koji je potpuno razočarao na Svetskom prvenstvo.

Aktuelni prvak Evrope i vicešampion sveta zaustavljen je već u četvrtfinala šampionata u Barseloni I zauzeo tek sedmo mesto. Od selekcija koja je u prethodnoj deceniji osvojila 16 titula to je pravo razočaranje.

Jedina uteha je što je naš tim savladao Mađarsku, kasnijeg šampiona.

1. Zvezdane staze – tri godine od dna do vrha

Od kluba koji nije ni postojaodo šampiona Evrope za svega tri godine, to je bio put VK Crvena zvezda koji je u 2013. godini ostvario najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Crveno-beli su maksimalno iskoristili krizu u evropskom vaterpolu, doveli nekoliko velikih imena I suvereno stigli do krova Evrope, dok su u međuvremenu zavladali i srpskim vaterpolom.

Denis Šefik, Nikola Rađen, Duško Pijetlović, Boris Vapenski inajbolji svetski igrač Andrija Prlainović ostaće između ostalih upisani zlatnim slovima u istoriji SD Crvena zvezda.



Utisci godine, vaterpolo:
1. Zvezdane staze – tri godine od dna do vrha
2. Debakl reprezentacije na Svetskom prvenstvu
3. Radnički – godinu dana dovoljno za istoriju
4. Šampion Evrope mora u kvalifikacije za Ligu šampiona
5. Mađarska na 'krovu' sveta posle 10 godina
6. Povratak Gabrijelea Volpija u Pro Reko
7. Vanja Udovičić iz bazena u ministarsku fotelju
8. Haos u Vaterpolo savezu
9. Sjajni derbiji srpskog trija, vratila se publika
10. Dorćol – novi klub na srpskoj vaterpolo sceni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: