WRC: Može li iko da zaustavi Leba?

Prvim specijalima Relija Monte Karlo startovala je nova sezona u Svetskom reli šampionatu (WRC). Ako je prošla godina promene po pitanju propisa, ova donosi još mnogo toga. Čini se da poslednjih sezona nikada nije bio toliko zanimljiv ’prelazni rok’ kao pred ovu, a šta će nam on doneti tek ćemo videti. Jedno je sigurno, Sebastijan Leb juri devetu titulu, a onih koji žele da mu stanu na put ima na pretek...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 18.01.2012.

21:11

Default images

Pre samo nekoliko nedelja izgledalo je kao da sezona neće prvi put posle četiri godine početi u Monte Karlu, zbog rasprave oko prava na sport. Takav rasplet je usledio pošto je po isteku prošle sezone, kompanija North One Sport, vlasnik prava, bankrotirala, ali se sve sredilo u minut do 12 i šampionat je počeo u utorak u Kneževini.

WRC nije bio samo u problemu u poslednje vreme zbog toga, već i zbog povećane popularnosti Interkontinentalnog reli šampionata (IRC). Upravo taj šampionat je startovao u Monte Karlu, što samo govori u prilog prethodnoj tvrdnji, a tome treba dodati i sve manji broj proizvođača koji žele da uđu u sport, ali i Lebovu dominaciju. Ipak, čini se da je WRC ponovo na pravom putu, ali je ovo samo prelazna godina do naredne, kada će šampionat okrenuti novi list, sa novim pravilima, ali i ulaskom Folksvagena.
© Citroen Racing
Ali, vratimo se onome što nas čeka u narednih 11 meseci. Leb juri devetu titulu, ali se čini da nikada nije imao veću konkurenciju nego ove sezone. Može se reći da je Francuz najteži put do titule imao 2009. i prošle godine, kada je Miku Hirvonenu samo malo falilo da mu stane na put. Ipak, bar ove sezone Leb neće morati mnogo da brine o Hirvonenu, pošto mu je Finac postao novi timski kolega. U Sitroenu su se sigurno vodili tezom da ga je bolje imati u svom timu, nego protivničkom.

Hirvonen je u Sitroenu zamenio Sebastijana Ožijea, što je bilo najveće iznenađenje između sve sezone. Mladog Francuza su svi smatrali naslednikom Leba, koji će nastaviti tamo gde njegov sunarodnik stane kada se povuče. Razlog za to mnogi su videli u tome što je celu karijeru proveo u Sitroenu, pa je zato otkaz koji je dobio došao kao grom iz vedra neba. Mnogi su ga odmah videli u Fordu, ali je Ožije imao drugačiji plan.
© Citroen Racing
Ožije je odlučio da pređe u Folksvagen, koji je još u prvoj polovini 2011. godine zvanično potvrdio da ulazi u šampionat 2013, i nije krio da u svojim redovima želi Leba. Kada ih je fantastični Francuz odbio, shvatili su da je Ožije možda sledeće najbolje rešenje. I verovatno su u pravu, ali će on zato ovu sezonu voziti u klasi S2000, za volanom Škode.

I pored toga što nisu uspeo da privoli Ožijea u svoj tabor, Ford je možda jači nego ikada, pošto u svojim redovima ima Jari-Matija Latvalu i Petera Solberga. Finac se prethodnih godina odlično pokazao, ali su ga timske naredbe i česti kvarovi koštali ozbiljnije uloge u borbi za titulu. Naredbe su se dešavale i kada je Latvala bio brži od Hirvonena, a ako su u timu konačno shvatili koliko on vredi, mnogo toga će se promeniti ove sezone. S druge strane, Solberg je jedini vozač koji uz Leba ima titulu, što samo govori koliko je ozbiljno Ford pristupio ovogodišnjem šampionatu.
Beta
Ford je prethodnih sezona nekoliko puta uspeo da spreči Sitroen u pohodu na titulu u poretku konstruktora, ali im je sada titula kod vozača jasan cilj. Ključ u tome biće konstantnost, čime prethodnih sezona nisu mogli da se podiče, ali će im iskustvo Solberga, koji je prethodne dvwe sezone vozio za privatni tim, ali uz podršku Sitroena, mnogo pomoći u realizaciji planova.

I Sitroen i Ford će, pored glavnih vozača, podršku dati još nekolicini. Tako će se za volanom modela DS3 naći i prošlogodišnji šampion Dakara Naser Al-Atijah i mladi Francuz Tjeri nojvil, koga mnogi smatraju Lebovim naslednikom, koji se prošle godine pokazao kao veoma brz u Interkontinentalnom reli šampionatu. Ford Fijestu će, s druge strane, u Stobart timu voziti mladi vozači Ot Tanak, Jevgenij Novikov i Mads Ostberg, koji su imali dobre rezultate prošle godine. Najviše se očekuje od Ostberga, koji je prošle godine u nekoliko navrata uspeo i da se umeša u borbu za podijum.
Beta
Treći veliki proizvođač u šampionatu ostao je Mini, ali je pitanje koliko Dani Sordo ili Kris Mik mogu da se umešaju u borbu za titulu. Ekipa je napravila i zanimljiv potez pošto je Sordoa prijavila za sve runde šampionata, a Mika samo za pojedine. Mini se za to možda odlučio i zbog rezultata od prošle sezone, pošto se Sordo u nekoliko navrata borio za podijum, dok je Mik retko kad uspeo da se nađe ispred timskog kolege. Uprkos tome, vozače Minija ne treba isključiti iz borbe za podijum, a ko zna, možda neko od njih dvojice napravi i veće iznenađenje.

Što se tiče pravila, postoje samo neka odstupanja od prošlogodišnjih. Tako će uvodni brzinac, poznatiji kao ’shakedow’ određivati raspored za prvi dan relija. Ipak, takav raspored neće ostati do kraja takmičenja, već će se od drugog dana startovati obrnutim redosledom, da bi se izbeglo taktičko usporavanje na relijima koji se voze po šljunkovitom terenu, kakav je slučaj bio prethodnih sezona.
© Citroen Racing
U kalendaru, pored povratka Monte Karla, vidljive su i još neke promene. Novi Zeland će biti vožen umesto Australije, dok su Velika Britanija, i Španija zamenili mesta, pa Vels prvi put posle dosta godina neće ugostiti najbolje reliste u okviru finala sezone.

WRC kalendar za 2012. godinu:
17-22. januar Monte Karlo
9-12. februar Švedska
8-11. mart Meksiko
29. mart-1. april Portugal
27-29. april Argentina
25-27. maj Akropolis
22-24. jun Novi Zeland
2-5. avgust Finska
24-26. avgust Nemačka
13-16. septembar Velika Britanija
4-7. oktobar Francuska
18-21. oktobar Italija
8-11. novembar Španija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: