Za ljubitelje sporta – četiri El Klasika!

Mnogi zaljubljenici u fudbal će vam reći da u ovom sportu ne postoji ništa bolje, ili zanimljivije, od najgledanijeg fudbalskog susreta na planeti, čuvenog El Klasika... osim možda četiri El Klasika!

U narednih 17 dana legendarni rivali Real i Barselona odigraće čak četiri meča, i to u tri takmičenja. Da iščekivanje bude napetije, u Kupu Kralja se sastaju u finalu, u Primeri će igrati u meču koji je poslednja šansa Realu da uhvati priključak, dok će dvomeč u Ligi šampiona odlučiti koja ekipa će ići na megdan Mančester Junajtedu ili Šalkeu u velikom finalu.

Izvor: AY

Petak, 15.04.2011.

23:23

Default images

Prvi na programu je 162. El Klasiko, koji se u subotu igra u okviru Primere. U sredu, 20. aprila, dva tima će igrati finale Kupa Kralja, dok će se 27. aprila i 3. maja sresti u polufinalu Lige Šampiona.

Ove godine „varnice“ između dva kluba iskre više nego ikad. „Svemirska“ Barsa Pepa Gvardiole preko svojih zvezda Lea Mesija, Ćavija, Pujola, Inijeste i sada Vilje, već godinama ruši sve pred sobom, dok tim u svojoj istoriji nikada nije bio dominantniji (osvojili su Primeru 2005, 2006, 2009. i 2010, kao i LŠ 2006. i 2009). Real, koji već desetak godina ne ostvaruje rezultate koji se očekuju od najtrofejnijeg kluba u Evropi, imao je mnogo oscilacija u pokušajima da, konstantno menjajući trenere i „protagoniste“, stvori „galaktički“ tim.

Iako i sada imaju postavu čija bi prodaja na fudbalskom tržištu mogla da prehrani stanovništvo barem tri afričke zemlje, ove sezone madridski tim je ipak drugačiji. Razlog za to je, kratko i jasno, Žoze Murinjo. Notorni portugalski strateg došao je u posrnuli „kraljevski klub“ (koji je šest godina uzastopno ispadao u osmini finala LŠ, iako su 2007. i 2008. osvojili Primeru) uz samo jedan uslov i jednu želju – da kontroliše svaki potez tima i da od Reala ponovo napravi najveću svetsku silu.

„Rasteravši“ mnoge igrače, uključujući i legendu tima Raula, Murinjo je obećao navijačima da će tim graditi racionalno i strateški i da će ponovo biti uživanje gledati Madriđane „u akciji“.
Sve ovo je iščekivanje El Klasika 28. novembra 2010. dovelo do usijanja, ali je u tom, 161. susretu, postojao samo jedan tim. Barselona je u 13. kolu Primere deklasirala Real 5:0 na Kamp Nou. Uprkos predviđanjima da je Real sa Murinjom jači nego ikad, kao i da je rivalstvo Kristijana Ronalda i Lea Mesija već istorijsko, madridski tim je u tom susretu bio nemoćan.

Bila je ovo peta uzastopna pobeda Barselone nad Realom i težak udarac za Madriđane, posle kojeg je Barsa došla na prvo mesto. Sada, nakon 31 kola, imaju 84 boda, čak osam više nego Real. Prema najavama svetskih medija, ovaj susret će odlučiti da li Real ima šanse da uhvati priključak i bori se za 32. titulu u Španiji, mada mnogi sumnjaju da će Barselona pretrpeti tri poraza u poslednjih sedam kola.

U Kupu Kralja je sve otvoreno, iako je Real poslednjih sezona u ovom takmičenju pretrpeo nekoliko neverovatnih poraza, primera radi, od četvrtoligaša Alkorkona, Saragose, ili Real Uniona. Sa druge strane, Barselona u većini mečeva demonstrira svoj „svemirski“ fudbal i ne štedi se ni protiv daleko slabijih protivnika.

Mada se za svaki meč Reala i Barselone može reći da obećava tenziju, ofanzivan i atraktivan fudbal, dvomeč koji bi ipak trebalo da bude uzbudljiviji od prve dve utakmice jeste okršaj u borbi za finale u Ligi šampiona. U ovom takmičenju je Real ove sezone bio najdominantniji – uz gol razliku 21-3 i svega dva remija (protiv Milana i Liona u gostima), u polufinale dolaze maksimalno motivisani, uz želju tima da se prvi put plasira u finale posle 2002, i želju Murinja da postane prvi trener koji je osvajao LŠ sa tri tima.

Barselona jedino u LŠ nije bila dominantna kao Madriđani, ali posle mnogobrojnih uspeha u Evropi u poslednjih nekoliko godina važe za najopasnijeg rivala.
Barselona i Real su se do sada sretali najviše šest puta u toku jedne kalendarske godine, i to 1960, kada su odigrali dva prvenstvena meča i četiri u Kupu šampiona.

U evropskim takmičenja do sada su se sastajali u polufinalu u sezoni 1959/1960, u prvom kolu naredne sezone, kao i u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2001/2002, kada je dvomeč gledalo preko 500 miliona ljudi. U jednoj sezoni rekord je do sada bio četiri susreta i nikada se nije desilo da se, pored prvenstva, sretnu u još dva takmičenja – Kupu, Liga Kupu ili evropskim kupovima.

Dakle, kakve su šanse oba tima da naprave uspeh u pomenutim takmičenjima?

Primera:

Situacija u Primeri nikada nije toliko išla na ruku Barseloni, a protiv Reala. Katalonski tim je u svakom El Klasiku pod vođstvom Pepa Gvardiole pobedio, a trenutno imaju niz od pet uzastopnih pobeda nad Madriđanima (od toga jednu od 5:0 i jednu od 6:2) i u više navrata su ponizili Real. Barselona na Bernabeu dolazi neporažena u poslednjih 26 mečeva, mada ni Real ne zaostaje mnogo kada je u pitanju impresivni učinak – od 23 meča kod kuće ove sezone, „kraljevski klub“ je dobio čak 22, uz jedini poraz od Hihona (1:0), što je prekinulo Murinjovu seriju od 150 utakmica (sa različitim klubovima) na domaćim terenima bez poraza.

U 31 meču Barsa je „zaradila“ čak 84 boda, a na većini mečeva je „mlela“ rivale, otuda gol razlika 85-16, ali ni efikasnost Reala nije za zanemariti: 76 bodova i gol razlika 72:22. U prošlom kolu Real je u gostima lako savladao Atletik Bilbao, dok se Barselona pomučila protiv Almerije, koja je vodila 1:0, pre nego što je aktuelni šampion došao do 3:1.

U Ligi šampiona se nijedan tim nije namučio – Real je, posle lagane pobede od 4:0 na Bernabeu, ove nedelje u gostima pobedio Totenhem 1:0, dok je Barselona, posle trijumfa od 5:1 na Kamp Nou, savladala Šahtjor u Donjecku takođe minimalnim rezultatom.
Beta
Iako stručnjaci daju prednost Barseloni, trener Katalonaca Pep Gvardiola smatra da je Real mnogo napredovao poslednjih meseci, kao i da se tek sad uigravaju.

„Sada su mnogo bolji nego na početku sezone. Brži su, potentniji su i agresivniji su od nas. Biće nam mnogo teže da ih kontrolišemo, a ako se razigraju, mogu svakoga da pobede“, rekao je Gvardiola.

Mada je Žoze Murinjo odbio da govori na konferenciji za štampu, Kristijano Ronaldo je uobičajeno pompeznim izjavama svima ulio nadu.

Uzbuđen sam. Ovo je trenutak kada možemo da osvojimo sve, ili ne osvojimo ništa. A ja ne mogu da zamislim da Real dve godine ne osvoji nijednu titulu. Pričamo o najvećem klubu na svetu, ili jednom od najvećih. Prošle godine nismo ništa osvojili, ali ove ćemo se truditi do poslednjeg trenutka. Imamo odlične igrače i fantastičnog trenera“, zaključio je Ronaldo.

Kada su povrede u pitanju, nijedna ekipa nema previše problema, mada je primetno odsustvo dugo povređenog Gonsala Iguaina iz Reala, ali i kapitena Barselone, Karlesa Pujola, kao i Erika Abidala. Dobra vest za Murinja je oporavak Kake i Benzeme.

Tim Reala: Kasiljas, Ramos, Pepe, Karvaljo, Marselo, Kedira, Alonso, Ronaldo, Ozil, Di Marija, Adebajor

Tim Barselone: Valdes, Alveš, Pike, Buskets, Adrijano, Ćavi, Maskerano, Inijesta, Vilja, Mesi, Pedro
BEta
Ronaldo i Mesi – rivalstvo bez premca

O dvojici najpoznatijih fudbalera na svetu ne može da se ispriča mnogo toga novog. Pred 161. El Klasiko predstavili smo vam sveobuhvatnu biografiju oba fudbalera i od tada se ništa u njihovoj igri i kvalitetu nije promenilo. Mesi i Ronaldo ostaju najubitačniji aduti svojih timova, dva najbolja strelca u Primeri i kandidati za najboljeg strelca Lige šampiona. Omaleni Leo, tipičan timski igrač, brzim i preciznim pasovima u kombinaciji sa Ćavijem i Inijestom vara odbranu protivnika na gotovo svim mečevima, dok snažniji i viši Kristijano češće prelazi u špic i protivnike teroriše säm, što pokazuje i odnos šuteva na gol i asistencija.

Mesi je ove sezone postigao 48 golova na 45 utakmica (najviše pogodaka u jednoj sezoni u istoriji Barselone), dok je Ronaldo zabeležio 39 pogodaka na 44 meča. I dok Portugalac nikada nije postigao gol protiv Barselone, Mesi je Realu dao čak sedam golova na devet mečeva, s tim što nikada nije bio strelac u meču sa ekipama koje je vodio Murinjo.

Kompletna statistika učinka Ronalda i Mesija u Primeri i Ligi šampiona ove sezone:

Primera:

Ronaldo – 28 golova , šest iz penala, šest puta po dva gola, tri het-trika i jedan „poker“, odnosno četiri gola na meču. Devetnaest golova postigao je desnom nogom, sedam levom i tri glavom. Ukupno 208 šuteva na gol, 80 u okvir gola, sedam asistencija.

Mesi – 29 golova, tri iz penala, sedam puta po dva gola i dva het-trika. Mesi je postigao 25 golova levom nogom, tri desnom i jedan glavom. 130 šuteva na gol, 70 u okvir gola i fantastičnih 18 asistencija

LŠ:

U Ligi šampiona Mesi je neprikosnoven, sa devet golova i tri asistencije na deset mečeva. Na isto toliko susreta Ronaldo je postigao šest golova, uz dve asistencije. Ipak, treba napomenuti da su u timu Barselone još samo Pedroi Vilja postigli tri pogotka, dok je za Real Benzema, kao i Ronaldo, postigao šest golova, Anhel di Marija je ubacio tri, a Emanuel Adebajor dva gola.

Narednih nedelja imaćete priliku da čitate dopunjen tekst sa najavama susreta u Kupu Kralja i Ligi šampiona.
Beta
I dok se svi zaljubljenici u fudbal raduju zbog četiri eksplozivna susreta starih rivala, u Španiji euforija dostiže neslućeni nivo. U zemlji koja se trenutno suočava sa stopom nezaposlenosti od 20 odsto, četiri epska susreta su retka prilika da se podstakne masovna potrošnja. Mečevi će se prenositi uživo u gotovo svakom baru na Iberijskom poluostrvu, dok oficijelne prodavnice, kao i štandovi sa suvenirima, beleže nezapamćenu prodaju dresova, kopački, privezaka itd. Čelnici sportskog odevnog giganta Najki zadovoljno trljaju ruke, jer će Ronaldo upravo u subotu predstaviti novi model kopački.

„Sociološki i ekonomski uticaj ovih susreta će biti ogroman“, rekao je Sandalio Gomes, direktor centra za menadžment u sportu IESE poslovne škole.

Sa druge strane, mnogi psiholozi strepe da će nasilje na ulicama narednih nedelja doživeti porast, prevashodno zbog razlika u političkim i socijalnim ubeđenjima navijača dva tima.

Na kraju, ostaje nam samo da željno iščekujemo nove „sudare titana“ i da se nadamo da ćemo ovaj put videti zanimljivije i neizvesnije mečeve od susreta 28. novembra 2010. Gvardiola, za kojeg se spekuliše da bi mogao uskoro da napusti Barselonu, veruje da njegov tim ponovo može da osvoji triplu krunu, dok je Murinjo, koji sje odbio da govori na konferenciji za štampu uoči 162. El Klasika još pre nekoliko meseci kratko prokomentarisao: „Pretrpeo sam poraz, ali vratiću se. Uvek se vratim. Prošle godine sam odavde otišao sa Interom takođe poražen, vratio sam se i onda smo mi stigli do finala Lige šampiona“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: