Moto GP: Lorenco se brani, Rosi, Pedrosa i Markes ga jure

Sedmu godinu zaredom nova sezona Moto GP šampionata startuje Velikom nagradom Katara, po šesti put pod reflektorima na stazi „Losail“. Ovogodišnji šampionat bi bez sumnje mogao da bude jedan od najuzbudljivijih poslednjih godina, iako će biti evidentan izostanak jednog od najboljih vozača koje smo imali priliku da gledamo poslednjih deset godina. Titulu brani Horhe Lorenco, koji će pokušati da postane prvi vozač u ’Doktorovoj’ eri sa dve uzastopne titule, a pored Valentina Rosija, koji mu je ponovo timski kolega, na put će pokušati da mu stane i dvojac Repsol Honde, Dani Pedrosa i Mark Markes...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 06.04.2013.

11:18

Default images

U odnosu na prošlu sezonu, ostali smo bez Kejsija Stonera, koji je još prošlog maja iznenadio sve izjavom da se povlači na kraju sezone. Ljubitelji motociklizma su se nadali da će se do Valensije i zatvaranja sezone predomisliti, ali Australijanac nije odustao. Njegovo odsustvo sigurno će biti vidljivo, ali je poznata izreka „koga nema bez njega se može“, koja je toliko puta u prošlosti potvrđena baš u Moto GP šampionatu.

Lorenco je prošle godine osvojio svoju drugu titulu, prvu posle 2010. godine i to u dominantnom stilu. Od 18 trka, samo dve nije završio, a sve ostale je završio ili kao pobednik ili kao drugoplasirani. Pedrosa je bio sjajan, konačno je postao konstantan, isto je imao dva odustajanja, a najlošiji plasman na ostalim trkama bilo mu je četvrto mesto. Iako je njihova borba bila veoma zanimljiva, ljubiteljima motociklizma nedostajalo je više uzbuđenja tokom prošle sezone, a po svemu viđenom u pauzi, to ćemo možda imati prilike da nadoknadimo ove godine.
Beta/Xinhua/Chen Shaojin
Za razliku od prošle sezone nećemo videti promene po pitanju motora, ali hoćemo po pitanju pravila, a najveće se tiču kazni za vozače i kvalifikacija. Direkcija trke od ove godine će moći da kažnjava vozače zbog prestupa koje naprave tokom trkačkog vikenda, a u zavisnosti od prekršaja dobijaće od jednog do deset bodova. Kazne će im slediti kada dođu do četiri, sedam, odnosno deset kaznenih bodova. Kada vozač dobije četiri kaznena boda, na sledećoj trci će startovati sa začelja, sa sedam bodova će startovati iz boksa, a u slučaju da dobije deset biće diskvalifikovan sa naredne runde šampionata.

Što se tiče kvalifikacija, uvedeno je pravilo od 107 odsto, što znači da će vozači morati da postave vreme unutar 107 odsto najbržeg kruga postavljenog na svakom od četiri tri treninga. Desetorica najbržih prema kombinovanim vremenima treninga odmah će izboriti mesto u drugom delu kvalifikacija, dok će se ostali boriti za preostala dva, kao i za startne pozicije od 13. pa na dalje.
Beta/AP Photo/Osama Faisal
Sigurno je da će takva pravila uneti više neizvesnosti u kvalifikacije, a potom i trke. Po svemu viđenom tokom predsezonskih testiranja, Lorenco će imati veliku konkurenciju u borbi za titulu, a pored Pedrose, sigurno je da će se za istu boriti i Rosi i Markes. ‘Doktor’ je od povratka na Jamahu pokazao da je na odličnom putu da ponovo bude onaj stari, dok je Markes, iako debitant, dokazao da je zaslužio da nasledi vozača kakav je Stoner.

Rosi se posle dve godine provedene u Dukatiju vratio u Jamahu sa kojom je ostvario svoje najveće uspehe u kraljevskoj klasi. Tokom sedam sezona, Italijan je osvojio četiri titule i ostvario 46 pobeda, od ukupno svojih devet naslova prvaka i 105 trijumfa. Dve sezone u italijanskom timu bile su bez sumnje najgore u njegovoj karijeri, pošto nije bio ni blizu pobede, a samo tri puta se našao na podijumu. To je daleko od rezultata koje on prvenstveno očekuje od sebe, a iako je možda preoptimistično reći da će ove godine doći do svoje desete titule, ako u nekom timu to može da učini, to je sigurno Jamaha.
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
‘Doktoru’ ove sezone možda i to neće biti glavni cilj, a prva stvar koju će morati da uradi je da pokuša da pobedi Lorenca. Upravo mladi Španac je razlog zbog kojeg je Rosi napustio Jamahu pre dve i po godine, a od tada se aktuelni šampion potrudio da tim učini svojim, pa su uloge zamenjene u odnosu na 2008. godinu, kada su prvi put postali timske kolege. Ali, čini se da je njihov odnos nikad bolji, zida u garaži Jamahe više nema, a mnogi se i pored toga nadaju sjajnim borbama kao što je bila ona na “Katalunji” 2009. godine.

Najveći konkurenti dvojcu Jamahe sigurno će biti Pedrosa i Markes. Stariji od dvojice Španaca prošle godine je konačno uspeo ozbiljno da se umeša u borbu za titulu, dok je mlađi osvojio titulu u Moto2 kategoriji. Pedrosa u novu sezonu ulazi sa velikim samopouzdanjem, posle prošlogodišnjih rezultata sjajnim motorom, ali je sigurno da mu Markes predstavlja veliku pretnju.
Beta/AP Photo/Osama Faisal
Mladi Španac je tokom testiranja bio neverovatan, napredovao je iz kruga u krug i ako se primiri, pošto je bio poznat po incidentima u nižim kategorijama, mogao bi da ispiše nove stranice istorije već ove sezone. Markes je prošle godine na pet trka trijumfovao preticanjima u poslednjem krugu, ali je isto tako u pojedinim trenucima bio previše agresivan, zbog čega je dobio veliki broj kazni. Njegov napredak je neverovatan između dve sezone, a ono što je još impresivnije je činjenica da se ne plaši rivala i sigurno ćemo ga vrlo brzo videti i na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u najjačoj klasi.

Od svih fabričkih ekipa, možda se najmanje očekuje od vozača Dukatija. Nikiju Hejdenu se pridružio Andrea Doviciozo, koji je u timu zamenio Rosija, i u italijanskoj ekipi se nadaju povratku na stare staze. Ipak, dug put je do toga, o čemu svedoče i rezultati predsezonskih testiranja. Amerikanac iza sebe ima problematičnu sezonu tokom koje prvi put od 2003. godine nije nijednom uspeo da dođe do podijuma. Doviciozo je, s druge strane, tokom 2012. bio odličan, na kraju je bio četvrti u generalnom plasmanu kao vozač Jamahe Teh 3, ali zbog povratka ‘Doktora’ u fabrički tim nije uspeo u svojoj nameri i na kraju je prešao u Dukati.
Beta/AP Photo/Osama Faisal
Kal Kračlou će treću godinu zaredom braniti boje Jamahe Teh 3 i po svemu prikazanom ozbiljno bi mogao da se umeša u borbu za podijume, a ko zna možda i pobede. Britancu se pridružio debitant Bredli Smit, od kojeg za sada ne znamo šta da očekujemo, ali sigurno je da ima potencijal da napreduje kako sezona bude odmicala. Pored njih dvojice, mnogo se očekuje i od Štefana Bradla na LCR Hondi, koji bi mogao malo da ‘začini’ stvari tokom sezone, i treba očekivati njegov debitantski podijum ove sezone.

Tu je i Alvaro Bautista, koji će voziti četvrtu Hondu kao vozač Gresinija, i sigurno je da su u timu velika očekivanja od njega, posebno jer je prošle godine dva puta uspeo da se nađe na pobedničkom postolju, u Mizanu i Sepangu. Potpuno novu vozačku postavu imaće Pramak Dukati, za koji će voziti Ben Spiz i još jedan debitant Andrea Janone. Spiz je u poslednje dve godine vozio za fabričku Jamahu, ali nije ostvario ni izbliza onakve rezultate kakvi su se od njega očekivali. Amerikanac iza sebe ima frustrirajuću godinu, tokom koje je više vremena bio van staze nego na njoj, i nada se da je juniorski tim Dukatija pravo mesto da pokaže da može da preokrene situaciju. U timu će pored sebe imati Janonea, koji se u nižim kategorijama pokazao kao veoma agresivni vozač i sigurno će se boriti da dođe do što boljih rezultata u svojoj debitantskoj sezoni u elitnom društvu.
Beta/AP Photo/Osama Faisal
Veliku borbu vodiće i vozači na CRT mašinama, a titulu u toj konkurenciji brani Aleks Espargaro. Mladi Španac će imati veliku konkurenciju ove sezone, a od svih se ističu njegov timski kolega Randi de Punije i Kolin Edvards. Od starosedelaca tu su Karel Abrajam, Hektor Barbera, povratnik Hiroši Aojama, kao i debitanati Brajan Staring i Majkl Laverti.

Od Dohe do Valensije

Kao i prethodnih sezona, i ovogodišnji šampionat brojaće 18 trka, a jedina nova koja je ubačena u kalendar je Velika nagrada Amerika. To će biti druga runda i voziće se na novoizgrađenoj velelepnoj stazi u Ostinu, koja je prošle godine debitovala u kalendaru Formule 1 i oduševila sve ljubitelje auto-moto sporta. U odnosu na prošlu godinu, bilo je malog ‘tumbanja’ kalendara, pa je trka u Muđelu vraćena na početak juna, dok je Velika nagrada Britanije prebačena u septembar. Sezona se, tradicionalno, završava u Valensiji početkom novembra.
Honda Racing Corporation
Kalendar Moto GP šampionata za 2013. godinu:
7. april Velika nagrada Katara (Doha)
21. april Velika nagrada Amerika (Ostin)
5. maj Velika nagrada Španije (Heres)
19. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
2. jun Velika nagrada Italije (Muđelo)
16. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
29. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
14. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
21. jul Velika nagrada SAD (Laguna Seka)
18. avgust Velika nagrada Indijanapolisa (Indijanapolis)
25. avgust Velika nagrada Češke (Brno)
1. septembar Velika nagrada Britanije (Silverston)
15. septembar Velika nagrada San Marina (Mizano)
29. septembar Velika nagrada Aragona (Aragon)
13. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
20. oktobar Velika nagrada Australije (Filip Ajland)
27. oktobar Velika nagrada Japana (Motegi)
10. novembar Velika nagrada Valensije (Rikardo Tormo)

Kakva su vaša predviđanja? Ko je vaš favorit za titulu u kraljevskoj klasi?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: