Srebrne dame obeležile rukometnu 2013.

Srebrne srpske rukometašice bez dileme su zasenile sve događaje iz ovog sporta u 2013. godini, a rukometna 2013. i nije baš bila bez ozbiljnih momenata. Jedno od najnezanimljivih finala u istoriji šampionata sveta, finansijski bankrot Atletiko Madrida, dominacija Barselone u Španiji…

U Srbiji je prekinuta Partizanova dominacija i propao je ambicioni projekat ženskog rukometnog kluba Zaječar koji je ugašen poput nekoliko drugih rukometnih centara. Muška reprezentacija nije blistala u Španiji, usledila je drama sa mestom selektora koja je okončana dovođenjem Vladana Matića na čelo tima. Ono što je najvažnije, obezbeđen je kontinuitet učešća na velikim takmičenjima pa ćemo tako Srbiju gledati na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Ponedeljak, 30.12.2013.

16:45

Default images

Do sada ste u okviru našeg Paketića mogli da pročitate intervjue sa srpskom fudbalerkom u Barseloni, zatim sa kapitenom KK Partizan Draganom Milosavljevićem, trenerom Mega VizureDejanom Milojevićem, potpredsednicom KSS Anom Joković, zatim fudbalerima Milošem Jojićem, Radosavom Petrovićem i Draganom Mrđom, trenerom rukometaša PartizanaAleksandrom Brkovićem i vaterpolistom Radničkog Milošem Korolijom, kao i preglede godine uauto-moto sportovima, tenisu, domaćem fudbalu i odbojci.

Narednih dana očekuje vas još mnogo atraktivnih sadržaja iz različitih sportova.

10. Rukometaši na EP, selektorska vrteška

Slab rezultat na Svetskom prvenstvu, selektorska vrteška i plasman na Evropsko prvenstvo. Tako u jednoj rečenici može da se opiše muška selekcija Srbije je u 2013. godini.

Nakon srebrne medelja je na šampionatu Evrope u Beogradu prošle godine, očekivalo se više na šampionatu sveta u Španiji. Naša selekcija je u prvoj fazi poražena od Poljske i Slovenije, pa je zbog toga u četvrtfinalu naletela na domaćina i kasnijeg šampiona. Na kraju je osvojeno deseo mesto, premalo za evropskog vicešampiona.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2014. godine naš tim igrao je promenljivo, pa je posle četiri utakmice (dve pobede) mesto selektora napustio Veselin Vuković posle pune tri godine na tom mestu. Zamenio ga je Ljubomir Vranješ, trener Flesburga, ali se nije dugo zadržao na kormilu Srbije.

Uspeo je da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo, ali pošto rukovodstvo našeg saveza nije uspelo da se dogovori sa Vranješovim klubom Flensburgom, sredinom oktobra na mesto selektora postavljen je Vladan Matić.

Godina za nama nije donela previše kada su srpski rukometaši u pitanju, ali priliku za popravni imaće veoma brzo. Evropsko prvenstvo je na programu već u januaru 2014. godine, a Srbija se nalazi u grupi sa Francuskom, Poljskom i Rusijom.

9. Vojvodina prekinula Partizanov niz

Tek drugi put u klupskoj istoriji rukometaši Vojvodine osvojili su trofej namenjen prvaku države, prekinuvši tako dvogodišnju dominaciju Partizana.

Domaći šampionat bio je izuzetno dramatičan, Vojvodina je na kraju imala isti broj bodova kao i Partizan, pa su novosadski crveno-beli do titule došli zahvaljujući boljem međusobnom skoru sa crno-belima.

U poslednjem kolu Vojvodina nije imala nimalo lak zadatak. Gostovala je Železničaru u Nišu, ali je ipak uspela da slavi da 28:25 i dođe do titule. U isto vreme ostvaren je i novi klupski rekord od 18 uzastopnih pobeda u prvenstvu.

8. Treća uzastopna titula Barselone u Španiji

www.fcbarcelona.com
Rukometaši Barselone sebe sa punim pravom mogu smatrati najboljima na svetu, pošto su u godini kada je Španija osvojila zlato na Mundijalu trijumfovali u nacionalnom šampionatu i to treći put zaredom.

Uspeh Katalonaca mogu prisvojiti i ljubitelji rukometa sa prostora Balkana, jer su u sastavu Blaugrane bili nekadašnji golmani reprezentacije Jugoslavije Arpad Šterbik i Danijel Šarić, a udarne igle u napadu činili su rođeni Nišlija Nikola Karabatić i Makedonac Kiril Lazarov.

Senku na sjajnu godinu za španski rukomet bacilo je gašenje Atletika, zbog finansijskih problema, te se pored Barselone umesto vicešampiona iz Madrida u Ligu šampiona plasirala ekipa Sijudad de Logronja.

7. Ugašen RK Zaječar

Sudbinu Atletiko Madrida doživeo je i Rukometni klub Zaječar, koji je zbog teške finansijske situacije morao da povuče i mušku i žensku selekciju iz nacionalnih i evropskih takmičenja.

Ova odluka posebno teško je pala rukometašicama, koje su četiri godine zaredom osvajale duplu krunu, a prošle sezone su bile na korak od učešća u Ligi šampiona. Tada je u kvalifikacijama tim ruskog Rostova bio bolji za samo jedan pogodak.

Najsvetliji trenutak u istoriji dugoj 57 godina desio se u sezoni 2010/11. kada su Zaječarke stigle do šesnaestine finala EHF kupa. Poslednji trener bio je sadašnji selektor reprezentacije Srbije Saša Bošković, a u timu su se nalazile sadašnje reprezentativke Sanja Damnjanović, Katarina Krpež, Jelena Nišavić i Katarina Tomašević.

6. Srbija na juniorskom Svetskom prvenstvu

Juniorski šampionat sveta održan je od 14. do 28. jula u Bosni i Hercegovini, do titule, treće u istoriji, stigla je reprezentacija Švedske.

Na turniru je zablistao rukometaš Kuvajta, Abdulah Algarabali, koji je proglašen najboljim strelcem, sa ukupno 65 golova, iako je njegov tim završio takmičenje već u prvoj fazi.

Na Mundijalu se pojavila i nacionalna selekcija Srbije, kojoj je poziv uručen zbog odustajanja reprezentacije predstavnika Okeanije.

Naš sastav je kao drugoplasirani u grupi A prošao u nokaut fazu, ali ga je tu sačekala selekcija Holandije i porazila minimalnom razlikom (26:25).

5. Hamburg šampion Evrope, Hans Lindberg heroj

Beta/AP
Malo je nedostajalo da rukometna 2013. godina u potpunosti pripadne Španiji, a takav scenario sprečio je Hamburg, pobedom nad Barselonom u finalu Lige šampiona.

Nemci su po prvi put u istoriji kluba uspeli da se domognu trofeja u elitnom evropskom takmičenju, a do njega su stigli nakon produžetaka u meču koji je uživo pratilo čak 20.000 gledalaca.

Najbolji među zvezdama evropskog rukometa poput Poljaka Marčina Lijevskog, Hrvata Igora Vorija i Nemca Torstena Jansena bio je danski desnokrilni igrač Hans Lindberg. Sa dva gola u produžetku finala probio je magičnu cifru od stotinu golova u sezoni Lige šampiona i zadržao se na broju 101.

Zanimljivost predstavlja činjenica da je Hamburg učešće u takmičenju obezbedio na poziv organizatora, dok se kroz kvalifikacije plasirao i beogradski Partizan, ali je svoju evropsku odiseju završio već u grupnoj fazi, sa samo jednom pobedom iz deset mečeva.

4. Zlato za rukometašice na Mediteranskim igrama

Mediteranske igre su i ove godine bile uspešne za srpske sportiste, osvojene su 34 medalje, a jednu od 12 zlatnih obezbedile su rukometašice.

One su u finalu savladale reprezentaciju Slovenije rezultatom 25:19, a dominaciju ekipa iz nekadašnje SFRJ upotpunila je selekcija Hrvatske, na trećem, bronzanom mestu.

U muškoj konkurenciji do najsjajnijeg odličja stigla je reprezentacija Egipta, koja je u finalu bila bolja od Hrvatske, dok je do medalje stigao i domaćin, Turska je takmičenje u Mersinu završila na trećem mestu.

3. Krah Atletiko Madrida

Rukometni klub Atletiko Madrid, trostruki prvak Evrope za koji je igrao i zvanično najbolji rukometaš svih vremena Ivano Balić, više ne postoji.

Klub se drugi put u svojoj istoriji ugasio zbog duga od million evra ministarstvu finansija i igračima.

Madridski kjlub, koji je osnovan 1950. godine, ugasio se prvi put pre 21 godine, a oživljen je 2011. Sada je ponovo otišao u istoriju, možda i zauvek.

2. Španija je prvak sveta

Na vrhu svetskog rukometa će bar do 2015. godine sedeti reprezentativci Španije, koji su osvojili zlato na Mundijalu održanom od 11. do 27. januara baš u toj mediteranskoj zemlji.

Domaći teren je prijao „Crvenoj furiji“, u grupi je doživela samo jedan poraz, u poslednjem kolu od Hrvatske, a u šesnaestini finala veoma lako je savladala reprezentaciju Srbije (30:21).

Do finala su redom „padale“ nacionalne selekcije Nemačke (28:24), Slovenije (26:22), dok je u finalu viđena jedna od najubedljivijih pobeda u istoriji.

Izabranici Valera Rivere deklasirali su Dansku (35:19), a Skandinavcima za utehu ostaju individualna priznanja, Mikel Hansen je proglašen najboljim igračem turnira, dok je Anders Egert bio prvi strelac sa 55 golova.

1. Srebrne rukometašice obradovale naciju

Srbija je u 2013. nastavila kontinuitet domaćinstava velikih takmičenja nakon što je u 2012. godini ugostila najbolje evropske ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Rukometaši su na Evropskom šampionatu osvojili srebro, ali dame nisu pošto su završile na četvrtom mestu. Ipak, sve su nadoknadile na još važnijem takmičenju u 2013. godini, iako je utisak da su mogle i korak više.

Mnogo je bilo sumnji u selektora Sašu Boškovića i njegove izabranice pred start Svetskog prvenstva u Srbiji, ali zajedništvom, borbom i patriotizmom, srpske rukometašice osvojile su srca zele zemlje. U grupnoj fazi jedan poraz od Brazilki nagovestio je da Srbija može dosta, ali skepticizam se ponovo javio kada smo prošli u četvrtfinale tesnom pobedom protiv Južne Koreje jer su nas u četvrtfinalu čekale strašne Norvežanke.

Srbija je u četvrtfinalu odigrala najbolji meč na turniru, pobedila je aktuelnog Svetskog i olimpijskog šampiona, pa su i apetiti naglo porasli. U polufinalu je lako pobeđena Poljska, a u finalu je Brazil opet bio bolji, zasluženo. Ostao je ipak sladak ukus jer je rukomet, pogotovo ženski, ponovo vraćen na mesto koje mu pripada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: