Dovoljno je samo reći Vengen i Kicbil

U nedostatku Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara ove sezone, trke u legendarnim centrima, Vengenu i Kicbilu, predstavljaju najveću zabavu kako za skijaše, tako i za ljubitelje zimskih sportova. Drugi vikend januara rezervisan je za Švajcarsku, da bi se potom akcija preselila u Austriju, i željno iščekivani spust duž Štrajfa...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 12.01.2012.

22:53

Default images

Takmičenje u Vengenu počinje u petak, 13. januara prvom superkombinacijom sezone, koja će se sastojati od skraćenog spusta i slaloma. Vikend je potom rezervisan za spust i superveleslalom, a upravo te trke će privući najveći broj gledalaca na Lauberhorn, gde se održavaju trke.

Staza za spust u Vengenu najduža je na svetu, jer njena dužina iznosi čak 4.455 metara, što može da se uporedi sa jednom stazom Formule 1. Zbog toga trke na njoj traju oko dva i po minuta, i za oko tridesetak su duže od ostalih u kalendaru. Duž staze skijaši dostižu brzinu od oko 160 km/h, i to kod dela Hanegšus, što im ne uspeva ni na jednoj drugoj trci, a upravo ona je, uz Kicbil, njima jedna od omiljenih.
Razlog za to je što donosi određenu dozu opasnosti, posebno zbog delova kao što su Hundšopf, gde skaču i po 40 metara, kao i Kernen-S gde skijaju ispod mosta pri brzini od 80 km/h. Uz to, sama okolina Vengena doprinosi posebnom osećaju, zbog čega svi skijaši imaju želju da tamo naprave dobar rezultat.

Trke na Lauberhornu održavaju se od 1930. godine i uz Kicbil najduže dočekuju najbolje skijaše na svetu. Svaki deo staze dobio je ime zbog neke zanimljivosti koja se tamo desila pa je tako Esterajhloh, odnosno „Austrijska rupa“, nazvan tako zbog toga što su 1954. godine svi austrijski skijaši koji su učestvovali na trci, ukljujučujući i velikog Tonija Zajlera, tamo pali. Tokom godina izgled staze se menjao, ali poslednjih godina izgleda isto. Poslednje velike promene, uglavnom po pitanju bezbednosti, učinjene su posle 1991. godine, kada je tokom treninga život na njoj izgubio mladi Austrijanac Gernog Rajštadler.



Start spusta u Vengenu nalazi se na visini od 2.315 metara, dok je cilj na 1.290, a rekord na njoj od 1997. godine drži Kristijan Gedina iz Italije, u vremenu od 2:24.23 minuta. Najveću brzinu skijaši, kao što je već pomenuto, dostižu u delu Hanegšus, koji se nalazi na oko 30 sekundi pre cilja.

Rekorder po broju pobeda u spustu u Vengenu je domaći skijaš Karl Molitor, koji je trijumfovao na njoj šest puta. Četiri puta na njoj su slavili Toni Zajler i Karl Šranc, dok je Franc Klamer ostvario tri pobede. Zanimljivo je da su do sada Austrijanci 27 puta pobedili u tom ski centru, a Švajcarci 24, iako je 14 pobeda ostvareno još pre 1946. godine.
© Andreas Schaad/Red Bull Content Pool
Od aktuelnih skijaša, na toj stazi trijumfovali su Amerikanac Bodi Miler, Didije Defago i Karlo Janka iz Švajcarske, dok titulu brani Austrijanac Klaus Krel. Što se tiče ostalih disciplina poslednjih godina, Benjamin Rajh i Ivica Kostelić imaju najviše pobeda, po četiri. Rajh je po dva puta slavio u slalomu i superkombinaciji, dok je Kostelićev odnos pobeda tri prema jedan u korist slaloma. Hrvatski skijaš prošle godine je trijumfovao i u slalomu i superkombinaciji pa ga sada čeka težak posao u odbrani trofeja.

Što se tiče Kicbila, tamo će biti vožene tri trke, ali ćemo videti četvoricu pobednika. Za petak, 20. januar zakazan je superveleslalom, subota je rezervisana za spust, a nedelja za slalom. Upravo dve trke koje će se voziti tokom vikenda bodovaće se i za kombinaciju i tako će se dobiti apsolutni pobednik na legendarnoj trci.
© Andreas Gall/Red Bull Content Pool
Kicbil je domaćin međunarodnih trka postao još 1931. godine, a svoj debi u Svetskom kupu Štrajf je imao 1967. godine, a tokom godina koje su sledile poneo je titulu legendarne staze. Start Štrajfa, staze na kojoj se vozi spust, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara u Hanenkamu i posle spektakularnih 3.312 metara, dolazi cilj na visini od 802 metra, skoro u centru grada. Najstrmiji deo staze nosi naziv Mausefale, koji ima pad od 85 odsto i u njemu skijaši dostižu brzinu od 140 km/h pri letu od 80 metara.

I dok se spust vozi duž Štrajfa, staza za superveleslalom nosi ime Štrajfalm, dok se pista za slalom zove Ganselernhang. Uz spust u Kicbilu, skijaši najveću pažnju posvećuju i slalomu, čak oni kojima to nije najjača disciplina, i to samo zbog kombinacije. Ranije je upravo najbolji u kombinaciji dobijao i titulu pobednika celog takmičenja u Kicbilu, ali sada nju dobija onaj ko trijumfuje na prestižnom spustu. Ništa manju važnost nema ni superveleslalom, koji služi kao uvod u veoma uzbudljiv vikend.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Najviše pobeda na Štrajfu, po četiri, imaju legendarni Austrijanac Franc Klamer i Didije Kuš, koji i brani titulu. Tri puta to pošlo za rukom Francuzu Luku Alfanu, još dvojici Švajcaraca, Francu Hajnceru i Pirminu Curbrigenu, i domaćem skijašu Karlu Šrancu, mada su neki od njih trijumfe zabeležili na dodatnim trkama, održanim u petak.

Već pomenuti Kuš je sigurno jedan od glavnih favorita za trijumf u spustu kako u Vengenu, tako i u Kicbilu. Švajcarac nikada nije pobedio na svom terenu, ali je zato sa druge strane, na Štrajfu poslednjih godina poprilično dominantan. Teško je reći ko bi mogao da mu bude najveći konkurent na obe trke, jer su ipak one nešto posebno, ali je sigurno da će veliki motiv imati i Bodi Miler, ali i Didije Defago, koji su jedini pored Kuša osetili slast pobede u spustu ove sezone.



Pored njih trojice, ne bi trebalo zaboraviti ni na Klausa Krela iz Austrije, Italijana Kristofa Inerhofera, Karla Janku i Beata Fojca iz Švajcarske ili Norvežanina Aksela Lunda Svindala. Svi oni mogli bi da se bore i za pobedu u superveleslalomu, ali ne treba isključiti iznenađenja, kakvo je bilo prošlogodišnje, kada je u Kicbilu pobedio Ivica Kostelić. Upravo Kostelić je glavni favorit što se tiče trka u kombinaciji, pošto je poslednjih sezona pokazao da je neprikosnoven u toj disciplini. Ipak, u slalomu Kostelić nije više prvi favorit, već Austrijanac Marsel Hiršer, koji je u fantastičnoj formi poslednjih nedelja, a sve to samo garantuje pravu poslasticu za sve ljubitelje zimskih sportova u narednih deset dana.

Vengen
petak, 13. januar superkombinacija 10.30
subota, 14. januar spust 12.30
nedelja, 15. januar slalom 10.15
Kicbil
petak, 20. januar superveleslalom 11.30
subota, 21. januar spust* 11.30
nedelja, 22. januar slalom* 10.15
* računaju se i za kombinaciju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: