Svi gledaju u Soči, ali žele i Kristalne globuse

Poslednji vikend oktobra rezervisan je za početak nove sezone u Svetskom kupu u alpskom skijanju, a tradicionalno ona se otvara veleslalomima u austrijskom Zeldenu. Titule u novoj sezoni brane Slovenka Tina Maze i Austrijanac Marsel Hiršer, koje će svi želeti da skinu sa trona, ali će, ipak, ove sezone Svetski kup biti u drugom planu. Razlog za to su Zimske olimpijske igre u Sočiju, za koje svi skijaši tempiraju formu...

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

00:24

Default images

Ovosezonsko izdanje Svetskog kupa biće 48. po redu, a kao i prethodno biće završeno sredinom marta u švajcarskom Lencerhajdeu. Kao što je slučaj bio poslednjih godina, Srbiju će u Svetskom kupu predstavljati Nevena Ignjatović, koja u planu ima nekoliko startova u elitnom takmičenju. Prva trka Ignjatovićevu očekuje u finskom Leviju, gde je na programu prvi slalom sezone, koji će biti prva trka posle otvaranja sezone u Zeldenu.

Za razliku od prethodne sezone, ove neće biti drastičnih promena pravila. Podsetimo, pre godinu dana na snagu su stupili novi propisi po pitanju skija za veleslalom, koje su očigledno najviše odgovarale braniocima titule u generalnom plasmanu. Maze i Hiršer su i ove sezone veliki favoriti za osvajanje velikog Kristalnog globusa, ali ih čeka veoma težak posao u narednih pet meseci.

Mnogi kažu da je titulu mnogo teže odbraniti nego je osvojiti prvi put, ali je Hiršer već prošao kroz to. Austrijanac, specijalista za tehničke discipline, pošto je pre dve godine sve iznenadio trijumfom u ukupnom poretku, prošle sezone je samo nastavio gde je stao. Ukoliko je suditi po prošloj sezoni, ukoliko da sve od sebe, rivali neće imati uopšte šanse protiv njega, ali se ljubitelji skijanja nadaju malo neizvesnijoj sezoni nego što je bila prošla.
GEPA pictures/Red Bull Content Pool
Hiršer se, kao što je poznato, takmiči samo u slalomu i veleslalomu, a ponekad napravi izlet i u superveleslalom. Jedini je skijaš koji se opredelio samo za tehničke discipline koji može da se održi u samom vrhu u generalnom plasmanu, a upravo tu činjenicu mnogi vide kao njegovu prednost. Prošle sezone najbliži tome da ga svgne sa trona bio je Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji i sada važi za jednog od glavnih kandidata za veliki Kristalni globus.

Pored Svindala, kao ozbiljni kandidati za titulu u generalnom plasmanu izdvajaju se i Hrvat Ivica Kostelić, Ted Ligeti iz Sjedinjenih Država i Nemac Feliks Nojrojter. Upravo oni su prošle sezone Hiršeru bili najveći konkurenti, a toj listi trebalo bi dodati i legendarnog Bodija Milera, koji se vraća na stazu pošto je propustio celu prošlu sezonu. Amerikanac jeste već u poznim skijaškim godinama, ali ukoliko nađe pravi ritam, mogao bi da zakomplikuje rasplet ove sezone.

U Svetski kup se vraća i Švajcarac Beta Fojc, koji zbog ozbiljne povrede kolena takođe nije skijao tokom prošle sezone. Ukoliko se Fojc potpuno oporavio, mogao bi da predstavlja pravu prednju za sve, kao što je slučaj bio pretprošle sezone, kada ga je Hiršer za samo nekoliko bodova pobedio u borbi za Kristalni globus.
ASP Red Bull/Red Bull Content Pool
Pored toga što je favorit za trijumf u generalnom plasmanu, Hiršer se izdvaja među kandidatima za titulu u slalomu. Mladi Austrijanac je prošle godine konačno osvojio mali Kristalni globus u svojoj najjačoj disciplini i to što je osvojio neverovatnih 960 bodova na 11 trka. To dovoljno govori o njegovoj dominaciji, a sigurno je da će mu ove sezone konkurenti biti Nojrojter, Kostelić i Šveđanin Andre Mirer, kojeg je nasledio na tronu.

U veleslalomu je prošle sezone bez premca bio Ligeti, koji važi za najboljeg skijaša u toj disciplini u ovom trenutku. Amerikanac je ubedljivi favorit, ispred Hiršera, a u borbu sa njima dvojicom sigurno će se umešati Francuz Aleksi Pinturo, koji je prošle sezone pokazao da je zvezda u usponu, ali se već sada od njega mnogo više oćekuje.

U obema brzinskim disciplinama prošle sezone Kristalni globusi su pripali Svindalu. Norvežanin je bio ubedljiv u superveleslalomu, dok je u spustu imao veliku konkurenciju. Isti skijaši i ove sezone mogli bi da mu pomute planove, a to su Austrijanac Klaus Krel, pobednik iz Kicbila Dominik Pariz i njegov sunarodnik Kristof Inerhofer. U najprestižnijoj disciplini ne bi trebalo isključivati ni Fojca, a ko zna, možda konačno zasija neki njegov sunarodnik ili Austrijanac.
Beta/AP Photo/Alessandro Trovati
U superveleslalomu smo prošle sezone videli brojna iznenađenja, a prvo je bio Italijan Mateo Marzalja. Ukoliko bude skijao kao prošlog decembra, sigurno ćemo ga videti na podijumu više od dva puta, kakav je slučaj bio tada. Od svih disciplina, upravo u toj su verovatno i moguća najveća iznenađenja, pošto prethodnih sezona nijedan skijaš nije bio toliko konstantan da se izdvojio od ostalih.

Na kraju ostaje superkombinacija, u kojoj je Kostelić apsolutni favorit, pošto je prethodnih sezona pokazao da mu nema ravnog u toj disciplini. Ipak, legendarnu kombinaciju više nećemo gledati, pošto je odlučeno da poslednja, ona koja je bila vožena u Kicbilu, i za koju su bili bodovani pravi spust i obe vožnje slaloma, bude ukinuta. Umesto toga, za kombinaciju će se računati superveleslalom i jedna runda slaloma, koja će biti na programu odmah potom.

Kod žena, prošle sezone smo bili svedoci apsolutne dominacije Tine Maze, koja je skijala neverovatno u svih pet disciplina. Slovenka je, zanimljivo, bila u konkurenciji za titule u svih pet disciplina, a na kraju je pored velikog Kristalnog globusa osvojila i male u supervelelslaomu, veleslalomu i superkombinaciji, a titula u spustu joj je izmakla za jedan bod. Od Tine se mnogo očekuje i ove sezone, koju dočekuje kao apsolutna favoritkinja.
Beta/AP Photo/Keystone, Urs Flueeler
Nemica Marija Hefl-Riš prošle sezone je Tini bila glavna konkurentkinja u generalnom plasmanu, ali je to možda i preterano reći, pošto je razlika između njih dve na kraju bila 1.313 bodova. Hefl-Rišova se takođe smatra jednom od kandidatkinja za tron, ali i Amerikanka Lindzi Von, koja iza sebe ima sezonu za zaborav. Od prve trke Vonova nije izgledala kao četvrorostruka osvajačica Svetskog kupa, da bi tokom Svetskog prvenstva doživela tešku povredu kolena, zbog čega je sezonu završila prerano.

Amerikanka će se vratiti na stazu tek kasnije u novembru, u Biver Kriku, ali bi, ako je ostavila povredu potpuno iza sebe, mogla da stane na put braniteljki titule. Pre dve godine je posle poraza od Hefl-Rišove odlično reagovala i u dominantnom stilu osvojila svoj četvrti Svetski kup, a iako uporno govori da joj je Soči prioritet, teško je poverovati da neće pokušati da dokaže da je povreda nije promenila.

I dok se Maze, Hefl-Rišova i Vonova izdvajaju, sigurno je da još neke skijašice žele da im pomute planove, a tu se pre svega misli na Austrijanku Anu Feninger i Džuliju Mankuzo iz Sjedinjenih Država. Švajcarkinja Lara Gut bi mogla da iznenadi, kao i mlada američka skijašica Mikaela Šifrin, koja je prošle sezone bila na odličnom petom mestu u generalnom plasmanu.
Erich Spiess/Red Bull Content Pool
U spustu, pored Vonove i Maze, mnogo treba očekivati og Hefl-Rišove i Gutove, dok u superveleslalomu treba dosta očekivati i od Mankuzo i Feningerove. Slovenki će konkurencija u veleslalomu sigurno biti Feningerova, ali i Viktorija Rebensburg iz Nemačke i Francuskinja Tesa Vorli, olimpijska i svetska šampionka u toj disciplini. U kombinaciji bismo mogli da vidimo još jedan okršaj Maze i Vonove, ali i iznenađenja, pošto se po običaju u toj disciplini voze dve trke u sezoni.

Pored u spustu, Maze je prošle sezone u tesnoj borbi ostala i bez Globusa u slalomu, koji je otišao u ruke Šifrinove. Posle pauze zbog povrede, Austrijanka Marliz Šild se vraća na stazu, a pošto je u pitanju najbolja slalomašica današnjice, mora da se nađe među kandidatkinjama za titulu. U tu borbu bi mogle da se umešaju i Finkinja Tanja Poutiainen i Veronika Velez-Zuzulova, koja je iznenadila prošle sezone osvajanjem treće pozicije u jakoj konkurenciji.

Od Zeldena do Lencerhajdea

Kao i svake godine, Svetski kup za skijašice i skijaše počinje u Zeldenu, a potom sledi dvonedeljna pauza pre selidbe u finski Levi. Od tada im se putevi razilaze sve do 1. januara, kada će učestvovati u paralel slalomu u Minhenu, a sledeće zajedničko takmičenje koje ih očekuje su Igre u Sočiju od 7. do 23. februara, pre samog finala Svetskog kupa u Lencerhajdeu.

Kalendar Svetskog kupa (muškarci)

Beta/AP Photo/Shinichiro Tanaka
27. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
17. novembar Levi (Finska) slalom
30. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
1. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
6. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
7. decembar Biver Krik (SAD) spust
8. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
14. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
15. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
20. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
21. decembar Val Gardena (Italija) spust
22. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
6. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
11. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
12. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
17. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
18. januar Vengen (Švajcarska) spust
19. januar Vengen (Švajcarska) slalom
24. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
24. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
25. januar Kicbil (Austrija) spust
26. januar Kicbil (Austrija) slalom
28. januar Šladming (Austrija) slalom
1. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
2. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
1. mart Kvitfjel (Norveška) spust
2. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
8. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
9. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
12. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
13. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
15. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom

Kalendar Svetskog kupa (žene)

Beta/AP Photo
26. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
16. novembar Levi (Finska) slalom
29. novembar Biver Krik (SAD) spust
30. novembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
1. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
6. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
7. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
8. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
14. decembar St Moric (Švajcarska) superveleslalom
15. decembar St Moric (Švajcarska) veleslalom
17. decembar Kurševel (Francuska) slalom
21. decembar Val d'Izer (Francuska) spust
22. decembar Val d'Izer (Francuska) veleslalom
28. decembar Linc (Austrija) veleslalom
29. decembar Linc (Austrija) slalom
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
4. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
11. januar Altenmartk (Austrija) spust
12. januar Altenmartk (Austrija) superkombinacija
14. januar Flahau (Austrija) slalom
18. januar Kortina d'Ampeco (Italija) spust
19. januar Kortina d'Ampeco (Italja) superveleslalom
25. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
26. januar Garmiš Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
1. februar Maribor (Slovenija) veleslalom
2. februar Maribor (Slovenija) slalom
1. mart Krans Montana (Švajcarska) spust
2. mart Krans Montana (Švajcarska) superkombinacija
7. mart Ore (Švedska) veleslalom
8. mart Ore (Švedska) slalom
12. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
13. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
15. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom Na našem sajtu možete da pronađete i ekskluzivni intervju sa Akselom Lundom Svindalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: