Formula 1 ostaje u Aziji, sledi Kina

Posle dve uzbudljive trke na startu sezone, Formula 1 je malo odmorila, ali je ostala u Aziji i ovog vikenda čeka nas treća runda šampionata u Kini. Trke u Australiji i Maleziji nagovestile su da bi ova sezona mogla da bude jedna od najuzbudljivijih u poslednje vreme, pa je samim tim teško predvideti koga ćemo videti na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u nedelju u Šangaju…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 12.04.2012.

18:37

Default images

Trke u Australiji i Maleziji pokazale su nam da Meklaren ima ubedljivo najbrži bolid, ali da Red Bulu malo fali da sustigne Luisa Hamiltona, ali više Džensona Batona. Dok je Hamilton taj koji dominira u kvalifikacijama, Baton je onaj koji je potencijal svog bolida više iskoristio. Baton jeste ostao bez bodova u Maleziji, za razliku od Hamiltona, ali je mnogo konstantniji od svog timskog kolege, iako generalni plasman to ne govori.

Za najveće iznenađenje dosadašnjeg dela sezone zaslužan je Fernando Alonso, koji je uprkos svim očekivanjima Ferariju uspeo da donese trijumf već u Maleziji. Italijanski tim pred sam početak sezone isticao je da će se Alonso i Felipe Masa teško boriti za pobedu pre dolaska Formule 1 u Evrope, ali je očigledno to Špancu neko zaboravio da kaže.
Beta
Dvostruki svetski šampion bio je maestralan u Maleziji, a iako su vremenski uslovi doprineli tome da uopšte bude u konkurenciji za pobedu, on je sve to sjajno iskoristio. Niko nije ni sanjao da će Alonso biti centralna tema u medijima poslednjih nedelja, a da će u senku baciti aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela, koji nije imao tako idealan početak odbrane titule.

Za razliku od prošle sezone, kada je na prve dve trke trijumfovao bez ikakvih problema, mladi Nemac je ovoga puta naišao na brojne poteškoće. Prvo se suočio sa tim da nema više najbrži bolid, što je rezultiralo time da više ne dominira u kvalifikacijama, a tokom trke ne može ozbiljnije da parira vozačima Meklarena. Pored toga, sada više nije na vrhu, pa samim tim mora da se pokaže u duelima, što nije bio slučaj često tokom prošle sezone.
Beta
Fetel je na otvaranju sezone bio drugi, odmah iza Batona, dok je u Maleziji ostao bez bodova, na gotovo isti način kao Britanac, posle kontakta sa vozačem Hispanija rejsinga Narijanom Kartikejanom. Ta trka ispoljila je i neku drugu stranu najmlađeg šampiona u istoriji, pošto je ušao u verbalni rat sa Indijcem, nazvavši ga krastavcem, što u žargonu u Nemačkoj znači tikvan. Ni Kartikejan njemu nije ostao dužan, rekavši za vozača Red Bula da je plačljivko, a pomirenje, za sada, nije viđeno.

Ipak, malo je verovati da će te razmirice uticati na Fetela pred vikend u Kini. Mladi Nemac je sigurno uz dvojac Meklarena, među glavnim favoritima za trijumf, ali pošto su najavljeni loši vremenski uslovi svako od njih imaće težak posao da opravda taj epitet. Na Alonsa treba obratiti posebnu pažnju, ali i sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera, kojeg su kvarovi, ali i uslovi na stazi, onemogućili u pohodu na podijum na prethodne dve trke.
Beta
Legendarni Nemac prvi put od povratka u Formulu 1 iz penzije počinje da liči na onog Šumahera gladnog pobeda, a Mercedes mu je konačno pružio bolid koji mu u potpunosti odgovara. Zbog toga ga ne bi trebalo eliminisati iz potencijalne borbe za podijum, kao ni Kimija Raikonena, koji je sve bolji od povratka u šampionat kao vozač Lotusa.

U teškim uslovima, mnogo treba očekivati i od vozača Zaubera Serhija Peresa, koji je pre tri nedelje u Maleziji pokazao da je budućnost Formule 1. Mladi Meksikanac je do nekoliko krugova pre kraja trke na stazi „Sepang“ bio u ozbiljnoj prilici da napravi pravo iznenađenje i pobedi Alonsa, ali ga je neiskustvo koštalo najvišeg stepenika pobedničkog postolja. To je sigurno bilo vredno iskustvo za njega i gotovo izvesno je da mu se takva greška više neće ponoviti, a svi ljubitelji Formule 1 se nadaju da na novu šansu neće čekati još dugo.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Ostali vozači nisu mnogo toga pokazali na prethodne dve trke, a tu se najviše misli na Masu, za kojeg italijanski mediji već sada spekulišu da je na korak od izlaznih vrata iz Ferarija. Brazilac će priliku za iskupljenje imati u Kini, a od svih ostalih vozača najviše se očekuje od Marka Vebera, za kojeg se svi nadaju da će konačno pokazati da može da parira svom timskom kolegi.

Ipak, od 24 vozača samo šestorica znaju kako se pobeđuje u Kini, a od njih samo Hamilton je to uspeo dva puta, 2008. i 2011. godine. Zanimljivo, u Šangaju su se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našli svi šampioni koje ove sezone možemo da vidimo na stazi, a redom su do trijumfa dolazili – Alonso, Šumaher, Raikonen, Fetel i Baton, naravno neračunajući Hamiltona, koji je već pomenut.
Beta
Velika nagrada Kine prvi put je uvrštena u kalendar Formule 1 2004. godine, a tada je do trijumfa došao Rubens Barikelo. Pistu u Šangaju dizajnirao je Herman Tilke, a njen izgled inspirisan je kineskim znakom 上, početnim u imenu grada Šangaja, što znači ’iznad’. Kao i većina staza koje je dizajnirao Tilke, ima dug pravac i ukosnicu pred novu krivinu i izlazak na startno-ciljni pravac, gde vozači često dostižu i brzine veće od 300 km/h.

Staza je duga 5.451 kilometar i sadrži jednu od najtežih kombinacija krivina u celom kalendaru šampionata Formule 1. Vozači kao veliki izazov ističu prvu i drugu krivinu, koja je urađena pod uglom od 270 stepeni, a ulazak u nju zahteva veliku brzinu, zbog čega se tu viđaju brojna izletanja. Iako je za mnoge staza prilično dosadna, jer je klasičan ’Tilkedrom’, na njoj su viđene neke zanimljive trke u poslednjih osam godina.

Tako je 2005. godine Alonso svojim trijumfom obezbedio Renou titulu u poretku konstruktora, pošto je još u Brazilu već došao do svoje prve titule šampiona Formule 1. Godinu dana kasnije Šumaher je trijumfovao poslednji put pred povlačenje na kraju te sezone, a zanimljivo je da od tada sedmostruki svetski šampion nijednom nije našao na podijuma, čak ni od povratka pre više od dve godine.

Raikonen je 2007. Zahvaljujući pobedi u Šangaju ostao u konkurenciji za titulu pred finale u Brazilu, posebno zahvaljujući tome što je Hamilton ostao zaglavljen u šljunku na ulazu u boks, u veoma lošim uslovima. Finac je dve nedelje kasnije došao do titule, dok vozač sledeće sezone ništa nije prepustio slučaju u Kini, kada je došao do svoje prve pobede u Šangaju, i tako došao na korak od osvajanja titule. Naravno, svi znaju da je Britanac na kraju titulu osvojio u triler završnici, u sigurno najuzbudljivijem poslednjem krugu sezone ikada.

Od 2009. godine, trka u Kini prebačena je u prvi deo sezone, ali to nije dovelo do boljih vremenskih uslova u vreme njenog održavanja, već naprotiv. Tako je u poslednje tri sezone, dva puta Velika nagrada Kine vožena po kiši, po kojoj se 2009. najbolje snašao Fetel, a godinu dana kasnije Baton. Pre tri godine čak je zbog loših uslova trka startovala iza bezbednosnog vozila, a na kraju je viđena ubedljiva pobeda Fetela, ispred Vebera, a njih dvojica su tako Red Bulu doneli prvi dvostruki trijumf u istoriji.

Mladom Nemcu to je ujedno bila prva pobeda u austrijskoj ekipi, a druga u karijeri, pošto je prethodnu ostvario malo više od šest meseci ranije, po kiši u Monci. Slična situacija viđena je i sledeće godine, kada su vremenski uslovi ponovo učinili trku zanimljivom, a Baton je slavio ispred Hamiltona. Tu trku obeležile su različite odluke po pitanju odlazaka u boks, dva izlaska bezbednosnog vozila na stazu, na kojoj je viđen veliki ’haos’.

Pre dve godine u Kini je takođe viđen i jedan od najbizarnijih incidenata u Formuli 1, kada je Sebastijan Buemi ostao bez oba prednja točka u jednom trenutku trenutku. Mladi Švajcarac od tada nije mogao uopšte da kontroliše bolid, pa je samo nastavio pravo, ali se srećom zaustavio posle udara u zaštitnu ogradu bez ikakvih povreda.

Prošle godine, junaci u Kini bili su Hamilton i Veber. Britanac je je pre starta trke imao velike probleme sa gorivom, koje je ‘poplavilo’ motor i to nije bio savršen start popodneva za Meklaren. U britanskoj ekipi su sve uspeli da srede na vreme i Hamilton je bez problema startovao, a tokom trke je fantastičnim preticanjima zasluženo trijumfovao, a među njegovim žrtvama bio je i Fetel.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Veber je bio tek 18. na startu, posle problema u kvalifikacijama, ali je, takođe, odličnom borbom kroz poredak, a potom i sa vozačima na vrhu došao do senzacionalnog trećeg mesta. Fetel je, s druge strane, imao potpuno drugačiju taktiku od rivala, sa dva umesto tri odlaska u boks, ali je ta trka pravu sliku onoga što je i smisao Formule 1 – brojna preticanja, velika borba i neizvesnost do samog cilja.

Akcija u Šangaju počinje u petak, prvi trening je na programu u 4 časa po srednjeevropskog vremena, dok je drugi na programu četiri sata kasnije. Kvalifikacije su na programu u subotu od 8 časova, dok treća trka sezone startuje u nedelju u 9 časova.

Kakva je vaša prognoza, ko je vaš favorit za trijumf na Velikoj nagradi Kine?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: