Biografija "Rafa": Nadalove žene o pravom Rafi

Uprkos monumentalnom uspehu u svetu sporta, Rafael Nadal jedan je od retkih koji i dalje živi u istoj kući sa svojom porodicom, izolovan od buke, na obali mora. Skromni Maljorčanin tvrdi da ga porodica i prijatelji “štite od opasne gungule koja dolazi sa parama i slavom, i stvaraju okruženje puno ljubavi i poverenja koje mu je potrebno da bi normalno radio”. “Kada bih zamišljao sopstveni uspeh bez njih, zamišljao bih nemoguće”.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

16:30

Default images

Predstavljamo vam odlomak iz Nadalove biografije „Rafa“, u kojoj tri najvažnije žene u Rafinom životu pričaju o tome kakav je veliki šampion privatno i otkrivaju mnoge tajne njegove ličnosti...

Nadalova majka Ana Marija Parera

“Duboko u sebi, on je izuzetno osetljivo biće puno strahova i nesigurnosti koje ljudi koji ga ne poznaju ne bi mogli ni da zamisle. Primera radi, plaši se mraka i najviše voli da spava sa upaljenim svetlom ili televizorom. Plaši se i grmljavine i munja. Kada je bio mali, sakrio bi se pod jastuke kada je grmelo, a čak i sada, kada je oluja, neće vas pustiti da izađete u dvorište nešto da pokupite”.

“Takođe ima mnoge čudne navike u vezi sa hranom. Prezire sir i paradajz, a ne voli čak ni šunku, koja je nacionalna poslastica Španije. Ni ja nisam ljubitelj šunke, ali sir? To je dosta čudno”.

“On je neverovatno pažljiv vozač. Ubrza, pa zakoči, pa ponovo, i izuzetno se teško odlučuje da nakog pretekne, bez obzira na to koliko mu je automobil moćan. Ako sednem u kola da vozim do Palme, do koje se stiže za svega sat vremena, on će me moliti da vozim sporo i pažljivo”.

“Volim da svako veče upalim kamin, a on će uvek pre izlaska zamoliti da ga ugasim pre nego što legnem. Čak i ako je u nekom restoranu, zvaće me triput da vidi da li sam ugasila vatru”.

Nadalova devojka Marija Fransiska Pereljo

“Čak i kada bih mogla da putujem svugde s njim, to ne bi bilo dobro za nas”, kaže Fransiska, koja je diplomirani ekonomista i radi u jednom osiguravajućem društvu u Palmi. “Kada se takmiči, treba mu prostora i sama pomisao na to da sedim po ceo dan i čekam da vidim da li nekako mogu da mu pomognem, guši me. Ne bih to mogla da izdržim, pogotovo jer znam da bi se on trudio da mi posveti vremena... To bi bilo previše, onda bi postojao rizik da prestanemo tako dobro da se slažemo”.

Siska se priseća jedne večeri u Parizu, kada je Rafa otišao na večeru koju su mu priredili sponzori. “Pitao me je da li želim da pođem, ali sam rekla da me to ne zanima. Ostala sam u hotelu. Kada se vratio, rekao mi je “Hvala Bogu da nisi došla”. Fotografa je bilo svuda i morala bih da stojim i da se slikam tamo, što bi značilo iskorak u svet poznatih. To nije svet čiji želim da budem deo, niti mislim da Rafa pored sebe želi ženu kojoj je prioritet da bude popularna”.

“Čak i kad me porodica pita za Rafaela, ne volim mnogo da pričam o njemu. Ne volim da pričam o ličnom životu, čak ni sa prijateljima. Tako najlakše funkcionišem, a tako je i Rafaelu najbolje. Ne bismo voleli da je drugačije”.
Beta
Nadalova mlađa sestra Maribel

“Jednom prilikom kada je Rafa bio u Australiji, doktor mi je rekao da moram da obavim neke testove – ništa preterano bitno – ali u svim porukama koje sam razmenila sa njim nisam ni pomišljala da to pomenem. Znala sam da bi ga to izbezumilo i izbacilo iz ritma, uništilo mu igru”, kaže Maribel, koja je svesna plašljive prirode svog brata.

“Oduvek je pričao kako bi hteo da kupi brod. Voli džet-ski i pecanje, ali nikada to ne radi, osim ako ne može da vidi dno mora. Čak nikada nije skočio sa visoke stene u more, mada svi njegovi drugari to stalno rade”.

“Većina mladića koji imaju mlađe sestre misle da su one iritantne, pogotovo u tinejdžerskom dobu, ali to sa Rafaelom nikada nije bio slučaj. On me je uvek zvao da izađem sa njegovim drugarima. To je mnogima čudno, ali za nas je to normalno, veoma smo bliski”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: