GERMANIA vs HISPANIÆ: Bitka za Evropu

Utorak je dan kada će početi prvi polufinalni dueli u Ligi šampiona. U četiri najbolja tima u Evropi su dva španska (Barselona, Real Madrid) i dva nemačka kluba (Bajern Minhen, Borusija Dortmund).

Ono što je zanimljivo je da ćemo gledati ’miks’ duele špansko - nemačkih timova. Žreb je odlučio da će se prvi mečevi odigrati u Nemačkoj gde će Bajern u Minhenu dočekati Barselonu, a Borusija će dan kasnije u Dortmundu igrati sa Realom.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 23.04.2013.

14:30

Default images

Fantastična utakmica četvrtfinala između nemačke Borusije i španske Malage garantuje nam neizvesne i uzbudljive polufinalne duele španskih i nemačkih klubova. Malagu su četiri minuta delila od plasmana među četiri najbolja tima u Evropi, ali su Nemci, u svom stilu, postigli dva gola i zakazali utakmice sa Realom iz Madrida.

Španci imaju šest pobeda više

Biće to sudar dve različite filozofije fudbala. Španski klubovi gaje savršen tehnički fudbal i sa stalnim posedom lopte, dok su Nemci više orijentisani na snagu, upornost i pre svega disciplinu u igri.

Istorija špansko - nemačkih duela u Ligi šampiona, odnosno nekadašnjem Kupu šampiona govori da su odigrali okruglo 100 utakmica. Uspešniji su španski klubovi koji imaju 42 pobede, dok Nemci imaju šest pobeda manje uz 22 remija.

Od kada je osnovan Kup šampiona 1955. godine Real iz Madrida je osvojio prvih pet pehara šampiona Evrope. Poslednju od tog niza, 1960. godine Real je u finalu pobedio nemački Ajntraht iz Frankfurta 7:3. Na ’Hempden parku’ u Glazgovu pred 135 000 gledalaca blistao je sjajan napadački tandem Reala Di StefanoPuškaš, koji su postigli svih sedam golova.

Barselona je godinu dana kasnije igrala polufinale Kupa šampiona sa Hamburgom. Katalonci su pobedili na svom terenu terenu minimalnim rezultatom, ali je Hamburg u revanšu slavio sa 2:1. Pošto u to vreme nije važio gol u gostima, odigrali su majstoricu u Briselu.

Barselona je ponovo pobedila sa 1:0 i plasirala se u finale gde su poraženi od Benfike.

Faza takmičenja Utakmica Pobede Španaca Remiji Pobede Nemaca
1. krug 40 15 9 16
2. krug 30 13 7 10
Četvrtfinale 14 7 4 3
Polufinale 11 5 1 5
Finale 5 2 1 2
Ukupno 100 42 22 36
Bajern iz Minhena je početkom 70-ih godina počeo da vlada evropskim fudbalom. Bavarci su od 1974. godine bili tri puta zaredom šampioni Evrope. U prvoj od tri najuspešnije sezone u istoriji kluba, Bajern je u finalu igrao sa Atletikom iz Madrida.

Finale se igralo u Minhenu, a Bajern nije uspeo da pobedi Atletiko, 1:1. U 90. minuta meča bilo je 0:0, pa su bili produžetci. Madriđani su poveli u 114. minutu golom nekadašnjeg selektora Španije Luisa Aragonesa, ali su Bavarci minut pre kraja izjedačili preko Švarcenbeka i izborili novu utakmicu.

Meč se igrao na ’Hejselu’, a Bajern pobedio ’jorgandžije’ sa 4:0. Po dva gola su postigli Uli Henes i Gerd Miler.

Od osnivanja Lige šampiona 1992. godine španski i nemački timovi su svoj prvi meč odigrali tek 1998. godine kada su u četvrtfinalu igrali Bajer Leverkuzen i Real Madrid. Real je prošao dalje ukupnim rezltatom 3:0.

Ipak, u polufinalu su izvukli još jednog nemačkog predstavnika, Borusiju iz Dortmunda. Sa nemačkim trenerom Jupom Hejnkesom Real je na svom ’Bernabeu' savladao Borusiju 2:0, golovima Fernanda Morijentesa i Kristijana Karembea. Meč će biti upamćen i po divljanju navijača Reala kada je čak i gol srušen, pa je utakmica kasnila.

U Dortmundu je bilo 0:0 i to je bio prvi sudar u istoriji ova dva tima koji će igrati u polufinalu ovogodišnje Lige šampiona.

Real Madrid je u finalu te godine pobedio Juventus golom Predraga Mijatovića i osvojio svoju sedmu titulu šampiona Evrope.

Penal rulet, ipak Bajernu

Na isteku drugog milenijuma, u sezoni 1999/2000 odigralo se najviše mečeva između španskih i nemačkih klubova.

Žreb je spojio Valensiju i Bajern u istu grupu i obe utakmice su se završile identičnim rezultatom 1:1. Oba tima su prošla dalje iz grupne faze, Valensija kao prvoplasirana, a Bavarci kao drugi.

U drugoj fazi (u to vreme su se igrale dve faze po grupama) igrali su u jednoj grupi Herta i Barselona, a u drugoj Real i Bajern. Barselona i Herta su eliminisani u toj fazi, dok su ’kraljevi’ i Bavarci odigrali svoje prve međusobne mečeve u toj sezoni. Bajern je ’rasturio’ Real 4:2 i 4:1, ali su oba tima prošla u četvrfinale.

Novi duel zakazan je u polufinalu jer je Real eliminisao Mančester Junajted, a Bajern Porto.

U dosta napetoj utakmici u Madridu kada je golman Bajerna Oliver Kan gađan svim i svačim sa tribina, Real je stekao zalihu od dva gola iz prvog meča. Nikolas Anelka je postigao svoj prvi gol u toj sezoni Lige šampiona, a Mičel Salgado je postavio konačan rezultat.

Revanš u Minhenu doneo je pirovu pobedu Bajernu rezultatom 2:1. Anelka je ponovo bio strelac i odveo je Madriđane u finale, gde su i osvojili ’ušati pehar’ pobedom nad Valensijom 3:0. Naredna godina donela je još jedan sudar epskih duela Reala i Bajerna krajem drugog i početkom trećeg milenijuma. Stari znanci su ponovo bili rivali u polufinalu Lige šampiona.

Rival u finalu im je bio još jedan španski predstavnik- Valensija.

U finalu gde je holandski sudija Dik Jol dosudio čak tri penala u regularnom toku meča odlučili su, pogađajte, penali.

U 120 minuta na ’Đuzepe Meaci’ u Milanu Jol je već u trećem minutu dosudio diskutabilan penal za Valensiju. Vezista ’slepih miševa’ Gaiska Mendijeta je realizovao poklon holandskog sudije. Da bi se Jol iskupio za grešku iz trećeg minuta, samo 270 sekundi kasnije svirao je penal za Bavarce. Santijago Kanjisares je pročitao šut Mehmeta Šola i ostalo je 1:0 za Špance.

Početak drugog poluvremena doneo je još jedan penal za Bajern, ali je ovaj put Štefan Efenberg bio siguran. Posle izjednačenja kao da su svi čekali penale jer su igrali dosta obazrivo i bez mnogo reskiranja.

Junak finala bio je golman Bavaraca Oliver Kan koji je odbranio tri penala. Prvo Zlatku Zahoviču, pa Karboniju i za trijumf u sedmoj seriji zaustavio je šut Maurisija Pelegrina.

Bajern je pod vođstvom trenera Otmara Hicfelda četvrti put postao prvak Evrope.

Manuel Nojer kao Oliver Kan

Beta/photo
Poslednja velika utakmica španskih i nemačkih klubova je polufinale 2012. godine između Real Madrida i Bajern Minhena.

U prvom meču u Minhenu pobedu u poslednjim trenutcima doneo je Mario Gomes, inače Španac poreklom. Sa rezultatom 2:1 oba tima su se nadala prolasku u finale.

Real je na ’Santijago Bernabeu’ brzo poveo golovima Kristijana Ronalda i činilo se da će ’kraljevi’ ponovo u Minhen na finale Lige šampiona. Ipak, Arjen Roben je dao gol iz penala posle faula Pepea nad Gomesom.

Penali su odlučivali finalistu. Udarce Ronalda i Kake u prve dve serije odbranio je Nojer, dok su Alaba i Gomes bili precizni. Iker Kasiljas je ponovio isto što i Nojer odbranivši penale Krosu i Lamu, ali je Ramos očajno izveo penal i poslao loptu na tribine.

Bastijan Švajnštajger je odveo svoj tim na ’Alijanc arenu’, ali su tamo ipak poraženi od Čelsija.

Kup Uefa

U drugom najvećem evropskom takmičenju Kup Uefa, odnosno današnjoj Ligi Evrope Nemci i Španci sutakođe imali vrlo interesantne duele.

Jedan od najzanimljivijih duela odigrani su 1993. između Valensije i Karlsruea. Valensija je u prvom meču druge runde Uefa kupa pobedila 3:1 i svi su očekivali prolaz 'slepih miševa'. Na iznenađenje mnogih Karlsrue je na svom terenu ponizio Mijatovićev tim sa 7:0 i tako ih eliminisali iz daljeg takmičenja.

Španska Sevilja je dve godine zaredom godine bila osvajač Uefa kupa.

U polufinalu 2006. godine Sevilja je izbacila nemački Šalke. U regularnom toku oba meča bilo je 0:0, ali je u 115. minutu utakmice u Gelzenkirhenu Antonio Puerta odveo svoj tim u finale.

Espanjol je naredne godine bio u polufinalu Uefa kupa i lako su izbacili Verder iz Bremena ukupnim rezultatom 5:1, ali je u finalu na penale poražen od 'berbera'.

Ovogodišnje finale Lige šampiona igra se 28. maja u Londonu na stadionu Vembli. Španski klubovi ciljaju svoj 14. srebrni pehar, a Nemci se nadaju sedmoj tituli prvaka Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: