Formula 1: Može li Meklaren da uzvrati udarac?

Pre dve nedelje, Velika nagrada Evrope imala je dva ’poluvremena’, u jednom je dominirao Sebastijan Fetel, u drugom Fernando Alonso. Ta trka pokazala je da su Red Bul i Ferari najviše napredovali od početka sezone, pa se pred ovaj vikend, kada ćemo videti okršaj na legendarnom „Silverstonu“ postavlja pitanje da li će u njihovu borbu uspeti da se umeša i Meklaren...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 05.07.2012.

23:16

Default images

Alonso je na ulicama Valensije postao prvi dvostruki pobednik ove sezone, ali je i po drugi put u karijeri slavio pred svojim navijačima. Vozač Ferarija je tako ujedno prekinuo istorijski niz koji je trajao na prvih sedam trka, kada su se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našla sedmorica različitih vozača. Osmog uzastopnog pobednika nismo dobili, ali sigurno je da vozači koji do sada nisu osetili slast pobede u 2012. godini ne odustaju od toga da baš njima pripadne ta čast.

Ipak, u Formuli 1 se ovih dana najmanje pričalo o Velikoj nagradi Britanije, zbog velike nesreće koju je doživela test vozačica Marusje Marija de Viljota. Ćerka bivšeg vozača Formule 1 Emilija de Viljote prvi put se u utorak našla za volanom bolida ruske ekipe u Daksfordu, ali je već posle kruga za zagrevanje imala težak udes u kojem je zadobila teške povrede glave i lica, zbog čega je ostala bez desnog oka. Ta nesreća potresla je Formulu 1, ali i ceo španski sport, a njeno stanje i dalje je ozbiljno, ali stabilno.
Beta
Ta nesreća ponovo je pokrenula pitanje bezbednosti u Formuli 1, koje se poslednjih godina uopšte nije dovodilo u pitanje. Najteži udes u poslednje vreme imao je Felipe Masa na „Hungaroringu“ 2009. godine, ali je do njega došlo pošto je Brazilca pogodio deo koji je otpao sa bolida Rubensa Barikela. Ipak, bilo je ozbiljnih udesa iz kojih su vozači izlazili bez ikakvih povreda, kao Robert Kubica u Kanadi 2007. godine, ali nedostatak pravih informacija o onome što se desilo De Viljoti sve dosta zbunjuje.

Pravo je pitanje da li ćemo dobiti uopšte odgovore šta se tačno desilo, a do tada se svi nadamo da će Marija uspeti da se izvuče. Sigurno je da ima podršku cele Formule 1, a svi vozači će je imati u mislima dok se budu nadmetali na „Silverstonu“ ovog vikenda. Pošto se ova sezona pokazala potpuno nepredvidljivom, teško je reći za nekog vozača da je favorit pred devetu trku sezone. Ipak, blaga prednost se daje Alonsu i Fetelu, zbog svega prikazanog na Velikoj nagradi Evrope.
Beta
Fetel je bio maestralan sve dok zbog kvara bolida, posle perioda bezbednosnog vozila, nije bio primoran da odustane u Valensiji. Pobeda na toj trci je već posle pet krugova bila pripisana njemu, ali je splet okolnosti, ali i sjajna vožnja Alonsa do tada, doveo do toga da se Španac umeša u borbu za pobedu. Vozač Ferarija na kraju je slavio, ispred Kimija Raikonena i Mihaela Šumahera, koji je tada došao do prvog podijuma od povratka u Formulu 1.

Ipak, tokom većeg dela te trke, najbliži Fetelu i Alonsu bio je Luis Hamilton u Meklarenu. Evidentno je da su Ferari i Red Bul najviše napredovali od prve trke sezone, dok britanskoj ekipi nešto fali. Hamilton je na nekoliko trka platio cenu problema u boksu, a upravo na to su stavili akcenat u Meklarenu pred trku na „Silverstonu“. To sigurno neće biti dovoljno, ali britanska ekipa mora uskoro da smisli odgovor na sve ono što se desilo u Valensiji, nemisleći tu na incident sa Pastorom Maldonadom, ili će njihovi rivali napraviti toliku razliku da će ih biti gotovo nemoguće stići u borbi za titulu.
Beta
Velika nagrada Britanije je za dosta timova domaća trka, a borbu za pobedu najavilo je dosta vozača. Pored Alonsa, Fetela i Hamiltona, možda se najčešće pominje Raikonen kao mogući osmi pobednik ove sezone. Finac je već četiri puta bio na pobedničkom postolju od povratka u Formuli 1, a sigurno je da bi voleo da „Silverston“ bude ta staza na kojoj će popiti prvi pobednički šampanjac još od 2009. godine.

Pored svih pomenutih, među konkurente se sigurno ubrajaju i neki od pobednika ove sezone, među kojima su i Dženson Baton, Pastor Maldonado, Mark Veber i Niko Rozberg. Najviše problema na poslednjim trkama imali su Baton i Maldonado, jedan zbog bolida, drugi zbog nestrpljivosti, a sigurno je da će na „Silverstonu“ tražiti svoju šansu da pokažu da nisu za ’bacanje’.
Beta
Ne bi trebalo zaboraviti ni Šumahera, koji je podijum u Valensiji proslavio kao da je u pitanju titula, ali ni Romana Grožana, koji je bio sjajan na Velikoj nagradi Evrope do odustajanja, zbog istog razloga kao Fetel, ni Serhija Peresa u Zauberu, koji je već dva puta već bio na podijumu ove sezone. Za vikend su, inače, najavljeni lošiji vremenski uslovi na „Silverstonu“, pa se ne isključuju iznenađenja, koja bi mogla da se pojave u vidu Kamuija Kobajašija ili, što da ne, Bruna Sene, čiji je ujak Aerton bio poznat po svojoj vožnji po kiši.

Od 1950. godine, kada je održana prva Velika nagrada Britanije u Formuli 1, tri staze su bile domaćini te trke – „Brends Heč“, „Silverston“ i „Ejntri“. Najviše trka održano je „Silverstonu“, koja je od 1987. godine stalni domaćin Formule 1. Ta pista izgrađena je još 1943. godine, ali je od tada do danas nekoliko puta menjala konfiguraciju. Današnja staza je duga 5.901 metar, ima 18 krivina i rekord na njoj od 2010. drži Alonso u vremenu od 1:30.874 minuta.

Najviše pobeda na britanskom Gran Priju imaju Džim Klark i Alan Prost, s tim što je Britanac ostvario trijumfe na sve tri staze, a četvorostruki svetski šampion samo na „Silverstonu“. Od aktuelnih vozača, šestorica su do sada slavila na „Silverstonu“, a najviše trijumfa ima Šumaher, i to tri. Dve pobede ostvario je Alonso, koji je prošle godine bio najbolji na Velikoj nagradi Britanije, a ostali pobednici su Raikonen, Hamilton, Fetel i Veber.

Sigurno najzanimljivija trka na „Silverstonu“ poslednjih godina viđena je 2008. godine, kada je Hamilton došao do pobede. Ta runda vožena je u promenljivim uslovima, a Britanac je posle starta sa četvrte pozicije uspeo da se već u prvoj krivini nađe ispred svog tadašnjeg timskog kolege Heikija Kovalainena. Finac je nešto kasnije uspeo da se nađe ispred njega, da bi mu Hamilton uzvratio, da bi potom do polovine trke vodio veliku borbu sa Raikonenom, a onda se odvojio i na kraju trijumfovao sa minutom prednosti u odnosu na Nika Hajdfelda u bolidu BMW Zaubera i Raikonena.

Prošle sezone, trku je obeležila odlična taktika Ferarija, ali i greška Red Bula koja je koštala Fetela vođstva. Do drugog odlaska u boks Fetel je sigurno vodio, ali je Alonso grešku njegovih mehaničara iskoristio i preuzeo prvu poziciju. Mladi Nemac bi možda i uspeo da se umeša u borbu za trijumf da potom ispred sebe tada nije imao Hamiltona, koji ga je usporio, a dvostruki svetski šampion je baš tada ostvario prednost, koja je na kraju bila nedostižna.

Pre dve godine, Veber je dominirao od starta do cilja, i to što niko nijednog trenutka nije uspeo da ga izazove. Isti slučaj je bio i sa Hamiltonom na drugoj poziciji, dok je najveći napredak u odnosu na pozicije sa starta ostvario Baton, koji je sa 14. mesta na startu kao četvrti prošao kroz cilj, iza Rozberga. Godinu dana ranije na gotovo identičan način Fetel je došao do svoje jedine pobede u Britaniji, za sada.



Akcija na „Silverstonu“ počinje u petak prvim slobodnim treninzima koji su zakazani za 11 i 15 časova po srednjeevropskom vremenu. Poslednji trening vozi se u subotu od 11 časova, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Britanije startuje u nedelju u 13 časova po lokalnom, odnosno 14 po srednjeevropskom vremenu.

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: