Koliko daleko mogu Zvezdašice u Ligi šampiona?

U utorak počinje CEV Liga šampiona za odbojkašice, najjače evropsko klupsko takmičenje, a jedini srpski predstavnik treću sezonu za redom, biće odbojkašice Crvene zvezde.

Prvi put, od kako je pre 12 godina ustanovljen novi format takmičenja, u ženskoj odbojkaškoj Ligi šampiona će igrati rekordna 24 tima.

Izvor: MJ

Subota, 20.10.2012.

22:06

Default images

Šampion Fenerbahče ove sezone neće braniti naslov prvaka, pa su glavni favoriti za osvajanje titule prošlogodišnji finalista Kan, osvajač bronzane madalje Dinamo iz Kazanja i četvrtoplasirana ekipa Vila Kortezea, a osim njih tu je i Rabita iz Bakua finalista Svetskog klupskog prvenstva u Dohi 2012, Vakifbank Istanbul i moskovski Dinamo.

Ekipe su podeljene u šest grupa po četiri tima i igra se po dvokružnom sistemu. Dva prvoplasirana tima iz grupe prolaze dalje u plej-of fazu, u kojoj je 12 ekipa podeljeno u dve grupe od po šest timova. Iz te faze šest najbolje rangiranih ekipa prolaze u naredni krug takmičenja. Zatim, šest timova ponovo je podeljeno u dve grupe, a najbolja tri i organizator finalnog turnira prolaze u fajnal-for, gde se prave dva polufinalna para. Pobednici polufinala boriće se za trofej LŠ, dok će poražene ekipe igrati za treće mesto. Finale Lige šampiona za odbojkašice igra se od 8. do 11. marta.

Svaka pobeda donosi timu dva boda, dok poražena ekipa osvaja jedan bod.

GRUPA A

rccannes.com
RC Kan (Francuska)
Uraločka- NTMK Jekaterinburg (Rusija)
Vakifbank Istanbul (Turska)
Volero Cirih (Švajcarska)

U izuzetno teškoj grupi A za put do pobedničkog podijuma boriće se prošlogodišnji vicešampion RC Kan, zatim Vakifbank iz Istanbula osvajač evropske titule iz 2011, švajcarski Volero i uvek nezgodna Uraločka-NTMK Jekaterinburg iz Rusije, koja u svojim vitrinama ima dve zlatne, četiri srebrine i jednu bronzanu medalju sa ovog prestižnog takmičenja.

KAN- vicešampion Lige šampiona 2012. godine francuski spreman je za novu sezonu i želi da ponovi prošlogodišnji uspeh.

Francuska ekipa takmičenje započinje u nešto izmenjenom sastavu, a formu je podizala u prijateljskim utakmicama sa švajcarskim Volerom iz Ciriha, italijanskom Universal Modenom i svojim sunarodnicama iz Istres Voleja, a učestvovale su i na međunarodnom turniru u Belgiji.

Odbojkašice Kana već su odigrale prvi meč u domaćem prvenstvu, ostvarile pobedu i s pravom se nadaju 18. tituli.

Ekipa Jana Fanga prvu utakmicu u CEV LŠ igra kod kuće 24. oktobra protiv ruskog Uralochka-NTMK Jekaterinburga.

Od srpskih igračica za francuski tim nastupaju Ana Antonijević i Milena Rašić.

VAKIFBANK ISTANBUL- je ispisao nove stranice u istoriji turske odbojke, pošto je 2011. postao prvi tim iz ove zemje kome je pošlo za rukom da osvojo trofej Lige šampiona.

Turski klub ove godine želi da povrati krunu, pošto 2012. nije uspeo da se plasira na finalni turnir i odbrani titulu.

U toj nameri trebalo bi da mu pomogne i reprezentativka Srbije i MVP Evropskog prvenstva Jovana Brakočević. Vakifbank su pojačale i bronzana na Olimpijskim igarama u Londonu Japanka Saori Kimura i reprezentativka Turske Naz Ajdemi.

Trener turskog kluba Đovani Đudeti kaže da njegov tim ima tešku grupu, ali da će posle prve tri utakmice moći da sagleda kompletnu sliku.

„Čekaju nas teške utakmice u grupi, ali posle prva tri meča moći ćemo da sagledamo kompletnu sliku, vidimo gde se nalazimo, kakav nam je potencijal i upoznamo bolje svoje protivnike. Ponekad imam problem da izaberem startnu postavu, ali zadovoljan sam sastavom koji imam ove sezone. Prošle godine smo ispustili fajnal-for, ali ove godine ćemo poraditi na nekim sitnicama, koje su nam pravile probleme i nadam se vratiti trofej kući“, kaže Đudeti.

VOLERO CIRIH- petu godinu za redom učestvuje u najjačem evropskom klupskom takmičenju i kako poručuju iz švajcarskog tima posle manjih kadrovskih izmena spremni su za novu sezonu.

Volero je dobro otvorio sezonu u domaćem takmičenju i posle šest kola drži prvo mesto na tabeli, međutim, trener Dragutin Baltić kaže da forma još uvek nije na vrhuncu.

Ne verujem da ćemo uspeti da podignemo formu u narednih nekoliko dana, ali će se ona poboljšati tokom narednih meseci. Imamo mladu ekipu, bez iskustva u evropskim takmičenima, tako da je moj prvi zadatak da stvorim tim koji će dati rezultate u budućnosti“, kaže slovenački stručnjak koji je ove sezone na klupi Volera zamenio Svetlanu Ilić, koja je preuzela Moskovski Dinamo.

U švajcarskoj ekipi najviše nade polažu na Kubanku Nensi Kariljo de la Pas, kao i u srpske odbojkašice Nađu Ninković i Ninu Rosić koje su već drugu godinu za redom u timu i imaju iskustva sa mečevima u evropskim kupovima.

GRUPA B

ossrb.org
Agel Prostehov (Češka)
Vila Korteze (Italija)
Atom Trefl Sopot (Poljska)
Rabita Baku (Azerbejdžan)

ATOM SOPOT- Šampion Poljske u prvom kolu CEV Lige šampiona gostuje italijanskom Vila Kortezeu, a kapiten Izabela Belcik kaže da će se njen tim boriti za svaki poen.

Prošla sezona je bila teška, jer su nam se pojačanja iz inostranstva pridružila tek u oktobru, tako da nismo imale dovoljno vremena da se uigramo i nismo znali kako će sve to izgledati na terenu. Ni ove godine nam neće biti lako pošto nas muče povrede, ali ne želim da tražim izgovore. Želimo da pružimo što bolju igru i uzmemo što više poena“, kaže Belcik.

Libero Mariola Zenik smatra da je Sopot ove godine imao težak žreb, a kao favorita u grupi B izdvaja Rabitu iz Bakua.

Rabita i Vila Korteze u svom timu imaju neke od najboljih svetskih igračica, ali videćemo koliko su u stvari dobri i šta možemo da uradimo protiv njih. Gledala sam neke od mečeva koje je Rabita odigrala na Svetskom klupskom prvenstvu u Dohi i deluju zaista opasno. Vila Korteze se ,takođe, ozbiljno pojačala i ima dobar tim. Čini mi se da nam ove godine žreb nije bio naklonjen“, smatra Zenik.

Sopot koji je prošle godine debitovao u elitnom takmičenju, na svojoj klupi ima iskusnog trenera Jeržija Matlaka, kome je ovo deveto učešće u LŠ.

ANGEL PROSTEHOV- ove godine ima izmenjen tim, sa dosta novih, mladih igračica, međutim Čehinje čine sve da početak sezone dočekaju u vrhunskoj formi i zabeleže dobar start.

Predsednik kluba Petr Kitil kaže da Angel Prostehov sada gradi tim za budućnost i svestan je da je njegova ekipa najslabija u grupi B, međutim ističe da devojke neće izaći na teren sa belom zastavom.

Bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, nećemo se predati bez borbe. Pružićemo svoj maksimum, ali ako to ne bude dovoljno, neće biti katastrofa“.

Na klupi Češkog kluba nalazi se Miroslav Kada, iskusni trener koji je sa Prostehovom četvrtu godinu za redom osvojio titulu nacionalnog prvaka.

Zbog reprezentativnih obaveza neke igračice nisu mogle da budu sa nama od početka priprema, ali kako se bliži prvi meč u Ligi šampiona, devojke su sve bolje, tim se polako uigrava i popravile su učinak. Verujem da ćemo do prvog meča sa Rabitom biti sto posto spremni, a prednost je i to što igramo kod kuće“, kaže Kada.

Kapiten Prostejova Brazilka Solanže Solares, kaže da njena ekipa uprkos izmenjenom sastavu može da napravi iznenađenje u elitnom takmičenju.

Tačno je da imamo drugačiji tim u odnosu na prošlu sezonu, ali to ne znači da ne možemo da iznenadimo i pobedimo ekipe koje su na papiru jače od nas. Sve je u timskom radu i tome sa koliko strasti ulazite u meč. Ukoliko pružimo sve od sebe, ostvarićemo dobar rezultat“.

RABITA BAKU- šampion Azerbejdžana u poslednjih pet godina, sezonu je započeo na Svetskom klupskom prvenstvu u Dohi, gde je brano titulu.

Rabita se tokom leta pojačala, pa je u klub iz Bakua stigla Kolumbijka Madelane Montano, najefikasnija igračica na svetu, koja je na jednom meču zabeležila čak 54 poena, zatim srednji bloker američke reprezentacije Foluke Akinradewo, MVP FIVB Svetske lige, Nemica Angelina Hibern-Grin, Portorikanka Aurea Krus i Poljakinja Kataržina Skorupa. Na klupi azerbejdžanskog tima nalazi se italijanski stručnjak i kandidat za selektora nacionalnog tima Marčelo Abondanca.

U Rabiti igraju četiri srpske odbojkašice Suzana Ćebić, Sanja Starović, Nataša Krsmanović i Mira Golubović, kojoj je pripala kapitenska traka.

Dug put je pred nama, ali imam 13 sjajnih igračica koje će mi pomoći na tom putu. Verujem u ovaj tim, trebaće nam neko vreme da se uigramo, ali kada se to desi bićemo sve bolji i bolji. Čast mi je da budem kapiten tako velikog tima, imamo puno dobrih igračica i svakoj je mogla pripasti ova uloga. Biti kapiten nosi veliku odgovornost, ali daću sve od sebe da taj posao obavim kako treba“, kaže Golubovićeva.

VILA KORTEZE- koja je prošle godine izborila plasman na finalni turnir Lige šampiona, pored Rabite iz Bakua, glavni je favorit u grupi B, ali i za osvajanje titule.

Italijanski klub u polufinalu je izgubio od francuskog Kana, dok je u borbi za treće mesto poražen od ruskog Dinama iz Kazanja.

Za Vilu Korteze nastupaju i dve srpske odbojkašice Stefana Veljković i Sanja Malagurski.

GRUPA C

galatasaray.org
Galatasaraj Istanbul (Turska)
ASPTT Miluz (Francuska)
Dinamo Romprest Bukurešt (Rumunija)
Unendo Jamamaj BUSTO ARZICIO (Italija)

GALATASARAJ ISTANBUL- prošlogodišnji finalista kupa CEV novu sezonu otvorio je porazom u Superkupu Turske od Ezačibašija.

„Dobro smo počele meč, ali smo posle toga pali, razočarana sam. Oni imaju iskusnu ekipu, dok smo mi u izmenjenom sastavu i nismo imali prilike da se uigramo i bolje upoznamo“, kaže odbojkašica Galatasaraja Neriman Ožoj.

Dres Galatasaraja nosi i srpska odbojkašica Brižitka Molnar.

DINAMO ROMPREST BUKUREŠT- trenutno zauzima treće mesto u domaćoj ligi, a vodi ga srpski trener Branko Kovačević. Pre dve godine Dinamo je debitovao u LŠ, ali nije uspevao da ostvari veći rezultat protiv jakih evropskih ekipa. Poučen ovim iskustvom rumunski klub se ozbiljno pojačao i ponovo će okušati sreću u elitnom takmičenju. Pet novih igračica je stiglo u Dinamo iz Bukurešta, među kojima i Amerikanka Regan Elizabet Hud, dve reprezentativke Slovačke, Ivana Zburova i Dominika Valačova, zatim Tatjana Lupu iz Moldavije i lokalna zvezda Mirela Korže.

Ne bojimo se protivnika u Ligi Šampiona, i iako nismo favoriti, verujemo da možemo ostvariti dobar rezultat. Želimo da ostvarimo prvu pobedu u ovom elitnom takmičenju. Znamo da su Busto Arzicio i Galatasaraj deo evropske elite, ali verujemo da imamo šansu protiv francuskog Miluza, pogotovo kada igramo kod kuće“, kaže menadžer kluba Marijan Stefan.

Kapiten tima Alida Marcovici kaže da im je žreb bio naklonjen i da mogu u plej-of.

Veoma nam je važno da igramo Ligu šampiona. Imali smo dobar žreb i mislim da možemo proći u naredni krug takmičenja. Ali ako stvari ne budu išle kako smo zamislili, bićemo zadovoljni ako budemo treći u grupi i obezbedimo plasman u Čelendž Kup CEV“.

BUSTO ARZICIO- prošle godine bio je finalista CEV Kupa, a ovu sezonu započeo je osvajanjem Superkupa Italije pošto je sa 3:2 savladao drugog predstavnika Italije u LŠ, Vilu Korteze. Italijanski tim do sad je osvojio jedan Skudeto, jedan Kup italije i Superkup, kao i dva evropska trofeja, Kup kupova i CEV Kup .

ASPTT MILUZ- francuski klub za koji nastupa i srpska odbojkašica Lana Dabić dobro je otvorio sezonu u domaćoj ligi i posle dva kola nalazi se na četvrtom mestu na tabeli.

U periodu od 2007. do 2010. Miluz je bio vicešampion Francuske i tako se kvalifikovao za Ligu šampiona, ali je ispadao u prvom kolu kolu. Prošle sezone francuski klub je završio kao treći u svojoj grupi i tako obezbedio učešće u Kupu CEV, gde je eliminisan od poljske ekipe Tauron MKS Dombrova Gorniča.

GRUPA D

eczacibasisporkulubu.org.tr
Azerrail Baku (Azerbejdžan)
Drezden SC (Nemačka)
Tauron MKS Dombrova Gorniča (Poljska)
Ezačibaši VitrA Istanbul (Turska).

EZAČIBAŠI VitrA ISTANBUL- je turski tim osnovan 1966. godine, koji je svojom dugom i uspešnom istorijom podstakao razvoj i popularizaciju odbojke u svojoj zamlji. Istanbulska ekipa je prošle godine osvojila 27. titulu u domaćem prvenstvu i najušpešniji je ženski odbojkaški klub u Turskoj. Eczacibasi je 1999. bio šampion evropskog Kupa pobednika, a osim toga dva puta je zauzimao mesto u Evropskom kupu, jednom je bio treći i tri puta četvrti.

U sredu su odbranili titulu u turskom Superkupu, pošto su savladali Galatasaraj iz Istanbula, takođe učesnika LŠ.

Odigrali smo zaista dobro i to je podiglo moral ekipi pred početak sezone. Proveli smo dosta vremena zajedno i dobro smo se pripremili za prvi izazov ove sezone“, kaže Neslihan Darnel, zvezda turskog tima.

DREZDEN- Novajlija u CEV Ligi šampiona nemački Drezden u novu sezonu ušao je sa sedam novih igračica, a prvu utakmicu odigrao je prošlog vikenda u domaćem prvenstvu.

Nemački tim ima odličnu školu odbojke, a u prilog tome govori i da je čak deset od petnaest igračica iz juniorskog prebačeno u seniorski tim.

Drezden će se ove sezone takmičiti na tri polja, a trener Aleksander Vaibl kaže da je primarni cilj dobar plasman u domaćoj ligi i sticanje iskustva u Ligi šampiona.

Cilj nam je da se prikažemo u što boljem svetlu na evropskoj sceni i odmerimo snage sa inostranim klubovima“.

AZERRAIL BAKU- je treći klub iz Bakua u ovom elitnom takmičenju. Osnovan je 1986. godine i ima dugu i uspešnu istoriju. Od prvog pojavljivanja na evropskoj odbojkaškoj sceni 2001. beleži uspehe. Prošle godine po drugi put je osvojio Čelendž kup CEV, pošto je u azerbejdžanskom finalu savladao Lokomotivu iz Bakua.

Klub iz Bakua ove sezone je doveo neke od najboljih svetskih igračica, među kojima i korejsku zvezdu Kim Jeon-Kung.Ona je bila MVP finalnog meča LŠ, koji je prošle godine odigran upravo u glavnom gradu Azerbejdžana.

TAURON MKS DOMBROVA GORNIČA- je poljska ekipa koja je prošlu sezonu završila kao treća u domaćem prvenstvu, a u CEV Ligu šampiona stigla je uz „vajld-kard“ i ovo joj je prvi nastup na prestižnom takmičenju.

Prošlogodišnji osvajač kupa Poljske ima dobar učinak u domaćim takmičenjima, a učešće u CEV Ligi šampiona shvata kao stvar prestiža i ugleda.

Trener Tauron MKS Vldemar Kavka kaže da je njegova ekipa nije favorit u grupi, međutim veruje u prolaz u naredni krug takmičenja

Imali smo težak žreb, u gupi smo sa Azerrailom i Ezačibašijem, koji imaju veliki potencijal. Imaju dosta zvezda u svojim timovima i kandidati su za titulu. Iako nismo favoriti u grupi D, želimo da se plasiramo u narednikrug takmičenja“.

Pre tri godine Tauron MKS je učestvovao u Ligi šampiona i bio treći u svojoj grupi, ali je u narednu rundu prošao kao najbolja trećeplasirana ekipa.

Tauron je ove sezone u nacionalnoj ligi zabeležio dve pobede na dva meča, i u narednom kolu dočekuje drugog poljskog predstavnika u LŠ Atom Sopot, dok će prvi meč u evropskom takmičenju odigrati protiv turskog Ezačibašija.

GRUPA E

ossrb.org
Tomis Konstanca (Rumunija)
Dinamo Kazanj(Rusija)
Robur Tiboni URBINO (Italija)
ŠVERINER (Nemačka).

DINAMO KAZANJ- glavni je favorit u grupi E, kao i za titulu svakako. Ruska ekipa je prošle sezone osvojila treće mesto u Ligi šampiona, pošto je u borbi za bronzu savladala italijansku Vilu Korteze.

Dinamo su ove sezone pojačale dve odbojkašice koje su nastupale za nacionalni tim Rusije Evgenija Startseva i Tatjana Košeleva, zatim srednji-bloker Amerikanka Heder Bovn, libero Aleksandra Efremova i 17-godišnja Irina Voronkova najbolji poenter Evropskog juniorskog prvenstva.

Trener Dinama iz Kazanja Rišat Gilyazutdinov kaže da je cilj u LŠ ove sezone osvajanje titule.

S obzirom na žreb, i sastav ekipe, realno je očekivati da ostvarimo maksimalan rezultat na svim turnirima ove sezone. I zato je najvažnije da nas zaobiđu povrede. Prošle godine smo osvojili treće mesto u Ligi šampiona, ove godine želimo da uzmemo titulu. Ipak, ne smemo podceniti naše protivnike. Konstanca nema jak tim, ali uvek je teško igrati u Rumuniji, Urbino je italijanski klub, a svi znamo da italijanska liga spada u najjače lige sveta. Šveriner je osvojio Kup Nemačke, što se takođe ne sme zanemariti. Moramo svakoj utakmici pristupiti maksimalno ozbiljno“.

KONSTANCA- šampion Rumunije 2004 Tomis Konstanca drugu godinu za redom učestvuje u elitnom klupskom takmičenju, a prvu utakmicu odigraće u Italiji protiv Urbina.

Rumunska ekipa želi da pruži što veći otpor i prikaže se u što boljem svetlu na evropskoj sceni, s obzirom da nema ulogu favorita, a budžet joj je nekoliko puta manji u odnosu na protivničke ekipe.

Konstanca ove sezone u svom sastavu ima mnogo novih igračica, koje nisu uspele dobro da se uigraju, pošto je Liga šampiona ove sezone počela pre domaćeg prvenstva.

Trener rumunske ekipe Darko Zakoč kaže da je to negativno uticalo na njegove planove.

Ovo nam je drugo učešće u najprestižnijem odbojkaškom takmičenju i ponosni smo na to. Međutim, problem je u tome što je LŠ ove sezone počela ranije i što tim nije uspeo da razvije svoju igru. Treba nam bar još mesec dana da bi mogli da kažemo da smo u dobroj formi. Nažalost ne možemo da dopustimo sebi taj luksuz, jer nas već na startu čekaju dva teška meča, posebno onaj u Italiji. Nadamo se da ćemo pružiti dobru igru i podići formu i moral u predstojećim mečevima“, kaže srpski stručnjak.

Uz Zakoča u Konstanci su i tri srpske odbojkašice Jana Majstorović, Marina Vujović, Nataša Sevarika

ŠVERINER- drugi put nastupa u CEV Ligi šampiona, debitovali su u sezoni 2011/12 i kako kažu u klubu znaju šta da očekuju od elitnig takmičenja.

Najuspešniji nemački klub nada se da može proći u plej-of, posebno uz pomoć svojih navijača, i jedva čeka da ugosti Dinamo iz Kazanja.

Prošle godine smo bili veoma uzbuđeni što ćemo igrati Ligu šampiona, međutim sada smo malo iskusniji. Timovi sa kojima igramo su izuzetno jaki i neće nam biti lako, ali bolje smo pripremljeni, u „Areni“ se osećamo kao kod kuće i nadamo se da ćemo uz pomoć publike uspeti da obezbedimo prolaz dalje“, kaže kapiten nemačke ekipe Denise Hanke.

Ten Beus koji je drugu godinu za redom na klupi Šverinera, takođe, je optimista.

Pripreme za novu sezonu su dobro prošle i u poređenju sa prošlom godinom dosta smo napredovali“.

ROBUR TIBONI URBINO- je italijanski klub koji je do prve titule u evropskim takmičenjima stigao u sezoni 2010/2011. kada je u finalu Kupa CEV savladao ruski Dinamo iz Krasnodara.

GRUPA F

Bank BPS Fakro Mušina (Poljska)
Crvena zvezda Beograd (Srbija)
Dinamo Moskva (Rusija)
Lokomotiva Baku (Azerbejdžan)

LOKOMOTIVA BAKU- je azerbejdžanski klub osnovan 2008. godine i ovo mu je prvo učešće u CEV Ligi šampiona, međutim ne i prvo pojavljivanje na evropskoj sceni. Ekipa iz Bakua 2010. je debitovala u Čelendž kupu CEV, a svega godinu dana kasnije bila finalista evropskog turnira.

DINAMO MOSKVA- ove sezone vodi Svetlana Ilić donedavno trener ciriškog Volera i aktuelni selektor švajcarske reprezentacije. Moskovljanke su ostale bez trenera posle tragične smrti Sergeja Ovčinjikova, koji je tokom priprema u Hrvatskoj izvršio samoubistvo.

Generalni direktor Dinama Vladimir Ziničev kaže da klub ima velike ambicije u elitnom takmičenju, i da će se potruditi da ih ispuni i u znak sećanja na Ovčinjikova.

Imamo mnogo novih igračica i postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve za narednu sezonu. Želimo da osvojimo titulu u domaćem prvenstvu i da se plasiramo na finalni turnir Lige šampiona. Sezona je počela pravom tragedijom, pošto nas je trener Ovčinjikov prerano napustio, i to ne možemo da zaboravimo. Želimo da ispunimo sve što je on zacrtao za ovu sezonu i tako mu odamo počast“, rekao je Ziničev.

Kapiten Moskovljanki Marija Perepelkina ističe da se ekipa dobro spremila, te očekuje uspeh kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Ove godine smo imali više vremena da odradimo pripreme i odigrali smo nekoliko prijateljskih utakmica u Turskoj. Mislim da smo se dobro uigrali i spremni smo za mečeve u ruskom prvenstvi i Ligi šampiona“, kaže Perepelkina.

Novi trener Dinama Svetlana Ilić, koja je tokom igračke karijere nastupala za ruske klubove, kaže da veruje u svoj tim.

Ovo nije moj prvi boravak u Rusiji, igrala sam u ovoj ligi i od tada pratim rezultate, dešavanja i mečeve ruskih timova. Neću mnogo menjati u igri tima, ali sam sigurna da će svih 14 devojaka imati priliku da se dokažu, s obzirom da nas čeka dosta utakmica i različitih takmičenja“.

FAKRO MUŠINA- je najuspešniji poljski klub, koji je u proteklih deset godina osvojio četiri titule u domaćem prvenstvu kao i dva Kupa i Superkupa Poljske. Međutim, prošle sezone Fakro Mušina završila je na drugom mestu kako u prvenstvu, tako i u Kupu, pa je nastup u LŠ obezbedila na osnovu „vajld-karda“.

Trener Poljakinja Bogdan Servinski kaže da je atmosfera u timu dobra i da je to ono što im je nedostajalo prošle godine.

Ponovo imamo dobru atmosferu u timu, devojke su nasmejane i dobro raspoložene, a to je ono što nam je nedostajalo. Vajld-kard koji nam je dodelio CEV veliko je priznanje za naš klub. To znači da imamo jak tim i da smo zaslužili novu priliku da se dokažemo u LŠ. Naš glavni cilj je da povratimo titulu u domaćem prvenstvu, a što se Lige šampiona tiče, posle utakmice sa glavnim favoritom Dinamom, znaćemo kakve su nam šanse za prolaz dalje“, kaže Servinski.

Poljakinje novu sezonu počinju u bitno izmenjenom sastavu, pošto u timu ima osam novih igračica. Posle jednogodišnje pauze vratila se Aleksandra Jagielo, a klub je pojačalo i pet igračica iz domaće lige, dok su Sanja Popović i Valentina Serena nova lica za poljske navijače.

Jagielo kaže da kadrovske promene ne bi trebalo da im prave problem, pošto se igračice dobro poznaju.

Sanja ima dinamit u rukama, stvarno je snažna, ostale igračice poznajem od ranije, uključujući i Valentinu Serenu sa kojim sam igrala u Italiji. “

Mušina je u pripremnom periodu odigrale prijateljske mečeve sa šampionom Češke Angel Prostehovom, takođe učesnikom CEV Lige šampiona.

CRVENA ZVEZDA- na zvaničnom predstavljaju "crveno-belih“ na "Marakani" najavljeno je da će učešće u Ligi šampiona biti iskorišćeno za sticanje neophodnog iskustva.

"Jedino što mogu da kažem sa sigurnošću jeste da ja verujem u ovaj tim i verujem da mogu lepo da odigraju u tako elitnom takmičenju. Mislim da je to preduslov i bitna stvar, da mi verujemo da možemo. Dosta smo mladi za jedno takvo takmičenje, naša ekipa je doživela neke kadrovske promene i opet smo priključili neke mlade igračice, što sa neke strane može i da raduje, jer to znači da se dobro radi i da u svakom trenutku imamo da potkrepimo našu ekipu. To znači da možemo da trajemo na jednom dobrom nivou. Tako da iskreno se nadam da ćemo kroz ovu Ligu šampiona, pre svega, dobro igrati, ostaviti dobar utisa i kada se završi takmičenje biti iskusniji i bolji. Nema slabih ekipa, reč je o protivnicima sa velikim budžetima, dobro popunjenim na svim pozicijama. Bili bismo srećni kada bismo mogli da ređamo pobede, ali ne možemo nikome da pretimo. Nadam se da ćemo u svakom meču pružiti maksimum i da će to biti dovoljno da se osvoji neki set", rekao je trener Ratko Pavličević.

Mlada igračica "crveno-belih“ Jovana Stevanović kaže da će se ekipa potruditi da se prikažu u što boljem svetlu.

Što se tiče Lige šampiona potrudićemo se da odigramo što bolje i steknemo iskustvo", kaže Zvezdin bloker Jovana Stevanović.

Njena koleginica iz tima Ana Bjelica kaže da je grupa jako teška, ali da je cilj na svakom meču svojiti što više setova.

Kao i svake godine cilj nam je osvajanje nekog seta više, boda, pa možda čak i utakmice. Imamo jako tešku grupu, ali se nadam da ćemo sklopiti sve kockice do početka Lige šampiona i da će sve biti mnogo bolje nego što smo pokazali na ovim početnim turnirima“, kaže primač „crveno-belih“.

Ljubica Kecman se slaže da je grupa teška, međutim ističe da su im moskovski Dinamom i Fakro Mušin iz Poljske poznati, pošto su sa njima igrali i prošle godine.

U odnosu na prošlu godinu došlo je do nekih promene u timu, okosnica ekipe je otišla, ostali smo bez tri igračice, tu su sada neka nova imena, nove igračice, ali što se tiče Lige šampiona najbitnije nam je da ostavimo dobar utisak, da pružimo svoj maksimum u svakoj utakmici. Svake godine se nadamo nekoj pobedi, nažalost to se do sada nije dogodilo, ali isto tako nije razlog da prestanemo da se nadamo. Imamo dosta tešku grupu, ali su nam relativno poznati protivnici i prošle godine smo igrali sa Dinamom iz Moskve i sa Fakro Mušinon iz Poljske. Novost nam je Lokomotiva iz Bakua, njih ne poznajemo, a sa njima igramo prvu utakmicu. Međutim ne sumnjam da ćemo se dobro pripremiti i za njih. Idemo korak po korak i nadamo se da ćemo ove sezone ostvariti neki uspeh i napraviti pomak u odnosu na prošlu godinu“, kaže Ljubica.

Ženski seniorski tim Crvene zvezde u svojim vitrinama ima 26 titula prvaka države i 15 trofeja pobednika nacionalnog Kupa. „Crveno-bele“ uspehe beleže i na evropskim takmičenjima i do sada ima osvojene dve bronze i jednu srebrnu medalju u CEV Kupu.

Prvi meč u Ligi šampiona ekipa Ratka Pavličevića igra 24. oktobra u beogradskoj dvorani "Šumice" od 18 časova.

Posle četvorogodišnje pauze u elitno takmičenje vraćaju se i "crveno-beli“ odbojkaši, pa će Zvezda ujedno biti jedini klub u Evropi koji ima tim u obe konkurencije. Prvo kolo CEV Lige šampiona:

Grupa A
23.10. Vakifbank Istanbul – Volero Cirih 19:00
24.10. RC Kan – Uraločka-NTMK Jekaterinburg 20:30

Grupa B
24.10. AsystelCarnaghi Vila Korteze – Atom Trefl Sopot 20:30
24.10. Agel Prostehov – Rabita BAKU 18:00

GRUPA C
25.10. Galatasaraj Daikin Istanbul – ASPTT Miluz 18:00
24.10. Dinamo Romprest Bukurešt – Unendo Jamamaj Busto Arzicio 19:00

GRUPA D
24.10. Azerrail Baku – Drezden SC 18:00
24.10. Tauron MKS Dombrova Gorniča – Ezčibaši Vitra Istanbul 20:30

GRUPA E
23.10. Robur Tiboni UrbinoO – 2004 Tomis Konstanca 20:30
24.10. Šveriner SC- Dinamo Kazanj 19:00

GRUPA F
24.10. Dinamo Moskva – Bank BPS Fakro Mušina 19:00
23.10. Crvena Zvezda Beograd – Lokomotiv Baku 18:00

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: