KK Partizan NIS – uspešna jesen pred pakleni januar

Protekla košarkaška polusezona može se opisati kao veoma uspešna za Partizan NIS. Crno-beli imaju isti učinak posle 13 kola u ABA ligi kao i u istom periodu prošle sezone, ali su do devet trijumfa stigli znatno lakše nego tada.

S druge strane, naš šampion se posle dve sezone pauze ponovo plasirao u Top 16 fazu, što se može smatrati izvanrednim uspehom s obzirom na stanje u klubu, što finansijsko, što igračko zbog problema sa povredama.

I proteklu jesen u Humskoj su nažalost obeležile povrede, Leo Vesterman je izgubljen do kraja sezone, ali se u crno-beli dres vratio Milenko Tepić.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 23.12.2013.

19:30

Default images

Pred vama je analiza prvog dela sezone Partizana NIS, a narednih dana moći ćete da pročitate šta je obeležilo prethodna tri meseca u Crvenoj zvezdi Telekom, Radničkom iz Kragujevca i Mega Vizuri.

Crno-beli su od početka sezone, 6. oktobra pa u protekla tri meseca igrali sa dosta oscilacija. Dve-tri pobede, pa nekoliko poraza, pa opet 2-3 pobede, toliko su trajali nizovi tima koji je vremenom ipak pokazivao postepeni napredak i sazrevanje.

Od mečeva koji su obeležili polusezonu mogu se istaći dva poraza koja su se dogodila u tri dana polovinom novembra, posle produžetka u derbiju (86:83) i debakl od CSKA u Moskvi (88:46), ali je jesen svakako obeležila velika pobeda nad Fenerbačeom u Istanbulu (79:77), koja je crno-belima donela Top 16 fazu Evrolige.

Gledajući sve ukupno, navijači Partizana mogu se nadati novim trofejima i ove sezone, ali pre svega moći će uživati u najboljoj evropskoj košarci još nekoliko meseci. Ipak, s obzirom na tažak raspored u nastavku, Dušku Vujoševiću će biti više nego neophodna pojačanja.

Evroliga – povratak u odabrano društvo

foto: StarSport
I ovu sezonu Partizan NIS je počeo sa izuzetno mladim timom, ali za razliku od prethodne mnogo iskusnijim.

Top 16 Evrolige je bio cilj, ali ne i imperativ, što zbog stanja u klubu, koji je do samo nekoliko dana pre početka sezone bio u blokadi, što zbog jačine grupe koji su crno-beli dobili.

Znalo se da se protiv velikana kao što su CSKA, Barselona i Fenerbahče sa Željkom Obradovićem ne može očekivati previše, ali su se gajile nade da će Pionir 'progutati' neiskusne, ali finansijski moćnije protivnike Budiveljnik i Nanter.

Crno-beli su u duelima sa prethodno pomenutim gigantima pokazali da imaju potencijal za borbu za najboljima u Evropi, samo u jednom od tih šest mečeva nisu bili konkurentni, u pomenutom u Moskvi, dok su u svim ostalim bili u igri za pobedu do same završnice. Na kraju je taj potencijal dokazan herojskom pobedom u Istanbulu.
foto: StarSport
Međutim, igra Partizana ove sezone bi se trebala ogledati kroz duele sa ukrajincskim i francuskim timom. Ono što su te četiri utakmice pokazale su da je ovom timu iz Humske za veći uspeh u Evropi potreban korak više na gostovanjima.

Partizan je i u Kijevu i u Parizu poražen bukvalno na jednu loptu, u mečevima u kojima crno-beli nisu uspevali da preuzmu potpuno kontrolu i slome rivala na vreme, dok su oba protivnika lako deklasirana u Beogradu.

Očigledno je taj segment, gostovanja, ono na čemu bi Duško Vujošević najviše mogao da poradi sa svojim talentovnim timom u nastavku sezone. Partizan je pokazao da može da se nosi sa svakim rivalom, ali mora da napravi iskorak i u mečevima kada iza sebe nema podršku armije navijača.

Pravi ispiti u Evropi tek očekuju našeg šampiona, koji nema šta da izgubi, a može mnogo da dobije u 14 utakmica sa Real Madridom, CSKA, Makabijem, Galatasarajem, Žalgirisom, Lokomotivom Kubanj i Bajernom iz Minhena.

Prednosti i mane – sjajna bekovska linija, ograničena rotacija, centri moraju bolje

foto: StarSport
Ono što bi se moglo istaći kao najveći problem za Vujoševića u protekla tri meseca je svakako slabija rotacija nego prethodnih sezona.

Iako je trener crno-belih koristio uglavnom sve igrače koje ima u rosteru, sav teret pao je na leđa trojice igrača – Žofre Lovernj i Dragan Milosavljević su za 13 utakmica u ABA ligi skupili po 400 minuta, dok je blizu te cifre i Bogdan Bogdanović. Slično je i u EL, pomenuti trio je imao prosek od više od 30 minuta po meču, kao i Tarenz Kinzi.

Tolika minutaža u veoma jakom tempo dva meča nedeljno se posebno osetila u poslednjih nekoliko utakmica u ABA ligi. Nakon što su se crno-beli posvetili borbi za Top 16, posle utakmica u Evroligi bilo je više nego vidljivo koliko su pre svih Bogdanović i Milosavljević izgledali umorno u regionalnom takmičenju.

Tako je prvi strelac Bogdanović u poslednja dva meča dao samo deset poena, dok je Milosavljević uz mnogo muke stizao do dvocifrenog učinka. Nema sumnje da će dolazak Milenka Tepića umnogome rasteretiti ovaj bekovski tandem, pre svega Bogdanovića, koji je od povrede Vestermana preuzeo i ulogu organizacije napada, uz već standardnu košgetersku.

Naravno, najviše se u nastavku sezone očekuje od iskusnog Amerikanca Tarenza Kinzija koji je osim na 2-3 utakmice bio prosečan, bez osetnog učinka na ishod mečeva.

Drugi segment koji crno-beli moraju da unaprede u nastavku sezone je centarska linija. Žofre Lovernj je prvi skakač Evrolige i jedan od najboljih igrača ABA, ali nema podršku svojih 'petica'.
foto: StarSport
Nikola Milutinov je pokazao da će u budućnosti možda krenuti stopama Nenada Krstića i Nikole Pekovića, ali je još uvek nedovoljno spreman da preuzme veću odgovornost na sebe. To ne dozovljava ni Vujošević koji postepeno daje šansu talentovanom centru, svestan da je on pre svega ulog za budućnost.

Zbog toga se mnogo više očekuje od Dejana Muslija i Đorđa Gagića, ali pravi učinak od njih dvojice je potpuno izostao. Dovoljno je reći da Bogdanović ima više skokova od Gagića, a vrlo je blizu i Musliju. Njihov košgeterski učinak je još zanemarljiviji.

Crno-beli nisu imali mnogo kikseva u proteklom delu sezone, jedini veliki kiks je poraz od Solnoka posle +17 u Mađarskoj, ali je taj meč stigao nekoliko dana posle gostovanja u Istanbulu. Možda se više očekivalo od duela sa Krkom, kao i od gostovanja u Kijevu i Parizu, s obzirom na ishod mečeva u Areni i Pioniru sa Ukrajincima i Francuzima, ali se tu ponovo vraćamo na priču o problemu na gostovanjima u EL.

Partizan je po meču prosečno postizao 74,2 poena, što i nije previše loš učinak za tim koji do rezultata dolazi pre svega sjajnom odbranom, ali je daleko od konkurencije. Ono što je svakako ključno jesu slobodna bacanja. Crno-beli su ove sezone pogađali tek oko 70%, što nedopustivo malo za tim koji se bori za trofeje, i što ih je na nekoliko utakmice koštalo pobede.

Generalno, Partizan bi u ABA ligi morao da poradi na efikasnosti i defanzivnom skoku. Efikasnost je problem i u Evropi (21. u ligi) ali i poeni posle proigravanja, jer su crno-beli poslednji po asistencijama. S druge strane, moraju da bolje iskoriste odličan skok (5) i šut za tri poena (5).

"Pakleni" januar – prekretnica sezone?

foto: StarSport
Crno-beli neće imati pauzu ove zime, jer ih već prvih dana nove godine očekuje početak Top 16 faze.

S obzirom na problem sa povredama i rotacijom, pitanje je kako će ovaj tim izneti u nastavku sezone veoma naporan raspored. Iz Humske su najavljivali pojačanja koja će verovatno biti neuphodna, ukoliko Partizan želi da odbrani titule i pokuša da iznenadi u EL.

Crno-bele pored velike borbe za plasman na Fajnal for ABA lige, što je prioritet, očekuje 14 teških utakmica u Evroligi i skoro 10.000 kilometara puta.

Januar će ponovo biti veoma važan za tim Duška Vujoševića, možda i ključan mesec u tekućoj sezoni. Posle gostovanja Igokei u poslednjim danima ove godine, u ABA ligi ga očekuju dueli sa Mega Vizurom, Krkom, Zadrom i MZT-om. Ovi rivali nisu direktna konkurencija za F4, pa bi svaki eventualni kiks otežao posao crno-belima u završnici sezone.

Problem je što će Partizan u međuvremenu igrati sa Real Madridom, Bajernom, CSKA, Makabijem i Lokomotivom Kubanj tokom prvog meseca 2014, što znači deset utakmica u 30-ak dana.

Crno-bele očekuje paklen raspored u narednom mesecu, koji bi mogao umnogome da utiče na nastavak sezone Partizana.

Da li je Partizan NIS ispunio vaša očekivanja u protekla tri meseca? Šta je po vašem mišljenju obeležilo ovu košarkašku polusezonu u Partizanu? Šta vam se svidelo, šta biste voleli da se promeni? Koliko može Partizan u Top 16 Evrolige i da li će odbraniti titule šampiona ABA i Superlige?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: