Svi jure Ivicu i Mariju, ko će ih stići?

Otvaranje nove sezone Svetskog kupa u alpskom skijanju zakazano je za predstojeći vikend veleslalomom u obe konkurencije u austrijskom Zeldenu. Tokom narednih pet meseci vodiće se velika borba, a svi će imati za cilj da skinu Ivicu Kostelića i Mariju Riš-Hefl sa trona. Ono što je sigurno, pred svim ljubiteljima zimskih čarolija je jedna veoma uzbudljiva sezona...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 20.10.2011.

18:05

Default images

Ovogodišnje izdanje elitnog takmičenja ujedno je 46. po redu, a najveća uzdanica Srbije trebalo bi da bude Nevena Ignjatović, koja će učestvovati samo na nekim trkama, ali u kasnijem delu sezone. Što se tiče skijaša sa ovih prostora najviše se, naravno, očekuje od Ivice Kostelića, aktuelnog osvajača velikog Kristalnog globusa. Kostelić je prošle sezone uspeo da iznenadi sve, ali i samog sebe, posebno fantastičnim rezultatima u januaru, a ako to i sada ponovi malo ko će moći da mu stane na put ka odbrani titule.

Kostelić je ove sezone pokazao da jedan slalomaš može jednako dobro da se nosi sa specijalistima za superveleslalom i spust, a čak je i u Kicbilu došao do prvog trijumfa u karijeri u jednoj od brzinskih disciplina. U superkombinaciji mu nema ravnog, to je više puta pokazao, ali su mu slabosti i dalje veleslalom i spust. Ako žele da ga pobede, njegovi konkurenti moraće to da iskoriste, a prvi među njima je Norvežanin Aksel Lund Svindal.
Svindal je prošle godine bio izrazito loš baš u spustu, disciplini u kojoj se od njega, uz veleslalom, najviše očekivalo. Ipak, poučen tim iskustvom, sigurno neće dozvoliti da se istorija ponovi, a uz sve to, on vrlo dobro zna kako se osvaja Kristalni globus, pošto je dva puta već završio u njegovim rukama.

Naravno, pored Svindala, veliki konkurenti Kosteliću biće Švajcarci Karlo Janka i Didije Kuš. Janku su problemi sa povredama i srcem, onemogućili da prošle sezone pruži veći otpor hrvatskom skijašu, ali je ipak uspeo da pokaže da može da bude najbolji kada se to od njega ne očekuje. Švajcarac je imao operaciju srca usred sezone, a na sneg se vratio samo nekoliko dana kasnije i odmah došao do trijumfa. To samo govori da je ono najbolje tek pred njim, a njegov sunarodnik Kuš, bi ovoga puta mogao da iskoristi to što je u spustu i superveleslalomu, jednostavno, neprikosnoven.
Veliko iznenađenje mogao bi da napravi Amerikanac Ted Ligeti, do prošle sezone poznat samo kao specijalista za veleslalom, a od ove skijaš koji želi titulu u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Tokom pauze između dve sezone Ligeti se koncentrisao na one discipline koje mu nisu jača strana, a da li je u tome uspeo, saznaćemo vrlo brzo. Pored njega, ne treba otpisivati ni Bodija Milera, ako bude raspoložen, i Benjamina Rajha, koji se oporavio od povrede i biće najveća uzdanica Austrijanaca.

Što se tiče malih Kristalnih globusa, Kuš je, posle povlačenja Mihaela Valhofera glavni favorit za titulu u spustu, ali i superveleslalomu. U obe discipline brani Globus, a u najprestižnijoj bi na put mogli da mu stanu Austrijanac Klaus Krel ili sunarodnik Silvan Curbrigen. U borbi za titulu u superveleslalomu, ne bi trebalo zaboraviti na Kostelića, koji je prošle sezone bio na korak od iznenađenja.
Kostelić je prošle godine, uz veliki Kristalni globus, osvojio i male u slalomu i kombinaciji, u kojoj je bio neprikosnoven. U toj disciplini, u ovom trenutku, nema ravnog, ali bi planove mogli da mu pomute Svindal ili Rajh, koji bi mogao da mu bude najveći konkurent u slalomu, kao i manje poznati Austrijanac Rajnfrid Herbst, koga je nasledio na tronu. Kristalni globus u veleslalomu predodređen je za Ligetija, ali se oko toga pitaju i Svindal i Janka, dok bi iznenađenje mogao da napravi Francuz Siprijen Rišar.

Kod skijašica, u prošlom izdanju Svetskog kupa, viđena je najveća borba za titulu u generalnom plasmanu posle dosta godina, a iz nje je kao pobednica izašla Nemica Marija Riš, koja se od tada udala i dodala i Hefl svom prezimenu. Rišova je sa trona skinula Amerikanku Lindzi Von, neprikosnovenu tokom tri prethodne godine, a iako su u sezonu njih dve ušle kao najbolje prijateljice, iz nje su izašle kao neprijatelji.
Rišova je jednostavno bila bolja tokom cele sezone, koju su obeležila brojna otkazivanja trke zbog loših vremenskih uslova, a to se desilo i sa poslednjom trkom. To je značilo i da je titula otišla u ruke nemačke skijašice, što je Vonova teško podnela, a njihovo prijateljstvo bilo je žrtva svega toga. Ipak, od svega bi najviše mogli da profitiraju ljubitelji skijanja, jer bi tokom predstojeće sezone moglo da dođe do velikih okršaja na stazi između njih dve.

Upravo zbog toga ne može se reći koja je od njih dve favoritkinja za osvajanje velikog Kristalnog globusa, ali je sigurno da će se teško neka treća skijašica umešati u tu borbu. Prošle sezone najbliža im je bila Slovenka Tina Maze, a pratila ih je Elizabet Gergl iz Austrije. Potencijalno iznenađenje mogle bi da napravi neka od njih dve, posebno ako nastave na isti način kako su završile prošlo izdanje Svetskog kupa, a dobre rezultate trebalo bi očekivati od još jedne Amerikanke Džulije Mankuzo.
Vonova i Rišova su favoritkinje i za male Kristalne globuse u spustu i superveleslalomu, a u borbu bi mogla da se umeša i Gerglova, svetska šampionka u tim disciplinama, dok je sigurno da će se Amerikanka svim snagama potruditi da odbrani titulu i u superkombinaciji. Što se tiče preostale dve discipline, postoje dve izrazite favoritkinje, Austrijanka Marliz Šild u slalomu i Viktorija Rebensburg u veleslalomu. U slalomu, konkurentkinja Šildovoj sigurno će biti Finkinja Tanja Pouitiainen, dok u veleslalomu treba dosta očekivati i od Tese Vorli iz Francuske.

Od Zeldena do Šladminga

Tradicionalno, Svetski kup i za skijaše i skijašice počinje trećeg vikenda oktobra u Zeldenu, a posle dvonedeljne pauze, svi se sele u finski Levi. Od tada putevi im se razilaze sve do prvog dana Nove 2012. godine, kada će učestvovati u paralel slalomu u Minhenu, drugu godinu zaredom.

Ta disciplina prošle sezone je prvi put posle više od 20 godina uvrštena u kalendar elitnog takmičenja, a ovoga puta svi ljubitelji alpskog skijanja dva puta će moći da vide skijaše kako se nadmeću u njoj. Domaćin drugog paralel slaloma biće Moskva, kada će se skijaši i skijašice ponovo naći na istom mestu, poslednji put pred veliko finale u Šladmingu. U konkurenciji žena Svetski kup se završava veleslalomom, a kod muškaraca slalomom 18. marta. To takmičenje ujedno će biti generalna proba za Svetsko prvenstvo 2013. godine, čiji će taj austrijski ski centar biti domaćin.

Kalendar Svetskog kupa (muškarci)

23. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
13. novembar Levi (Finska) slalom
26. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
27. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
2. decembar Biver Krik (SAD) spust
3. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
4. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
10. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
16. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
17. decembar Val Gardena (Italija) spust
18. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
19. decembar Alta Badija (Italija) slalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
5. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
7. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
8. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
13. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
14. januar Vengen (Švajcarska) spust
15. januar Vengen (Švajcarska) slalom
20. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
21. januar Kicbil (Austrija) spust
22. januar Kicbil (Austrija) slalom
22. januar Kicbil (Austrija) kombinacija
24. januar Šladming (Austrija) slalom
28. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
29. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
4. februar Šamoni (Francuska) spust
5. februar Šamoni (Francuska) superveleslalom
18. februar Bansko (Bugarska) superkombinacija
19. februar Bansko (Bugarska) slalom
21. februar Moskva (Rusija) paralel slalom
25. februar Krans Montana (Švajcarska) superveleslalom
26. februar Krans Montana (Švajcarska) veleslalom
3. mart Kvitfjel (Norveška) spust
4. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
10. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
11. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
14. mart Šladming (Austrija) spust
15. mart Šladming (Austrija) superveleslalom
16. mart Šladming (Austrija) timsko takmičenje
17. mart Šladming (Austrija) veleslalom
18. mart Šladming (Austrija) slalom

Kalendar Svetskog kupa (žene)

22. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
12. novembar Levi (Finska) slalom
26. novembar Aspen (SAD) veleslalom
27. novembar Aspen (SAD) slalom
2. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
3. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
4. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
10. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
17. decembar Kurševel (Francuska) veleslalom
18. decembar Kurševel (Francuska) slalom
28. decembar Linc (Austrija) veleslalom
29. decembar Linc (Austrija) slalom
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
3. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Bad Klajnkirhajm (Austrija) spust
9. januar Bad Klajnkirhajm (Austrija) superveleslalom
14. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
15. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
21. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
22. januar Maribor (Slovenija) slalom
28. januar Sent Moric (Švajcarska) superkombinacija
29. januar Sent Moric (Švajcarska) spust
4. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
5. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
11. februar Soldeu (Andora) veleslalom
12. februar Soldeu (Andora) slalom
18. februar Krasnaja Poljana (Rusija) superkombinacija
19. februar Krasnaja Poljana (Rusija) spust
21. februar Moskva (Rusija) paralel slalom
25. februar Bansko (Bugarska) spust
26. februar Bansko (Bugarska) superveleslalom
3. mart Ofteršvang (Nemačka) veleslalom
4. mart Ofteršvang (Nemačka) slalom
9. mart Ore (Švedska) veleslalom
10. mart Ore (Švedska) slalom
14. mart Šladming (Austrija) spust
15. mart Šladming (Austrija) superveleslalom
16. mart Šladming (Austrija) timsko takmičenje
17. mart Šladming (Austrija) slalom
18. mart Šladming (Austrija) veleslalom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: