Sport u 2011. godini, odbojka

Sportska redakcija B92 nastavlja sa godišnjim pregledima dešavanja u svetu sporta. Posle podsećanja na najvažnije momente iz auto-moto sporta, košarke i tenisa, na red je stigla odbojka. Baš u tom sportu, što se tiče ekipnih, Srbija je bila najbolja u 2011. godini, što je pravi uvod u ovu u koju smo ušli, olimpijsku...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 08.01.2012.

20:19

Default images

Odbojkaška godina počela je eliminacijom srpskih klubova iz Lige šampiona, a nastavljena je dominacijom igrača i igračica Crvene zvezde u Kupu. Odbojkašice Crvene zvezde potom su kompletirale ’duplu krunu’, dok je titulu kod muškaraca prvi put posle 20 godina osvojio Partizan. Potom su usledila reprezentativna takmičenja, a sa skoro svakog od njih naše selekcije u gotovo svim starosnim kategorijama okitile su se medaljama. Ipak, bar do kraja 2011. godine ni odbojkaši ni odbojkaši nisu uspeli da izbore vizu za Olimpijske igre u Londonu.

Odbojkašice Crvene zvezde i odbojkaši Radničkog takmičenje u Ligi šampiona za sezonu 2010/11 završili su već u grupnoj fazi. I dok je za Kragujevčane takmičenje u Evropi bilo gotovo, ’crveno-bele’ su se plasirale u Kup CEV, u kojem su eliminisane u polufinalu. Sezonu u evropskim takmičenjima završili su početkom januara i Vojvodina i TENT.

U drugoj polovini januara, legendarni srpski odbojkaš Nikola Grbić sa Kuneom se okitio titulom u Kupu Italije.

Tradicionalno, druga polovina februara bila je rezervisana za finalne turnire Kupa Srbije. Odbojkašice Crvene zvezde osvojile su novi trofej u tom takmičenju, a samo nedelju dana kasnije isto su učinili i 'crveno-beli' odbojkaši.
Krajem februara Srbija je dobila domaćinstvo Evropskih prvenstava u kadetskoj konkurenciji 2013. godine. Naša zemlja će zajedno sa Crnom Gorom organizovati šampionat za kadetkinje, a sa Bosnom i Hercegovinom za kadete.

Lube iz Maćerate, za koji igraju srpski odbojkaši Dragan Stanković i Marko Podraščanin, osvojio je titulu u Kupa izazivača.

Odbojkašice Vakif Guneša iz Istanbula, za koji igra kapiten reprezentacije Srbije Jelena Nikolić, prvi put u istoriji osvojile su titulu u Ligi šampiona. Kod muškaraca, šampion Evrope ponovo je postao italijanski Trentino.

Srpski odbojkaši krajem marta dobili su zasluženi novac za osvajanje bronze na Svetskom prvenstvu 2010. godine, objavljeno je u Službenom glasniku.

Aleksandar Boričić sredinom aprila jednoglasno je izabran za predsednika OSS u naredne četiri godine, na Izbornoj Skupštini OSS.

Dva meseca pošto su osvojile Kup, odbojkašice Crvene zvezde kompletirale su novu 'duplu krunu' pošto su po 25. put postale šampionke Srbije.
Muška kadetska reprezentacija Srbije prvi put u istoriji postala je prvak Evrope u odbojci, dok su kadetkinje nekoliko nedelja kasnije na Šampionatu 'Starog kontinenta' osvojile bronzu.

Krajem aprila objavljeno je da je legendarni srpski odbojkaš Vanja Grbić izabran za novog stanara Kuće slavnih. Grbić je to priznanje okarakterisao kao krunu karijere.

Odbojkaši Partizana posle 20 godina ponovo su postali šampioni, pošto su u finalnoj seriji slavili protiv Vojvodine.

Po završetku sezone proglašeni su najbolji mladi odbojkaši, a te titule su otišli u ruke Jovane Stevanović i Dušana Petkovića, koji brane boje Crvene zvezde.

Utakmice trećeg vikenda Evropske lige između Srbije i Francuske u Subotici posmatralo je 4.000 gledalaca što je apsolutni rekord u tom takmičenju. Srpske odbojkašice su, inače, trijumfalnu godinu započele su osvajanjem Evropske lige i to treći put zaredom, i tako su ostale jedina selekcija koja je uspela da osvoji to takmičenje. Za najbolju igračicu takmičenja proglašena je Jovana Brakočević, a naš tim je, inače, sa maksimalnim skorom završio i grupnu fazu Evropske lige.
Prvi put posle četiri godine selekcija Srbije nije uspela da se plasira na završni turnir Svetske lige, a titulu u tom takmičenju osvojila je Rusija.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije osvojila je titulu šampiona Balkana na prvenstvu održanom u Ivanjici, a nedelju dana kasnije isti uspeh ostvarile su i kadetkinje u Tirani. Uspeh su kompletirali juniori, koji su takođe postali prvaci Balkana u Kruševu, dok su istu titulu još početkom meseca poneli kadeti.

Novi Sad je sredinom jula bio domaćin Evropskog prvenstva u odbojci na pesku, a titulu najboljih odneli su Norvežani.

Srpski odbojkaši osvojili su Predolimpijski turnir koji je održan u Londonu.

Ženska juniorska reprezentacija eliminisana je već u prvoj rundi na Svetskom prvenstvu u Peruu.

Mlade srpske odbojkašice osvojile su bronzu na Olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Trabzonu, dok su odbojkaši poraženi u borbi za treće mesto.
Jedna od najboljih srpskih odbojkašica Vesna Čitaković objavila je da je razlog njenog neigranja za reprezentaciju selektor Zoran Terzić.

Srpski juniori osvojili su bronzu na Svetskom prvenstvu u Brazilu, a u polufinalu su poraženi od Rusa, kasnije šampiona. Korektor našeg tima Aleksandar Atanasijević proglašen je za najboljeg poentera šampionatu.

Ženska kadetska reprezentacija okitila se svetskom bronzom na šampionatu u Turskoj, dok je muška u Argentini odbranila titulu svetskog šampiona.
Najbolje srpske odbojkašice osvojile su bronzu na završnom turniru Gran Prija u Makauu.

Srpski odbojkaši posle deset godina ponovo su postali šampioni Evrope, pošto su u finalu Evropskog prvenstva u Beču pobedili Italiju. Kapiten naše reprezentacije Ivan Miljković proglašen je za najboljeg igrača šampionata, Marko Podraščanin proglašen je za najboljeg blokera, a Nikola Kovačević za primača servisa.
Samo nekoliko nedelja kasnije i odbojkašice su se prvi put u istoriji okitile zlatom na Šampionatu 'starog kontinenta' čiji su domaćini bili Italija i Srbija. Pojedinačna priznanja dobile su Jovana Brakočević, Maja Ognjenović i Suzana Ćebić.

Odbojkaši Trentina osvojili su titulu svetskih šampiona, dok je to u konkurenciji odbojkašica učinila Rabita iz Bakua, za koju igra pet srpskih igračica, a koju sa klupe vodi Zoran Gajić.

Krajem oktobra Vladimir Vanja Grbić i zvanično je ušao u odbojkašku "Kuću slavnih".

Srpski odbojkaši i odbojkašicu prvu priliku da izbore olimpijske vize za London imali su na Svetskom kupu u Japanu, ali nisu u tome uspeli. Odbojkaši su zauzeli osmo mesto na tom takmičenju, a odbojkašice sedmo.

Odbojkašice Crvene zvezde krajem novembra doživele su prvi poraz posle dve i po godine i 65 mečeva.

Odbojkaška 2011. godina završena je mečevima četvrtfinala Kupa u obe konkurencije. Kod odbojkaša na finalni turnir su se plasirali Partizan, Vojvodina, Ribnica i Mladi radnik, a kod odbojkašica Crvena zvezda, Spartak, Vizura i Kolubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: