10. Evropsko prvenstvo: Može li ta medalja?

Jedanaest godina prošlo je od poslednje medalje rukometne reprezentacije naše zemlje, a 26 godina od poslednjeg pehara na velikim takmičenjima. Ni na desetom jubilarnom Evropskom prvenstvu, koje se održava u Srbiji od 15. do 29. januara, odličje se ne obećava, a cilj je plasman na Olimpijske igre u Londonu.

Izvor: Nina Kolundžija

Subota, 14.01.2012.

20:45

Default images

U prvoj fazi, po četiri ekipe su podelje u četiri grupe. Po tri će obezbediti plasman u narednu rundu u koju se prenose bodovi, a dva prvoplasirana tima u grupama I i II igraće u polufinalu šampionata. Titulu brani Francuska.

Grupa A

Beta
Iako je prošlo mnogo vremena od značajnijeg rezultata našeg nacionalnog tima na velikim takmičenjima, pritisak rukometne javnosti je veliki. Doduše, nema velikog pokrića za to ako se uzmu u obzir rezultati sa poslednjeg Evropskog i Svetskog prvenstva i činjenica da je Srbija pre toga propustila tri šampionata u nizu. I tada se, kao i mnogo puta pre, zamerilo reprezentaciji da igra zastareo rukomet koji se oslanja isključivo na bekovsku liniju. I na ovom takmičenju glavni aduti selektora Veselina Vukovića biće bekovi, srednji Momir Ilić i desni Marko Vujin.

Protivnici Srbiji u grupi A su selekcije Danske, Poljske i Slovačke. U prvom meču naš nacionalni tim sastaje se sa Poljacima, koji su 2007. godine osvojili srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i od tada su pomrsili račune mnogim selekcijama. Na poslednjem šampionatu Evrope zauzeli su četvrtu poziciju. I njihov selektor Bogdan Venta osloniće se pre svega na bekovsku liniju Bielecki – Jaška – Lijevski, a cilj su Olimpijske igre.

Dva dana posle duela sa Poljskom, Srbiju očekuje svetski vicešampion Danska. Selektor Urlik Vilbek imao je problema sa povređenim igračima, pre svih Spelerbergom i Boesenom, ali bez obzira na to, Danci su među favoritima. Vilbek kao zvezde svog tima izdvaja mlade igrače, golmana Niklasa Landina, koga mnogi smatraju pravim naslednikom Kaspera Hvita, Mikela Hansena, Nikolu Markusena, igrača Atletiko Madrida, koji će sa 211 centimetara biti najviši igrač šampionata. Tu su, takođe, i iskusna krila Hans Lindberg i Lars Kristijansen. Danska je prošle godine u finalu Svetskog prvenstva u Švedskoj poražena od Francuske posle produžetaka, a ekipa se nada da može da ponovi uspeh iz 2008. godine kada je osvojila zlatnu medalju.

Najmanje atraktivan protivnik u grupi je selekcija Slovačke koja će treći put u istoriji igrati na Evropskom prvenstvu. Protiv tima Zoltana Hajstera svi računaju na tri boda, a tome u prilog ide i činjenica da su 2006. godine zauzeli 16, a 2008. poslednje mesto na šampionatu Evrope. Najpoznatiji igrač u ekipi je golman Ričard Štoh,l koji poslednje dve godine igra u Monpeljeu, a tu su i braća Stranovski.

Grupa B

Reprezentacije koje se nalaze u grupi B, Nemačka, Švedska, Češka i Makedonija, svoje mečeve igraće u niškom Čairu. Na klupi Nemaca debitovaće Martin Hojberger, koji je ranije bio asistent čuvenog Hajnera Branda. Posle titule šampiona sveta 2007. godine slede dramatične godine za nemačku reprezentaciju, pošto je 2010. u Austriji bila deseta, a godinu kasnije u Švedskoj 11. Uzdanica je najbolji strelac Lige šampiona, 25-godišnji Uve Genšajmer, ali i golman Silvio Hajneveter.

Švedska i dalje pokušava da se vrati na stare staze slave kada je dominirala. Najbliža tome bila je prošle godine na šampionatu sveta čiji je bila domaćin. Šveđani su tada zauzeli četvrto mesto nakon što su u polufinalu izgubili od Francuske, a u borbi za treće mesto od Španije.

Najveći problem selekcije Češke je što se poslednjih nekoliko godina oslanja isključivo na jednog igrača – Filipa Jihu. To eventualno može da donese mesto u drugoj rundi, ali šanse za medalju su minimalne. Pretprošle godine u Austriji Jiha je proglašen za najkorisnijeg igrača šampionata, a Češka je zauzela tek osmo mesto. Ista situacija je i sa Makedonijom, čiji je ključni igrač desni bek Kiril Lazarov. Makedonci će ovaj put imati i značajnu podršku sa tribina s obzirom da je veliki broj navijača pristigao u Niš.

Grupa C

Ako se neka reprezentacija nalazi u grupi sa Francuskom, onda jedino može da se nada drugom mestu. Od 2008. godine i Olimpijskih igara u Londonu počinje totalna dominacija tima Kloda Oneste. Ređale su se zlatne medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu, a najteže je izdvojiti najboljeg pojedinca jer je tim pun zvezda. Nikola Karabatić, Tijeri Omejer, Danijel Narsis, Didije Dinar, Lik Abalo... Što bi jedan od najboljih rukometaša sveta Ivano Balić rekao: „Najbolji su i niko im ništa ne može!“

A najpre će u grupi pokušati da ih ugroze Španci, koji se ubrajaju u reprezentacije koje mogu do medalje u Srbiji. Predvođena Ikerom Romerom, „crvena furija“ želi bar da ponovi prošlogodišnji uspeh kada je osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Švedskoj. U timu nema golmana Arpada Šterbika zbog srčanih aritmija koje su ga primorale na operaciju pre takmičenja. Rusija je takođe među selekcijama koje pokušavaju da vrate staru slavu, dok je Mađarska autsajder u grupi C, čiji se mečevi igraju u novosadskom Spensu.

Grupa D

Hrvatska je rukometna sila poslednjih 15 godina, a najveće uspehe postizala je sa selektorom Linom Červarom. Njega je na klupi zamenio bivši reprezentativac Slavko Goluža, a nastavak odličnih rezultata svakako se očekuje. Centralni igrač tima je Ivano Balić, koji ovaj put najverovatnije neće moći da pruži svoj maksimum jer ga muči povreda pa je pitanje koliko će uopšte igrati. Osim njega, povređen je i Drago Vuković. Uprkos tome, Hrvati jesu među kandidatima za medalju, a imena poput Igora Vorija, Domagoja Duvnjaka, Mirka Alilovića to svakako potvrđuju.

U grupi D su i selekcije Islanda, Norveške i Slovenije. Islanđani su na poslednjem šampionatu Evrope u Austriji stigli do bronzane medalje, dok su Slovenci poslednji put bili na pobedničkom postolju 2004. kada su osvojili srebro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: