F1 2012: Majstori i loši momci

Veoma zanimljiva Velika nagrada Brazila stavila je tačku na ovogodišnji šampionat Formule 1 koji se može okarakterisati kao jedan od najuzbudljivijih poslednjih godina. Titula je treću godinu zaredom otišla u ruke Sebastijana Fetela koji je tako ispisao nove stranice istorije, ali mnogo toga je obeležilo sezonu iza nas. U poslednjih devet meseci videli smo osmoricu pobednika na rekordnih 20 trka, bilo je iznenađenja i razočaranja, a sada je došlo vreme da se podsetimo nekih stvari i da se okrenemo onome što nas čeka od marta sledeće godine...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 20.12.2012.

17:38

Default images

Okršaj na „Interlagosu“ dovoljan je da bi se koliko-toliko sažeto dočaralo kako je izgledala sezona iza nas, pošto je bilo puno preokreta. U prvom delu šampionata bilo je teško bilo šta predvideti, a dokaz za to su sedmorica pobednika na sedam različitih trka. U nastavku je, takođe, bilo uzbuđenja, ali je akcija na stazi bila značajno mirnija, ali sve do samog finiša i trka u Sjedinjenim Državama i Brazilu.

Znate kako se kaže, na kraju se pamte samo pobednici, ali je ova sezona donela, nadamo se, samo jednu epizodu u nizu velikih rivalstava, ne samo između Sebastijana Fetela i Fernanda Alonsa, već i ostalih konkurenata za titulu. Iako je borba Fetela i Alonsa obeležila šampionat, još neki vozači su ovu sezonu učinili nezaboravnom, na ovaj ili onaj način. Mi sada predstavljamo svoj izbor, a Vi imate priliku da u komentarima iskažete svoje mišljenje.

Vozači godine – Sebastijan Fetel i Fernando Alonso

Beta/AP
Zbog svega viđenog od Australije do Brazila, titulu vozača godine dele Sebastijan Fetel i Fernando Alonso. Razlog zašto nijedan od njih dvojice ne zaslužuje samostalno da ponese tu titulu je to što nijedan nije bio apsolutno perfektan. Španac je u prvom delu sezone bio sjajan, izvlačio je iz još uvek veoma prosečnog Ferarija i više nego što je bilo moguće, dok je Fetel bio gotovo neprimetan. Ipak, u nastavku sezone, mladi Nemac je zasijao i napravio niz od četiri pobede, dok vozač Ferarija, iako je konačno dobio bolid kakav je želeo nije imao pravu šansu da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Mnogi će reći da Alonso nije imao sreće pošto je dva puta, u Belgiji i Japanu, izbačen iz trke već u prvom krugu, ali je i Fetel isto tako imao dva odustajanja, zbog kvara alternatora na trkama u Valensiji i Monci. Kada se to stavi u stranu, mladi Nemac je imao pet pobeda i isto toliko podijuma, a Alonso tri pobede i još deset podijuma. Činjenica da je Fetel pobedio za samo tri boda u borbi za titulu govori koliko je ove godine, za razliku od prethodne, morao da se pomuči da bi na kraju bio krunisan šampionom.



Ako se vratimo na letnju pauzu, Alonso je imao bodovnu prednost od skoro dve pobede u odnosu na svoje rivale, ali to nije uspeo da zadrži iako je Ferari bio sve bolji. U prvom delu sezone Španac je bio maestralan, što se posebno videlo u Maleziji, u izuzetno lošim uslovima, kada je po ko zna koji put pokazao da je možda i najbolji vozač u šampionatu. Ipak, baš kada je bilo najpotrebnije, posle odustajanja u Belgiji i Japanu, imao je evidentnih problema sa formom. Ferari je tada imao možda i najbolji bolid, a dokaz za to su rezultati Felipea Mase, ali se Alonso nije najbolje snašao, čemu svedoče rezultati kvalifikacija, a nikako nije mogao ni da pobedi, i to ga je mnogo koštalo.

Upravo Masa je dosta pomogao Špancu, pošto mu se sklanjao kada je god mogao, a ne treba zaboraviti ni kontroverznu situaciju iz Ostina, kada je Ferari izdejstvovao kaznu za njega samo da bi Alonso bio pomeren na čistu stranu na startu. Fetel takvu pomoć Vebera nije imao, a njegove reči po završetku sezone o tome kako su se rivali služili lukavim trikovima su uperene gotovo sigurno ka osudi poteza iz Sjedinjenjih Država.
Beta/AP
S druge strane, iako su mnogi od Fetela očekivali da će nastaviti tamo gde je stao prošle sezone, to se nije desilo, a ove godine je čak možda i najteže došao do titule. Prvi deo šampionata, u kojem je njegov timski kolega Mark Veber bio bolji od njega, mnogi su videli kao priliku da kažu da Fetel ne zna da vozi kada ne startuje iz prvih redova.

Ipak, kolika je to greška posebno se videlo u Abu Dabiju i Brazilu, kada je imao veliki broj odličnih preticanja. U Abu Dabiju je posle starta iz boksa, posle diskvalifikacije iz kvalifikacija, došao do podijuma, a iako je imao pomoć bezbednosnog vozila sjajno se pokazao. Na poslednjoj trci sezone možda je bio još impresivniji, iako je kao šesti prošao kroz cilj, ali je imao takva oštećenja na bolidu da je bilo pitanje da li će uopšte izdržati do kraja. To samo pokazuje da je Fetel zasluženo osvojio titulu, a da je to učinio Alonso isti slučaj bi bio, a to samo treba da raduje ljubitelje Formule 1, pošto je posle veoma dosadne sezone došla jedna od najuzbudljivijih ikada.

Pozitivac godine – Kimi Raikonen

Beta/AP
Pre godinu dana, kada je objavljeno da se Kimi Raikonen vraća u Formulu 1 kao vozač Lotusa, znalo se da će šampionat biti zanimljiviji, ali niko nije znao koliko. Povratak ledenog Finca vratio je neki šmek Formuli 1, a to se videlo po tome koliko su svi čekali njegovu pobedu, prvu posle Velike nagrade Belgije 2009. godine. I ta pobeda stigla je u Abu Dabiju, kada se Raikonen posebno istakao svojim porukama timu preko radija, kada je svima poručio da ga ostave na miru.

Razlog zašto ljudi toliko vole Kimija je taj što mnoge podseća na one sjajne godine, kada je sve bilo dozvoljeno, kada su svi bili mnogo opušteniji, a svet Formule 1 nije bio toliko zatvoren. Njemu pobeda u Abu Dabiju nije toliko značila, što se videlo po proslavi na podijumu, ali šampionatu i ljubiteljima Formule 1 jeste. Uz taj trijumf, Raikonen je imao još šest podijuma, i sezonu je završio na trećem mestu u plasmanu, čime je bio razočaran, pošto je morao da ide na FIA Gala veče, ali su ga iz tima ipak naterali.



Pored svega toga, Kimi je jedini vozač koji je uspeo da završi sve trke u ovogodišnjem šampionatu, a samo se u Kini nije upisao u bodove. Sve to govori koliko je Lotus napredovao i nagoveštava da bi Raikonen mogao da bude jedan od najozbiljnijih konkurenata za titulu naredne godine. Uz još bolji bolid, znajući njega, mogao bi čuda da napravi.

Negativac godine – Roman Grožan

Beta/AP
Što se tiče negativca godine, tu nikakve dileme nije bilo, pošto je u pitanju Roman Grožan. Proglašen od strane pojedinih vozača za ’ludaka’, zbog udesa u prvim krugovima, Francuz je možda i nepravedno dobio toliko oštar epitet, pošto je bilo i gorih incidenata prethodnih godina, ali su njegovi postupci na stazi govorili suprotno.

Grožan je u ovogodišnjem šampionatu učestvovao u velikom broju incidenata, od kojih se, ipak, ističe onaj na startu na stazi „Spa Frankoršamp“, kada je iz trke izbacio dvojicu konkurenata za titulu – Fernanda Alonsa i Luisa Hamiltona, i Serhija Peresa u Zauberu. Francuz se tada ponašao kao da nema ideju ko je gde oko njega, a samo pukom srećom su svi učesnici incidenta iz njega izašli nepovređeni.



To je Grožanu bio sedmi incident na prvih 12 trka sezone, ali sa najozbiljnijim posledicama, zbog čega je kažnjen suspenzijom sa trke u Monci i sa 50.000 evra. Reklo bi se da se posle toga malo opametio, ali se može reći i da su ga se vozači klonili kada god je to bilo moguće. Koliko je njegov prestup shvaćen ozbiljan govori i podatak da su prethodne suspenzije u Formuli 1 izrečene 1994. godine Mihaelu Šumaheru, Miki Hakinenu i Ediju Irvajnu.

Baksuz godine – Luis Hamilton

Beta/AP
Ako se za nekog vozača može reći da ove sezone nije imao sreće to je sigurno Luis Hamilton. Britanac je prošle sezone išao iz greške u grešku, ali se ove godine primirio i da nije imao toliko problema možda bi se u Brazilu i on sa Fetelom i Alonsom borio za titulu. Sve je počelo lošim zamenama pneumatika, pošto ga je to na prvih nekoliko trka to koštalo dosta vremena, a nastavilo se diskvalifikacijom posle kvalifikacija u Španiji i odustajanjem u Valensiji, kada ga je Maldonado izbacio iz trke u pretposlednjem krugu. Baš kada se mislilo da je ušao u ritam posle pobeda u Kanadi i Mađarskoj, sve je krenulo nizbrdo, a gubitak vremena pri odlascima u boks mu je bio najmanji problem.

Hamilton je prvo izbačen u prvom krugu u Belgiji, da bi potom u Singapuru uradio sve kako treba i vodio ubedljivo pre nego što mu je bolid otkazao. Isto se desilo i u Abu Dabiju, a potom je na oproštaju od Meklarena sa staze izbacio vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, i to baš u trenutku kada je vodio. Sigurno je da bi Britanac osvojio bodove i u Belgiji, kao i više njih u Španiji da Meklaren nije pogrešio, što znači da je ne svojom greškom ostao bez bar 75 bodova, ako ne i više. Ako se pogleda da je na kraju Fetel imao 91 više od njega, to dovoljno govori da su ljubitelji Formule 1 ostali bez dodatnog uzbuđenja u samom finišu.

Iznenađenje godine – Serhio Peres

Beta/AP
Mnogo toga bi moglo da se okarakteriše kao iznenađenje godine, pobeda Nika Rozberga u Mercedesu ili Pastora Maldonada u Španiji, ali je to ipak Serhio Peres i njegovi rezultati. Od perspektivnog vozača mladi Meksikanac je preko noći postao onaj oko kojeg se otimaju najbolji timovi. Tu je pobedu, bar za sada, odneo Meklaren, pošto će Peres sledeće sezone u timu zameniti Hamiltona, koji odlazi u Mercedes.

Svojih pet minuta Peres je dočekao u Maleziji po kiši, kada je do poslednjeg trenutka pritiskao daleko iskusnijeg Alonsa. Iako je Meksikanac na kraju morao da se zadovolji drugim mestom na „Sepangu“, sigurno se skoro nije desilo da je ceo padok toliko ujedinjen oko navijanja za jednog vozača. Tog dana su svi želeli da on bude prvi, a čak i pošto nije uspeo u tome, proglašen je za junaka trke, i to opravdano.



Pored Malezije, Meksikanac se na podijumu našao još dva puta, u Kanadi i Italiji, i sezonu završio na desetom mestu generalnog plasmana. Ono što je, ipak, zabrinjavajuće je da od trenutka kada je potpisao ugovor sa Meklarenom nije osvojio nijedan bod, a napravio je i nekoliko grešaka, zbog kojih je najviše naljutio svog budućeg timskog kolegu Džensona Batona. Peres već pred sebe stavlja cilj osvajanja titule u 2013. godini, s obzirom koga nasleđuje u timu to je logično, ali bi prvo trebalo da poradi na tome da dođe do podijuma, a potom samo da napreduje.

Razočaranje godine – Pastor Maldonado

Beta/AP
Pored velikog broja iznenađenja, ove godine je bilo i dosta razočaranja. Rezultati Mihaela Šumahera više to nisu, iz evidentnog razloga da on više nije onaj vozač kakav je nekada bio. Kao razočaranje mogu da se okarakterišu rezultati njegovog timskog kolege Nika Rozberga, ali je zbog svega prikazanog ta titula ipak pripala Pastoru Maldonadu.

Venecuelanac je u Španiji iskoristio grešku Meklarena i diskvalifikaciju Hamiltona posle kvalifikacija, kada je nasledio pol poziciju i odvozao trku karijere. Maldonado je tada Vilijamsu doneo prvu pobedu još od 2004. kada je Huan Pablo Montoja slavio u Brazilu, a iako su mnogi očekivali da je to samo početak, tu je bio kraj njegovom naletu. Da nije Grožana, Maldonado bi verovatno bio proglašen za glavnog negativca zbog brojnih grešaka tokom ove sezone.



Iako bi pobeda trebalo da ima pozitivan uticaj, u Maldonadovom slučaju je bilo upravo suprotno, o čemu govori i činjenica da na devet trka koje su sledile posle „Katalunje“ nije osvojio nijedan bod. Do prvih bodova posle Španije došao je tek u Japanu, kada je bio osmi, a do kraja sezone još dva puta je bio među prvom desetoricom. Venecuelanac je ubedljivo zaradio najviše kazni od svih vozača u šampionatu, što ga je koštalo mnogo boljih rezultata, pošto je u Španiji pokazao koliko može. Ostaje nada da će se opametiti i sledeće godine dokazati da ga je Vilijams s pravom zadržao i treću sezonu.

Gubitnici godine – Ferari i Meklaren

Beta/AP
Gde su pobednici tu su i gubitnici, ali to ove sezone nisu vozači već timovi. Meklaren je bio gubitnik na stazi, a Ferari van nje iz očiglednih razloga. Britanci su na početku sezone imali ubedljivo najbolji bolid, što se ogleda u ubedljivoj dvostrukom slavlju u Australiji, kada je Dženson Baton bio najbolji, a Hamilton dve pozicije iza njega. Od tada su svi dosta napredovali, a zbog sitnih grešaka, prvenstveno onih pri odlascima u boks, obojica vozača su izgubili dosta.

Slična situacija je bila i pri kraju sezone, što se vidi i po trijumfu Batona u Brazilu, ali je opet nešto falilo. Veliki broj kvarova u trenucima kada oni ne smeju da se dešavaju, kao što je slučaj bio u Singapuru i Abu Dabiju sa Hamiltonom, dosta su koštali britansku ekipu, koja je na kraju imala sedam pobeda, isto kao Red Bul, a četiri više od Ferarija, ali je bila tek treća u poretku konstruktora.
Beta/AP
Ferari ima veliku sreću što u svojim redovima ima Fernanda Alonsa, koji ih je ’vadio’ u prvom delu sezone samo zahvaljujući svom vozačkom umeću. U drugom delu sezone zahvaljujući boljem bolidu probudio se i Masa, ali je italijanski tim doživeo poraz kako na stazi tako i van nje. Razlog za to su dešavanja tri dana po završetku sezone, kada su se pojavile informacije da je Fetel u Brazilu preticao pod žutim zastavicama.

Do tada je Fetel već proslavo titulu, a Alonso prežalio istu, a istog trenutka kada su se pojavili snimci bilo je evidentno da mladi Nemac nije učinio nikakav prekršaj. Ipak, iako je Ferari u prvom trenutku objavio da neće uputiti nikakvu žalbu, pošto je Svetska automobilska federacija pojasnila dešavanja sa „Interlagosa“, Ferari je zatražio objašnjenje. Utisak je da su u italijanskoj ekipi propustili sjajan trenutak da prećute i ispadnu džentlmeni u celoj situaciji koju su orkestrirali pojedini mediji.

Trka godine – Velika nagrada Sjedinjenih Država

Beta/AP
Velika nagrada Brazila je zbog uloga možda bila najuzbudljivija ove sezone, ali je trka na novoj stazi u Ostinu bila ubedljivo najbolja ove sezone. Posle „Sepanga“ i mnogih pokušaja, Herman Tilke i njegovi saradnici su konačno projektovali pravu trkačku stazu. Prva krivina na usponu, pojedini delovi preuzeti sa već postojećih staza, neverovatni delovi gde su preticanja itekako moguća doprinela su da povratak u Formulu 1 na tlo Sjedinjenih Država oduševi sve. I utisak je da je vredelo odreći se legendarnog „Indijanapolisa“ i čekati pet godina na Ostin, a sa tom konstatacijom se slažu svi, posebno kada se pogledaju Hamiltonova preticanja na putu do pobede, koja izgledaju nestvarno i kao iz igrice.

Za kraj, sezona u brojkama

Tokom cele sezone, vozači su na 20 staza prešli ukupno 390.495 metara. Najduža trka bila je Velika nagrada Malezije, koja je trajala 2:44:51.812 sata, dok je najkraća bila na „Silverstonu“, u vremenu od 1:25:11.288 sata. Svi vozači su zajedno imali 1.139 preticanja, najviše ih je bilo u Brazilu, čak 147, što je novi rekord, a najmanje u Monaku, samo 12. Ukupno je bilo 957 odlazaka u boks, a najbrži je bio Batonov u Nemačkoj, koji je trajao neverovatne dve sekunde i 31 stotinke.



Sada je red na Vas, ko se po Vašem mišljenju pokazao kao najbolji vozač ove sezone? Ko Vas je iznenadio, a ko razočarao? Čekamo Vaše odgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: