Partizan, Zvezda, Voša i OFK ispred Benfike i PSV-a

U raspravama o fudbalu jedan od važnih faktora za merenje ’veličine’ kluba jeste i kvalitet sopstvene škole fudbala. Ni za jednog ljubitelja fudbala neće biti iznenađenje činjenica do koje je došao magazin „Sporting Intelligence“ – Barselona je proizvela najviše igrača za ’lige petice’, čak 38 igrača koji su ponikli u katalonskom klubu trenutno nastupaju za neki od prvoligaških timova u Engleskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj ili Francuskoj.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 14.12.2012.

13:37

Default images

Princip:

Prema definiciji za koju se odlučio magazin, fudbaler je ’proizveden’ u određenom klubu ukoliko je u periodu od 15. do 21. godine proveo bar tri godine u toj ekipi.

Igrač je ’primarni proizvod’ ukoliko je ponikao u timu ili je barem od svoje 15. godine bio u klubu (takvi su u Barsi Mesi, Inijesta i Pujol), a ’sekundarni’ ukoliko je do 21. godine proveo tri sezone u klubu, ali ne nužno od 15. godine. Takvi su u Barsi Kuenka i Teljo, koji su do 2010. godine igrali za druge timove (Reus i Espanjol).

Lista najboljih 50 klubova

Srpski klubovi:

Èukarièki-OFK-Lacio-Manèester Siti (Aleksandar Kolarov)
U skladu sa ustanovljenim kriterijumima, Crvena zvezda i Partizan dele 89. mesto sa proizvedenih šest igrača za ’lige petice’. Po šestoricu fudbalera proizveli su i Napoli, Hanover, Parma, ali i neki manje poznati klubovi poput ASEK Abidžana iz Obale Slonovače i Martiga, koji se trenutno takmiči u amaterskom rangu u Francuskoj.

OFK Beograd i Vojvodina proizveli su po petoricu fudbalera i dele 104. mesto sa još 24 kluba među kojima su Korintijans, Kolo Kolo, Fejenord, Koritiba, Atletiko Mineiro, Bari...

Srpski četverac ostavio je iza sebe značajna imena u svetu fudbala poput Benfike, PSV Ajndhovena, Sao Paula, Đenoe i mnogih drugih.

Radnički Novi Beograd dao je dvojicu fudbalera, a na listi su i Srem iz Sremske Mitrovice, BSK Borča, Smederevo, Čukarički...

'Lige petice' - Atalanta, Junajted, Barsa, Lion i Bajern

Rajan Gigs, simbol Manèester Junajteda (Beta)
Najbolji italijanski klub je Atalanta, koja je proizvela 21 fudbalera i deli osmo mesto na tabeli sa španskim Real Sosijedadom. Sledeća je Roma sa 18 proizvedenih fudbalera, Milan je proizveo 17, Juventus 15, a Inter 14 fudbalera.

U Atalanti samo pet od 21 fudbalera i dalje nastupa za klub iz Bergama, u Romi samo tri, u Juventusu i Milanu po četiri, a u Interu samo jedan.

Mančester Junajted ima ubedljivo najbolju školu na Ostrvu, pošto je napravio 24 fudbalera, od kojih devetorica i dalje nastupaju za ’Crvene đavole’.

Arsenal je proizveo 20 fudbalera (šest i dalje u klubu), Aston Vila i Totenhem po 15, a Vest Hem i Njukasl po 13. Mančester Siti i Čelsi proizveli su po 12 igrača – kod ’Građana’ i dalje igraju trojicu, a u londonskom timu dvojica.
Beta
U Španiji je Barselona superiorna sa 38 igrača od kojih 14 još igra u katalonskom klubu, a Real Madrid proizveo je 29 fudbalera (osam još u klubu).

Slede Real Sosijedad i Atletiko Madrid sa po 21 igračem, Atletik Bilbao 19 (16 i dalje tu), a Valensija i Espanjol stvorili su po 16 fudbalera.

Francuzi se izuzetno dobro kotiraju – Lion je najbolji sa 31 fudbalerom i ukupno je drugi na listi (deset i dalje u klubu), a Ren je četvrti ukupno sa 24 igrača, od kojih je samo sedam i dalje u klubu. Među pet najuspešnijih francuskih klubova još su Sošo, Bordo i Monako.

Prema očekivanjima, Nemce predvodi Bajern iz Minhena sa 23 proizvedena igrača (ukupno šesti na listi), a slede Šalke, Štutgart i Herta.

Ajaks očekivano prvi, Porto razočaranje

Karlos Teves, dete Boke Juniors (Beta)
Ajaks, koji važi možda za najbolju školu fudbala na planeti, zauzima 42. poziciju sa samo 13 fudbalera koji su stvoreni za ’lige petice’. Ipak, treba biti pošten i reći da su ’kopljanici’ najbolje plasirani evropski klub van pet najboljih liga.

Brazilski klubovi nisu se pokazali kao posebno dobra fabrika za ’lige petice’ – nema nijednog brazilskog kluba u 50 najboljih.

Ipak, Argentinci su osvetlali obraz Južne Amerike – Boka Juniors deli 24. poziciju sa 15 proizvedenih fudbalera, a River Plejt deli 37. mesto sa 13 igrača.

Rasing Aveljaneda ima devet igrača, a urugvajski Nasional Montevideo imaju po osam. Ozbiljno razočaranje je Porto, koji je dao samo tri igrača u ’lige petice’, Benfika jednog više, a najbolji od Portugalaca je Sporting sa osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: